Käännösaikaiset virheilmoitukset • Tulee silloin, kun koodissa on jotain sellaista, joka ei ole Javan syntaksin mukaista • Esim. – Syntax error, insert.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tuloksellinen Java-ohjelmointi Luku 3 Luokkien käyttäminen
Advertisements

18. Abstraktit tietotyypit
Minimaalinen Java-ohjelma •Kaikki ohjelmakoodi on luokkamäärityksen sisällä •Ohjelma käynnistyy ”public static void main(String[] args)”-metodista •System.out.print()
Osion kaksi kertaus Jukka Juslin © Jukka Juslin.
6. Metodit.
© Jukka Harju, Viittausmuuttujat. © Jukka Harju, Viittaukset •Viittausmuuttuja sisältää tiedon siitä missä muistipaikassa olio.
© Jukka Harju, Jukka Juslin1 Java-ohjelmointi opas ammattimaiseen osaamiseen Luku 6 (osittain) Tiedostot.
© 2004 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice Java-perusteet Kari Kujansuu
Tuloksellinen Java-ohjelmointi Luku 9 Taulukot ja perustietorakenteet
Taulukot Jukka Juslin © Jukka Juslin 2006.
Taulukot: Array Taulukko Javassa pitää aina perustaa (new)
Taulukoiden määrittely, käsittely ja kopiointi Vaihtoehdot taulukoille
22. Taulukot.
Ohjelmointitaito (ict1td002, 12 op) Syksy 2008
Näytölle tulostaminen. 7.2 Sisällys System.out.println - ja System.out.print -operaatiot. Tulostus erikoismerkeillä. Edistyneempää tulosteiden.
OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT. LUOKKA JAVA ohjelma koostuu luokista LUOKKA sisältää metodeja molemmat sisältävät attribuutteja eli muuttujia.
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
Poikkeustenkäsittely  Mitä poikkeustenkäsittely tarkoittaa?  Poikkeuksen käsitteleminen  Poikkeusluokkien hierarkia  Poikkeuksen heittäminen 1.
TAULUKKO YKSIULOTTEINEN TAULUKKO. TAULUKKO  Taulukon tarkoitus Ohjelmassa tarvitaan paljon samantyyppisiä samaan kohdealueeseen kuuluvia muuttujia Näitä.
Sami Jantunen LTY/Tietotekniikan osasto
© Jukka Harju, Jukka Juslin
1 Kertaus koetta varten oleellisista asioista Jukka Juslin.
Luokan muodostintMyn1 Luokan muodostin Olioihin kohdistuvia automaattisia toimintoja ovat luonti, alustus, kopiointi, sijoitus, tyhjennys ja tuhoaminen.
7. Oliot ja viitteet.
Java Java on Sun Microsystems yhtiön kehittämä laaja olio-pohjainen ohjelmointikieli, joka on laitteistoriippumaton. Laitteistoriippumattomuudessa on.
Map-luokka Mikä Map on? Mapin esittely ja luonti Map-luokan metodeja Mappiin lisääminen Mapin läpikäynti Mapista poistaminen 1.
Metodit – Arvotyyppi Ellei metodi palauta arvoa, sen arvotyyppi on void Tällöin ”return;”-lauseke ei ole metodissa pakollinen, vaikka sen käyttö on sallittua.
Muuttujat ja vakiottMyn1 Muuttujat ja vakiot PHP-kielen syntaksi on lainattu suurimmaksi osaksi C- kielestä. PHP on erityisesti HTML-dokumenttien sisään.
1 DataOutputStream ja DataInputStream DataOutputStream:lla voidaan tallentaa perustietotyyppien arvoja binäärimuotoiseen tiedostoon DataInputStream:lla.
HelloWorld-ohjelma. 5.2 Sisällys Lähdekoodi. Lähdekoodin (osittainen) analyysi. Lähdekoodi tekstitiedostoon. Lähdekoodin kääntäminen tavukoodiksi.
4. Attribuutit 4.1. Sisällys Yleistä attribuuteista. Näkyvyys luokan sisällä ja ulkopuolelta. Attribuuttien arvojen käsittely aksessoreilla. 4.2.
5. Kapselointi Yleistä Kapseloinnilla (encapsulation) tarkoitetaan luokan tietojen ja toimintojen pakkaamista yhdeksi suojatuksi kokonaisuudeksi.
10. Abstrakti luokka Johdanto Abstrakti luokka (abstract class) poikkeaa konkreettisesta luokasta (ei-abstrakti luokka) siten, että siitä ei.
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
Hyvä ohjelmointitapa (osa 2) Yleistä Lisää hyviä ohjelmointikäytäntöjä: − Jaa pitkä koodi osiin. − Käytä attribuutteja säästeliäästi.
Ohjelman keskeytys virhetilanteessa tMyn1 Ohjelman keskeytys virhetilanteessa Poikkeustilanteet voidaan ryhmitellä logiikkavirheisiin ja muihin ajonaikaisiin.
22. Taulukot.
Poikkeukset Yleistä Virheeseen varautuminen tarkoittaa sitä, että ohjelmoija huomioi koodia kirjoittaessaan ajonaikaisen virheen mahdollisuuden.
© Jukka Juslin1 Tiedostot Tuloksellinen Java-ohjelmointi.
Ohjelmointitaito (ict1td002, 12 op) Kevät 2008 Raine Kauppinen
Opintojakso TT00AA11 Ohjelmoinnin jatko (Java): 3 op Pakkaukset ja määreet.
© Jukka Juslin1 Osio2 Olio-ohjelmointi: Merkkijonot eli Stringit Jukka Juslin.
Aakkosnumeerinen tieto Tarkoittaa kaikkea muuta tietoa paitsi laskentaan tarkoitettuja lukuja Muuttujan tietosisältö on siis tekstitietoa Muuttujan tietotyypiksi.
Tiedostojen käsittely
Olioiden taulukointi Perustaulukon käyttö Luokan ilmentymät voidaan tallettaa taulukkoon samoin kuin muuttujat Esimerkki talletetaan taulukkoon opintojaksojen.
Monimuotoinen luokka tMyn1 Monimuotoinen luokka Monimuotoinen luokka mahdollistaa saman jäsenfunktion toteutuksen monella tavalla. Tällöin puhutaan virtuaalisesta.
Ict02d Johdanto Dynaamiset tietorakenteet –Rakenteiden tilavaraus laajenee/pienenee ajonaikaisesti. –Rakenteita on useita tyyppejä Linkitetty lista Pino.
14. Poikkeukset Sisällys Johdanto poikkeuksiin. Poikkeusten käsittely: − Poikkeusten käsittely paikallisesti. − Poikkeusten heittäminen. Exception.
For-toistolausetMyn1 for-toistolause for-lauseen rakenne on: for(aloituslauseke; lauseke; lopetuslauseke) lause; Puolipisteiden on oltava aina paikoillaan,
SISÄPIHOJEN SUUNNITTELU HS – Space - Laine Anni - Terävä Jaana.
15. Ohjelmoinnin tekniikkaa Sisällys For-each-rakenne. Lueteltu tyyppi enum. Override-annotaatio. Geneerinen ohjelmointi.
2. Taulukot.
14. Poikkeukset.
7. Hyvä ohjelmointitapa..
for-toistolause for-lauseen rakenne on:
Ohjelman keskeytys virhetilanteessa
15. Ohjelmoinnin tekniikkaa
5. HelloWorld-ohjelma.
Lausekielinen ohjelmointi II Ensimmäinen harjoitustyö
Aakkosnumeerinen tieto
Aakkosnumeerinen tieto
Istuntojen hallinta PHP-sovelluksessa
2. Taulukot.
7. Hyvä ohjelmointitapa..
14. Poikkeukset.
5. HelloWorld-ohjelma.
3. Attribuutit.
14. Poikkeukset.
4. Luokan testaus ja käyttö olion kautta
eli oliotiedostojen käsittely
Esityksen transkriptio:

Käännösaikaiset virheilmoitukset • Tulee silloin, kun koodissa on jotain sellaista, joka ei ole Javan syntaksin mukaista • Esim. – Syntax error, insert ”;” to complete • Puolipiste puuttuu rivin lopusta – nimi cannot be resolved or is not a field • Kääntäjä ei tunnista muuttujaa “nimi” (määritelty väärässä paikassa, kirjoitusvirhe yms.) – This method must return a result of type String • Olet asettanut metodin palautustyypiksi String, mutta on olemassa ainakin yksi tapaus jossa metodi ei palauta mitään

Ajonaikaiset virheilmoitukset • Tulee, kun ajon aikana muuttuja saa sellaisen arvon, joka ei toimi yhteen ohjelman algoritmien kanssa – vaikeampi paikallistaa • Syitä voi etsiä kirjoittamalla koodiin ylimääräisiä tulostuslauseita System.out.print tai käyttämällä Javan debuggeria

• Esim – NullPointerException • Muuttujan arvona virheellisesti null (muuttujaa ei ehkä alustettu, taulukko-oliota ei ole luotu…) – ArrayIndexOutOfBoundsException • Taulukon indeksinä käytetään arvoa, jota ei ole olemassa (Huom! Viimeinen indeksi ei ole sama kuin taulukon pituus)