Web-palveluiden alusta Axis2

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kuvantamisen työnkulku IHE RIS näkökulmasta
Advertisements

Ti LÄHIVERKOT -ERIKOISTYÖKURSSI
Marko Mäkinen Jesse Ketonen Mikko Yrjänä
IBM WebSphere Application Server Mediatekniikan Seminaari Mikko Matilainen.
Julkaisuportaalin prototyyppi Tutki-ohjausryhmä, Jyrki Ilva
OULU ADVANCED RESEARCH ON SOFTWARE AND INFORMATION SYSTEMS Teppo Räisänen | Oulun yliopisto Facebook API Teppo Räisänen Tietojenkäsittelytieteiden.
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
Oodin versiot, havaittujen virheiden korjaus sekä kehitysehdotusten eteneminen Laura Vuorinen Kehittämisosasto / Opiskelijarekisteri.
Toimittaja – Sovellusarkkitehtuuritas on pilkkominen Kalle Launiala, ProtonIT Oy
Ohjaaja: Ville Hentilä, Elisa Oyj Valvoja: Prof. Jukka Manner
Web-sovellusten arkkitehtuurit K1103TK CodeIgniter - perusteet Jouni Juntunen.
Julkaisukielet ja - tekniikat tMyn1 Julkaisukielet ja -tekniikat •Verkko-ohjelmointi voidaan jakaa kahteen osaan: asiakaspuolen ja palvelinpuolen ohjelmointiin.
Web Services ©Reino Aarinen, Miksi?  Web Services tekniikalla voi muuttaa valmiit sovellukset Web sovelluksiksi.  Sovellus voi julkaista toiminnon.
Kaikkien kirjastojen yhteys- ja palvelutiedot - suunnitelma uudesta yhteisestä palvelusta Matti Sarmela, Kirjastot.fi-toimitus.
Yhteenvetoa ydin- rajapintojen aamupäivän PlugIT-työpajasta Marko Sormunen PlugIT, Kuopion yliopiston atk-keskus
Tilastotietoja pankkien maksu-järjestelmistä Suomessa
PlugIT-seminaari Työpaja 2, ma 27.10: Kertomus- ja koodistoliittymät ja kansallisten hankkeiden yhteistyö Kertomus(arkisto)rajapinnat, klo.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO UNIVERSITY OF JYVÄSKYLÄ 1 Tiedekunnan esittelylistojen ja pöytäkirjojen tuottaminen ja julkaisu XML- kieltä ja InfoPath-sovellusta.
Veijo Nikkanen: Verkonkäytön mahdollisuudet Kaikille hyvä -seminaari Selko-e Verkonkäytön mahdollisuudet Veijo Nikkanen Kehitysvammaisten Tukiliitto.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2006 Bluetooth-kirjautumismenetelmiä InSitu-järjestelmässä Tietotekniikan kandidaattiseminaari Tuukka Puranen
Tekoäly-sovellusten levittäminen WWW-ympäristössä
S Tiedonsiirto ja yhteyskäytännöt tietoliikenteen perusasioita top-down -lähestymistapa ohjelmistotekniikan näkökulma tavoitteena toimivat sovellukset.
Ennen asentamista  Autentikointilähde LDAP, SQL-tietokanta…  Autentikointimetodi Olemassa oleva kirjautumisjärjestelmä (Pubcookie, CAS…) Uusi autentikointijärjestelmä.
Tietoyhteiskunnan palveluarkkitehdit ja -rakentajat © 2014 Gofore 1 ePerusteet – tietomalli ja rajapinnat Jarkko Hyöty Opetushallituksen tarjoamien.
TIETO JA TIETOKONEOHJELMA TIETOKONEOHJELMA KÄSITTELEE TIETOJA TIETOJA VOIDAAN KÄSITELLÄ OHJELMASSA VAIN SALLITUILLA MENETELMILLÄ.
2. Vuokaaviot.
Open source -kirjastojärjestelmistä Matti Sarmela Kirjastot.fi Open source -kirjastojärjestelmistä.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Arkkityön.
Interact järjestelmäarkkitehtuuri + vuorovaikutustekniikoista ja evaluoinnista Markku Turunen Tampereen yliopisto Tietojenkäsittelytieteiden laitos Interact.
Pro gradu -tutkielmat ohjelmistotestauksesta
GNU-ohjelmointityökalut Jussi Raunio TI09OHJ
XML -kielen perusteet SIMO Seminaari Antti Mäkinen.
UKJ ja ulkoiset järjestelmät AAPA ja FUCIO –yhteistyöpalaveri Ari Ahlqvist.
Web 2.0 tiivistetysti 1. Ohjelmistoalusta on Web. Webtop korvaa Desktopin. Keskeistä yhteisöllisyys ja ”Software as a Service”. 2. Kollektiivisen älyn.
JHS:N SUOSITUKSET VAATIMUSMÄÄRITTELYLLE SEPPO RÄSÄNEN SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU TERVEYSALA, KUOPIO Ohjelmistotekniikka ja projektinhallinta,
Logican tilannekatsaus ISO20022 XML B2C tili- ja tapahtumaraportoinnista Logica IPS/Financial Services, Finland, Markku Havukainen
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut UKJ 2013 Ari Ahlqvist kehittämispäällikkö AMKIT-Linnea2 –yhteiskokous
Ossi Rönnberg & Atte Koste OH5
Työasemasovelluksen käyttöliittymä sovelluksien käyttöliittymät voidaan jakaa kahteen pääluokkaan: –kohde-toiminto -pohjaisiin (object-action) käyttöliittymiin.
SerAPI Saara Savolainen Esa Paakkanen Marko Suhonen 1 OID-kohde OID- generointi (ja -kyselyt?)
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO JY-JAMK -yhteistyö (Tulevaisuuden teollisuusautomaation toteutusarkkitehtuurit) Prof., D.Sc. (EE) Jarkko Vuori Faculty of Information.
CAT_TP-tiedonsiirtoprotokollan testausjärjestelmä Esittäjä: Antti Hämäläinen Päivämäärä: Työn tilaaja:Venyon Oy.
Taustaa Opetus- ja kulttuuriministeriön toimialalla on laajalti omaksuttu verkostomainen sähköinen työskentely yli organisaatiorajojen. Kuluttajille tarkoitettujen.
Shibboleth 2 uudet ominaisuudet & päivän käytännöt Haka koulutus
SerAPI-Potilaslista osa I: Alustus , Kuopio Juha Mykkänen, Marko Sormunen, Assi Pöyhölä, Hannu Virkanen.
Optimoinnin käyttö tiedonlouhinnassa
PlugIT-ydinrajapinnoista Marko Sormunen PlugIT-projekti, HIS-yksikkö Kuopion tietotekniikkakeskus Kuopion yliopisto
Jouni Juntunen Oulun seudun ammattikorkeakoulu Liiketalouden yksikkö
 MODx on julkaisujärjestelmän ja sovelluskehyksen risteytys, jonka lisenssinä on kaikille ilmainen avoimen lähdekoodin GNU GPL. MODx on suunniteltu ammattilaisten.
Kaksi- ja kolmitasoiset sovellukset Two and Three Tier Systems.
Pakkanen -arkkitehtuurin siirto toteutustekniikoihin
RSS Teppo Räisänen
ARKKITEHTUURIESITTELY JA KOULUTUS PLUSTERVEYS Dentego-palvelin.
Merkistöstandardeista
II opponointi KOPPELO-projekti. Projektiorganisaatio Jäsenet: * Minna Hillebrand * Markus Silván * Antti Vanhanen * Marko Ylitalo Tilaajat.
Ydinpalveluiden (käyttäjä, käyttöoikeus, potilas).NET-palvelutoteutus: CoreServiceDemo PlugIT-loppuseminaari Koulutustyöpaja 1: Avoimet ohjelmistorajapinnat.
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 23 – Juho Kokkala Optimointiopin seminaari - Syksy 2005 / 1 IEJ-puut, yhteisjakaumat, A-kyllästetyt.
Kottarainen Jyväskylän yliopisto - Sovellusprojekti WWW-pohjainen kyselysovellus.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Avoimen lähdekoodin järjestelmät Petteri Kivimäki Tietojärjestelmäasiantuntija UKJ-ohjausryhmä
PHP ja MySQL PHP: Hypertext Preprosessor. PHP, johdanto Komentosarjakieli, joka on suunniteltu dynaamisen sisällön tuottamiseen verkossa PHP on sekä kieli,
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2007 Bluetooth-yhteydenmuodostus InSitu-järjestelmässä Tietotekniikan pro gradu -seminaari Tuukka Puranen
Tietoliikennetekniikan seminaari Internet & Ad Hoc Service Discovery Mika Yrjölä.
Miika Kuusinen LTY/Tietoliikenteen laitos 2003
WILMA 1.0 WTS Oy / JY - Tietotekniikan laitos Jari Pulli Jenni Ristonmaa Timo Salminen Jari Pulli Jenni Ristonmaa Timo Salminen.
Kuovi-projekti 2. Väliesittely Projektiorganisaatio Jäsenet: * Antti Hedlund * Juho Kortelainen * Jaana Ojala * Juhana Pikki Tilaaja ja tilaajan.
Hakemistopalvelut Aleksi Kaalinpää OH5. Mitä hakemistopalvelut ovat? - Ohjelmistoja, jotka varastoivat ja organisoivat tietoa verkon käyttäjistä ja resursseista.
CT10A4000 Kandidaatintyö ja Seminaari Avoimen lähdekoodin käyttö WWW-sovelluspalveluiden toteutuksessa Jukka Lankinen
JavaScriptin perusteet
Istuntojen hallinta PHP-sovelluksessa
1. Olio-ohjelmointi.
Esityksen transkriptio:

Web-palveluiden alusta Axis2 Aki Heikkinen Itä-suomen yliopisto Suullisen esittämisen seminaari 17. Helmikuuta 2010 Web-palveluiden alusta Axis2

Sisältö Johdanto Web-palvelut Axis2 web-palvelukehys Arviointi Yhteenveto

Johdanto Nykypäivän tietokonejärjestelmät ovat usein hajautettuja Kommunikaatio tietokoneiden välillä hajautetussa järjestelmässä voi olla vaikeaa toteuttaa Web-palvelut ovat nykypäivän ratkaisu toteuttaa monipuolisia ja joustavia kommunikaatioita hajautetuissa järjestelmissä Axis2 on web-palvelukehys, jonka vahvuudet ovat käyttäjäystävällisyys, joustavuus ja helppo laajennettavuus

Web-palvelut Perustuu palvelukeskeiseen arkkitehtuuriin Toiminnallisuus ja palvelut ovat itsenäisiä sovelluksia, jotka on yhdistetty toisiinsa rajapintojen avulla Kommunikointi toteutetaan käyttäen standardeja web-protokollia Informaatio esitetään XML-pohjaisena Esimerkki: Verkkosivujen tarjoaja haluaa mahdollistaa päivän horoskooppi-palvelun verkkosivuillaan

Web-palvelut Web-palvelumalli Palvelut kuvataan WSDL-tiedostoina Viestit lähetetään SOAP-muodossa Palvelun välittäjä Palvelun tarjoaja Palvelun tilaaja Löydä Kutsu, sido Julkaise, poista julkaisu, päivitä WSDL SOAP Löydä horoskooppi-palvelu

Web-palvelut Web-palvelujen standardit SOAP (Simple Object Access Protocol): Laajennettava XML-pohjainen viestikehys Sisältää viestirakenteita otsikkotietojen ja runkotietojen muodossa Viestikehys Otsikkorakenteet Otsikkotieto 1 Otsikkotieto 2 … SOAP-viestirakenteet voivat muuttua protokollan eri kerroksissa Runkorakenteet Data 1 Esimerkki: Horoskooppi-palvelun osoitetiedot löytyvät SOAP-viestin otsikkorakenteista ja horoskoopin sisältö löytyy runkorakenteista Data 2 …

Web-palvelut Web-palvelujen standardit WSDL (Web Services Description Language): XML-pohjainen kieli, joka kuvaa web-palvelun informaation Muita standardeja ovat muun muassa: WS-Security Specifications WS-Reliable Messaging WS-Addressing WS-Policy Family of Specs jne…  WS-standardit kehittyvät nopeasti

Axis2 web-palvelukehys Axis2 on Apache Software Foundationin julkaisema avoimen lähdekoodin web-palvelukehys (Java ja C-kielisenä) Modulaarinen arkkitehtuuri: koostuu ydinmoduuleista, jotka ovat välttämättömiä toiminnallisuudelle Ydinmoduulien lisäksi on lisämoduuleja, joita voi ottaa käyttöön laajennettaessa toiminnallisuutta Joustava, käyttäjäystävällinen sekä helposti laajennettava

Axis2 web-palvelukehys Moduulit Kukin moduuli tarjoaa yhden toiminnallisuuskokonaisuuden Ydinmoduuleja ovat: XML-käsittelymalli SOAP-käsittelymalli Informaatiomalli Kehitys- ja käyttöönottomalli Asiakas-ohjelmointirajapinta Kuljetusmoduuli Lisämoduuleja ovat mm: Eri protokolla standardit Koodingenerointi ja niin edelleen…

