RAHA, KORKO JA PANKIT.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Raha taseessa Talousdemokratian keskustelutilaisuus Old Bankissa, Turussa Patrizio Lainà Suomen Talousdemokratia ry:n puheenjohtaja.
Advertisements

Euroopan unioni ja talous
Talouden näkymät Suomessa ja Euroopassa Valtakunnallinen luonnonkiviseminaari 2010 Joensuu Pääekonomisti Anssi Rantala OP-Pohjola-ryhmä.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Rahoitusmarkkinoiden myllerrys ja Suomi Pääjohtaja Erkki Liikanen Maanpuolustuskurssiyhdistys ry:n syyskokous.
Raha – kulttuurimme sokea kohta. Raha – mitä se on?  Yleisimmät vastaukset:  Vaihdon väline  Arvon mitta  Arvon säilyttäjä  Vähemmän yleiset vastaukset:
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Euro & talous 2/2009 Pääjohtaja Erkki Liikanen
Raha & rahapolitiikka:
RAHA JA PANKIT. Raha  Raha = vaihdon väline, arvon mitta ja säilyttäjä  Julkisen vallan liikkeellelaskuoikeus.
- Vuokra-asunto: - Asunnon voi vuokrata yksityiseltä tai julkiselta taholta esim. kunnalta (yleensä edullisempia) - Ei tarvita suuria pääomia, pääsee helposti.
Kansainväliset rahamarkkinat
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Talouden mahdollisuudet 2009 Seppo Honkapohja Suomen Pankki Talous 2009 seminaari
IS-LM -malli crash course
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Suomi, Eurooppa ja hidastuva maailman- talouden kasvu. Haaste kilpailukyvylle. Pääjohtaja Erkki Liikanen.
Kansantalouden häiriöt:
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Euro & talous 4/2009 ja Rahoitusjärjestelmän vakaus -erikoisnumero Pääjohtaja Erkki Liikanen
2653 Taloudellinen tutkimus1 Öljy pysyy kalliina Öljyn hinnan olennaista laskua ei ole näköpiirissä. Tiukan tilanteen vuoksi hintapiikit edelleen mahdollisia.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Kansainvälinen talouskriisi ja Suomi Pääjohtaja Erkki Liikanen Pääomasijoituspäivä Pörssisali,
Kansainvälinen valuuttajärjestelmä:
Raha ja pankit.
Kappale 9: Raha ja rahapolitiikka, osa II: Taylorin sääntö
Kappale 9: Raha ja rahapolitiikka
Euroopan talous- ja rahaliitto EMU: Kehitetty jo n. 30 vuotta Ensimmäinen vaihe 1979 => valuuttakurssit Vuonna 1999 kytkettiin 12 maan valuuttakurssit.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Katsaus syksyn rahamarkkinoihin ja tämän päivän tilanne Eteran asiakasraadin kokous Johtokunnan.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Euro & talous 4/2010 ja Rahoitusjärjestelmän vakaus -erikoisnumero Pääjohtaja Erkki Liikanen
Aalto-yliopisto Professor of Practice OTT Sakari Wuolijoki
S. 84- Rahoitusmarkkinat. Rahan tehtävät 1. Vaihdon väline 2. Arvon mitta 3. Arvon säilyttäjä.
Kuka voi saada opintolainan
Kappale 9: Raha ja rahapolitiikka, osa II: Taylorin sääntö ja QE KT34 Makroteoria I Juha Tervala.
Yrityksen rahoitus Jaakko Kuusvuori Ammattiopisto Livia LAITILA.
Elvyttävä kansalaisosinko Helsingin yliopisto Patrizio Lainà Suomen Talousdemokratia ry:n pääsihteeri.
TALOUSTIETO YH 2 Talouspolitiikkaa. RAKENNE Talouspolitiikan osa-alueista esitellään: Talouspolitiikan osa-alueista esitellään: 1. Kuka käyttää? (Suomi.
Kuluttajatarvitsee pankkia Kuluttaja tarvitsee pankkia s
VALUUTTAMARKKINAT.
Kertaus.
Kappale 9: Raha ja rahapolitiikka
Euroopan keskuspankin rahapoliittiset välineet
Inflaatio.
Velaton rinnakkaisvaluutta Suomeen
Talouspolitiikka.
24 Hintojen vakaus on tärkeää s
Velaton rinnakkaisvaluutta Suomeen
21 Kansantalous on koko Suomen talous s
Sijoitusrahastomarkkinoiden kehitys
Sijoitusrahasto-markkinoiden kehitys
VALUUTTAKURSSIPOLITIIKKA
Valuuttamarkkinat Valuuttamarkkinoilla mm. suursijoittajat, pankit, yritykset ja eläkerahastot ostavat ja myyvät eri valuuttoja Valuuttakurssi = valuuttojen.
Raha s:
Finanssipolitiikka = Valtion Budjettipolitiikka ja Rahapolitiikka =Keskuspankin korkopolitiikka TALOUDEN SUHDANTEISSA.
Sijoitusrahasto-markkinoiden kehitys
Yhteiskunnallinen kyselytutkimus
Sijoitusrahastomarkkinoiden kehitys
Sijoitusrahasto-markkinoiden kehitys
Sijoitusrahasto-markkinoiden kehitys
Sijoitusrahasto-markkinoiden kehitys
KOROT.
Raha, korko ja pankkilaina
KOROT.
RAHA, RAHOITUSMARKKINAT JA RAHAPOLITIIKKA
Rahapolitiikasta vuoden 2015 alkukuukausina
Sijoitusrahastomarkkinoiden kehitys
9 RAHA, RAHOITUSMARKKINAT JA RAHAPOLITIIKKA
Korot.
Sijoitusrahasto-markkinoiden kehitys
Sijoitusrahastomarkkinoiden kehitys
Sijoitusrahastomarkkinoiden kehitys
Sijoitusrahasto-markkinoiden kehitys
Sijoitusrahastomarkkinoiden kehitys
KOROT.
VALUUTTAKURSSIPOLITIIKKA
RAHAPOLITIIKKA JA EKP.
Esityksen transkriptio:

RAHA, KORKO JA PANKIT

RAHA VAIHDON VÄLINE MAKSUVÄLINE ARVON MITTA ARVON SÄILYTTÄJÄ RAHATALOUS= talousjärjestelmä, jossa raha on kaikissa vaihdantatilanteissa yleisesti hyväksytti maksuväline. Raha länsimaissa ENNEN JA NYT (suom.) oravannahka, kuivunut eläimen nahka nykyisin velkaa, luottamusta siihen, että aina on joku, joka vastaa maksusitoumuksesta (kierrossa olevan rahan määrä riippuu rahan kysynnästä eli luottojen kysynnästä eikä yksikään ulkopuolinen taho voi asettaa kierrossa olevan rahan määrää = endogeeninen prosessi)

RAHALLA ON AINA HINTA KORKO ON LAINAAJAN KORVAUS RAHASTA riippuu laina-ajasta ja sopimuksesta PANKIT LAINAAVAT RAHAA TOISILTAAN, KULUTTAJAT LAINAAVAT RAHAA PANKILTA ja NÄISTÄ TOIMINNOISTA MAKSETAAN KORKOA: tähän perustuu rahan kysyntä ja tarjonta, rahoitusmarkkinat

RAHAPOLITIIKKA € =JULKISEN VALLAN (Suomen valtio ja EU) TOIMIA, MILLÄ VAIKUTETAAN RAHAN HINTAAN JA MÄÄRÄÄN RAHAJÄRJESTELMÄSSÄ VALTION KESKUSPANKIN (Suomen pankki) ja EUROOPAN KESKUSPANKIN (EKP) TOIMENPITEET, JOILLA SÄÄDELLÄÄN RAHAN MÄÄRÄÄ, KORKOJA JA SITEN RAHAN KOKONAISKYSYNTÄÄ Euroopan keskuspankin (EKP) ohjauskorko vaikuttaa voimakkaasti: Päätökset tehdään Euroopan keskuspankin neuvostossa, mutta toteutetaan kansallisessa pankissa esim. Suomen Pankissa, joka ohjaa ja valvoo suomalaisten liikepankkien (Nordea, OP jne) toimintaa MATALILLA KOROILLA LISÄTÄÄN KULUTUSTA JA INVESTOINTEJA, KORKEILLA KOROILLA HILLITÄÄN KULUTUSTA , INVESTOINTEJA ja INFLAATIOTA Noususuhdanteessa kireä rahapolitiikka: ohjauskorkoa nostetaan Laskusuhdanteessa löysä rahapolitiikka: ohjauskoron laskeminen (kts. s. 86)

