Viinijärven, Kaatamon ja Komperon kyläillassa 10. 4

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ympäristö | rakennettu ympäristö | luonto & maisema | kestävä kehitys & biotalous | vesistöt MENNEITÄ MIETINTÖJÄ: Puistot ja rannat (esim. Riihilampi)
Advertisements

Katson kauas pois, silmäni saavuttavat jotain, merellä, lintu, mistä lie tulee. Meri on suurenmoinen! Pieni tuulen henkäys huojuttaa kasveja, pilvetön.
Elämää ja elinvoimaa maaseudulla
Juuan kyläkierros Tulokset 2014.
Uusien kyläsuunnittelijoiden rekrytointitilaisuus 3. kokoontuminen klo – Siilinjärvi Kyläsuunnitelman hyödyntäminen Ohjelma Klo
Laatija / käsittelijä 1 Itämeri-viestijöiden yhteistyöverkosto Aira Saloniemi Verkkopäätoimittaja, Suomen ympäristökeskus SYKE, viestijäverkoston.
ELINIKÄISEN OPPIMISEN AVAINTAIDOT
PIENET INVESTOINNIT (SUURETKIN
Varparannan, Venejoen ja Puson kylien yhteinen ilta 27. 3
- millainen on hyvä kyläsuunnitelma? - onko tarpeen määritellä hyvän suunnittelun laatukriteereitä? - mitkä ovat keskeiset elementit kyläsuunnittelusta?
PIENET INVESTOINNIT - Infotaulu, palvelutiedote
Tulevaisuuden kylä -seminaari Nakertaja PUOLANKA ESIMERKKI Kylien välinen yhteistyö Yhteiset kyläsuunnitelmat Yhteinen kylähanke Simo Kemppainen.
Suupohjan seutuportaali –hanke
Kylä maaseutupolitiikan kokonaisuudessa Eero Uusitalo professori, maaseutuneuvos, YTR:n pääsihteeri SYTY:n puheenjohtaja VOIMISTUVAT KYLÄT -kampanja
Hyvinvointi Kannus Sosiaali ja terveys Liikunta Kulttuuri
Alavin kyläillassa MUTKATON MEININKI INVESTOINNIT Palvelut/ Viihtyvyys Kylpytynnyri saunan yhteyteen Jousiammuntapaikka hiekkamontuille + perustarkammuntaa.
KYLÄJULISTUKSET Seuraavat asiat on nostettu tärkeimmiksi asioiksi Kontioniemen kylän kyläillassa Lähivuosina tulemme ponnistelemaan yhdessä.
VALOVUOSI = km IHMISIÄ = 1 IHMINEN / km LINNUNRATA Ø = VALOVUOTTA
Vuolenkoski ja OmaVerkko
Kylän nimi: Teema ja sisällöt: Teema ja sisällöt: Teema ja sisällöt:
Taiteen ja kulttuurin akvaario Kulttuuri Opinto-info Taide Oma juttu Aloitus Lähteet Linkkiapaja TAIKUAKVAARIOTAIKUAKVAARIO Ritva Somerma
Yhteisöllisyyden uusi tuleminen
Seurakunnan rooli maaseudun kehitystyössä Voimistuvat kylät-seminaari Seinäjoki Markku Ylinen Johtava kappalainen P eräseinäjoen kappeliseurakunta.
Rikkaveen seudun kyläilta pidettiin melko pienellä porukalla 6.3. Kolmikannassa. Hyvää keskustelua syntyi niin kylätoiminnan kuin valokuidunkin osalta.
Roukalahti-Tutju-Saariston illassa oli paikalla n. 30 asukasta
MENNEITÄ MIETINTÖJÄ: Luontopolku Pihojen siivoustalkoot
VIURUNIEMI Ulkoilupäivän yhteydessä Paikalla Paavo-kierroksen tilaisuudessa oli yli 20 ihmistä. Kaupungin edustajana oli Jukka Orenius. Leader Joensuusta.
Liperinsalo Uudella kylätalolla oli hyvä kokoontua. Mm
Jouni Kaipainen ”Uuden” Kokkolan maaseutuohjelma 2009–2020 Kyläsuunnittelutreffit 2 Salo
ABIN KEVÄT: LUKEMISTA JA … Miten abi valmistautuu ylioppilaskirjoituksiin?
Kylä maaseutupolitiikan kokonaisuudessa Eero Uusitalo professori SYTY:n puheenjohtaja VOIMISTUVAT KYLÄT -kampanja Syyskausi 2012.
Tauno Linkoranta Varsinais-Suomen Kylät ry Kylä välittää –hanke Tampere
Mainiot kylät kuuluviin! Kyläsuunnitelman laatiminen.
Outokummun kyläfoorumi Laiffia landella -kyläkierroksen satoa Kyläkehittäjä Kaisa Mustonen, Maaseudun Sivistysliitto, Laiffia landella -hanke.
