Taito: Tilastokuvaajien tulkinta

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sosiaalimenot ja rahoitus 2010
Advertisements

Akavan verotavoitteet hallitusohjelmaan. Verouudistus hallitusohjelmaan Tulevan hallituksen ohjelmaan talouskasvua, työllisyyttä, osaamista ja yrittämistä.
Kansainvälinen yhteistyö.
EU ja raha: Budjetin synty Tulot ja menot.
Euroopan unionin kansalaisuus
Euroalue tyhjäkäynnillä
Euroopan Unionin historia
Eures-palvelut Lapin työ- ja elinkeinotoimistO
EU-Aluepolitiikka Rakenne- toimenpiteet Agenda EU:n suunnitelmat 2000–2006 Uudet rahoitusnäkymät 2000–2006 Lainsäädäntöehdotukset: - yhteinen.
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
Julkisen talouden sopeutus ja palkkaverotus
Kuusela: Tietoaika Lähde: Kuusela 2000: 57.
Sosiaalimenot ja rahoitus 2009 Esa Arajärvi, Nina Knape.
Sosiaalimenot ja rahoitus 2012 Hannele Tanhua, Nina Knape Tilastoraportti 4/2014. Suomen virallinen tilasto, Sosiaalimenot. THL
Suomalaisen yhteiskunnan juuria :
Sosiaalimenot ja rahoitus 2011 Esa Arajärvi, Nina Knape
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO KANSAINVÄLINEN YHTEISTYÖ. JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Vaihdossa olleet opiskelijat vuonna 2013 (Eurooppa) 1 – 10 vaihto-opisk. 11 – 30.
Maailman ja Suomen talouden kehitys
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Talouden haasteet Johtokunnan varapuheenjohtaja Pentti Hakkarainen Suomen Pankki 1.
” Kippis! Skål! Cheers! Jamas! Serefe! Cin cin!”.
Sosiaalimenot ja rahoitus 2014 Hannele Tanhua, Nina Knape Tilastoraportti 2/2016. Suomen virallinen tilasto, Sosiaalimenot. THL
Eurokriisi Tomi ja Eva Eurokriisi. EMU Tarkoittaa jäsenmaiden talous- ja rahapolitiikan yhtenäistämistä Siihen kuuluu talous- ja rahapolitiikkojen koordinointi,
KIRKOT JA VALTIO Luku 17 – Ydinsisältö. Uskontojen merkitys valtion kannalta merkittäviä yhteiskunnallisia vaikuttajia tuottavat myös sosiaali- ja terveyspalveluja.
PALKANSAAJIEN TUTKIMUSLAITOS TALOUSENNUSTE 2016– EnnustepäällikköEero Lehto Muut ennusteryhmän jäsenetSeija Ilmakunnas Ilkka Kiema Sakari.
EUROOPAN UNIONI JA EUROOPPALAISUUS YH 4 EU:N TOIMIELIMET.
ETELÄ-EUROOPPA. Etelä-Euroopan valtiot Etelä-Euroopan valtioihin kuuluu 4 valtiota. Niistä suurin on Italia jossa on 58,1 miljoonaa asukasta ja sen pääkaupunki.
EUROOPPALAISUUS JA EUROOPAN UNIONI YH 4 Tulevaisuus?
EUROOPPALAISUUS JA EUROOPAN UNIONI YH 4 EU nykyään.
YHTEISKUNTAOPPIA EUROOPAN UNIONI. KOLME YHTEISÖÄ 1. Euroopan hiili- ja teräsyhteisö (1951) 2. Euroopan talousyhteisö (1957) 3. Euroopan atomienergiayhteisö.
Maailman ja Suomen talouden kehitys Suomea koskevia suhdanne-ennusteita *) Suomen Pankki, Euroopan komissio, OECD ja IMF raportoivat yhdenmukaistetun.
Yhteistyö laajenee 1951 Hiili- ja teräsyhteisö – Ranska, Länsi-Saksa, Benelux-maat, Italia 1957 Rooman sopimukset – Samat maat – EEC ja Euratom 1967 hallinnon.
Kansalaisten Eurooppa
Suomalaisen hyvinvointivaltion rakentaminen sodan jälkeen
38 Diplomatia ja puolustusvoimat maan turvana s
Eurooppalainen kulttuuripiiri
Väestöllinen huoltosuhde 1865–2060
Suomen purjehdus ja veneily Ry (SPV) Venetutkimus 2016
EUROOPAN UNIONIN SYNTY JA LAAJENEMINEN
Karttatehtävään vastaaminen
KPL 19 Afrikan rikkaudet jaetaan
Alueiden Eurooppa.
Eurooppaoikeus Lue teksti s.57 ja vastaa kysymykseen Eurooppaoikeus – mitä se on?
Suomen liittyminen EU:n jäseneksi
Tilastokuvaajien tulkinta
FINANNSSI- POLITIIKKA TALOUS- JA RAHALIITOSSA (EMU)
Vanhoja yo-kysymyksiä EU:sta
Tutkielman teko-ohjeet
Mistä EU saa rahaa? Vuosittain tehtävä Euroopan unionin talousarvio eli budjetti katetaan EU:n niin sanotuilla omilla varoilla: maataloustuotteiden tuontimaksut.
20 Yritykset käyvät ulkomaankauppaa s
Alla on katkelma pääministeri Juha Sipilän hallituksen ohjelmasta keväältä Julkisen talouden tasapainottaminen käynnistetään välittömästi. Suomen.
KANSAINVÄLINEN YHTEISTYÖ
Tilastokartan tulkinta
1 ALUETUTKIMUKSEN TEKEMINEN
Näkökulmia tilastojen tulkitsemiseen
Mistä suhdannevaihtelut johtuvat?
Suomi - espanja AGORA Tiistilän koulu
Euroopan unioni.
K 4.3. Kandidaatin tutkielma ja tutkielmaopinnot (10 op)
Maahanmuuttajien kotoutuminen Helsingissä
Euroopan rakenne- ja investointirahastot (ns
Maailman ja Suomen talouden kehitys
Arvonlisäys toimialoittain Raahen seutukunnassa 2016
Osallistuminen ja kuntademokratia
EU:N POLITIIKAN TOIMEENPANOELIN
Euroopan parlamentti – kansalaisten ääni
Kuviot ja taulukot tekstissä
Muista nämä aineisto- tai dokumenttitehtävään vastatessasi:
Jumala Luku 1 – Motivointi 1.
FINANNSSI- POLITIIKKA TALOUS- JA RAHALIITOSSA (EMU)
Metsäteollisuuden työvoima
Esityksen transkriptio:

Taito: Tilastokuvaajien tulkinta Talouden ilmiöitä kuvataan usein tilastokuvaajilla eli diagrammeilla. Niiden avulla on kätevää tehdä huomioita talouden ilmiöiden suurista linjoista. Kun tulkitset tilastokuvaajaa: ““Lähde liikkeelle kuvaajan otsikosta: mistä kuvaajassa on kyse, ja mitä mittayksiköitä siinä on käytetty? ““Kiinnitä huomioita siihen, onko kyse absoluuttisista yksiköistä, kuten eurot, vai suhteellisista yksiköistä, kuten prosentit tai indeksipisteet. ““Pohdi, onko kuvaajassa useampia toisiinsa vaikuttavia käyriä. Selvitä, mikä on käyrien suhde toisiinsa. ““Hahmota tilastokuvaajan päälinja ja selitä, mistä se johtuu. ““Kiinnitä huomiota poikkeamiin päälinjasta ja selitä, mistä ne johtuvat. IV EU talousalueena

Esimerkkitehtävä: Oheinen kuvio kertoo EU-jäsenvaltioiden saamat EU-tulot vuonna 2015. a) Analysoi taulukon tietoja. b) Vertaa kuvion tietoja sivulla 142 olevaan kuvioon EU:n nettomaksajista ja nettosaajista vuonna 2015. Tukevatko kuvioiden antamat tiedot toisiaan? c) Vertaa Suomen ja Belgian osuuksia molemmissa tilastoissa. Mitä eroja maiden välillä havaitset, ja millä tekijöillä selittäisit niitä? IV EU talousalueena

Esimerkkitehtävä: IV EU talousalueena

Kokeile itse! Tutki oheista tilastoa ja sivun 135 karttaa (bkt/asukas). Pohdi ja perustele aineistojen avulla, mitä Euroopan unionin aluepolitiikka on ja miksi sitä harjoitetaan. IV EU talousalueena

IV EU talousalueena

Vastausohjeet Kokeile itse!-tehtävään Sivun 159 kuviossa on esitettynä Euroopan Unionin asukaslukuun suhteutetut nettomaksajat ja nettosaajat (käsitteiden ymmärtäminen). Nettosaaja-valtiot ovat lähes kaikki EU:n 2000-luvun laajentumisessa unioniin liittyneitä valtioita. Mukana ovat kaikki entiset kansandemokratiat eli ns. itäblokin maat. Vanhemmista jäsenmaista nettosaajia ovat Irlanti, Portugali, Espanja ja Kreikka, eli kaikki Euroopan talouskriisivaltiot. Verrattaessa kuvion viestiä sivun 135 karttaan tulee esiin, että Italia ja Britannia ovat nettomaksajamaita, joilla on myös Euroopan köyhimpiin alueisiin lukeutuvia bruttokansantuotealueita. Suurin nettomaksaja asukaslukuun suhteutettuna on Ruotsi, vaikka Ruotsissa onkin vain yksi alueellisen bruttokansantuotteen vaurain alue. Suomi on nettomaksaja ja sijoittuu alueellisessa bruttokansantuotevertailussa keskikastiin. Euroopan aluepolitiikan tavoitteet ja periaatteet on selvitettävä. Koheesiopolitiikka on tulonsiirtoa vauraammilta mailta ja alueilta köyhemmille. Köyhyyden ja sen uhan vähentäminen on yksi Euroopan unionin keskeisistä tavoitteista ja osa vakauspolitiikkaa sekä laajaa turvallisuuskäsitettä. IV EU talousalueena