KORKO ON RAHAN HINTA VIITEKORKO = julkisesti noteerattu korko, mihin asiakkaalta perittävä korko sidotaan EURIBOR: markkinahintainen suurten eurooppalaisten pankkien määrittelemä päivittäin noteerattu viitekorko kertoo siitä, millä hinnalla pankit lainaavat rahaa toisilleen PRIME: pankit määrittelevät itse Kiinteä korko on sama koko laina-ajan esim. 15 vuotta Euribor ja Prime –korot siis vaihtelevat jatkuvasti, mutta kiinteä korko pysyy samana: pankki ja asiakas sopivat, millä hinnalla raha lainataan Marginaalikorko: asiakkaalta viitekoron lisäksi perittävä korko, millä pankki ottaa oman voittonsa lainaamastaan rahasta

PANKKIEN TEHTÄVIÄ LIIKEPANKIT (vähittäispankit) huolehtivat asiakkaidensa (kuluttajat, yrittäjät, yhteisöt jne) pankkitalletuksista: maksavat talletuskorkoa hoitavat asiakkaittensa maksuliikennettä: perivät palvelumaksuja lainaavat rahaa: ottavat palkkioksi korkeampaa korkoa kuin talletuskorko antavat sijoitusneuvontaa toiminta rahoitetaan siis korkotuloilla ja palvelumaksuilla pankkiraha= likvidi pankkitalletus, joka syntyy tilikirjauksena suurin osa pankin varannoista on olemassa vain lukuina pankkien kirjanpidoissa ja raha onkin etenevissä määrin siirtymässä pelkästään sähköiseen muotoon tarvittaessa saavat rahaa keskuspankilta tai yksityisiltä luottolaitoksilta, mutta käytännössä lainaavat jatkuvasti rahaa toisiltaan (myyvät ja ostavat rahaa)

SUOMEN PANKKI Rahapolitiikka ja tutkimus: tavoitteena vakaus kts. Forum s. 118 Onko Suomen Pankki menettänyt rahapoliittisen valtansa Rahapolitiikka ja tutkimus: tavoitteena vakaus Osallistuminen EKP (Euroopan keskuspankin) neuvoston kokouksiin Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikanen edustaa Rahoitusvalvonta: yleisen luottamuksen ylläpito rahoitus- ja vakuutusmarkkinoilla Pankkitoiminta: rahapoliittiset operaatiot liikepankkien kanssa esim. ylläpitää vähimmäisvarantojärjestelmää, johon on talletettu osa liikepankkien pankkitalletuksista Valuuttakurssipolitiikka ja ulkomaisen valuutan hallussapito (dollari, jeni, punta..) Rahahuolto: uudet eurosetelit ja kolikot liikkeelle ja rahan aitouden määrittely

EUROOPAN KESKUSPANKKI ( KTS. Forum S. 116-117) rahapolitiikan hoito tavoitteena vakaus 1.Korkojen ohjaaminen ja rahan määrän säätely: Ohjauskorot tärkein työkalu: kun EKP muuttaa ohjauskorkoa, seuraavat muut luotonantajat/pankit perässä eli muuttavat viitekorkojaan (euribor ja prime) Muita työkaluja: avomarkkinaoperaatiot = kun halutaan kiristää rahamarkkinoita kerätään rahaa pois myymällä pankeille arvopapereita ja kun halutaan keventää ostaa keskuspankki arvopapereita Minimitarjouskorko tärkein ohjauskorko: EKP lainaa pankeille rahaa viikoksi Myös vuorokaudeksi maksuvalmiusluottoja, joilla taataan pankkien rahan riittäminen. 2.Valuuttainterventiot: kriisiaikana ostaa ja myy valuuttoja

Tehtävä Mikä vaikuttaa siihen, että korko nousee? Mikä vaikuttaa siihen, että korko laskee?