Keskiajan kirjallisuus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Puhetaito * Puhetaidosta on hyötyä kaikissa niissä tilanteissa, joissa haluat vaikuttaa toisiin ihmisiin. -Kukaan vaikuttamisammatissa toimiva.
Advertisements

Realismi Syntynyt 1800 luvulla Rami, Anniina ja Tomi.
Funktionaalisen luetteloinnin kokeiluprojektit Auran kirjasto ( ) J. R. R. Tolkien 1. kohteenakohteena 2. Taru.
ANTIIKIN KIRJALLISUUS
Modernismi ja 1800-luvun vaihteessa ensimmäisestä maailmansodasta jääneen epävarmuuden vuoksi alettiin etsiä uusia sanoja, muotoja ja kuvia maailmasta.
ANTIIKIN KIRJALLISUUS (800 eKr. – 300 jKr.)
Valistus Tyylisuunta.
Romantiikan aikakausi
Romantiikka.
Antiikki 600 eKr.-400 jKr. Jaetaan Kreikan aikaan 600eKr.-200eKr. ja Rooman aikaan 200eKr.-400jKr. Antiikin kirjallisuus jaetaan epiikkaan, lyriikkaan.
 anakronismi: jonkin asian sijoittamista sille sopimattomaan aikakauteen  kollaasi: katkelmia yhdistelemällä luotu (taiteellinen) kokonaisuus, kooste,
ohje kuunteluanalyysiin
TEKSTIN YMMÄRTÄMINEN.
Uusi testamentti alkukieli kreikka 27 kirjaa
Orientaatio: Miksi näytän tämän videoklipin?
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
Keskiaika (500 – 1500).
Kirjallisuuden tulkinta, 2007
Miguel de Cervantes Tekijät Taha ja Ada. Miguelin elämän vaiheet: Miguel on syntynyt 29. syyskuuta Alcalá de Henares, astilia, Espanja. Miguel on.
Miksi tällainen julkaisu? Tueksi seurakunnille. Harkittavaksi, keskusteltavaksi. Rohkaisuksi toimia pienen ihmisen puolesta. Olemme halunneet kertoa kirkko.
 vahva kirkko, kristinusko, monoteismi  ”Muista kuolevasi”  tuonpuoleisuuden korostuminen.
 vahva kirkko, kristinusko, monoteismi  ”Muista kuolevasi” (Memento mori)  tuonpuoleisuuden korostuminen.
Pohjois-Suomen paikallishistoria
Medioiden historia ja nykykehitys ma 10. ja : 10-12, F133; ti 11. ja : 11-14, F416 viikko 41 ma-ti Medioiden historia viikko 42.
Antiikin Kreikka.
Renessanssi By: Tiia, Erik & Oona.
Kirjallisuuden tulkinta Syyslukukausi 2007, Minna Sääskilahti.
Hy02 : Eurooppalainen ihminen
Keskiajan loppu: Mikä Euroopan kulttuurissa johti keskiajan ”loppumiseen” ? Suuri Skisma 1378 – 1415, jolloin kaksi kilpailevaa paavia, nakersi kirkon.
2.2. – 2.4. Muistiinpano- ja tehtäväkokonaisuus
Romantiikka & realismi:
Vastaukset kpl 1-5 kertausmoniste 6.luokka
Vaikuttaminen ja vakuuttaminen
Mikael Agricola Mikael Agricola syntyi vuonna 1510 ja kuoli 9. huhtikuuta vuonna 1557 ja hänen kuolinpäivänsä on vakiintunut liputuspäivä. Keskiajalla.
Bysantin kulttuuri pohjautui antiikin perinteeseen, joka muokattiin
Euroopasta tuli Eurooppa noin 370 – 1500 jKr.
Kirjallisuus rakentaa suomalaisuutta
Modernismin tulo Suomeen
9. luokan muistiinpanot.  Ennen suomen kirjakielen syntyä eli keskiajalla ( luvulla)tarinat,vitsit, sananlaskut, runot ja loitsut kulkivat sukupolvelta.
Antiikki n. 800eaa-500jaa.. Tietoa antiikin ajasta -Antiikin aika kukoisti pääasiassa Kreikassa ja Roomassa -Koko länsimainen sivistys ja yhteiskunta.
Ruotsin vallan ajan kirjallisuus. Ajankuvaa -Kausi alkaa ristiretkistä n ja päättyy vuoteen 1809: Suomi osaksi Venäjää -Poliittisesti, taloudellisesti.
SUOMI ENNEN AUTONOMIAA KESKIAIKA. KESKIAIKA SUOMESSA 1.VARHAISKESKIAIKA Muualla: SYDÄNKESKIAIKA Muualla: MYÖHÄISKESKIAIKA.
Uusi aika alkaa
Ulos WSOY Oppimateriaalit & Jari Honkanen Eurooppalainen ihminen Keskiajan kilvoitteleva ihminen Kreikkalainen kulttuuriperintö Keskiajan taide Opettajan.
Kristinusko ja tiede Antiikin Kreikka ja Rooma (n.700 eKr. – 500 jKr.) - apologia: kristinuskon puolustus antiikin filosofeja vastaan filosofian keinoin.
Keskiajan ja renessanssin vertailu
IHMINEN, YMPÄRISTÖ JA KULTTUURI
OHJEITA HISTORIAN KOKEESEEN
KESKIAJAN KULTTUURI ( ) Kristinuskon/ kirkon merkitys
TUHATVUOTINEN KESKIAIKA
Kirjoitustaidon kehitys
Keskiajan kirkkoarkkitehtuuria
Oman aikamme taiteen ilmiö
ESSEE.
KIRJALLISUUTEMME ALKUVAIHEET
Taidemusiikki ennen Sibeliusta
Intian kirjallisuus.
Klassismi 1600 – 1800-luvun kirjallisuus.
Kirjallisuus vaikuttajana: draama, proosa ja runous
Eksistentialismi Eero Jussila.
KESKIAJAN VÄESTÖ Luku Suuri kuolema, s. 94–103.
KIRJALLISUUDEN LAJIT.
Kuvan avaus - Keskiaika
Kansallisuussanat Nationalities.
Kauko röyhkä Jenni, Milla ja Satu .
Kirkko ja papit opettavat suomalaisia
REALISMI (1850-).
Romantiikka.
LÄHI-ITÄ ja ISLAMIN ALUE
Esityksen transkriptio:

Keskiajan kirjallisuus

Perustiedot Sijoittuu ajanjaksolle 400-1500 jKr. Pohjautuu osaksi antiikin filosofiaan Tyypillisin piirre on kirkon ja muiden uskonnollisten tekstien suuri rooli Luostarin tehtävänä oli painaa ja tallentaa kirjallisuutta Muun kirjallisuuden ohessa alkoi versoilla uusi rytmillinen latinankielinen hymnirunous Trubaduurirunous kukoisti jolle oli olennaista eri soitinten säestyksellä laulettava lyriikka Iso osa keskiajan kirjallisuudesta on nimetöntä, koska se ei ollut keskiajalla olennaista

Varhaiskeskiaika 400-800 jKr. Luostarit käsin kopioivat kirjat pergamentille, koska paperi oli vielä harvinaista. Kirjallisuus rajoittui kirkollisiin teksteihin ja kielenä oli latina Latinan kielisen luostari runouden lisäksi alkoi eripuolella eurooppaa syntyä uusien kansojen oma runous Teoksia: Kansanrunouseepos Beowulf

Sydän- ja myöhäiskeskiaika Sydänkeskiaika N. 800-1200 jKr. Myöhäiskeskiaika N. 1200-1500 jKr. Latina oli siitä huolimatta yleisin kieli. Kulttuurin ja siten kirjallisuuden kehitys nopeutui. Myöhäiskeskiajan aloittanut musta surma väritti taidetta ja kirjallisuutta. Myöhäiskeskiajan lopussa keksitty kirjapaino taito teki kirjat koko kansan saataville. Kirkon kontrolli väheni.

Dante Alighieri Eli vuodesta 1265-1321 Häntä pidetään keskiajan merkittävimpänä kirjailijana ja runoilijana. Hän on kotoisin Firenzestä ja opiskeli italian kieltä. Tunnetuin teos: Jumalainen näytelmä, joka kertoo kristityn kuoleman jälkeisestä elämästä. Kirjoitti muista kirjailijoista poiketen omalla kansan kielellään. Hänen teoksissaan näkyy renessanssin ensi asekeleet.

Beowulf Vanhin säilynyt kansan runous eepos. Kirjoitettiin Saxoneiden käyttämällä vanhalla englannilla Teos oli alunperin nimeämätön, mutta 1800-luvulla se nimettiin skandinaavisen sankarin mukaan Runossa on historiallisia elementtejä, mutta sekä tarina että sen sankari ovat fiktiota Beowulf soturi tappaa kylää terrorisoineen Grendel hirviön.

Lähteet Wikipedia http://www.medieval-life.net/life_main.htm http://historymedren.about.com/od/beowulf/p/beowulf.htm Beowulf - What You Need to Know about the Epic Poem http://users.edu.turku.fi/tomkinnu/kirjhist/ismienmaarittelya/keskiaika.htm http://ai-5-2-tyylikaudet.wikispaces.com/Keskiajan+t%C3%A4rkeimm%C3%A4t+kirjailijat