@ Leena Lahtinen Helia 10.1.2006 TIETO JA TIETOKONEOHJELMA  TIETOKONEOHJELMA KÄSITTELEE TIETOJA  TIETOJA VOIDAAN KÄSITELLÄ OHJELMASSA VAIN SALLITUILLA.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tuloksellinen Java-ohjelmointi Luku 3 Luokkien käyttäminen
Advertisements

Rajapintaluokat Rajapintaluokka luettelee metodit, joille tulee löytyä toteutus asianomaisen rajapinnan toteuttavista luokista. Rajapintaluokka on siis.
@ Leena Lahtinen Helia Ohjelman perusrakenteet 1. PERÄKKÄISRAKENNE 2. VALINTARAKENNE 3. TOISTORAKENNE.
Olio-ohjelmoinnin perusteet luento 3: Muuttujista ja funktioista Sami Jantunen LTY/Tietotekniikan osasto.
Moodlen ohje opiskelijoille
© Jukka Harju, Viittausmuuttujat. © Jukka Harju, Viittaukset •Viittausmuuttuja sisältää tiedon siitä missä muistipaikassa olio.
JavaScript (c) Irja & Reino Aarinen, 2007
Ohjelman perusrakenteet
Ict1td002: Ohjelmointitaito Kertaus Osio 2 - luokat - ilmentymät - viittaus- ja arvomuuttuja - ilmentymien taulukointi HAAGA-HELIA IltaTiko.
Olio-ohjelmointi. Mitä olio-ohjelmointi on ?  Pyritään mallintamaan jotain reaalimaailman kohdetta tietokoneohjelman avulla  Olio on luokan ilmentymä.
EXtensible Markup Language
Taulukot Jukka Juslin © Jukka Juslin 2006.
Taulukoiden määrittely, käsittely ja kopiointi Vaihtoehdot taulukoille
1. Olio-ohjelmointi.
Ohjelmointitaito (ict1td002, 12 op) Syksy 2008
Näytölle tulostaminen. 7.2 Sisällys System.out.println - ja System.out.print -operaatiot. Tulostus erikoismerkeillä. Edistyneempää tulosteiden.
OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT. LUOKKA JAVA ohjelma koostuu luokista LUOKKA sisältää metodeja molemmat sisältävät attribuutteja eli muuttujia.
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
TIETOKONEOHJELMAN RAKENNE OHJELMALLA ON KAKSI OSAA  MÄÄRITYSOSA TIETOJEN KUVAUKSIA VARTEN  SUORITUSOSA TIETOJEN KÄSITTELYÄ VARTEN.
@ Leena Lahtinen Helia OHJELMOINTITAITO ICT02D 12 OP.
OHJELMOINTITAITO ICT02D 12 ECTS. OPINTOJAKSON TOTEUTUS  KESTO: –  PÄIVÄOPISKELIJAT: – KAKSI LUOKAA (SUOMI) –YKSI LUOKKA (ENGLANTI)
Olio-ohjelmoinnin perusteet luento 3
TyyppimuunnoksettMyn1 Tyyppimuunnokset Joskus kääntäjän on tehtävä itse päätöksiä, jos ohjelmoija ei ole ajatellut yksityiskohtia: int arvo1=10; long arvo2=25;
© Jukka Harju, Jukka Juslin Java-ohjelmointi Opas ammattimaiseen osaamiseen Luku 9 Poikkeuskäsittely.
TAULUKKO YKSIULOTTEINEN TAULUKKO. TAULUKKO  Taulukon tarkoitus Ohjelmassa tarvitaan paljon samantyyppisiä samaan kohdealueeseen kuuluvia muuttujia Näitä.
Tiedon esittäminen.
TIETO JA TIETOKONEOHJELMA TIETOKONEOHJELMA KÄSITTELEE TIETOJA TIETOJA VOIDAAN KÄSITELLÄ OHJELMASSA VAIN SALLITUILLA MENETELMILLÄ.
Sami Jantunen LTY/Tietotekniikan osasto
Olioon kohdistuvia perustoimintoja tMyn1 Olioon kohdistuvia perustoimintoja Kopiointimuodostin (copy constructor) alustaa olion tietojäsenet saman luokan.
13. Hyvä ohjelmointitapa (osa 1)
© Jukka Harju, Jukka Juslin
Funktion esittely eli prototyyppi tMyn1 Funktion esittely eli prototyyppi Funktion esittely (function declaration) kertoo funktion nimen, parametrien tyypit.
7. Oliot ja viitteet.
ict1td002 - Copyright Raine Kauppinen 1 Alkuarvot ja tyyppimuunnokset (1/5)  Aiemmin olemme jo antaneet muuttujille alkuarvoja, esimerkiksi: int.