ABIN KEVÄT: LUKEMISTA JA … Miten abi valmistautuu ylioppilaskirjoituksiin?
Roukalahti Sosiaalisen median koulutusta Kyläkahvila klo kahvit ja osallistujien lyhyt esittely klo Kunnan tervehdys,
Leader-rahoitus Yhdistysten hanke- ja rahoitusinfo
Akkala-Jouhkola-Riikola-Timola MUTKATON MEININKI Palvelut/ Viihtyvyys Kyläkahvio Toiveissa: ”eteläisten kylien Päivät” olis kiva! -iltamat -eteläisten.
Kompero, Kaatamo, Risti, Kaarnalampi, Ahonkylä MITÄ OPPIA, TUKEA,TAITOJA ? Järjestöille/ Ihmisille Kädentaitojen jakaminen muille yhteisillä Kursseilla,
JAKE-hanke kylien hyvinvointia edistämässä Kyläasiamies Tuomo Eronen
” Kylätalo” VISIO JA TAVOITTEET  Halkokarin kylätalo / monitoimitalo, tanssilava / teatteri on  sijainniltaan ja arkkitehtuuriltaan ainutlaatuinen ja.
Eija Leppäjärvi - Kajaani YHTEISÖLLISYYS TOIMINTATAPANA KYLÄTOIMINNASSA TAATUSTI TURVASSA – huolehtiva kyläyhteisö.
Vihreä Väylä Elina Holttinen Eveliina Hämäläinen Eetu Komu
Voimistuvat kylät-kampanja kaikkien toimintaryhmien alueilla - alueellista jatkotyötä Eero Uusitalo YTR:n pääsihteeri SYTY ry:n puheenjohtaja.
MITÄ OPPIA, TUKEA,TAITOJA? Järjestöille/ Ihmisille
Alavin kyläillassa Kolmen kovan kärki 1.Jukajärven kunnostus ja muu (kalastus, uimaranta, puhdistus, veneranta) -> Särkivaara, Selkie ja Heinävaara.
Vaara-Karjala Joensuun seutu Keski-karjala
Nurmeksen kyläkierros 2014
Niinikumpu MUTKATON MEININKI Palvelut/ Viihtyvyys +harrastusmahdollisuudet +palveluiden ja keskustan läheisyys +oppilaitos - Kylän sisäinen yhdistys.
Särkivaaran kyläillassa PIENET INVESTOINNIT Ja ASUMINEN KYLÄLLÄ Tievalaistus 60km/ alueelle Koko tielle mieleuummin Rautatien ylikäytävän Valo-opaste.
Horsmanaho ja Mutkanvaara , Polvijärvi Mitä opppia Mitä taitoja omalle kylälle ja laajemminkin Sukkien neulontaa, voidaan opettaa Toisillekin,
Yhteisöllisyys kulttuuri | paikallinen elinvoima | perinne | tarinat | tekeminen - Kylätalo on pitkällä, kun valmistuu, täytyy varata aikaa myös lepoon.
Kylien Salo Muurla Hankekoordinaattori, kyläasiamies Henrik Hausen, Kylien Salo –kehittämishanke, Salon kaupunki Etunimi.
Yhteisöllisyys kulttuuri | paikallinen elinvoima | perinne | tarinat | tekeminen - kunnan ja järjestöjen välille mainittavaa kehittämistä ->ei puhuta koulun.
AKKALA JOUHKOLA RIIKOLA TIMOLA 700 asukasta Jouhkolanhovi
PIENET INVESTOINNIT (SUURETKIN
MUTKATON MEININKI Palvelut/ Viihtyvyys
ROMPPALAN SEUTU Kyläkahvila kahvit ja osallistujien lyhyt esittely Kunnan tervehdys Oppimiskahvila jossa teemoina: *kylän hurjat ideat(muutkin)*mutkaton.
KÄSÄMÄ Kyläkahvila kahvit ja osallistujien lyhyt esittely Kunnan tervehdys Oppimiskahvila jossa teemoina: *kylän hurjat ideat(muutkin)*mutkaton.
Matkalla.
1.Keskusta haluaa turvata kuntalaisille lähipalvelut kaikkialla Suomessa, niin että ne ovat saavutettavissa kohtuullisen matkan päässä ja kohtuullisessa.
Ihminen, ympäristö, kulttuuri Hi1 Karhulan lukio.
Uudet tilat mahdollistavat uutta toimintaa Jaana Joutsen Tieksmäki-Metola kyläyhdistys, Kisko www. Facebook.com/laineranta.
Tässä on kuva kivikautisesta asumuksesta
Pohjois-Karjalan kylät rannalla
5E VÄHÄHIILISET YHTEISÖT –HANKE
Mainiot maisemat -hanke
ESIMERKKEJÄ REITTIEN KEHITTÄMISEN POLUISTA, KANTA-HÄME
Kylä maaseutupolitiikan kokonaisuudessa
Karttamerkit 2
Esityksen transkriptio:

Viinijärven, Kaatamon ja Komperon kyläillassa 10. 4 Viinijärven, Kaatamon ja Komperon kyläillassa 10.4. oli runsaasti väkeä. Kokoontuminen oli Viinijärven koululla.

LUO JA ELÄ : kulttuuri | paikallinen elinvoima | perinne | tarinat | tekeminen -Lääkäripalvelut -Hammaslääkäriin enemmän aikoja -Kevyenliikenteenväylä itäänpäin -Asfaltin korjaus samalle väylälle -Nykyiset palvelu on säilytettävä -Maanantaikerho klo 8-10 autetaan papereiden täyttämissä (kunta pitää) Ilo elää Viinijärvellä -Koulu on lopetettu -> yhteisen tilan puute Kaatamossa -Kylätalkkareita tarvitaan jatkossa, kun väestö ikääntyy -Täyssinän rauhan rajat kartalle. Opastetaulu kiven kohdalle. Kaatamon tien risteys Varkauteen päin. Nyt paikalla on tienviitta. -Mitä Viinijärven koululla tapahtuu ensi syksynä? -Harrastajateatteri, Komperon kotiseutumuseo toimivat kulttuuri toimii Kaatamossa ja Komperossa -Taipale-talon kunnostaminen on rahakysymys. -Koulu on menetetty. -Harrastusmahdollisuudet, tilat ovat menneet koulun mukana. -Tiedottaminen on haastavaa, aina se ei toimi. Henkilökohtainen viestintä tärkein. -Senioreille harrastumahdollisuuksia on -Keski-ikäisille ei ole järjestettyä harrastustoimintaa -Terveydenhoitopalvelut ovat tärkeitä -Kylälle tietoiskuja, tiedotustilaisuuksia -Eri ikäluokat yhteen -Viinijärvi-viikko, arkkitehtoorinen kävely on tulossa. eb 2

YMPÄRISTÖ Ympäristö | rakennettu ympäristö | maisema | biotalous | vesistöt Läpi pääsee Kinttumäen reitillä. Kylien yhteinen hiihtolatu. Taipale-joki, Heposelkä-reitti ja niiden hyödyntäminen. Heposelän rannalla uimaranta ja venevalkama on kunnossa. Pyöräilyyn sopivaa reittiä kaivataan. Metsässä on vapaavalintaisia reittejä. Karhunkierros ja perinnemaisemat yhteen. Siikakosken tehdasalue.

VAIKUTA yhteisöllisyys| vaikuttaminen | yhteistyö | kansainvälisyys | kylän ääni Laajakaista Jätevesiasiat Laajakaista toimii Komperossa. Laajakaistaysely menossa Kaatamossa. Maasto vaikeuttaa viemäriasioita. Yhdessä saa enemmän aikaa – yhteistyö kylien välillä on lisääntynyt Laajakaista ja jätevesi on kunnossa Komperossa. Luovat, osaajat ja eläkeläiset pärjäävät Kulttuuriviikko on tulossa Yhteisöllisyyttä ja yhteistyötä on kyselty. Vanhat ristiriidat pois ja aloittaminen puhtaalta pöydältä. Eri ikäluokkien yhteistyöllä eteenpäin – yhteistyö lähtee jokaisesta meistä itsestämme – mitä minä voisin tehdä yhteisön hyväksi? Parempikuntoiset huonompikuntoisten luokse Maaseudun arvostaminen Yhteisöllisyyttä Ihmisten ja yhdistysten aloitteita odotellaan Viinijärvellä

Lähteet: Komperon kyläsuunnitelma 2010, Kaatamon kyläsuunnitelma 2006, Viinijärven kyläsuunnitelma 2009www.msl.fi-> aluetoiminta-> Itä-Suomi-> kyläsuunnitelmat Laiffia landella kyläkierroksen 2010 ja 2011 satoa : www.msl.fi/laiffi-> kyläkierros-> Liperi → Kompero, Kaatamo, Risti jne kyläjulistus, Viinijärven kyläjulistus