Kuohuviinin valmistus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
JUOMASEKOITUKSEN VALMISTUKSEN PERIAATTEITA
Advertisements

- kuraattori/opinto-ohjaaja/erityisopettaja suosittaa HOJKS- opiskelijoille, jotka ovat tippumassa tai tippuneet opiskeluryhmästä - puu- ja metallialan.
Valosta 1.
MININAAMION VALMISTUS HIEKKAVALU -TEKNIIKALLA
Kemiallinen reaktio Kohti uusia aineita.
Lasin no. 1( A )2( B )3( C )4( D )5( E )6( F ) Ulkonäkö (0 – 2 p.) Kuohuviini. Vaaleankeltainen väri. Kirkas, oljenkeltainen väri. Kirkas, grenadiinin-
Metalliseoksia.
Sydämellisesti tervetuloa luomuviini-iltaamme!. Kuohuviini  Kuohuviini on viinipitoinen juoma pulloissa, jotka hiilidioksidi pitoisuutensa vuoksi ovat.
Kaksinkertainen kirjanpito
Soroptimistien Suomi-tekoja
Nuuska.
Lasi 1 Lasi 2 Lasi 3 Lasi 4 Lasi 5 Lasi 6
La Chablisienne Château Grand Cru Grenouilles
Spürnasen Riesling Brut
Chablis Grand Cru Les Preuses
Segura Viudas Lavit Cava Brut Nature
Paxton The Guesser Red Organic | Biodynamic | Vegan
Paxton NOW Shiraz Organic | Biodynamic | Preservative Free | Vegan
Marqués de Cáceres Excellens Rosé
Freixenet Ice Rose Cuvee Especial Semi Seco
Freixenet Cordon Rosado Brut
b.io Nero d’Avola Cabernet
Tiempo Briego Tuotetiedot Maa: Espanja Alue: Kastilia-León Ala-alue/Luokitus: Kastilia-León Alkoholiprosentti: 13.5% Rypaletyyppi: Tempranillo %, Väri:
B.io Primitivo Tuotetiedot Tuottaja: Cevico Maa: Italia Alue: Puglia Ala-alue/Luokitus: Puglia Alkoholiprosentti: 13.5% Rypaletyyppi: Primitivo 100%,
[yellow tail] Pinot Grigio
Spürnasen Riesling Brut
Freixenet Ice Rose Cuvee Especial Semi Seco
Chablis Grand Cru Les Preuses
Freixenet Elyssia Gran Cuvée Brut
Veden säästäminen.
Freixenet Mia Pink Moscato
Marqués de Cáceres Excellens Rosé
J.P. Chenet Sparkling Rosé Demi Sec
b.io Catarratto Chardonnay
Freixenet Cordon Negro Brut
Young Brute Tuotetiedot Tuottaja: Casella Family Brands Maa: Australia Alkoholiprosentti: 14% Rypaletyyppi: Shiraz %, Cabernet Sauvignon %, Sokeripitoisuus:
Paxton The Guesser Red Organic | Biodynamic | Vegan
Consentido Macabeo Tuotetiedot Tuottaja: La Purisima Maa: Espanja Alue: Yecla Ala-alue/Luokitus: Yecla Alkoholiprosentti: 12.5% Rypaletyyppi: Macabeo 100%,
Ripasso Bosan Tuotetiedot Tuottaja: Gerardo Cesari Maa: Italia Alue: Veneto Ala-alue/Luokitus: Veneto Alkoholiprosentti: 14% Rypaletyyppi: Corvina 80%,
Freixenet Cordon Rosado Brut
