Tietovuokaaviot (ei osa UML-kieltä)

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kysely vertaistuen kehittämisen tarpeista. 1. Millainen rooli vertaistoiminnalla ja vertaistuella on yhdistyksenne missiossa ja visiossa?
Advertisements

Periaatteet ja muutamia käyttöohjeita Yhteystiedot: Paronintie Turenki Ehdoton.
Kiinteistöveroprojekti Tilanne: huhtikuu 2013
1 Autoliikkeen aula Jussi Seppälä asentaja
15. Loogiset operaatiot.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Tilatiedot ja niiden muutokset
Good Karma = Hyviä Seurauksia
Tämän esityksen avulla osaat ladata PAF 5
Lähde: Tilastokeskuksen väestöennuste
♣♦♥♠ NT AVAUKSET JA KOROTUKSET ♣♦♥♠NT. AVAUKSET Tarjous kertoo sen, mitä pari on sopinut kyseisen tarjouksen merkitykseksi. Tarjous 1  ei tarkoita, että.
Tervetuloa! Syventävää koulutusta allergeeniturvallisuudesta, pakkausmerkinnöistä ja reseptivalvonnasta Helsinki Tervetuloa – terveiset keväisestä.
(Made By: Jouko ja Mikko Pynnönen)
Tietoturvallisuuden huonetaulu
Ompelukuvasarja laskosverhon valmistuksesta yksittäiskappaleena.
treeni.fi harjoituspäiväkirja
FC WILD Tyytyväisyyskysely Yleistä/taustaa • Tyytyväisyyskysely järjestettiin toista kertaa tavoitteena saada kuuluviin kentän ääni,
Työmarkkinajärjestökysely tasa-arvosuunnitelmista ja palkkakartoituksista 2012 Akava
Havainto.
Toimintajärjestelmän rakentaminen
WIKISPACE ohjeita. Sivun muokkaaminen •Valitse Edit This Page •Kirjoittele, lisää kuvia, muokkaa tekstiä •Tallenna •Muokkaa lisää….history näyttä kaikki.
ATTRIBUUTTITARKASTUS
Dataflow diagrams DFD-kaaviot Tietovuokaaviot
Tuomarineuvosto on puhunut. 500s viesti oli Surffarin. Juomingit alkakoon...
Harrastekiekon starttipalaveri III-V divisioonat Suomen Jääkiekkoliitto1.
2.2. komplementtisääntö ja yhteenlaskusääntö
Päivi Ovaska Tutkijaopettaja LTY/Tite
Elämyshankekyselyn tulokset © Sovita Toteutus: Opiferum1.
Webbisivut ja maistelutilan varausjärjestelmä Ilkka Siissalo
Metoditehtävä 1.Tee ohjelma, jonka tehtävänä on laskea jonkin tietyn käyttäjän syöttämän välin numeroiden summa. (Esim. käyttäjän syötöllä 1 ja 5 ohjelma.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 Pelkosenniemi 1.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 Kittilä 1. ELINKEINOPOLITIIKAN TILA 2.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 Kemi 1. ELINKEINOPOLITIIKAN TILA 2.
*) Työttömät ilman lomautettuja Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriön työttömyystilastot Työttömät* työnhakijat 1994–2014, syyskuu Yleisimmät.
KERTAUSTA PERUSASTEEN MATEMATIIKASTA Piia junes
Prosenttilaskua, tiivistelmä
AVAUS 1 ALAVÄRIÄ: p, vähintään 3 kortin väri VASTAUKSET AVAUKSEEN  VASTAUKSET AVAUKSEEN  AVAUS 1 YLÄVÄRIÄ: p, vähintään 5 kortin väri.
