Kirkonkylän kaupallinen rooli? www.enknastola.fi.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
LÄHETYS VAI RAHALÄHETYS Kirkon lähetysstrategiaesityksen mukaan Suomen Lähetysneuvoston missiologinen teemapäivä Jaakko Mäkelä.
Advertisements

KEKE-ARVIOINTIA JA TEEMOJEN ÄÄNESTYS Toukokuussa 2013 toteutetun kyselyn tulokset Kuva: Kekepuu elokuussa 2013.
Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy :: © TAK Oy Venäläisten matkailijoina Suomessa maaliskuu 2012 Kapustat Kaakkoon.
Heijastuksia elämästä
Good Karma = Hyviä Seurauksia
Venäläistä kekseliäisyyttä ja tyyliä
Tiedotustilaisuus Rakennustoimisto Pohjola Oy •Vuonna 1989 perustettu perheyritys •Toiminta-alue Pirkanmaa ja Etelä-Suomi •Liikevaihto n. 35,5.
Sähköpostiviestien uudelleenohjaus ohje Maks Larionov DP11LA.
Jumalan kanssa.
Hetken kuluttua, sinulle avautuu taian maailma...
Mikään ei ole arvokkaampaa kuin tämä päivä
Näpäytä hiirtä nähdäksesi diat...
OSTA LÄHELTÄ – KEHITÄ KUNTAASI
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
VESIKANSAFOORUMI YHTEISÖPROJEKTI LÄHIPALVELUALUEELLA.
SLS vaalii ja kehittää Suomen ruotsinkielistä kulttuuriperintöä.
Kaupan kehittyminen ja tulevaisuus Pohjois-Savossa ELY –keskuksen näkökulmasta Minne menet, kauppa? Kuopio Ylijohtaja Kari Virranta
MALLI: Osoite: Minulla on uusi … -> Minulla on uusi osoite. Jeg har en ny adresse. Osoite: Tiedätkö Liisan …?
PALVELURAKENNEUUDISTUS
Miten haja-asutusalueiden kaupalliset palvelut tulisi hoitaa?
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
MALLI: Osoite: Minulla on uusi … -> Minulla on uusi osoite. Jeg har en ny adresse. Osoite: Tiedätkö Liisan osoitteen?
Vuolenkoski ja OmaVerkko
Maahanmuuttajien yrittäjyys ei ole pelkkää pizzaa ja pubeja Maahanmuuttajien yrittäjyys Suomessa on tuoreen väitöstutkimuksen mukaan melko samanlaista.
Miten Villähteen ja Uudenkylän alueita voisi kehittää?
Olisiko oppineesta rotasta astronautiksi avaruuslennolle Marsiin?
Ohje PowerPoint esityksen tekoon
RAKKAUS USKO TOIVO - ihmiseltä ihmiselle
Seurakunnan rooli maaseudun kehitystyössä Voimistuvat kylät-seminaari Seinäjoki Markku Ylinen Johtava kappalainen P eräseinäjoen kappeliseurakunta.
Rakkaat ystäväni!.
Jarkko Sanna-Mari Hyvärinen Jani Keskinen Nora Lamberg Jarkko Leinonen
”Jos voit avata solmun kielelläsi, miksi käyttää siihen hampaita?”
NAISEN ITSETUNTO.
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Marja Toivonen gsm Tuumasta toimeen – seminaarin päätös Aktiivi
MITÄ MAASEUDUN ASUKAS ODOTTAA PALVELUILTA? Kuntatalo Liisa Häme
Miten Kauppakaaren aluetta tulisi kehittää?
Slideshare koonti Mervi Isola.
Pakkauksen kasaaminen
Olet ehkä ollut retkellä
Vihreä Väylä Havainnoista konsepti-ideaan
Talouspalvelut Markku Vehmas KUUMA-johtokunta
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
Kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen joensuun kaupunkialueilla kaupunginsihteeri Jari horttanainen
Yrityskysely 2012 Sähköpostikyselyjä lähetettiin 426 kpl (v.2011:502 kpl) Vastauksia 255 kpl(v. 2011:454 kpl) Vastausprosentti: 60%(v. 2011:
Demokratiaa etsimässä Helsingin demokratiaryhmän pohdinnoista.
C 1. Testaus on ”sarja toimintoja” Itse asiassa, testaus on vuorovaikutusta, jota rytmittää ohjelmiston arviointi. Vaikka on hyödyllistä tunnistaa sarja.
Puhelintyöskentely.
KAISTA SAVOON JA KUNTIINKAISTA SAVOON JA KUNTIIN.
Päiväkeskus osana kuntien päihdetyötä Matti Mäkelä Pikassos Oy
Kylien Salo Teijon yhdistysten kokous Hankekoordinaattori, kyläasiamies Henrik Hausen, Kylien Salo –kehittämishanke, Salon kaupunki.
Matkailun nettisivujen analysointi
T U L I M M E S U O M E E N. SUOMALAINEN KAUPPA TARVITSEE KILPAILUA  kaupan kansainväliset toimijat pitävät huolen kilpailusta  toimivat ja kilpaillut.
Keskustan Pohjoisen alueen pohdintoja Jokaisella oppilaalla on oikeus hyvään opetukseen * Pätevät opettajat, riittävä resurssointi ei liian suuriksi kasvavia.
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Pirkanmaan koulutus- ja työmarkkinoiden tulevaisuus Tulevaisuus Pirkanmaalla -ennakointikoulutus Jari Järvinen Foredata Oy
Rio de Janeiro. Yleistä  Väkiluku: kaupungissa n.6 milj ja metropolialueella.12 milj.  Rio de Janeiro osavaltion pääkaupunki  Pinta-ala: 1260 km².
Lasten havainnoimisesta Ruut Ruokonen Näistä lähtökohdista… Yksilöllisyys =kehitys etenee määrätyssä järjestyksessä, mutta lapset saavuttavat näitä.
Kysely nuorille - alustavia tuloksia Seppo Huldén.
12 Hyvinvointivaltio kaipaa huoltoa s
Kalasta elinkeinoja ja hyvinvointia! -seminaari
kansanedustajasi oikein ydinvoimasta?
Ykkössuunnitelma ja varasuunnitelmat
POHJANMAA ALINA JA RIKU.
Yritystukityöryhmän kuulemistilaisuus ELY-keskukset
Insert Firstname Lastname via >Insert >Header & Footer
Kysely yleisille kirjastoille 2013
Esityksen transkriptio:

Kirkonkylän kaupallinen rooli?

Nastolan Kirkonkylä on hyvin saavutettavissa ja sen palvelut ovat toimivia lukuun ottamatta Auratien varrella olevia huonosti hoidettuja kiinteistöjä, entistä Osuuspankin taloa ja taksiaseman taloa. Kirkonkylän palvelut elävät kunnantalon työntekijöiden varassa, mutta edustavat samalla mallia kylien tavanomaisille lähipalveluille. Olen realiteeteista johtuen painottanut valtatien ramppien merkitystä nastolalaisina liikepaikkoina. Lahti tekee samoin; suurimmat liiketilat sijaitsevat Renkomäki- Okeroisten ja kohta Kariston sekä Holman liittymissä. Kaupungin vanhan keskustan, Paavolan ja Launeen kaupalliset palvelut ovat joutuneet arvioitaviksi. Yhä useampi asiakas on kaupan kannalta ”haja-asutusalueen asiakas” siis autoileva eikä kauppaan kävelevä. Tämä painottaa liikenteellisesti helposti saavutettavien ”ramppikeskusten” merkitystä. Nastolassa on vielä Mäkelän liittymä kaavailujen alla, mutta liikenteen suurin solmu eli valtatie 4 ja 12 risteys on hahmotelmien ulkopuolella. Palveluiden luominen on meidän, asukkaiden käsissä. Elämme, asumme, tuotamme ja kulutamme täällä. Näkisin itseni mielelläni ”monipuolisena tuottajana” kuin ”vaativana kuluttajana”. Omien havaintojeni perusteella jälkimmäiseen ryhmään kuuluu kuitenkin meistä enemmistö. Kunnilla en nykyisellään näe merkittävää roolia palveluiden tuottamisessa lukuun ottamatta maankäyttöä. Paikalliselle yrittämiselle ja uusille yrittäjille on paljon tilaa.

Kauppakaaren ja Rakokiven kehittyessä kirkonseudun palvelutarjonnan kasvattaminen nykyisestä on haasteellista. Hajautus ei toimi nyt keskittymä on Rakokivi ja ABC:n alue. Minun nuoruudessani kirkonkylällä oli monta kauppaa. Nykymittapuun mukaan taitaa nykyiset palvelut riittää alueen asukaspohjaan nähden. Kirkossa, Pajulahdessa, Taarastissa, kunnantalolla kävijöiden tarpeet ehkä paremmin huomioonottaen voisi kauppapalveluita ehkä paremmin kohdistaa. Päivittäistavarat suurempaan laajentumiseen ei ole tiloja, kulttuuripalvelut Taarastista. Tällä hetkellä sellaista ei ole, Kirkon palvelut saa kirkollisverolla, kunnantalo taitaa olla työssäkäyvän tavoittamattomissa, apteekki ok ja muuta siellä juurikaan ole, no terveyskeskus mikä toimii kumileimasimena Päijät-Hämeen keskussairaalaan. Hyvät tiet ja opasteet Rakokiveen.

Ei sitä ole. Eikä tarvitse oikeastaan ollakaan. Maankäytöllisesti mahdotonta isoihin muutoksiin. Symbolisen ja historiallisen roolin vahvistaminen. Elämyksiin perustuvaa kaupallista palvelutarjontaa. Omaleimaisuuden korostamista. Nykyisiä toimintoja tukeva rooli. Kasvua on vaikea hakea kun kauppakaari kasvaa, sinne on kovin lyhyt matka kirkonseudulta. Ensisijaisesti palvelut ovat "hallinnollisia", kaupalliset palvelut tulevat olemaan vähäiset. Peruspalvelujen ylläpitäminen. Kehittäisin laadukkaan ravintolapalvelun tuottajan konseptia kauniiseen ympäristöön. Päivittäistavarakaupan palvelut riittävät. Asiakkaat tulevat apteekkiin riippumatta siitä missä se sijaitsee.

Karmean isot parkkipaikat, mutta pienet yritykset, kirkon vieressä, mitä järkeä? Kaupalla ja kahvilalla taas liian pieni parkkipaikka. Mielestäni Kirkonkylä edustaa ns. vanhaa kaupunkia, missä pieni, idyllinen elämä lähikauppoineen sekä kivoine pikku putiikkeineen toimii! Kaunis, hoidettu ympäristö! Huom: Pitkäaikaistyöttömät ja joutoporukat tekemään yhdessä yleishyödyllistä työtä! Tietysti asuntoja myös, nimenomaan myös vuokra-asuntoja ja näin ymmärtääkseni onkin toteutumassa! Kuntakeskuksen alueella on useita merkittäviä olemassa olevia ominaistekijöitä. Kuten Kunnanvirasto, kirkko, hautausmaa, Taarasti, Pajulahti, Kukkasjärvet ja toki merkittävä määrä edustavia asuntoja ja niiden asukkaita. Unohtaa ei sovi huikeita maisemia. Näitä kaikkia tekijöitä ei palvelutarjonnassa olla vielä oivallettu. Uskon, että tuohon yhtälöön mahtuisi merkittävä määrä erilaista palvelua. Täytyy vain avata silmänsä näkemään ne. Päivittäistavarakauppa ja kokoontumistiloja sekä eri alojen toimistoja. Kirkonkylän palvelut aika hyvät, varsinkin vanhemmalle väelle