Cesari Bosan Amarone della Valpolicella Riserva
Paxton NOW Shiraz Organic | Biodynamic | Preservative Free | Vegan
[yellow tail] Merlot Tuotetiedot Tuottaja: Casella Wines Maa: Australia Alue: South Eastern Australia Alkoholiprosentti: 14% Rypaletyyppi: Merlot %, Sokeripitoisuus:
Lanson Gold Label Vintage Brut
Arthur Metz Riesling Tuotetiedot Tuottaja: Arthur Metz Maa: Ranska Alue: Alsace Ala-alue/Luokitus: Alsace Alkoholiprosentti: 12.5% Rypaletyyppi: Riesling.
Marqués de Cáceres Gran Reserva
Freixenet Mia Moscato Fruity & Sweet
Mâcon-Villages Tuotetiedot Tuottaja: Blason de Bourgogne Maa: Ranska Alue: Bourgogne Ala-alue/Luokitus: Bourgogne Alkoholiprosentti: 13% Rypaletyyppi:
Arthur Metz Crémant d’Alsace Brut Millésime
Freixenet 0,0% Rosado Tuotetiedot Tuottaja: Freixenet Maa: Espanja Alkoholiprosentti: 0.5% Rypaletyyppi: Moscatel 98%, Tempranillo 2%, Sokeripitoisuus:
J.P. Chenet Sparkling Ice Edition
Navarro Correas Selección del Enólogo Grand Assemblage
Marqués de Cáceres Satinela
Château de Fabregues Grenache Syrah Rosé
Jèma Tuotetiedot Tuottaja: Gerardo Cesari Maa: Italia Alue: Veneto Ala-alue/Luokitus: Veneto Alkoholiprosentti: 13.5% Rypaletyyppi: Corvina %, Väri: Syvä,
Freixenet Vintage Reserva Brut
Hipster Negroamaro 2016 Tuotetiedot Tuottaja: Maa: Italia Alue: Puglia Ala-alue/Luokitus: Puglia Alkoholiprosentti: 13% Rypaletyyppi: Negroamaro 100%,
Lambrusco Grasparossa il Fojonco
Santa Carolina Sauvignon Blanc Reserva
Marqués de Cáceres Excellens Cuvée Especial
Freixenet Ice Cava Tuotetiedot Tuottaja: Freixenet Maa: Espanja Ala-alue/Luokitus: Alkoholiprosentti: 11% Rypaletyyppi: Macabeo %, Xarel-lo %, Parellada.
Paxton MV Shiraz Tuotetiedot Tuottaja: Paxton Maa: Australia Alkoholiprosentti: 14% Rypaletyyppi: Shiraz %, Väri: Syvänpunainen Maku: Runsas, täyteläinen,
Franschhoek Cellar La Cotte Mill Chenin Blanc
Arthur Metz Prestige Alsace
La Chablisienne Château Grand Cru Grenouilles
Hashtag Sauvignon 2016 Tuotetiedot Tuottaja: Maa: Italia Alkoholiprosentti: 12.5% Rypaletyyppi: Sauvignon Blanc 85%, Väri: Vaaleankeltainen Maku: hapokas,
Arthur Metz Prestige Alsace
Antares Chardonnay Tuotetiedot Tuottaja: Carolina Wine Brands Maa: Chile Alue: Central Valley Alkoholiprosentti: 13.5% Rypaletyyppi: Chardonnay %, Sokeripitoisuus:
Arthur Metz Roseal Pinot Noir Rosé
Freixenet Carta Nevada Semi Seco
Esityksen transkriptio:

