Katolinen kirkko.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Opettaja eettisenä kasvattajana Launonen Leevi, Opettaja eettisenä kasvattajana – historiallinen näköala kasvatusajattelun muutokseen.
Advertisements

Luther, regimenttioppi, lähetys
”Siellä minä olen heidän keskellään”
Mitä on fundamentalismi? Fundamentalismin ja uskonnollisen suvaitsevaisuuden rajankäyntiä Kimmo Ketola Kirkon tutkimuskeskus.
MORAALIFILOSOFIA Hyvä elämä Oikeat / väärät teot Hyvä / paha
Etiikan peruskäsitteet
MORAALITEORIAT.
LIONS-PERIAATTEET JA LIONS-ARVOT
KESKEISIÄ ETIIKAN TEORIOITA
Matti Urhonen & Antti Kohtala TTE4SN Opiskelijan etiikka ja moraali Onko sitä?
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Raudaskylä Tapio Luoma. evoluutio = biologinen teoria elämän kehittymisestä ja sitä säätelevistä mekanismeista kolme keskeistä kohtaa: 1) lajit.
KRISTILLINEN TOIMINTAPERIAATE
Perusopetuksen arvoperusta ja arvokeskustelut
KRISTUS 9lk/UO2.
KUOLEMA. MOROO MORROO Kuolema on ratkaisematon arvoitus. Kukaan ei tiedä, mitä sen jälkeen tapahtuu. Eri uskoinnoissa on myös eri käsityksiä kuolemasta.
Tervetuloa Afrikkaan! Asithi – Aamen, siyakudumisa, Asithi – Aamen, Baba, Aamen, Baba, Aamen, siyakudumisa. Aamen, aamen – Aamen, ylistäkää He nimeä, Aamen,
Moraalin kehitys (L.Kohlberg) Oikein vai väärin? Moraali kehittyy vaiheittain ajattelun kehittymisen mukana: 1.yksilön oma näkökulma 2. yhteisön lait ja.
PYHIINVAELLUS JUMALAN VOIDELTUA SEURATEN LAINKUULIAISESTA KANSALAISESTA JUMALAN LAPSEKSI Neljästoista etappi
OIKEUDENMUKAISUUS Luku 15 – Ydinsisältö. Oikeudenmukaisuus tärkeä yhteiskuntaetiikan ja uskontojen käsite oikeudenmukaisuuden vaatimusten periaatteet:
ELÄMÄ TOTEUTUU SUHTEESSA MUIHIN Luku 11  Ydinsisältö.
"En olekaan ainoa, jolle on tapahtunut tämmöistä” Lapsiperheiden suruleiri kuoleman kohdanneiden perheiden tukena Tarja Huttunen ja Hanne Malkki Espoon.
Normatiivinen etiikka Normatiivinen etiikka antaa ohjeita siitä miten meidän tulisi elää. 1)Hyve-etiikka. Erityisesti antiikin filosofien (Sokrates, Platon.
RAKKAUS USKO TOIVO - ihmiseltä ihmiselle Katsaus vuoteen 2014.
1 Islamista on hyvä tietää perusasiat, se edistää hyvää kohtaamista muslimien kanssa ja rakentaa vankkaa ammatillisuutta.
MORAALITEORIAT Luku 7  Ydinsisältö. Moraaliteoriat kokonaisnäkemyksiä hyvän elämän toteutumisesta osa käytännöllistä filosofiaa eli etiikkaa edustavat.
TERVEYSTIETO 8 1. Tunne itsesi. Tunne itsesi Itsetunto tarkoittaa omien hyvien puolien ja heikkouksien tuntemista sekä niiden arvostamista. Kukaan ei.
Etiikka Hyvän ja oikean jäljillä.  S. 42  Onko olemassa jotain,mitä ei saa tehdä koskaan?  Älä tapa, vai saako tappaa? Jos henkeäsi uhataan tai rakkaasi.
Yhteiskuntafilosofia tutkii yksilön ja yhteisön suhdetta etsii oikeutusta yhteisölliselle elämälle pohtii millainen on hyvä yhteiskunta, esittää erilaisia.
12. Reformoidut kirkot Ydinsisältö.
Anselm Cantenburylaisen ontologinen todistus etenee seuravaasti:
Patio 1 1.
Elämän alku Luku 12  Ydinsisältö.
Kirkkohistorian merkkihenkilöt
6 MORAALIN PAIKKA JA MERKITYS
Yhteisöön kuulumisen etiikka
20. Kristinusko Aasiassa ja Afrikassa
PYHIINVAELLUS JUMALAN VOIDELTUA SEURATEN LAINKUULIAISESTA KANSALAISESTA JUMALAN LAPSEKSI Neljästoista etappi
Etiikka MORAALI ETIIKKA (lat. mores, ’tavat’)
NORMATIIVISEN ETIIKAN TEORIAT
Etiikan teoriat s Etiikan teoriat tarkastelevat eri näkökulmista sitä, millä perusteella jokin teko on oikein.
Antiikki ja varhainen filosofia
Luku 23 – Paavali ja hänen kirjeensä
ORTODOK-SINEN KIRKKO eli kreikkalais- katolinen kirkko.
Ortodoksinen kirkko .
Uskontojen tieteellinen tutkimus
Yksilö vai yhteisö Kirjan sivut
OPETUSVINKKI.
Kirkkokuntien eettisiä painotuksia
USKONNOLLISUUS YHDYSVALLOISSA
KRISTILLISTEN KIRKKOJEN EETTISET PAINOTUKSET
Reformoitu opetus.
Hyvän elämä ja sen eväät
Hyvä elämä Kpl 11, s Emma.
vanhan testamentin etiikasta kristinuskon etiikkaan
vanhan testamentin etiikasta kristinuskon etiikkaan
VOIKO JUMALAN OLEMASSAOLOA TODISTAA
KRISTILLINEN OPPI IHMISESTÄ JA ELÄMÄN TARKOITUKSESTA
VANHAN TESTAMENTIN SANOMA
Mitä hyve-etiikka on? Normatiivisen etiikan suuntaus, jonka mukaan eettisen toiminnan kannalta ratkaisevia eivät ole yksittäiset teot, vaan hyveiden toteuttaminen.
RAAMATUN ETIIKKA.
Katolinen kirkko (= yleinen, yleismaailmallinen)
Reformoidun teologian oppi
Raamatun alkukertomukset
ETIIKAN KÄSITTEITÄ s
4. Luterilainen kristillisyys
5. Eettinen vastuullisuus
KRISTILLINEN OPPI IHMISESTÄ JA ELÄMÄN TARKOITUKSESTA
Uskonnollinen kieli ja fiktionalismi
Maailmankatsomus.
Esityksen transkriptio:

