Ylioppilastutkinto ja jatko-opintoihin hakeminen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ylioppilastutkinto Ylioppilastutkintotodistukseen vaaditaan yo-kirjoitusten lisäksi lukion päättötodistus tai ammatillisen tutkinnon todistus.
Advertisements

ILMOITTAUTUMINEN Ilmoittautuminen kevään 2009 kirjoituksiin viimeistään pe henkilökohtaisesti lukion kansliassa
YLIOPPILAS KEVÄT 2015 LUKION KURSSIT YLIOPPILASKIRJOITUKSET
KEVÄÄN 2011 YO- KOKEET Lisätietoja Ylioppilastutkintolautakunnan sivuilta www. ylioppilastutkinto.fi.
Ylioppilaskirjoitukset
Ohjeet ja aikataulut Ohjeet kesällä valmistuville
Tervetuloa vanhempainiltaan!
LUKION 2. VUOSITASO TIISTAI 4.3. RO-TUOKIO/AUDITORIO
YO-TUTKINTO TUTKINNON RAKENNE
Ylioppilaskirjoitukset
VANHEMPAINILTA ABIEN.
TAMMERKOSKEN LUKION ABI-info
ABI-INFO Lyseon lukion ylioppilaskirjoitusten toimeenpano syksyllä 2014.
Tervetuloa!.
Ylioppilastutkinto Äidinkieli/ Vieras kieli Reaalikoe
Yleiset ohjeet ja info yo-kirjoituksia varten
UUDISTUVA YO-TUTKINTO
YO-info K2015.
Abien vanhempainilta Tervetuloa!.
Ylioppilastutkinto
ABI-INFO KEVÄT 2015 SUOMALAIS-VENÄLÄINEN KOULU
Suonenjoen lukio1 YLIOPPILASTUTKINTO Kokelas on itse vastuussa siitä, että on selvillä yo-tutkintoon liittyvistä määräyksistä ja yo-kokeiden suoritusohjeista.
Syksyn 2015 kirjoituksissa huomioitavaa Koepäivät www
YLIOPPILASTUTKINTO.
Ylioppilastutkinnon rakenne  Tutkintoon on sisällyttävä vähintään neljä koetta, joista äidinkielen koe on kaikille pakollinen.  Kolme muuta pakollista.
YLIOPPILASTUTKINTO VANHEMPAINILTA
Ylioppilaskirjoitukset Syksy Kirjoitusaineet Pakol.äidinkieli + 3  suomi (A- tai B-taso)  englanti (A- tai C-taso)  (1) reaalikoe  matematiikka.
YLIOPPILASTUTKINTO Ounasvaaran lukio TUTKINNON RAKENNE PAKOLLISET KOKEET Äidinkieli + 3 omaa valintaa TARKKA HARKINTA  Toinen kotimainen kieli*
YO-kirjoitukset Ylioppilaskirjoitusten ja päättötodistuksen merkitys jatkokoulutukseen haettaessa Opinto-ohjaajat: Satu Alatalo (2c ja 2d) Eeva Stenbacka.
YLIOPPILASTUTKINTO Ounasvaaran lukio TUTKINNON RAKENNE PAKOLLISET KOKEET Äidinkieli + 3 omaa valintaa  Toinen kotimainen kieli*  Yksi vieras.
Ylioppilastutkin to. YO-kokeiden rakenne: PAKOLLISET AINEET (4 kpl) KAIKILLE PAKOLLINEN: Äidinkielen koe tai Suomi toisena kielenä KOLME PAKOLLISTA SEURAAVISTA.
Ohjeita ykkösille yo suunnitelmia varten Hanna Närhi 2013.
2012-ryhmien vanhempainilta TERVETULOA!.
 Voit hajauttaa tutkinnon pakolliset kokeet kolmeen peräkkäiseen kertaan (esim. kevät 2015, syksy 2015, kevät 2016)  Ilmoittautuminen on sitova, syksyn.
© Present-äSSä 2011 Jyväskylän Lyseon lukio Ylioppilastutkinto Ylioppilastutkintotodistukseen vaaditaan yo-kirjoitusten lisäksi lukion päättötodistus tai.
VANHEMPAINILTA ILLAN OHJELMA vanhempainyhdistyksen puheenvuoro ylioppilastutkinnon rakenne ja ylioppilaskokeen käytännön järjestelyt koulun.
HUOLTAJAILTA. TUTKINNON SUORITTAMINEN Tutkinnon voi hajauttaa kolmeen perättäiseen kertaan Osallistumisoikeus kirjoituksiin  kirjoitettavan aineen pakolliset.
ABIEN VANHEMPAINILTA. YO-TUTKINTO Kaikille pakollinen Äidinkieli Toinen kotimainen Vieras kieli Matema- tiikka Reaali- aine Toinen kotimainen Vähintään.
YLIOPPILASTUTKINTO. YLIOPPILASTUTKINNON RAKENNE PAKOLLISET AINEET (4 KPL) * VÄHINTÄÄN YKSI A-TASON AINE! Äidinkieli tai S2 (kaikille pakollinen) Lisäksi.
Tutkinto alkaa ja päättyy Alkaa ensimmäisestä osallistumiskerrasta ◦Jos aloittaa syksyllä 2016 jollain aineella,… …pitää pakolliset kirjoittaa viimeistään.
Ylioppilastutkinto. Ylioppilaskokeet Valtakunnalliset loppukokeet Kaikille neljä pakollista koetta, lisäksi opiskelija voi suorittaa ylimääräisiä kokeita.
Abien vanhempainilta Tervetuloa!. Lukuvuoden tapahtumia/abit Syksyn yo-kokeet – jakson koeviikko – Syysloma.
YLIOPPILASTUTKINTO Lukiolaki (766/2004, 18, 18a ja 18b §) Laki ylioppilastutkinnon järjestämisestä (672/2005) Asetus ylioppilastutkinnosta (915/2005) YLEISTÄ.
UUDISTUVA YO-TUTKINTO
Toinen kotimainen kieli Tutkintoon voit liittää ylimääräisiä kokeita:
KALLAVEDEN LUKION VANHEMPAINILTA Tervetuloa!
Ylioppilastutkinto Ylioppilastutkintotodistukseen vaaditaan yo-kirjoitusten lisäksi lukion päättötodistus tai ammatillisen tutkinnon todistus.
AINEVALINTAINFO 1. ja 2. VUOSIKURSSI
Ohjeita valintaa varten
Syksyn 2017 kirjoituksissa huomioitavia seikkoja
Abien YO-INFO Viherlaakson lukio 2016.
YO-TUTKINTO Kokelas on itse vastuussa siitä, että on selvillä yo-tutkintoon liittyvistä määräyksistä ja yo-kokeiden suoritusohjeista ja noudattaa niitä.
Ilmoittautuminen syksyn 2016 kirjoituksiin, info
VANHEMPAINILTA ABIEN.
YLIOPPILASTUTKINTO.
YLIOPPILASTUTKINTO Kokelas on itse vastuussa siitä, että on selvillä yo-tutkintoon liittyvistä määräyksistä ja yo-kokeiden suoritusohjeista ja noudattaa.
YLIOPPILASTUTKINTO Kokelas on itse vastuussa siitä, että on selvillä yo-tutkintoon liittyvistä määräyksistä ja yo-kokeiden suoritusohjeista ja noudattaa.
YO-TUTKINTO Kokelas on itse vastuussa siitä, että on selvillä yo- tutkintoon liittyvistä määräyksistä ja yo-kokeiden suoritusohjeista ja noudattaa niitä.
Ilmoittautuminen kevään 2017 kirjoituksiin, info
Toinen kotimainen kieli Tutkintoon voit liittää ylimääräisiä kokeita:
Vanhempainilta Tervetuloa!
Ilmoittautuminen kevään 2018 kirjoituksiin, info
ABI-INFO Teklu, Tredu HATANPÄÄN LUKIO ∙ SAMMON KESKUSLUKIO ∙ TAMMERKOSKEN LUKIO ∙ TAMPEREEN KLASSILLINEN LUKIO TAMPEREEN LYSEON LUKIO ∙ TAMPEREEN.
YO- JA JATKO-OPINTOINFO HUOLTAJILLE
Kevään 2018 kirjoituksissa huomioitavia seikkoja
2. ja 3. vuoden opiskelijoiden vanhempainilta
YLIOPPILASTUTKINTO Syksy 2013
Kevään 2019 kirjoituksissa huomioitavia seikkoja
SYKSYN 2019 kirjoituksissa huomioitavia seikkoja
YO-info Syksy 2019.
Esityksen transkriptio:

Ylioppilastutkinto ja jatko-opintoihin hakeminen Lukion vanhempainilta 2.11.201 opinto-ohjaaja Pirkko Haatainen www.ylioppilastutkinto.fi http://abitreenit.yle.fi/

Yo-todistus ja lukion päättötodistus Hyväksyttyjen suoritusten jälkeen ylioppilastutkintotodistus annetaan lukion päättötodistuksen tai ammatillisen perustutkinnon suorittaneelle. Lukion aikana tulee suorittaa yhteensä 75 kurssia (kaikki pakolliset ja vähintään 10 syventävää kurssia).

Tutkinnon rakenne 4 pakollista koetta (äidinkieli + 3 seuraavista: toinen kotimainen kieli, vieras kieli, matematiikka ja yksi reaaliaineen koe) Vähintään yhden pakollisista kokeista tulee olla pitkän oppimäärän koe (esim. MAA, ENA, RUA tai jokin pitkä kieli, esim. SAA) Tutkintoon voi sisällyttää yhden tai useamman ylimääräisen kokeen (kompensaatiopisteet!)

Tutkinnon hajautaminen Tutkinnon voi hajauttaa kolmeen perättäiseen kertaan. Useimmiten tutkinnon suorittaminen aloitetaan 3. vuoden syksyllä.

Osallistumisoikeus Asianomaisen oppiaineen pakolliset kurssit on opiskeltava ennen kokeeseen osallistumista. Vieraassa kielessä, jossa ei ole pakollisia kursseja, riittää kolme kurssia. Ammatillisen perustutkinnon suorittavilla oikeus osallistua aikaisintaan, kun opintoja on suoritettu 1,5 –vuotta. Rehtorin päätöksellä poikkeustapaukset.

Kokeen uusiminen HYLÄTTY KOE (I) Pakollisen kokeen saa uusia kaksi kertaa koetta välittömästi seuraavana kolmena tutkintokertana. Jos hylätty pakollinen koe on A-tason koe, kokelas voi uusia sen B-tasoisena. Tällöin kuitenkin tutkintoon tulee sisältyä toinen A-tason pakollinen koe. Ylimääräisen kokeen saa uusia kaksi kertaa ilman aikarajoitusta, mutta kokeen tasoa ei voi vaihtaa. HYVÄKSYTTY KOE (A,B,C,M,E,L) Hyväksytyn kokeen saa uusia yhden kerran ilman aikarajoitusta.

Arvostelu I (Improbatur) 0 pist. A (Approbatur) 2 pist. B (Lubenter approbatur) 3 pist. C (Cum laude approbatur) 4 pist. M (Magna cum laude approbatur) 5 pist. E (Eximia cum laude approbatur) 6 pist. L (Laudatur) 7 pist.

Kompensaatio Ylioppilastutkintotodistus, jossa on yksi pakollisen kokeen hylätty arvosana Hylätyn arvosanan taso Vaatimus kompen-saatiosta I+ 12 pist. I 14 pist. I- 16 pist. I= 18 pist. Kompensaatiossa pisteitä annetaan muista arvosanoista: L=7, E= 6, M=5, C=4, B=3, A=2 Ylimääräiset kokeet auttavat kompensaatiopisteiden keruussa. Kompensoidun hylätyn kokeen saa uusia kaksi kertaa ilman aikarajaa. Tutkintoa täydentämällä ei voi kompensoida koetta. Kompensaatio tehdään automaattisesti, ellei toisin kirjallisesti ilmoita.

Arvostelu Kokeet tarkastaa ja arvostelee alustavasti lukion aineenopettaja ja lopullisen arvosanan antaa ylioppilastutkintolautakunta. Arvosanat jakautuvat Gaussin käyrän mukaan: n. 5% saa laudaturin ja n. 5% reputtaa kokeen. Pisterajat määräytyvät joka vuosi erikseen suoritusten tason mukaan. Kokeen arvosteluun voi hakea yo-lautakunnalta tarkistusarvostelua (maksullinen).

Äidinkielen koe kaksiosainen Osallistutaan samalla tutkintokerralla molempiin kokeisiin. Tekstitaidon koe Tutkitaan erittelevää ja päättelevää lukutaitoa ja kielellistä ilmaisua. Esseekoe Tutkitaan ajattelun kehittyneisyyttä, kielellistä ilmaisukykyä ja kokonaisuuksien hallintaa. Arvosana kokeiden painotetun yhteispistemäärän perusteella.

Reaalikokeen järjestäminen Yhdellä tutkintokerralla järjestetään 2 reaaliaineiden koepäivää n. viikon välein. Ilmoittautuminen on sitova (pakollinen vs. ylimääräinen). Yhtenä päivänä voi osallistua vain yhteen reaaliaineen kokeeseen.

Ainereaali 1. koepäivä 2. koepäivä psykologia filosofia historia fysiikka biologia uskonto elämänkatsomustieto yhteiskuntaoppi kemia maantiede terveystieto

Kokeisiin ilmoittautuminen Sitova ilmoittautuminen määräaikana: kevään tutkintokertaan 23.11.2011 ja syksyn tutkintokertaan 5.6. 2012 mennessä. Ilmoittautuminen wilman kautta Allekirjoitettu tuloste toimitetaan kansliaan. Kokeen pakollisuutta ja ylimääräisyyttä ei voi muuttaa ilmoittautumisen jälkeen.

Lukihäiriön huomioiminen Yo –lautakunnan luokittelu lukihäiriöstä: lievä, keskivaikea ja vaikea häiriö. Lukiohäiriö voidaan huomioida arvioinnissa. Erityisjärjestelyjä koetilanteessa voidaan hakea keskivaikean tai vaikean lukihäiriön perusteella. Tavoitteena tällöin on, että opiskelijaa autetaan erityisjärjestelyillä, ei arvosanamuutoksilla. Lisätietoja erityisopettaja Eila Korpiniemeltä.

Lukihäiriön huomioiminen Tarvitaan asianmukaiset lukilausunnot. Erityisjärjestelyihin vaaditaan erityisopettajan/psykologin/puheterapeutin lausunto sekä lääkärin (neurologi/lastenneurologi/foniatri) lausunto. Erityisopettajan/psykologin/puheterapeutin lausunto riittää muutoin. Lukihäiriöstä tulee jättää lausuntolomakkeet koulun kansliaan tutkintoon ilmoittautumisen yhteydessä.

Toiminta kokelaan sairastuessa Koululle tulee välittömästi ilmoittaa kokelaan sairastumisesta. Jos kokelas ei sairauden vuoksi voi suorittaa koetta samalla tavoin kuin muut, voidaan hänen kohdallaan tehdä poikkeavia järjestelyjä (esim. kokeen suorittaminen erillisessä valvotussa tilassa). Jos kokelas osallistuu kokeeseen sairaana niin, että sairaus heikentää hänen suorituskykyään, asia voidaan ottaa arvostelussa huomioon. Kokelaan tulee toimittaa tällöin lääkärintodistus sairaudesta.

Jos kokelas ei sairauden takia voi osallistua kokeeseen, hän voi hakea yo-lautakunnalta ilmoittautumisen mitätöimistä. Hakemukseen pitää liittää lääkärintodistus. Jos ilmoittautuminen mitätöidään, poisjääntiä ei lasketa osallistumiskerraksi. Ilmoittautumisen mitätöinti ei kuitenkaan pidennä tutkinnon suorittamiselle säädettyjä määräaikoja (max 3 peräkkäistä tutkintokertaa).

KEVÄÄN 2012 KOEPÄIVÄT Pe 10.2 Äidinkieli, tekstitaidon koe Kielten kuullunymmärtämiskokeet: ma 13.2. vieras kieli, pitkä oppimäärä (ENA,SAA, RAA) ti 14.2. toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä (RUA ja RUB) ke 15.2. vieras kieli, lyhyt oppimäärä Klo 9 saksa Klo 11 ranska Klo 14 englanti

Kirjalliset kokeet ma 12.3. äidinkieli, esseekoe ke 14.3. Reaali I (UE, ET, YH, KE, GE, TE) pe 16.3 vieras kieli, pitkä oppimäärä ma 19.3. toinen kotimainen, pitkä ja keskipitkä oppimäärä ke 21.3. Reaali II (PS, FI, HI, FY,BI) pe 23.3. matematiikka, pitkä ja lyhyt oppimäärä ma 26.3 vieras kieli, lyhyt oppimäärä

Jatko-opinnot Jokainen tekee jatko-opintosuunnitelman. Koulutuksen järjestäjän vierailut, tutustumiset, Studia-messut sekä ohjauskeskustelut tukena päätöksenteossa. Haettava vähintään kolmeen kohteeseen ammattikorkeakouluun tai/ja ammatilliseen toisen asteen koulutukseen, jotta mahdollisuus työmarkkinatukeen. (yksi voi olla yhteishaun piiriin kuulumaton, tutkintoon johtava tai ammatillisia valmiuksia edistävä koulutus)

Mistä tietoa? Korkeakoulut eivät toimita painettuja oppaita enää. www.koulutusnetti.fi www.yliopistohaku.fi Korkeakoulujen ja oppilaitosten nettisivut tärkeitä tiedonlähteitä.

Keväällä 2012 yhteishaut Ammatilliseen koulutukseen 27.2.–16.3.2012, www.haenyt.fi Ammattikorkeakouluun Vieraskielinen koulutus 9.1.–14.2.2012, www.admissions.fi Nuorten suomen- ja ruotsinkielinen koulutus 5.3.– 3.4.2012, www.amkhaku.fi Yliopistoon 5.3.–3.4.2012 (Teatterikorkeakoulu ja Sibelius-Akatemia: 5.-16.3.2012), www.yliopistohaku.fi

Pääsy/soveltuvuuskokeet Koemateria (kirjat, muu aineisto) nähtävissä nettisivuilla. Ammatilliseen koulutukseen ja ammattikorkeakoulutuksiin hakeneille kutsukirje. Yliopisto ei lähetä kutsuja vaan tarkistettava netistä pääsykoepäivä ja paikka yms.

Suunnitteilla keväästä 2013 eteenpäin Korkeakouluhaut yhdistyvät. Tod.näk. 6 hakukohdetta. Sitova hakutoivejärjestys. Lukio-opintojen ja yo-tutkinnon painoarvo valinnoissa korostuu jatkossa. Uusien ylioppilaiden sisäänpääsyä halutaan lisätä. Korkeakoulupaikan saanut opiskelija hakee omassa kiintiössään.