♣♦♥♠ NT AVAUKSET JA KOROTUKSET ♣♦♥♠NT. AVAUS 1 VÄRIÄ VOIMA Epätasaisella kädellä avaus lupaa vähintään 11 arvopistettä ja 12 pistettä Tasaisella kädellä.
KPL TIET KADUT.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014
Ohjelmoinnin tekniikkaa Sisällys for -lause lyhemmin. Vaihtoehtoisia merkintöjä aritmeettisille lauseille. Useiden muuttujien esittely.
TARJOAMINEN 1HS Tarjoussysteemi 5533 tarkoittaa avauksia viiden kortin yläväreillä ja kolmen kortin alaväreillä Tarkennuksena 1♦ avaus voi olla 3 k. vain.
1.1. Itseisarvo * luvun etäisyys nollasta E.2. Poista itseisarvot
TIETO JA TIETOKONEOHJELMA TIETOKONEOHJELMA KÄSITTELEE TIETOJA TIETOJA VOIDAAN KÄSITELLÄ OHJELMASSA VAIN SALLITUILLA MENETELMILLÄ.
2. Vuokaaviot.
UMF I Luento 1. Aika Luennot, Klo 14–16 to 4.9 – ke 10.9 ke 24.9 – ke 1.10 ke – pe Demot, Klo 10–12/12–14/14–16 Pe 12.9, Ti 16.9, Pe 19.9.
Seinäjoki kisa A Tuomari: Tytti Lintenhofer ALO 12kyl, 4pys Kyl:
Työttömät* työnhakijat ELY-keskuksittain *) Työttömät ilman lomautettuja Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriön työttömyystilastot Työttömät* työnhakijat,
Väestönmuutos , maakunnittain
Maitotaito PIENEN VAUVAN PÄIVÄ Maitotaito.
KORIPALLON VIRALLISET PELISÄÄNNÖT 2014
Opintoaikojen rajauslaki WebOodissa Inka Paukku, Tietohallintopalvelut, TaiK.
1. Usean muuttujan funktiot
Selitys Kiintotähdille on ainakin kaksi loogista selitystä. 1.Tähtien asema on todellakin muuttumaton toisiinsa nähden. Tämä käsitys on vallalla hyvin.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Sähköisen yhteishaun ohjeistus. Sähköinen yhteishaku Yhteinen hakuaika kaikille , mutta haku meidän koulussamme toteutetaan välisenä.
Raskaudenkeskeytykset 2013 Anna Heino & Mika Gissler.
Kontrollirakenteet laajemmin
Havainto. Taivaalla näkyvistä kohteista tutuimpia on Otava, eli Ursa Major (Iso Karhu) Se kiertyy öisellä vaelluksella Pohjantähden ympärillä.
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 2 - Jirka Poropudas Optimointiopin seminaari - Kevät 2005 / 1 Bayes-verkoista s
Tilastollisesti merkitsevä nousu Tilastollisesti merkitsevä lasku Edelliseen aineistoon KMT 2005 verrattuna* KMT Kevät06 puolivuosiaineisto KMT SYKSY05/KEVÄT06.
Kuinka monenteen diaan asti pysyt perässä? Koita sanoa ääneen monennessako diassa olet ja minkä värinen sen tausta on. Jos sinulla on kaveri vieressä,
Visual Basic -ohjelmointi
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Maailmankaikkeuden rakenne
PC-liitäntä AtMega32:lle Viestin lähetys / vastaanotto Sekä laitteen konfigurointi.
Ohjelmistotekniikka: Ohjelmiston mallintaminen, osa II
Conquering Complex and Changing Systems Object-Oriented Software Engineering TJSS Lecture 14 Päivi Ovaska.
Johtaa parempaan (Kohti hyvää elämää) Suojelee
Tilaustoimitusprosessin kuvaus
Kontrollirakenteet laajemmin
Esityksen transkriptio:

Tietovuokaaviot (ei osa UML-kieltä) Tietovuokaavion rakenne Tietovuokaavioiden hierarkia Tietovuokaavion tulkinnasta Ohjaustransformaatiot Kaavioiden laadintaohjeita Tietovirtamatriisit Harjoitus 25.11.2003/ijh

Notaatio ja rakenne (kuva 9.1) 25.11.2003/ijh

Esimerkki (kuva 9.3) 25.11.2003/ijh

Hierarkia, liittymäkaavio (kuva 9.4) 25.11.2003/ijh

Hierarkian toinen taso (kuva 9.2) Alimman tason transformaatiot merkitään tähdellä 25.11.2003/ijh

Hierarkian kolmatta tasoa 25.11.2003/ijh

Hierarkian alin taso kuvataan minispekseillä Minispeksi 1: Tilauksen vastaanotto - Tilauksen vastaanotto tapahtuu puhelimitse tai faksilla. - Asiakkaan tiedot tarkastetaan asiakastietokannasta, tarvittaessa asiakastiedot syötetään. - Samalla tarkastetaan asiakkaan laskutustilanne. Jos asiakkaalla on hoitamattomia karhuja, ei tilausta oteta vastaan. 25.11.2003/ijh

Kaavioiden tulkinnasta Tulkinnat? 25.11.2003/ijh

Ohjaustransformaatiot (kuva 9.5) Toiminta kuvataan tilakoneella 25.11.2003/ijh

Tilakone (SA:n mukainen, kuva 9.5) 25.11.2003/ijh

Laadintaohjeita (1, luvun 9 lopussa) - Korkeintaan 9 transformaatiota / kaavio -- kuitenkin vähintään 2 (liittymäkaaviota lukuunottamatta). - Monimutkaisemmat kaaviot jaetaan tasoihin yhdistämällä useita transformaatioita yhdeksi transformaatioksi, jonka sisäinen tietovuo kuvataan seuraavan tason kaaviossa. - Tasoja on yleensä vähemmän kuin viisi. - Jos saman kaavion eri transformaatioiden jälkeläisten määrät poikkeavat suuresti toisistaan, on syytä epäillä, ettei tasojaottelua ole tehty järkevästi. Esim. primitiivinen transformaatio ja vielä viisi tasoa alaspäin tarkentuva transformaatio samassa kaaviossa. 25.11.2003/ijh

Laadintaohjeita (2) - Tieto virtaa kaavioissa vasemmalta oikealle ja ylhäältä alas, mikäli mahdollista. - Tarkasta, että jokaisen transformaation sisäänmenoista kyetään tuottamaan sen ulostulot. - Numeroi transformaatiot ylimmällä tasolla 1, 2, 3 ..., ja sitten 1.1, 1.2, 1.3 jne... - Alimman tason transformaation numeron perään lisätään tähti; esimerkiksi 1.2.3* - Terminaattorit esiintyvät vain liittymäkaaviossa ja sen alapuolella olevan tason kaavioissa. 25.11.2003/ijh

Laadintaohjeita (3) - Epäilyttäviä kohtia kaaviossa ovat: - transformaatiot joissa on vain sisäänmenoja (ns. mustat aukot) ja - transformaatiot joissa on vain ulostulevia voita. - Nimien tulee olla yksikäsitteisiä, ts. kaaviossa ei saa olla saman nimisiä tietovoita ja/tai transformaatioita. - Varmista että kaikki ohjausvuot tuotetaan tilakoneessa ja kaikki tilakoneen tarvitsemat ohjausvuot tuotetaan jossain. - Varmista kaavion tasojen välinen yhdenmukaisuus (samat sisäänmenot ja ulostulot). 25.11.2003/ijh

Laadintaohjeita (4) - Tietovarasto tarvitaan kun - tietoa ei voida käyttää seuraavassa transformaatiossa välittömästi sen synnyttyä tai - kun tietoalkiot käsitellään eri järjestyksessä kuin ne syntyvät. - Ei mielellään tietovarastoja liittymäkaavioihin. - Tietovarasto piirretään näkyviin kaavioon, jossa sitä ensimmäisen kerran käyttää vähintään kaksi transformaatiota (tai sitten alimman tason kaavioon). Tämän jälkeen varasto piirretään näkyviin kaikissa alemman tason tietovuokaavioissa. - Tietovarastoon menevän ja sieltä tulevan vuon voi yleensä jättää nimeämättä. 25.11.2003/ijh

Tietovirtamatriisit (kuva 9.9) 25.11.2003/ijh

25.11.2003/ijh

Harjoitus, etsi virheet (1) 25.11.2003/ijh

Etsi virheet (2) 25.11.2003/ijh

Etsi virheet (3) 25.11.2003/ijh