Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tilastokartan tulkinta

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tilastokartan tulkinta"— Esityksen transkriptio:

1 Tilastokartan tulkinta
Tilastotietojen esittäminen kartan muodossa on kätevä tapa havainnollistaa ilmiöiden esiintymistä jollakin maantieteellisellä alueella. Tilastokartasta saa usein jo yhdellä silmäyksellä käsityksen kuvatusta ilmiöstä. Tilastokartan tulkinnassa kannattaa keskittyä laajoihin kokonaisuuksiin. Tyypillisesti kartassa on havaittavissa jokin yleissuuntaus eli päätrendi. Pohdi, mistä tämä suuntaus voisi johtua. Pääsuuntauksen lisäksi kartasta löytyy todennäköisesti myös poikkeamia ja äärikohtia. Pohdi myös niiden syitä.

2 s Esimerkkitehtävä Tutki karttoja, jotka kuvaavat Suomen väestöllistä ja taloudellista huoltosuhdetta. Vertaile karttoja ja pohdi niiden erojen ja yhtäläisyyksien syitä.

3 Vinkki opettajalle

4 s Vastausohjeet Määrittele käsitteet. Väestöllisessä huol- tosuhteessa mitataan työikäisten henkilöiden (15–64-vuotiaat) määrää suhteessa ei-työikäisiin. Väestöllinen huoltosuhde ei ota huomioon sitä, onko työikäinen työtön, opiskelija, varusmies tai esimerkiksi työkyvyttömyyseläkkeellä. Taloudellisessa huoltosuhteessa verrataan työssäkäyvien ja kaikkien työvoiman ulkopuolella olevien henkilöiden määrää toisiinsa.

5 s Kiinnitä huomiosi päälinjoihin. Karttojen päälinja on sekä väestöllisen että talou- dellisen huoltosuhteen suuret maantie- teelliset erot. Etelän kasvukeskuksissa sekä väestöllinen että taloudellinen huoltosuhde on parempi kuin Itä-Suomen harvaanasutuilla seuduilla.

6 s Kiinnitä huomiosi eroihin. Tehtävänannossa pyydetään kiinnittämään huomiota karttojen eroihin. Kartoista voi nostaa esiin esimerkiksi jonkin alueen rakenteellisen työttömyyden aiheuttamia eroja väestöllisen ja taloudellisen huoltosuhteen välillä.

7 s

8 s

9 s Vastauksen tueksi Kartasta voidaan selvästi huomata päälinja väestömuutoksessa: Helsingin seutu, Tampere, Jyväskylä, Oulu ja muut maakunnalliset keskukset lisäävät asukkaitaan. Yksi olennainen syy muuttoliikkeelle on se, että ihmiset muuttavat paikkakunnille, joissa on työ- ja opiskelupaikkoja. Muuttoliike on saanut aikaan myös kierrettä, jossa muuttotappiokuntien palvelut ovat heikentyneet, mikä edelleen kiihdyttää muuttohalukkuutta.

10 s Vastauksessa voisi poimia esimerkin muuttovoittoalueesta ja esimerkin muuttotappioalueesta ja pohtia niiden erityispiirteitä. Helsingin muuttovoittoa selittää esimerkiksi se, että kyseessä on pääkaupunki, johon keskittyy paljon myös valtakunnallisia työpaikkoja ja toimijoita. Muuttotappioalueista voisi nostaa esiin esimerkiksi Kajaanin tai Varkauden kaltaiset paikkakunnat, joissa teollisuuden rakennemuutos on vienyt paljon työpaikkoja.

11 s Muuttoliikkeen lisäksi olennaista on huomioda se, että kyseessä on väestömuutoksia kuvaava kartta. Muuttavin ikäluokka eli vuotiaat käy tappioalueilla jo niin pieneksi, että lähtijöitä tästä ikäluokasta kertyy vuosittain aina vähemmän ja vähemmän. Ikäluokat ikään kuin tyhjenevät. Väestömuutoksiin vaikuttavat olennaisesti myös syntyvyys ja kuolleisuus. Kasvukeskuksissa syntyvyys on huomattavasti suurempaa ja tämä selittää valtaosan kasvusta.


Lataa ppt "Tilastokartan tulkinta"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google