Katolinen kirkko

Roomalaiskatolisen moraaliteologian mukaan ihmisen tulee jatkuvasti kehittää hänelle luomisessa annettuja kykyjä niin, että hän palvelee kyvyillään Jumalaa ja lähimmäistä

Roomalaiskatolisessa teologiassa on määritelty niin kutsutut kuolemansynnit, joihin ihmisen katsotaan syyllistyvän silloin, kun hän kääntyy tietoisesti pois Jumalasta. Niiden vaikutuksesta Jumalan kuvan nähdään vääristyvän ihmisessä irvikuvaksi. Kuolemansyntejä ovat ylpeys, ahneus, siveettömyys, kateus, kohtuuttomuus, viha ja laiskuus

Seitsemän kuolemansyntiä ja hyvettä KUOLEMANSYNNIT: YLPEYS AHENUS SIVEETTÖMYYS KATEUS KOHTUUTTOMUUS VIHA LAISKUUS HYVEET: KOHTUULLISUUS ROHKEUS VIISAUS OIKEAMIELISYYS USKO TOIVO RAKKAUS

ROOMALAISKATOLINEN MORAALIFILOSOFIA • perustuu Tuomas Akvinolaisen (1225 –1274) ajatteluun = tomismi: - kaikki luotu on hyvää ja pyrkii kohti Jumalaa -> pyrkimys tulla onnelliseksi - vasta ikuisuudessa voidaan saavuttaa täydellinen onnellisuus - luotu todellisuus muodostaa hierarkian

- synnin seurauksena ihminen: - tavoittelee sellaista, mikä ei johda onnellisuuteen - valitsee moraalin vastaiset keinot onnellisuuden tavoittelemiseen - luonnollisen lain mukainen elämä = ihminen toteuttaa luomisessa saamiaan kykyjä palvellakseen Jumalaa ja lähimmäisiä - ihminen vastuussa kehityksestään = persoonaperiaate

• pyhimykset esikuvia • hyvät teot eivät pelasta vaan ovat uskon seurausta • moraalinen edistyminen = toimintaa ohjaavat luonteen hyveet • luonnolliseen lakiin perustuva moraali on universaali - kirkolla keskeinen merkitys luonnollisen lain tulkinnassa • läheisyys- eli subsidiaarisuusperiaate: - kaikilla oma tehtävä yhteiskunnassa => hierarkisuus => tehtäviään ei voi siirtää muille => asiat on hoidettava mahdollisimman lähellä elinpiiriä => vaikutus EU:n sosiaalilainsäädäntöön • kaksoisvaikutusperiaate: - pahaa ei saa valita päämääräksi, mutta joskus teolla voi olla pahoja sivuvaikutuksia pyrittäessä hyvään

Mestariteos Pääosissa: Kia ja Teemu Käsikirjoitus: