Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

YLIOPPILASTUTKINTO Syksy 2013

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "YLIOPPILASTUTKINTO Syksy 2013"— Esityksen transkriptio:

1 YLIOPPILASTUTKINTO Syksy 2013
Erja Vihervaara YLIOPPILASTUTKINTO Syksy 2013 TURUN ILTALUKIO

2 YO-TUTKINTO ON KYPSYYSKOE
Erja Vihervaara YO-TUTKINTO ON KYPSYYSKOE Kokelas on itse vastuussa siitä, että on selvillä ylioppilastutkintoon liittyvistä määräyksistä ja suoritusohjeista. Kokelaan pitää perehtyä ainekohtaisiin suoritusohjeisiin. Hyviä lähteitä: ABIN OPAS ja Ylioppilaskokeeseen ilmoittautuvalla tulee olla ns. ABI-status ABI = abiturientti = ylioppilaskokelas. Tulee latinan sanasta abire = lähteä pois

3 2a. Pakolliset kokeet Äidinkielen koe/suomi toisena kielenä koe
Erja Vihervaara 2a. Pakolliset kokeet Äidinkielen koe/suomi toisena kielenä koe seuraavista kokeista kokelas valitsee pakolliseksi kolme koetta: toisen kotimaisen kielen koe vieraan kielen koe matematiikan koe reaaliaineen koe

4 Erja Vihervaara 2b. Ylimääräiset kokeet YLIMÄÄRÄISIÄ kokeita opiskelija voi suorittaa yhden tai useampia. Huom! Reaaliaineita ovat: historia, yhteiskuntaoppi, terveystieto, filosofia, uskonto, maantieto, biologia, fysiikka, kemia, elämänkatsomustieto, psykologia

5 Erja Vihervaara 2c. Muita määräyksiä Yksittäisen kokeen pakollisuutta tai ylimääräisyyttä ei voi jälkikäteen muuttaa tutkinnon kuluessa. Valittavista kokeista ainakin yhdessä kokeessa (toinen kotimainen, vieras kieli tai matematiikka) kokelaan tulee suorittaa vaativamman tason eli A-tason koe. Tutkintoon saa kuulua vain yksi saman oppiaineen koe.

6 Kokelaan on osallistuttava molempiin äidinkielen kokeisiin.
Erja Vihervaara Yhdellä tutkintokerralla voi osallistua vain yhteen pitkän vieraan kielen kokeeseen. Kokelas voi suorittaa yhtenä koepäivänä vain yhden reaaliaineen kokeen. Kokelaan on osallistuttava molempiin äidinkielen kokeisiin. Kielten kokeissa on osallistuttava kuuntelukokeisiin ja kirjallisiin kokeisiin.

7 3. TUTKINNON SUORITTAMINEN
Erja Vihervaara 3. TUTKINNON SUORITTAMINEN Koko tutkinto yhdellä kerralla kaikki pakolliset tutkintokokeet suoritetaan samalla tutkintokerralla Hajautetusti pakolliset kokeet suoritetaan enintään kolmen peräkkäisen tutkintokerran aikana, esim. syksy – kevät - syksy. HUOM. Uusiminen on mahdollista hajautuksen aikana. Tutkinnon suorittaminen katsotaan aloitetuksi, kun opiskelija ilmoittautuu ensimmäisen kerran tutkintoon.

8 4.a OSALLISTUMISOIKEUS / lukio
Erja Vihervaara 4.a OSALLISTUMISOIKEUS / lukio kirjoituksiin osallistuvalla täytyy olla kirjoittamiensa aineiden pakolliset kurssit suoritettuina ennen kirjallisten kokeiden alkua. Jaksossa 1 voi vielä opiskella muita kuin kirjoitusaineen pakollisia kursseja. Mikäli jaksoon 2 jää kursseja, opiskelija ottaa riskin, ettei kurssien suorittaminen onnistu > valmistuminen viivästyy. Lukiolaisella pitää ilmoittautuessaan olla suoritettuina n.30 kurssia (= n. kahden vuoden opinnot) 44:stä kurssista.

9 4b OSALLISTUMISOIKEUS / ammattitutkinto
Erja Vihervaara 4b OSALLISTUMISOIKEUS / ammattitutkinto yo-tutkintoon voivat osallistua ammattitutkinnon suorittaneet, joiden tutkinnon laajuus on 2,5 – 3 vuotta. Jos ammattitutkinnon laajuus on 2 vuotta tai suoritettu oppisopimuksella, niin ylioppilastutkintolautakunta määrää lisäopintoja. Kahta tutkintoa suorittava opiskelija voi aloittaa yo-tutkinnon suoritettuaan ammatillisia opintoja vähintään 1,5 vuotta (n. 80 opintoviikkoa) ja lisäksi kirjoitettavissa aineissa ammattitutkintoon kuuluvat lukio-opinnot.

10 4c. Ilmoittautumisen sitovuus
Erja Vihervaara 4c. Ilmoittautumisen sitovuus Ilmoittautuminen tutkintoon on sitova. Koe, johon kokelas on ilmoittautunut, mutta johon hän on jäänyt saapumatta ilman erityisen painavaa syytä, katsotaan hylätyksi > kokelaalta menee yksi yrityskerta. Painavasta syystä ilmoittautuminen voidaan mitätöidä. Mitätöimistä anotaan rehtorin kautta ylioppilastutkintolautakunnalta (YTL).

11 4.d Ilmoittautumisen epääminen
Erja Vihervaara 4.d Ilmoittautumisen epääminen Rehtori arvioi tutkinnon aloittamisen tai tutkinnon jatkamisen edellytykset ilmoittautumisen yhteydessä. Rehtori voi evätä ilmoittautumisen ja ehdottaa ilmoittautumisen siirtämistä seuraaviin tutkintokertoihin seuraavista syistä:

12 oppilaan ilmoittautuminen on myöhässä
Erja Vihervaara oppilaan ilmoittautuminen on myöhässä ilmoittautumista ei ole jätetty henkilökohtaisesti tai valtuutetun henkilön välityksellä abi-status ei täyty, jolloin suorittamattomia kursseja on liikaa opiskelijan suoritukset lukuvuoden aikana alittavat huomattavasti n. 15 lukion pakollista kurssia ammatilliset opinnot eivät ole riittävät ammatillisen tutkinnon pohjalta kirjoittavalla

13 Erja Vihervaara 4f. ILMOITTAUTUMINEN Hajauttavien on tehtävä ilmoittautumisen yhteydessä tutkintosuunnitelma. Ilmoittautuminen tehdään WILMAn kautta. Ota mukaan mahdollinen todistus vammasta tai LUKI-vaikeudesta (erityisopettajan todistus ja mahdollisesti myös neurologin todistus) mahdollinen vieraskielisyystodistus Kirjoitukset aloittavan on ilmoittauduttava syksyn 2013 kirjoituksiin viimeistään 30.5.

14 5. Hylätyn kokeen uusiminen
Erja Vihervaara 5. Hylätyn kokeen uusiminen Pakollinen hylätty koe: kaksi kertaa tätä koetta välittömästi seuraavien kolmen tutkintokerran aikana pakollisen hylätyn kokeen taso voidaan vaihtaa uusinnassa edellyttäen, että tutkintoon sisältyy ainakin yksi vaativampi koe Pakollinen kompensoitu koe: kaksi kertaa ilman aikarajaa. Hylätty ylimääräinen koe: kaksi kertaa ilman aikarajaa, mutta tasoa ei voi vaihtaa uusinnassa.

15 5b. Hyväksytyn kokeen uusiminen
Erja Vihervaara 5b. Hyväksytyn kokeen uusiminen Hyväksytyn kokeen saa uusia yhden kerran ilman aikarajaa.

16 6. Ylioppilastutkintotodistus
Erja Vihervaara 6. Ylioppilastutkintotodistus Annetaan opiskelijalle, joka saa lukion päästötodistuksen ammattitutkinnon todistuksen Annetaan sinä tutkintokertana, jolloin kaikki pakolliset tutkintoaineet on hyväksytysti suoritettu (ja päättötodistus on ”valmis”). Kokeen aikana uusituista paras arvosana todistukseen. Kompensoidusta hylätty arvosana todistukseen.

17 7. Tutkinnon täydentäminen
Erja Vihervaara 7. Tutkinnon täydentäminen Tutkinnon täydentäminen on mahdollista sen jälkeen, kun tutkinto on suoritettu ja tutkintotodistus on saatu. Tutkinnon suorittanut voi täydentää tutkintoaan kokeilla, joihin ei ole aikaisemmin osallistunut suorittamansa kokeen eri tasoisella kokeella

18 Erja Vihervaara 8. MAKSUT Perusmaksu on 14 euroa. Se maksetaan joka tutkintokerralta lautakunnalle. Ainekohtainen maksu on 28 euroa (lautakunnalle). Yksityisoppilasmaksu on 30 euroa. Sen perii Turun kaupunki vain kerran muilta kuin oppilaslajeilta V, L, K ja O. Maksun suorittamatta jättäminen on ulosottokelpoinen toimenpide. Myöskään yo-todistusta ei saa, ellei maksua ole suoritettu.

19 Erja Vihervaara Maksuosoitus lähetään kotiin. Siksi on tärkeää, että osoitetiedot ovat oikein. Tutkintoa tai erillisiä kokeita suorittamaan ilmoittautunut kokelas on aina velvollinen maksamaan ylioppilastutkintoon liittyvät maksut, myös silloin, kun jättää saapumatta yo-tutkintoon tai osallistumisoikeus ei täyty. Maksun palauttamista opiskelijan on anottava erikseen YTL:lta.

20 9. ARVOSANAT arvosanoja ovat: L, laudatur 7 pistettä
Erja Vihervaara 9. ARVOSANAT arvosanoja ovat: L, laudatur 7 pistettä E, eximia 6 pistettä M, magna cum laude 5 pistettä C, cum laude 4 pistettä B, lubenter approbatur 3 pistettä A, approbatur 2 pistettä

21 Erja Vihervaara 10. KOMPENSAATIO i, improbatur 0 pistettä (huom! i-arvosanoja on neljä!) pisteitä tarvitaan kompensaatioon: suluissa pistemäärä, johon lasketaan mukaan kaikki hyväksytyt suoritukset i+ (12 pistettä) i (14 pistettä) i- (16 pistettä) i- - (18 pistettä)

22 Erja Vihervaara Lisäksi Lue ABIN OPAS 2013 tarkasti ja noudata siinä mainittua aikataulua. Harkitse tutkinnon aloittamisajankohta huolella. Maksa ilmoittautumismaksu ajallaan. Noudata kirjeitse tulevia ohjeita. Varmista, että koululla on oikea osoitteesi ja puhelinnumerosi. Lue säännöllisesti abien ilmoitustaulua (kanslia- kerroksessa). Lisätietoa myös osoitteesta

23 Lisäksi, jatkuu Kirjalliset kokeet pidetään VPK:n talolla
Erja Vihervaara Lisäksi, jatkuu Kirjalliset kokeet pidetään VPK:n talolla Kuuntelut pidetään Iltalukiossa (kielistudio ja suurluokka pohjakerroksessa) ja Turun ammatti-instituutin Kellonsoittajankadun studiossa.


Lataa ppt "YLIOPPILASTUTKINTO Syksy 2013"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google