Opiskelijavalinnan kehittäminen - kauppatieteissä aika siirtyä yhteisvalintaan? Ilkka Virtanen Kauppatieteellisen alan valtakunnallinen tapaaminen Lappeenrannan.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Toimintaympäristön analyysi
Advertisements

Tietopaketti Big Datasta
Korkeakoulutus 1.Vastuu ammattikorkeakoulujen perusrahoituksesta siirretään kokonaan valtiolle ja ammattikorkeakouluista tehdään itsenäisiä oikeushenkilöitä.
P.O. BOX 4600, University of Oulu • tel , fax (08) • Kiinnostaako kauppatieteiden opiskelu Oulun.
Kerran kauan sitten kaukaisessa maassa eli neljä pikku olentoa:
1 Selvitysmiehen raportti Panu Kalmi. 2 Taustaa Työ on jatkoa viime kerralle esitetylle selonteolle. Selvityksen osan 2 muodostaa viime kerralla esitetyt.
HTK-opiskelijoiden opintojen käynnistystapaaminen
Espoon Internet-sivuston uudistus Kristiina Andreasson
OPISKELIJAVALINTOJEN KEHITTÄMINEN
YHTEISHAKU Sähköisen yhteishaun ohjeistus.
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
Kauppatieteellinen ala
Graafisen esityksen laatiminen taulukkolaskentaohjelmalla (excel 2013)
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
Ilmoittautuminen korkeakouluihin ja opetushallitus RAKETTI-OPI:n TIETO-asiantuntijaryhmä Antti Mäki,
Helsingin käsityö- ja teollisuusyhdistys ry Helsingin Käsityö- ja Teollisuusyhdistys ry on perustettu vuonna Käsityöyrittäjyys on pohjimmiltaan yhä.
Valmistuvien ryhmien ryhmänohjaajakoulutus. Arviointilomake: Omnia – valmistuvat 2009.
Osaamisen ja sivistyksen asialla YLIOPISTOJEN YHTEISHAKUJÄRJESTELMÄ TILANNEKATSAUS Vilho Kolehmainen, OPH,
Tutkimusosasto Mitä ja miksi? Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia nuorilla on täystyöllisyysmallista ja työvoimatalossa työskentelystä.
Viron verojärjestelmä Yritysten tulovero 0 %, verotus vasta kun jako omistajille, mikä lykkää merkittävästi verotusta Osinkovero 26/74 netto-osingosta.
Graafisen esityksen laatiminen taulukkolaskentaohjelmalla (excel 2007)
1 Elintarvikkeiden hintaseuranta –hanke 2009 (2010) Seurantaohjeet.
 Tärkeämpää kuin arvaatkaan 1. Et ole ehkä koskaan tarvinnut varmistuksia, mutta… …ennemmin tai myöhemmin se tapahtuu sinullekin. 2PowerPoint harjoitus.
Millaista valistusta vanhemmille? Viisas vanhemmuus -ohjelmasta Matti Piispa
Kauppatieteiden tulevaisuus periferiassa Ilkka Virtanen Ylioppilaskuntien periferiatapaaminen Vaasassa Seminaarialustus
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulun prosessikuvaukset ja prosessien laatukriteerit 1 Opintojaksoreklamaatio Prosessin nimiKuvaus luotu Opintojaksoreklamaatio.
Auditoinnin vaikutuksista Laadunvarmistusjärjestelmien seuranta- ja kehittämisseminaari Helsinki Riitta Pyykkö.
Esteetön opiskelu Jyväskylän yliopistossa Hannu Puupponen Strateginen kehittäminen
Vaasan yliopisto Arviointiprojektin käynnistysseminaari Ilkka Virtanen Kauppatieteiden ja liiketalouden korkeakoulutuksen arviointi-
Erikoistumisopintolautakunta Ilkka Virtanen KKA Korkeakoulujen erikoistumisopintojen arviointitoiminta Raportti Korkeakoulujen arviointineuvostolle.
Ilkka Virtanen Vaasan yliopisto & KKA:n Erikoistumisopintolautakunta1 Erikoistumisopintojen arviointi ja akkreditointi Yliopistojen täydennyskoulutuskeskusten.
Metropolialueen alueellisen palvelukeskuksen pilottihanke HANKEFOORUMI Palvelumalli urheiluseurojen iltapäiväkerhojen ja iltapäivätoiminnan.
Vaasan yliopisto Erikoistumisopintojen kehittämispäivä Ilkka Virtanen Miksi erikoistumisopintoja akkreditoidaan? Erikoistumisopintolautakunnan.
1 Tuotokset Päätösseminaarin ryhmätyöt Ohjusrukkanen loistava! Foorumi tavata verkostoa (pienemmässä mittakaavassa, kuin verkostopäivillä) a kuulla ”kentän”
Opettajatuutori (Laurea/ Leppävaara /marata)
Kokkolan ammattiopisto
Aikuiskoulutuksen organisointi yliopistoissa UCEF- Yliopistojen aikuiskoulutusverkosto Turku Tapio Reponen.
1 Ansioturva torjuu köyhyyttä 5 väitettä ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta (Lähde: Palkkatyöläinen 1/2015)
Näin luon digitaalisen ekosysteemin
Itä-Suomen EAKR-SKOM NSPA – Pohjoisen harvaan asuttujen alueiden politiikkalinjaukset Satu Vehreävesa ohjelmapäällikkö, Pohjois-Savo.
Miten tästä eteenpäin? Valintojen laatulistaa kehitetty OKA:ssa Keskustelun jatkaminen tiedekunnissa ja laitoksissa hallituksen linjaukset tiedossa tilastotietoa.
Hallitusohjelman arviointi Juha Kettunen.
Rinnakkaisuus Järjestelmässä, jossa voi olla useita prosesseja rinnakkain suorituksessa voi tulla tilanteita, joissa prosessien suoritusta täytyy kontrolloida.
Verkko-opetuksen laadunhallinta- ja laatupalveluhanke (Vopla) Helsingin yliopisto, Kuopion yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto Verkko-opetuksen.
LASTEN OSALLISUUS MUKSUTEEKIN PÄIVÄKODISSA PYHÄJÄRVELLÄ
RAE-arvioinnin tarkoitus / Tampereen yliopisto Saada kunkin alan kv. asiantuntijoilta ajantasaista tietoa ja näkemyksiä tutkimuksen nykytilasta ja potentiaalista.
Security-Enhanced Linux. Sisällys Yleistä Taustaa Toiminta Tulevaisuus Ongelmat Lähteet.
Oodi-konsortio ja yliopistojen yhteistyö
OILI-ajankohtaista LS. Oilin tilannekatsaus Oili-palveluun ovat liittyneet kaikki yliopistot ja ammattikorkeakoulut! Version 1.0 valmistelu.
Työpaikkaopinnot on jaksotettu:
Esteetön opiskelu Jyväskylän yliopistossa Hannu Puupponen Hakija- ja opiskelijapalvelu (T256)
OPPISOPIMUSNUOREN OHJAAMINEN TYÖPAIKALLA RAKENNUSAINEITA NUORTEN MODUULIN SUUNNITTELUUN Työpaikkakouluttajat valmentaen vahvoiksi- hanke 2015.
Yleiset valintaperusteet lv alkaviin opintoihin
Keskustelutilaisuus opiskelijavalintojen kehittämisestä
Aikuisten uraohjaajien erikoistumiskoulutus
4. oppitunti Jatko-opintojen hakuinfo.
liikkeenluovutukseen liittyvistä asioista
Ilmoittautuminen korkeakouluihin ja opetushallitus
Älyteknologialaitteiden toimivuuden edellytyksiä: matkapuhelinverkot ja sisätilakuuluvuus Helena Leppäkoski ja Ari Asp Tampereen Teknillinen Yliopisto.
Jatko-opintojen hakuinfo
Maastohiihdon uudet säännöt
Vanhempainilta Tervetuloa!
Näin arvioimme tiimin toimintaa
Yhteistoiminnallinen kokous
Lähde: Tilastokeskus; TuKKK, Porin yksikkö
Korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistus Ilmari Hyvönen
Mahdollisuuksia avautuu tästä – Pohjois-Savon rakennerahastoinfo
Arvioinnista arkipäivää
v Lääketiede ja hammaslääketiede
Turun kauppakorkeakoulu Opiskelijavalinta 2019
Esityksen transkriptio:

Opiskelijavalinnan kehittäminen - kauppatieteissä aika siirtyä yhteisvalintaan? Ilkka Virtanen Kauppatieteellisen alan valtakunnallinen tapaaminen Lappeenrannan teknillinen yliopisto

Ilkka Virtanen: Kauppatieteen valintayhteistyö 2 Nykytila: valintakoeyhteistyö Pääsääntö: yhteisesti organisoitu valintakoe HKKK:n rooli toteutuksessa keskeinen Yhteiset valintakoetehtävät, yksiköillä omat kriteerit Yksiköillä myös erillisvalintoja HKKK:n ja TuKKK:n osalta myös yhteisvalinta v alkaen Yhteisvalinta voimakkaasti HKKK:n intressissä, myös TuKKK:n kokemukset pääosin myönteisiä SHH, ÅA, JyY eivät mukana

Ilkka Virtanen: Kauppatieteen valintayhteistyö 3 Valintayhteistyö, jatkonäkymiä Nykytilanne alan, erityisesti potentiaalisten hakijoiden kannalta hajanainen Kaksi yksikköä yhteisvalinnassa Seitsemän yksikköä tämän lisäksi mukana valintakoe-yhteistyössä Kolmella yksiköllä omat järjestelmänsä HKKK ja TuKKK haluavat kokemustensa perusteella jatkaa yhteisvalintaa HKKK haluaa (?), että sen hallinnoimassa järjestelmässä ovat jatkossa mukana vain yhteisvalintaan osallistuvat yksiköt

