Maailmankaikkeuden ja aineen rakenne sekä perusvuorovaikutukset

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tekijät: Siiri Pekkarinen ja Emilia Laitinen
Advertisements

Linnunrata ja muut galaksit
Tarinaa tähtitieteen tiimoilta
Maapallo – ihmisen koti
Havainto.
MAAILMANKAIKKEUDEN SYNTY
5 SÄHKÖINEN VOIMA.
Aineen rakenteen standardimalli
KVANTTI Määrämittainen paketti
Leif Ekrem / Brändö gymnasium1 Astrofysiikka – Verkkokurssi (ruotsinkielinen) COSMOS.
Hubble: Hubble-avaruusteleskooppi on maapallon kiertoradalle lähetetty peiliteleskooppi, eräänlainen avaruudessa oleva observatorio. Se on nimetty avaruuden.
Massa ja paino.
Ammattikemia Terhi Puntila
4 ATOMIN YDIN.
2 SÄTEILYÄ JA AINETTA KUVATAAN USEILLA MALLEILLA
Kappale 3.
Haasteellinen vuorovesi-ilmiö
Massa m ja paino G.
Fysiikka2 Jouko Teeriaho syksy 2004.
Vetyatomin stationääriset tilat
1 5. Atomin rakenne Vetyatomi Ulkoisten kenttien aiheuttama energiatasojen hajoaminen, Zeemanin ilmiö Elektronin spin Monen elektronin atomit Röntgensäteilyn.
Havainto. Taivaalla näkyvistä kohteista tutuimpia on Otava, eli Ursa Major (Iso Karhu) Se kiertyy öisellä vaelluksella Pohjantähden ympärillä.
AVARUUSTUTKIMUSLABORATORIO
Aurinkokunta on vain pieni osa maailmankaikkeutta
Standardimalli.
Planeettablues 1.Aurinko ei yksin ole kaukaisuudessa,
VUOROVAIKUTUKSET Kaksi kappaletta ovat keskenään vuorovaikutuksessa, jos ne vaikuttavat jotenkin toisiinsa. Vaikutukset havaitaan molemmissa kappaleissa.
Aineen rakenne.
Maailmankaikkeuden rakenne
SÄHKÖVARAUS Sähkövaraus on aineen perusominaisuus, joka ilmenee voimavaikutuksina. Protonin ja elektronin varaukset kumoavat toistensa vaikutuksen ne.
Perusvuorovaikutukset
Tino Seilonen ja Vili-Petteri Salomaa
LHC -riskianalyysi Emmi Ruokokoski Johdanto Mikä LHC on? Perustietoa ja taustaa Mahdolliset riskit: –mikroskooppiset mustat aukot.
Atomin rakenne Ytimestä ja elektronipilvestä Protonit ja neutronit Elektronit.
FY8 –kurssi TNE Maailmankaikkeus. Yleinen suhteellisuusteoria Albert Einsteinin kehittämä teoria, jonka mukaan gravitaatio on avaruuden ja ajan vaikutusta.
Mitä Valonnopeus on? Valonnopeus on fysikaali nen vakio, jota merkitään kirjaimella c. Sen arvo on: m/s. Erityisen suhteellisuusteorian muka.
Aurinkokunta on vain pieni osa maailmankaikkeutta Kun katsotaan tähtiin, ei katsota tulevaisuuteen vaan kauas menneisyyteen. Taivaankappaleiden väliset.
Fysiikkaa runoilijoille Osa 5: kvanttikenttäteoria Syksy Räsänen Helsingin yliopisto, fysiikan laitos ja fysiikan tutkimuslaitos.
Avain Fysiikka 3 | Luku 1 Magneetissa on kaksi napaa, N-napa ja S-napa. Magneetin erinimiset navat vetävät toisiaan puoleensa ja samannimiset navat hylkivät.
KE1 Aineiden tutkiminen ja mallintaminen. Johdanto : Mitä kemia on? Kemia on luonnontiede, joka tutkii aineita, niiden ominaisuuksia ja reaktioita Kemia.
AURINKOKUNTA.
Jupiter on saanut nimensä Jupiter-jumalan mukaan.
Aurinkokunta Aurinko on Aurinkokunnan keskus, jota kaikki kappaleet kiertävät Siihen kuuluu mm. kahdeksan planeettaa, kymmenittäin kuita ja plutoideja.
Tiivistelmä 2. Vuorovaikutus ja voima
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
Jaksollinen järjestelmä
VUOROVAIKUTUKSET Kaksi kappaletta ovat keskenään vuorovaikutuksessa, jos ne vaikuttavat jotenkin toisiinsa. Vaikutukset havaitaan molemmissa kappaleissa.
Keplerin lait -tähtihavaintoihin perustuvia yleisiä päätelmiä
Miksi metaanin eli maakaasun kiehumispiste (–162 °C) on huomattavasti alhaisempi kuin veden kiehumispiste (100 °C)? Miksi happi ja vety ovat kaasuja,
Vuorovaikutus ja voima
IV HEIKOT SIDOKSET 14. Molekyylien väliset sidokset
Tähden kehityksen loppuvaiheet
Atomin rakenne 8Ke.
Tiivistelmä 1. Atomi Alkuaine sisältää vain yhdenlaisia atomeja, jotka on nimetty kyseisen alkuaineen mukaan. Atomin pääosat ovat ydin ja elektronipilvi.
14 Makrokosmos ihminen: 100 m = 1m  Suomi: 106 m
31. Salama on hankaussähköilmiö
KOMEETAT.
Aine rakentuu atomeista
Kuolleenmeren suola- ja mineraalipitoisuus voi olla korkeimmillaan 33 massaprosenttia. Kuinka monta grammaa liuenneita suoloja on 0,500 kg:ssa Kuolleenmeren.
Sähkövaraus ja sähkökenttä
- hyvä esimerkki fysiikan malleista
Alisa, Saara, Wilma Tähdet.
Atomi, perushiukkaset ja perusvuorovaikutukset (kappale 10)
Tehtävä 74 Miten eroavat toisistaan ionihilan ja poolisen molekyylihilan a. rakenneyksiköt b. hilaa koossa pitävät voimat c. sulamispisteet
Säteilylajit ja radioaktiivisuus
Fysiikka 9 lk Leena Piiroinen 2016.
perushiukkasia ja niiden välisiä vuorovaikutuksia kuvaava teoria
Aurinkokunta vs. eksoplaneetat
Radioaktiivinen hajoaminen
1. Atomi Massaluku kertoo protonien ja neutronien yhteismäärän.
Esityksen transkriptio:

Maailmankaikkeuden ja aineen rakenne sekä perusvuorovaikutukset

Maailmankaikkeus Missä me olemme? - Planeetalla jota kutsumme maaksi! Missä maa sitten on? - Maa sijaitsee Aurinkokunnassamme ja kiertää aurinkoa kolmanneksi lähimpänä planeettana.

Maailmankaikkeus No, mikä on aurinko? - Aurinko on tähti, joka on syntynyt n. 5 miljardia vuotta sitten avaruudessa olevasta aineesta, lähinnä vedystä. (muut tähdet syntyvät samalla tavalla)

Maailmankaikkeus Koska muitakin tähtiä on, on aurinkokuntamme ilmeisesti osa jotain suurempaa kokonaisuutta? - Kyllä. Aurinkomme on osa valtavaa tähtijärjestelmää, galaksia, jota kutsumme Linnunradaksi. * Linnunradassa on n. 300 miljardia tähteä ja se halkaisija on 100 000 valovuotta eli noin 10^16 m.

Maailmankaikkeus Kaikki tähdet, jotka voi nähdä ilman apuvälineitä, ovat linnunradan tähtiä. Onko Linnunrata ainoa galaksi? - Ei. Linnunrata muodostaa n. 30 muun galaksin kanssa galaksijoukon. Tällaiset galaksijoukot ovat maailmankaikkeuden suurimpia rakenneyksiköitä.

Aineen rakenne Mistä ovat sitten galaksit, tähdet, planeetat, ihmiset jne tehty? Mitä ne sisältävät. - Galaksijoukot, planeetat, ihmiset jne sisältävät ainetta. Mutta mistä aine koostuu? - Kaikki aine muodostuu atomeista. - Atomit koostuvat protoneista, neutroneista, ns. alkeishiukkasista, sekä elektroneista.

Aineen rakenne Protonit ja neutronit koostuvat perushiukkasista joita kutsumme kvarkeiksi. Kvarkit: ylös, alas, outo, lumo, huippu ja pohja. Perushiukkasten toista joukkoa kutsutaan leptoneiksi. Leptoneita ovat elektronien lisäksi elektronin neutriino, myoni, myonin neutriino, tau ja taun neutriino.

Perusvuorovaikutukset Miksi maailmankaikkeuden aine pysyy koossa, miksi aineella on se muoto kun sillä kulloinkin on? Millaisia vuorovaikutuksia aineen välillä on? - Perusvuorovaikutuksia on neljä ja ne ovat kaikki etävuorovaikutuksia eli ne vaikuttavat ilman kosketusta.

Perusvuorovaikutukset Heikko vuorovaikutus - Kantama 0,1% protonin läpimitasta - Merkittävintä kvarkkien välillä Vahva vuorovaikutus - Eri ydinhiukkasten kvarkkien välillä. - Ytimen protonien välisen sähköisen poistovoiman voittava vuorovaikutus. - Sen aiheuttamaa voimaa kutsutaan ydinvoimaksi.

Perusvuorovaikutukset Sähkömagneettinen vuorovaikutus Voimakkuus riippuu etäisyydestä ja sähkövarauksesta, joka on hiukkasten perusominaisuus. Samanmerkkisesti varautuneet hiukkaset hylkivät toisiaan, erimerkkisesti varautuneet vetävät toisiaan puoleensa. Elektronin varausta e kutsutaan alkeisvaraukseksi. Aineen ominaisuuksiin (rakenteeseen, lujuuteen) liittyvissä ilmiöissä tärkein vuorovaikutus.

Perusvuorovaikutukset Gravitaatiovuorovaikutus - vallitseva vuorovaikutus kosmisessa mittakaavassa, vaikka se on vuorovaikutuksista heikoin. - riippuu vuorovaikuttavien kappaleiden massoista ja niiden välisestä etäisyydestä.

Perusvuorovaikutukset Etävuorovaikutukset voidaan selittää kentän(käsitteen) avulla.