Axis2 web-palvelukehys Axis-oliomalli Axis-oliomalli (AXIOM) on XML-käsittelymallimoduulin toteutus, jonka tarkoituksena on XML-dokumenttien käsittely ja esittäminen AXIOM on toteutettu käyttäen pyyntöjäsennysparadigmaa (Pull Parsing) Pyyntöjäsennysparadigmassa jäsentäjän hallinta on toisella aliohjelmalla

Axis2 web-palvelukehys Putket ja toteutusketjut Putket ja toteutusketjut on SOAP-käsittelymallimoduulin toteutus Mahdollistaa viestien prosessoinnin, lähettämisen ja vastaanottamisen Axis2:ssa on neljä eri putkea (Flow) : Vastaanotettavat viestit (InFlow) Lähtevät viestit (OutFlow) Vastaanotettavat virheviestit Lähetettävät virheviestit Viestit InFlow Virheviestit Axis2 järjestelmä Viestit OutFlow Virheviestit

Axis2 web-palvelukehys Putket ja toteutusketjut Esimerkki: Horoskooppi-palvelu tarvitsee autentikaation, jotta vain maksavat asiakkaat voivat hyötyä palvelusta. Asiakkaan lähtevien viestien toteutusketjuun lisätään WS-Security toteutus Kussakin putkessa on oma toteutusketju Toteutusketjut koostuvat vaiheista (phase) ja tilattomista käsittelijöistä (handler) Toteutusketjussa SOAP-viestit käsitellään ja rakennetaan Vaiheilla voi tarkastella esi- ja jälkiehtoja Phase N Handler: WS-Security Lähtevien viestien putki Phase 1 Handler 1 Handler 2 Handler 3 Phase 2 Handler 4 Handler 5 Phase 3 …

Axis2 web-palvelukehys Informaatiomalli Axis2 web-palvelun logiikka (staattinen data) ja ajonaikainen konteksti (dynaaminen data) on jaettu kahteen erilliseen oliohierarkiaan Staattinen data on tallennettuja asetuksia, jotka pysyvät suorituksen aikana muuttumattomina Dynaaminen data muuttuu aina kun järjestelmä saa viestin käsiteltäväksi

Axis2 web-palvelukehys Informaatiomalli Molemmat oliohierarkiat jakautuvat viiteen tasoon: Konfiguraatiotaso (ylin) Palvelujoukkotaso Palvelutaso Operaatiotaso Viestitaso (alin) Alitasot perivät ylemmän tason datan Dynaamisen datan elinikä kullakin oliohierarkian tasolla vaihtelee sen käyttötarpeen mukaan

Axis2 web-palvelukehys Käyttöönottomalli Axis2 mahdollistaa J2EE-tapaisen käyttöönottomallin Palvelut ja moduulit voidaan pakata yksittäisiin arkistotiedostoihin, jotka sisältävät kaikki palvelun tai moduulin tarvitsemat tiedostot Uusi palvelu voidaan ottaa käyttöön ilman tarvetta uudelleenkäynnistää palvelinta (Hot Deployment) Esimerkki: Horoskooppi-palvelun päivittyessä palvelussa ei ole käyttökatkoa

Arviointi SOAP-viestirakenne ja web-palvelumalli ovat joustava ratkaisu muuttuvassa maailmassa Axis2 web-palvelukehys mahdollistaa muutosten toteuttamisen käyttäjä- ja kehittäjäystävällisesti Joustavuutta ja päivitysten saumattomuutta arvostetaan liikeyritystasolla Axis2 on myös helposti lähestyttävä, koska se on avoimen lähdekoodin web-palvelutoteutus

Arviointi Axis2:den täysi hyödyntäminen vaatii kuitenkin paljon tietotaitoa ja osaamista sitä kehitettäessä Suljetun lähdekoodin web-palvelukehyksillä on yleensä myös parempi tuotetuki

Yhteenveto Web-palvelut ovat uuden sukupolven joustava vaihtoehto kommunikaation toteuttamiseen hajautetuissa järjestelmissä Web-palveluratkaisut soveltuvat erityisesti tilanteisiin, joissa kohdejärjestelmät eivät välttämättä ole yhteensopivia keskenään Web-palveluiden standardit kehittyvät nopeasti Axis2:ssa on modulaarinen arkkitehtuuri, joka on helposti laajennettava uusilla moduuleilla