Kuohuviinin valmistus

Yleistä Kuohuviinit ovat hiilihappoa sisältäviä poreilevia, mietoja viinejä. Kuohuviinit ovat yleensä vaaleita mutta myös puna- ja rosékuohuviinejä valmistetaan

Rypäleviini Kuohuviinejä voi tehdä pääasiassa kolmella eri menetelmällä: Samppanjamenetelmä Siirtomenetelmä Tankkikäymismenetelmä (Vaatimattomien viinien valmistuksessa käytetään painetäyttömenetelmää)

Raaka-aineet Vaaleat ja tummat rypäleet (valmistetaan kuiva perusviini eli cuvée) Cuvée voidaan valmistaa yhdestä tai useammasta perusviinistä Lisätään jalostettua hiivaa ja sokeria (n. 20-25 g/l)

Toinen käyminen – kypsyminen - sakanpoisto Tapahtuu suljetussa astiassa Hiilidioksiidi ei pääse ulos, imeytyy viiniin Astioihin syntyy paine Hiivan kehitystä, käymisastetta ja syntyvää painetta seurattava Kehittyy oikean laatuinen luonne ja aromi Toinen käyminen voi kestää kuusi kuukautta Sakka poistetaan tanssittamalla tai suodattamalla

Makeutus – pullotus - kapselointi Sakanpoiston jälkeen kuohuviiniä voi makeuttaa (sokerilla) Kuohuviinejä on erittäin kuivista makeisiin (makeusasteet: erittäin kuiva, täysin kuiva, kuiva, kuivahko, puolikuiva ja makea. >0-50g/l) Eri valmistajat käyttävät erilaisia makeusastemerkintöjä Pullo suljetaan luonnonkorkilla tai muovikapselilla Parhaimpana pullokokona pidetään ¾ litran pulloa

Varastointimenetelmä Pullotuksen jälkeen rauhoittuu muutamia kuukausia varastossa Sitten laitetaan etiketit

Valmistusmenetelmät

Samppanjamenetelmä Klassinen kuohuviinin valmistusmenetelmä Nuoreen cuvéen lisätään sokeria ja samppanjahiivaa ennen pulloitusta ja käymistä Pulloissa yleensä tiivis ja muovinen sakkatulppa ja kruunukapseli Käymisaika kolme-kuusi kuukautta Pullot siirretään tanssitustelineisiin vaaka-asentoon

Pullon pohjaan maalataan valkoinen viina (tanssitus on helpompi valvottavissa) Kuohuviini voidaan makeuttaa perusviinin tai brandyyn liuotetulla sokerilla Kapseloinnin jälkeen pullot siirretään varastoon rauhoittumaan

Tanssitus Pulloja ravistellaan käsin päivittäin tai pyöritetään puoli- tai neljäsosakierrosta Tanssitustelineessä pullojen asento nostetaan hieman pystynpään, suu alaspäin. Tarkoituksena saada sakka laskeutumaan sakkatulppaan Kestää 1-3 kuukautta Sakka poistetaan laittamalla pullot jäähdytysaltaaseen (sakkatulppa jäätyy) Hiilihappoaine työntää sakkatulpan ja sakan ulos

Siirtomenetelmät Samantapainen kuin samppanjamenetelmä Cuvée pulloitetaan ja toinen käyminen tapahtuu Ennen sakanpoistoa viini kypsytetään pulloissa Ei tanssiteta, sakka poistetaan koneellisesti Viini jäähdytetään ja kapseli avataan (viini samenee) Viini imetään pullosta, suodatetaan, makeutetaan ja pullotetaan uusiin pulloihin

Tankkikäymismenetelmä Toinen käyminen tapahtuu eristetyissä painetankeissa Tankin lämpötilaa voidaan säädellä (vaikuttaa viinin kehitykseen) Valmiiksi käynyt viini jäähdytetään Sakka suodatetaan Viini siirretään toiseen tankkiin Varastoidaan tankeissa muutamia kuukausia, makeutetaan ennen pullotusta

Painetäyttömenetelmä Valmis cuvée jäähdytetään viileäksi suljetuissa tankeissa Viinin liuotetaan hiilihappokaasua Pullotetaan vastapaineen alaisena

Méthode Rurale Méthode Rurale: kuohuviini käy vain kerran, astiasta suoraan pulloon, viini käy viileässä, sakka ei poisteta, ei makeuteta Méthode Gaillacoise: valmistetaan kuin Méthode Rurale, mutta viini suodatetaan Méthode Diose: Valmistetaan Méthode Gaillacoise, mutta osa makeutetaan Asti cuve close

Suomalainen hedelmäviini Valmistetaan Suomessa kaikilla päämenetelmillä Raaka-aineet: herukat, karviaiset, omenat, vadelmat Makeusasteet erittäin kuivista makeisiin

Helmeilevät viinit Vähemmän hiilihappoa sisältäviä helmeileviä viinejä Lisätty viiniin tai muodostunut käymisteitse