Metodit – Arvotyyppi Ellei metodi palauta arvoa, sen arvotyyppi on void Tällöin ”return;”-lauseke ei ole metodissa pakollinen, vaikka sen käyttö on sallittua.
4. Attribuutit 4.1. Sisällys Yleistä attribuuteista. Näkyvyys luokan sisällä ja ulkopuolelta. Attribuuttien arvojen käsittely aksessoreilla. 4.2.
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
OHJELMOINTITAITO ICT02D 12 ECTS. OPINTOJAKSON TOTEUTUS  KESTO: –  AVOIMEN OPISKELIJAT: – YKSI LUOKA (SUOMI) – LUOKKA ICT02O-1.
Ohjelmointitaito (ict1td002, 12 op) Kevät 2008 Raine Kauppinen
@ Leena Lahtinen Toistorakenne Ohjelmassa toistetaan tiettyjä toimenpiteitä monta kertaa peräkkäin Toisto noudattaa sille kuuluvia tarkkoja standardoituja.
– Ohjelmistojen mallintaminen, mallintaminen ja UML.
@ Leena Lahtinen TIETOKONEOHJELMAN RAKENNE OHJELMALLA ON KAKSI OSAA:  MÄÄRITYSOSA TIETOJEN KUVAUKSIA VARTEN  SUORITUSOSA TIETOJEN KÄSITTELYÄ.
Rinnakkaisuus Järjestelmässä, jossa voi olla useita prosesseja rinnakkain suorituksessa voi tulla tilanteita, joissa prosessien suoritusta täytyy kontrolloida.
2. Lisää Java-ohjelmoinnin alkeita
Aakkosnumeerinen tieto Tarkoittaa kaikkea muuta tietoa paitsi laskentaan tarkoitettuja lukuja Muuttujan tietosisältö on siis tekstitietoa Muuttujan tietotyypiksi.
Oliot ja luokat Oliot ja luokat Oliot (object) ja luokat (class) ovat keskeisiä olio- ohjelmoinnin käsitteitä. Olio-ohjelmointi on ohjelmointiparadigma,
Monimuotoinen luokka tMyn1 Monimuotoinen luokka Monimuotoinen luokka mahdollistaa saman jäsenfunktion toteutuksen monella tavalla. Tällöin puhutaan virtuaalisesta.
Java - Tietokanta. JDBC=Java database connectivity  ODBC:n kaltainen ohjelmointiliittymä SQL- tietokantoihin  Koostuu Java-kehitysympäristön (esim.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
XSL Teppo Räisänen
15. Ohjelmoinnin tekniikkaa
Osoittimen määrittely ja alustus tMyn1 Osoittimen määrittely ja alustus Osoitin (pointer) on muuttuja, joka voi sisältää keskusmuistiosoitteen. Osoitinmuuttujan.
Valintarakenne valintarakenne alkaa aina kysymyksellä eli ehdolla ehto tarkoittaa, että muuttujan sisältöä verrataan toisen muuttujan sisältöön tai vakioon.
PHP Muuttujien määrittely, sijoituslause ja aritmeettiset operaattorit Jouni Juntunen Oulun seudun ammattikorkeakoulu Liiketalouden yksikkö.
1. Olio-ohjelmointi.
OHJELMOINTITAITO ICT02D 12 Leena Lahtinen Helia
3. Luokat, oliot ja metodit Java-kielessä (Lausekielinen ohjelmointi I ja II –kursseilla opitun kertausta.)
Rajapintaluokat Rajapintaluokka luettelee metodit, joille tulee löytyä toteutus asianomaisen rajapinnan toteuttavista luokista. Rajapintaluokka on siis.
Tervetuloa kirjastoon Suomessa
Aakkosnumeerinen tieto
14. Hyvä ohjelmointitapa.
Aakkosnumeerinen tieto
OHJELMOINTITAITO ICT02D 12 Leena Lahtinen Helia
7. Näytölle tulostaminen
OHJELMOINTITAITO ICT02D 12 ECTS.
TIETO JA TIETOKONEOHJELMA
OHJELMOINTITAITO ICT02D 12 ECTS.
4. Luokan testaus ja käyttö olion kautta
OHJELMOINTITAITO ICT02D 12 ECTS.
Esityksen transkriptio:

@ Leena Lahtinen Helia TIETO JA TIETOKONEOHJELMA  TIETOKONEOHJELMA KÄSITTELEE TIETOJA  TIETOJA VOIDAAN KÄSITELLÄ OHJELMASSA VAIN SALLITUILLA MENETELMILLÄ

@ Leena Lahtinen Helia TIETO JA TIETOKONEOHJELMA  OHJELMASSA ON AINA PALJON KÄSITELTÄVIÄ TIETOJA  JOKAISELLE ERI TIEDOLLE OHJELMOIJA ANTAA OMAN NIMEN  VAIN NIMEN AVULLA OHJELMASSA VOIDAAN KÄSITELLÄ KO. TIETOA

@ Leena Lahtinen Helia TIETO JA TIETOKONEOHJELMA  KAIKKI TIEDOT ON MÄÄRITELTÄVÄ OHJELMASSA  MÄÄRITYS KERTOO: – TIEDON NIMEN – TIEDON TIETOTYYPIN – PALJONKO TIETO TARVITSEE MUISTITILAA

@ Leena Lahtinen Helia TIETO JA TIETOKONEOHJELMA TIETO JA TIETOKONEOHJELMA  TIETOTYYPIT: – NUMEERINEN (LASKENTAAN) – AAKKOSNUMEERINEN ( MUUT TIEDOT) – TIETOTYYPIN YHTEYDESSÄ HUOMIOIDAAN MYÖS TIEDON VAATIMA TILANVARAUS MUISTISSA

@ Leena Lahtinen Helia TIETO JA TIETOKONEOHJELMA  TIEDON NIMI ON ICT – KIELELLÄ: – MUUTTUJA – TIETOKENTTÄ – KENTTÄ – MUISTIPAIKKA – ATTRIBUUTTI (olion sisällä) – jne.

@ Leena Lahtinen Helia TIETO JA TIETOKONEOHJELMA  MUUTTUJAT OVAT TIETOKONEEN KESKUSMUISTISSA OLEVIA RAJALLISIA MUISTIALUEITA, JOISSA TIEDOT OVAT TALLETETTUINA KÄSITTELYN AJAN  TIETOJEN KÄSITTELY TAPAHTUU TIETOKONEEN KESKUSMUISTISSA  OHJELMAN LOPUTTUA TIEDOT HÄVIÄVÄT KESKUSMUISTISTA

@ Leena Lahtinen Helia TIETO JA TIETOKONEOHJELMA  MUUTTUJA: – SISÄLTÄÄ AINA VAIN YHDEN KÄSITELTÄVÄN TIEDON KERRALLAAN – OHJELMAN SUORITUKSEN AIKANA YHDEN MUUTTUJAN SISÄLTÄMÄ TIETO VAIHTUU MONEEN KERTAAN – MUUTTUJAN SISÄLTÖ ON SIIS MUUTTUVAA ELI VAIHTUVAA (vanha arvo ei säily)

@ Leena Lahtinen Helia TIETO JA TIETOKONEOHJELMA  MUUTTUJANIMI: – VALITAAN SIIS YHDEN TIETOKOHTEEN KÄSITTELYÄ VARTEN – SEN VUOKSI OHJELMASSA EI PIDÄ SEKOITTAA ERI TIETOKOHTEITA TOISIINSA

@ Leena Lahtinen Helia TIETO JA TIETOKONEOHJELMA  ESIMERKKI jos on kaksi talletettavaa tietoa: - toinen on etunimi ja toinen sukunimi ja molemmille on määritelty seur. muuttujat ETUNIMI AN 20 ja SUKUNIMI AN 20 - niin missään tapauksessa ei pidä tallettaa sukunimitietoa ETUNIMI - muuttujaan ja päinvastoin

@ Leena Lahtinen Helia TIETO JA TIETOKONEOHJELMA  TIEDON NIMEN VALINTA: – KÄYTÄ AINA KUVAAVIA NIMIÄ – ÄLÄ KÄYTÄ SKANDEJA (Ä, Ö JA Å) NIMISSÄ, KOSKA OHJELMOINTIKIELET EIVÄT TUNNE NIITÄ  esim. muuttuja IKÄ -> IKA – MUUTTUJANIMI VOI OLLA VAIKKA VAIN YKSI KIRJAIN, MUTTA KÄYTÄ SELLAISIA NIMIÄ HARKITEN

@ Leena Lahtinen Helia TIETO JA TIETOKONEOHJELMA  MUUTTUJIEN MÄÄRITTELYKUVAUKSIA: UML-KAAVION MÄÄRITTELYOSASSA: – LASKURI N 3 – NETTOPALKKA N 9,2 – KOTIOSOITE AN 50 – A N 7  SAMAT MUUTTUJAT JAVA-OHJELMASSA: – int laskuri – double nettoPalkka – String kotiOsoite – int a