Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Jouni Kaipainen ”Uuden” Kokkolan maaseutuohjelma 2009–2020 Kyläsuunnittelutreffit 2 Salo 9.2.2011.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Jouni Kaipainen ”Uuden” Kokkolan maaseutuohjelma 2009–2020 Kyläsuunnittelutreffit 2 Salo 9.2.2011."— Esityksen transkriptio:

1 Jouni Kaipainen ”Uuden” Kokkolan maaseutuohjelma 2009–2020 Kyläsuunnittelutreffit 2 Salo 9.2.2011

2 Kirjoitusprosessi Maaseutuohjelman kirjoittivat tutkijat asiantuntijahaastattelujen pohjalta. Poliitikot olivat ryhmässä mukana keskustelemassa tavoitteista ja hyväksymässä tehtävät linjanvedot. Kansalaisia ei osallistettu kuulemis- tilaisuuksien kautta. Meneillään yleisempi, koko liitosprosessiin liittyvä vierailujen sarja, jossa virka- ja luottamusmiehet tapasivat liitoskuntien asukkaita. Epäilen, että kuulijoita ei olisi saatu paikalle maaseutuohjelman versioita kommentoimaan.

3 Moniarvoisuus haasteena ”Vanhassa” Kokkolassa myös maaseutualueita, joten jako ei mene kuntarajojen mukaan. Suurimmissa kanta-Kokkolan kylissä (Sokoja, Öja) väkeä pienen kunnan verran. Kokkolassa 11 500 omakotitaloa, joista n. 6 000 asuu 1-2 henkeä. Pientalovaltaisuus luo asumisen ja palvelujen suunnittelulle haasteita. Kehittämisen tulee perustua oikeaan kuvaan maatalouden merkityksestä ja erityisesti lypsykarjatalouden kehittämiseen. Maaseutua ei tule kuitenkaan rakentaa pelkästään maatalouden ympärille. Kiistakysymysten ja ”herkkien” asioiden käsittely yritettiin pitää asialinjalla esittämällä näistä jokin tilasto (elinkeinorakenne, väestön muutokset, pendelöinti suuntautumisen vaihtoehtoja avaamassa).

4 Kokkolan maaseutualueiden elinkeino- rakenne vuonna 2006 toimialojen tuottaminen arvonlisäysten perusteella Lähde: Tuotannon ja työllisyyden aluetilit / Tilastokeskus.

5

6 Visio 2020 Kokkolan maaseutualueet kehittyvät kaupungin kasvun mukana elinvoimaisina tarjoten monenlaisia työllistymis- ja asumisvaihtoehtoja nykyisille ja uusille asukkailleen.

7 Teoriaa Vientiteoria johtaa painottamaan luonnonvara- aloja ja jalostusta sekä matkailua. Kulutuspohjaista teoriaa tarjottiin tasapainottamaan kehittämistä. Lähipalvelut tärkeitä arjen turvaajia ja kylien elävöittäjiä.

8 Ohjelman toteutus ja maaseutuasiain koordinointi Kokkolassa Kaupunginhallitus vastaa maaseutuohjelman toteutuksen seurannasta. Kaupungin eri toimialoja edustava työryhmä asetettu (pj. yhteysjohtaja Jouko Klemola) Työryhmän jäsenorganisaatiot (kuten maaseutulautakunta, Kosek ja Kokkolan matkailu) vastaavat omilla toimialoillaan maaseutuohjelman toteutumisesta. Yhteinen työryhmä voi opettaa johtavia viranhaltijoita katsomaan kaikkia suurempia linjanvetoja myös maaseudun näkökulmasta. Maaseutuvaikutusten arvioinnin kevytversio?

9 Mitä tapahtuu konkreettisesti? Kokkolan strateginen aluerakenneyleiskaava laaditaan osallistavasti, kokouksia järjestäen –tulevan maankäytön mitoitusperusteet, taajama- ja kyläalueiden tavoiteltu kehitys. Maankäytöstä erilaisia näkemyksiä. –Poliitikkojen määritettävä yhteiset pelisäännöt. –Mihin kunnallistekniikka? Kasvuvyöhykkeet ja eheytetyt oheiskeskukset? Valtakunnallinen ohjaus ympäristö- ministeriöstä on joskus ristiriidassa kuntapäättäjien arvojen kanssa.

10 Jos kaiken saisi tehdä uudestaan, niin … Hyppäsimme tutkijoina liikkuvaan junaan. Monissa asioissa yhteiset linjanvedot olivat vielä hakusessa. Toisaalta hyvä aika vaikuttaa, kun mielet ovat avoimia. En vaatisi ohjelman tekemiseen lisää voimavaroja tai aikaa. Se on oman aikansa lapsi. Panostaisin liikenevät varat seurantaan ja arviointiin. Kannattaisi selvittää, mikä toimii ja mikä ei. Ohjelmaa voi päivittää vastaaman muuttunutta maailmaa (esim. 5- 10 vuoden välein).


Lataa ppt "Jouni Kaipainen ”Uuden” Kokkolan maaseutuohjelma 2009–2020 Kyläsuunnittelutreffit 2 Salo 9.2.2011."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google