Maahanmuuttajien yrittäjyys ei ole pelkkää pizzaa ja pubeja Maahanmuuttajien yrittäjyys Suomessa on tuoreen väitöstutkimuksen mukaan melko samanlaista.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Osuustoiminta osana hallituksen elinkeinopolitiikkaa YK:n kansainvälinen osuustoimintavuosi 2012 Suomen pääjuhla Työmarkkinaneuvos Jarmo Palm.
Advertisements

Toimintaympäristö
Kauppa tuottavuuden ja talouskasvun lähteenä
Hirvionnettomuuksien kehitys
ELLO WP 3 Vientiteollisuuden tulevaisuuden näkymät Tilastokatsaus Pertti Kiuru Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Pienyrityskeskus, LTT-tutkimuspalvelut.
Yritysten määrän kehitys
Tilastotietoa yrittäjyydestä ja PK-yrityksistä Suomessa
Väestönmuutokset suurissa kaupungeissa vuodesta 2000.
Click to edit Master title style Testing Finnvera Oyj Liiketoimintajohtaja Annamarja Paloheimo.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Maailmantalouden muutoksesta ja Euroopan talouden haasteista Erkki Liikanen Pääjohtaja Suomen Pankki.
Venäjän merkitys kyselyn perusteella on ollut kasvussa: Tänä vuonna sen ilmoitti merkittävimmäksi ulkomaalaisten vieraiden lähtömaaksi jo 70 prosenttia.
Uudet ulkomaiset yritykset v Lehdistötilaisuus Invest in Finland Tuomo Airaksinen
Euroalue tyhjäkäynnillä
Metsäteollisuuden tehdaspolttoaineet Suomessa 2012
PTT:n alueellinen asuntomarkkinakatsaus 2009 Petri Mäki-Fränti
Eikö talous enää kasva? Timo Lindholm / Sitra
Tutkimus osuuskuntien alueellisesta syntyvyydestä Panu Kalmi / HKKK ja RUN Pellervon Päivä Helsinki.
Yrittäjyydestä ja yhteistyöstä Teollisuusneuvos Heikki Vesa.
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
Suomi 2028 – Suomi ja globaali maailmantalous I Globalisaatio edennyt vuosituhansia Teollinen vallankumous kiihdytti globalisaatiota; Suomi tuli todella.
SRV – Rakentavasti erilainen
Dynaamista kristinuskoa Afrikassa Auli Vähäkangas
Usage of biofuel in Finnish municipal heat supply systems South-East Finland - Russia European Neighborhood and Partnership Instrument St. Petersburg.
Hyvinvointi-Suomi 1960-luvulta lähtien suuri ”rakennemuutos”
Nainen yrittäjänä – uskottavuus ? Oulainen Mirja Erlund - YNKL.
© SUOMEN AKATEMIA 1 Julkisen tutkimusrahoituksen toimijat Suomessa.
_______________________________________________________ 1999 Urheiluseurat paljon vartijoina Mihin suuntaan lapset ja nuoret seuroissamme kasvavat? Onko.
Pendelöinti Pendelöinti eli asuinkunnan ulkopuolella työssäkäynti on yleistynyt lähes koko Suomessa 1980-luvun lopulta lähtien. Pendelöivien osuus on kasvanut.
Tulilintu / Koulutus- ja käännöspalvelut
TYÖELÄMÄN LAATU Menesty-hanke
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Suomalaisen yhteiskunnan juuria :
Talous- ja strategiaryhmä Tampereen työttömyys, kesäkuu 2006 Työttömyysasteen paraneminen on jatkunut tasaisesti lähes prosenttiyksikön vuosivauhtia syksystä.
Kuukausittaiset väestönmuutokset Vantaalla ja suurissa kaupungeissa.
Kuukausittaiset väestönmuutokset Vantaalla ja suurissa kaupungeissa.
Kuukausittaiset väestönmuutokset Vantaalla ja suurissa kaupungeissa.
Kuukausittaiset väestönmuutokset Vantaalla ja suurissa kaupungeissa.
Kuukausittaiset väestönmuutokset Vantaalla ja suurissa kaupungeissa.
Kuukausittaiset väestönmuutokset Vantaalla ja suurissa kaupungeissa.
Kuukausittaiset väestönmuutokset Vantaalla ja suurissa kaupungeissa.
Kuukausittaiset väestönmuutokset Vantaalla ja suurissa kaupungeissa.
Kuukausittaiset väestönmuutokset Vantaalla ja suurissa kaupungeissa.
Kuukausittaiset väestönmuutokset Vantaalla ja suurissa kaupungeissa.
Kuukausittaiset väestönmuutokset Vantaalla ja suurissa kaupungeissa.
TYÖVOIMA JA TYÖPAIKAT vuotiaan väestön työllisyysaste (%) Helsingissä peruspiireittäin Naisten ja miesten tasa-arvo Helsingissä2.
Toimintaympäristö Koulutus ja tutkimus Ilkka Valjus.
Toimintaympäristö Muuttajien taustatiedot Leena Salminen Muuttajien taustatiedot julkaistaan verotuksen valmistumisesta johtuen yli kahden.
Väestö ja väestön muutokset Tampere Kaupunkiseudun kunnat
Tilastoja Vantaalta , laaja sarja rakentamistiedot päivitetään seuraavan kerran viikolla 37 työttömyystiedot päivitetään seuraavan kerran viikolla.
Lapin maahanmuutto ja maahanmuuttajanuoret tilastojen valossa Kuntien nuorisotoimesta vastuullisten virkamiesten kokoontuminen ja monikulttuurisuus nuorisotyössä.
SATAKUNNAN TALOUS 8 ● marraskuu 2006 Nykytila ja lähiajan näkymät
Tilastoja Vantaalta ja muista kaupungeista
Kauppa Suomessa Jaana Kurjenoja.
Tulevaisuuden työvoiman tarve ja maahanmuutto
Helsingin tila ja kehitys 2016 tilastokuviot
Suomen kaupunkien kehitys
SATAKUNNAN TALOUS Nykytila ja lähiajan näkymät 1/2005
Maahanmuuttajien kotoutuminen Helsingissä
Tilastoja Vantaalta Tilastokeskuksella on ongelmia väestön ennakkotilastojen tuottamisessa. Vuoden 2017 syyskuun jälkeen ei ole tullut uusia.
Ulkomaalaiset Lapissa
Maahanmuuttajien kotoutuminen Helsingissä
tilastot päivitetään tammikuussa.
Senioriyrittäjyys Suomessa
Turun väestönkehitys ja vuotuinen muutos
Uudellemaalle kilpailukykyä asuntopolitiikan kautta
HYVINVOINTIVALTION HAASTEET
Kaupunkien haasteet – taloustieteen näkökulma
Toimipaikat toimialoittain Pyhäjoella 2014–2017
MENESTY YRITTÄJÄNÄ KANSAINVÄLISESSÄ REKRYTOINNISSA
Metsäteollisuuden työvoima
Esityksen transkriptio:

Maahanmuuttajien yrittäjyys ei ole pelkkää pizzaa ja pubeja Maahanmuuttajien yrittäjyys Suomessa on tuoreen väitöstutkimuksen mukaan melko samanlaista kuin kantaväestön yrittäjyys. Varsinkin Helsingin seudulla maahanmuuttajayrittäjät toimivat paljolti samoilla toimialoilla kuin seudun muutkin yrittäjät, ja kokonaisuudessaan yleisimmät toimialat ovat tukkukauppa ja liike-elämän palvelut. Maahanmuuttajien yrittäjyys on onnistunut työllistämismielessä melko hyvin, vaikka pakkoyrittäjyys onkin maahanmuuttajien keskuudessa koko väestöä yleisempää. Lähde: Tuula Joronen, Maahanmuuttajien yrittäjyys Suomessa

Maahanmuuttajayrittäjistä noin 70 % on lähtöisin muista Euroopan maista.  Yleisimmät lähtömaat ovat Viro, Venäjä, Turkki ja Ruotsi.  Myös maahanmuuttajaväestön enemmistö ylipäätään on lähtöisin muista Euroopan maista.  Pääkaupunkiseudulla Euroopan ulkopuolelta tulleiden osuus sekä maahanmuuttajaväestöstä että maahanmuuttajayrittäjistä on keskimääräistä suurempi.  Maahanmuuttajayrittäjien kokonaismäärä on Suomessa lähes 20- kertaistunut 1980-luvun puolivälin jälkeen. Voimakas kasvu on johtunut osittain maahanmuuton kasvusta ja osittain maahanmuuttajien yrittäjyysaktiivisuuden kasvusta Helsingin kaupungin tietokeskus2

Maahanmuuttajien yritysten toimialarakenne vaihtelee alueittain.  Helsingin seudulla maahanmuuttajayrittäjät toimivat paljolti samoilla toimialoilla kuin seudun muutkin yrittäjät.  Pääkaupunkiseudulla esimerkiksi ravintola-alan yritykset ovat vähemmän keskeinen toimiala kuin esimerkiksi Turussa tai Oulussa.  Yleisimmät toimialat ovat edelleen tukkukauppa ja liike-elämän palvelut.  Näin on ollut pääkaupunkiseudulla jo pitkään, vaikka julkinen kuva maahanmuuttajien yrittäjyydestä usein rakentuu näkyvän yrittäjyyden kuten ravintola-alan kautta Helsingin kaupungin tietokeskus3

Maahanmuuttajien yrittäjyysaktiivisuus vaihtelee sukupuolen ja lähtömaan mukaan.  Kaiken kaikkiaan maahanmuuttajien yrittäjyysaktiivisuus on ollut luvun lopulta lähtien kantaväestöä korkeampi.  Helsingin seudulla, jossa maahanmuuttajien yleinen työllisyystilanne on ollut keskimääräistä parempi, heidän yrittäjyysaktiivisuutensa on vähäisempää kuin maahanmuuttajilla Suomessa keskimäärin Helsingin kaupungin tietokeskus4

Paikallisia etnisiä markkinoita löytyy Suomessa lähinnä pääkaupunkiseudulta.  Suomi on harvaan asuttu maa, jossa paikalliset markkinat ovat hyvin rajalliset ja etniset markkinat vielä rajallisemmat.  Suurin osa maahanmuuttajayrittäjistä onkin joutunut etsimään asiakkaita kantaväestöstä ja muista yrityksistä ja yhteisöistä Helsingin kaupungin tietokeskus5

Maahanmuuttajien yrittäjyys on toiminut työllistämismielessä kohtalaisen hyvin.  Maahanmuuttajien yritystoiminta alkoi Suomessa yleistyä 1990-luvun lamavuosina. Se liittyi maahanmuuttajien korkeaan työttömyyteen, joka työnsi heitä itsensä työllistäjiksi.  Pakkoyrittäjyys on maahanmuuttajayrittäjien keskuudessa edelleen keskimääräistä yleisempää Helsingin kaupungin tietokeskus6

Yritystoiminnasta luopumiseen liittyy maahanmuuttajilla kantaväestöä suurempi työttömäksi jäämisen riski.  Yrityksen perustamiseen liittyvän neuvonnan ohella maahanmuuttajayrittäjät ehkä tarvitsisivatkin viranomaisten neuvoja ja tukea nimenomaan sen hallittuun lopettamiseen Helsingin kaupungin tietokeskus7