Ilkka Virtanen: Kauppatieteen valintayhteistyö 4 Valintayhteistyö, jatkonäkymiä (2) Miten edetä olettaen, että nykytilanne ei jatku 1.Nykymalli ”päivitettynä” HKKK ja TuKKK yhteisvalinnassa, jokin yksikkö / jotkin yksiköt liittyvät mukaan Valintakoeyhteistyöryhmä jatkaa toimintaansa (uusi vetäjä), uudet yksiköt liittyvät mukaan SHH, ÅA ja JyY jatkavat nykyisellään 2.Nykymallista ”yhteisvalinnan suuntaan” HKKK ja TuKKK yhteisvalinnassa, jokin yksikkö / jotkin yksiköt liittyvät mukaan Ulkopuolelle jäävillä yksiköillä (lukuisia) omat järjestelmänsä

Ilkka Virtanen: Kauppatieteen valintayhteistyö 5 Valintayhteistyö, jatkonäkymiä (3) 3.Täysimittainen yhteisvalinta Nykyinen valintakoeyhteistyöryhmä (ainakin pääosa siitä) siirtyy yhteisvalintaan liittyvät mukaan Joillakin yksiköillä (SHH, ÅA, JyY) omat valintajärjestelmänsä

Ilkka Virtanen: Kauppatieteen valintayhteistyö 6 Pohdintaa eri vaihtoehdoista Nykyjärjestelmään oltu (järjestelmänä) suhteellisen tyytyväisiä, paitsi HKKK OPM (suositus yhteisvalintoihin siirtymisestä) Opiskelijat, hakijat, SEFE (mielipiteet jakaantuvat) Nykyjärjestelmän päättyessä realistisia vaihtoehtoja edellisistä lienevät vain 2 ja 3 Malli 1 polarisoisi kentän, syntyisi kaksi kilpailevaa liigaa; työläs, alaa jakava ja hajottava sekä hakijajoukkoa hämmentävä

Ilkka Virtanen: Kauppatieteen valintayhteistyö 7 Pohdintaa eri vaihtoehdoista, jatk. Vaihtoehdot 2 ja 3 itse asiassa saman mallin eri realisaatioita; alan siirtymisestä yhteisvalintaan (malli 3) voidaan puhua, kun enemmistö tai ainakin merkittävä osa yksiköistä on mukana yhteisvalinnassa Yhteisvalinta nostaa kaikkien yksiköiden alimpia sisäänpääsypisteitä, mutta tuo joihinkin yksiköihin ko. yksikön preferenssisijalle 2 – n asettaneita hakijoita (nykymallissakin näin tapahtuu, mutta tällöin hakijat tekevät tuon preferenssivalinnan omaehtoisesti etukäteen); onko yksikön ”hyväksyminen” hakijan kannalta ongelmallisempaa, jos lopullisen valinnan on tehnyt hakijan sijasta valintajärjestelmä?

Ilkka Virtanen: Kauppatieteen valintayhteistyö 8 Pohdintaa yhteisvalinnasta Kaksi perusratkaisua 1.Yksiköillä yhtenäiset valintakriteerit (”tekniikan malli”) 2.Kullakin yksiköllä omat valintakriteerinsä (”biologian malli ”) Ensisijaispisteet Ensisijaispisteiden suuruudella voidaan ratkaisevasti ohjata hakukäyttäytymistä Ei ensisijaispisteitä, ei ohjausvaikutusta Korkeat ensisijaispisteet, yhteisvalintamalli lähestyy nykyistä järjestelmää (yksikköön pääsevät ääritapauksessa vain sen ensisijalle asettaneet) Ovatko ensisijaispisteet kiinteät (vallitseva käytäntö) vai yksikkökohtaisesti päätettävissä?

Ilkka Virtanen: Kauppatieteen valintayhteistyö 9 Pohdintaa yhteisvalinnasta, jatk. Hakukäyttäytymisestä Nykymallissa hakijan on etukäteen ratkaistava, mihin yksikköön (tai ryhmään HKKK-TuKKK) lopulta hakee Myös yhteisvalintamallissa on tärkeää pohtia yksiköiden preferenssijärjestystä, jos alalle pääsy on tärkeämpi tavoite kuin yksikkö Ensisijaispisteiden merkitys Todennäköisesti käyttöön tulevat uuden ylioppilaan lisäpisteet ovat käytettävissä vain kerran Ensijaispisteiden “oikea” suuntaaminen ja uuden ylioppilaan lisäpisteet yhdessä ratkaisevan tärkeät alalle pääsyssä

Ilkka Virtanen: Kauppatieteen valintayhteistyö 10 Lopuksi Kauppatieteellisellä alalla aika siirtyä yhteisvalintaan (pääsääntö, joitakin yksiköitä ulkopuolella; yksiköillä voi olla omia erillisratkaisujaan) Ala näyttäytyy hakijoille ja muutoinkin ulospäin yhtenäisenä ja vahvana Yksiköiden välinen kilpailu opiskelijoista hoidettav(iss)a teknisten valintaratkaisujen sijasta houkuttelevilla ja laadukkailla ohjelmilla, hyvällä student managementillä jne.