15.Sukupuolikromosomien perintötekijät

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Geenit ja menopaussi-iän määräytyminen
Advertisements

Naisten urat ja palkkaerot tutkimustiedon valossa
Havaintoja Liikunnan tasa-arvon näkökulmasta.  urheilu-uutisia 13, kaksi naisurheilu-uutista: naisten SM-liigassa 14-vuotias pelaaja ja aitajuoksija.
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
GENETIIKKA - PERINNÖLLISYYSTIEDE
EVOLUUTIO MUUNTELU VALINTA
Mitä profeetta Muhammed (r.h.k) sanoo (naisesta)?
HEDELMÖITYMINEN, ALKIONKEHITYS, SYNNYTYS
Kappale 1.
MONO- JA DIHYBRIDIRISTEYTYS MONO – 1 DI - 2
Kappale 1.
eli raskauden keskeytys
PERINNÖLLISYYDEN PERUSTEET
Muuntelu on evoluution edellytys s
Ympäristön vaikutusgeenien vaikutus.
1. IHMINEN.
DIHYBRIDIRISTEYTYKSET JA TEKIJÄINVAIHDUNTA
Geenit.
SUKUPUOLEN MÄÄRÄYTYMINEN helena rimali mankkaankoulu 2012.
Ryhmän rakenteet Tila Tila Ominaisuudet riippuvat perustehtävästä, fyysisesti suljettu ja rauhallinen, mieluiten aina sama Ominaisuudet riippuvat perustehtävästä,
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Kotitehtävä - Tuomas Nummelin Optimointiopin seminaari - Syksy 2008 Kotitehtävän ratkaisu.
8. Periytyminen Sisällys Mitä on periytyminen? Yksittäis- ja moniperiytyminen. Oliot ja perityt luokat. Periytymisen käyttö.
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Meioosi Meioosi on hedelmöityksessä, sukusolujen tuotannossa tapahtuva perimän jakautuminen. Sen kautta syntyvät sukusolut, eli siittiöt ja munasolut.
Diabetes.
Diabetes (sokeritauti).
DNA testit sukututkimuksen apuna Karppisten sukuseura Sari Heimonen.
Tehtävät 1. Muuntelu a. Miten muuntelua ilmenee yksilöiden välillä?
Kappaleen 12 risteytysvastaukset
14. Useamman ominaisuuden periytyminen. Dihybridiristeytys Tutkitaan kahden ominaisuuden periytymistä yhtä aikaa. Voi muodostua uusia ominaisuusyhdistelmiä.
12. Meioosi. Genotyyppi ja fenotyyppi Genotyyppi Yksilöiden perimä Kaikki geenit yhdessä Usein genotyypillä tarkoitetaan myös perimää tietyn geenin suhteen.
Normaali ihmisen karyotyyppi (= kromosomit asetettu pareittain kokonsa mukaiseen järjestykseen) - Ihmisen diploidi kromosomisto (2n), jossa jokaisella.
Solujen jakautuminen Solusyklissä vaihtelevat välivaihe ja jakautumisvaihe Solusyklissä vaihtelevat välivaihe ja jakautumisvaihe - yleensä välivaihe kestää.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 1 STM /TPH/paht Sukupuolen merkitys tilastoissa ja tiedonkeruissa Sosiaali- ja terveysministeriö Tiina Palotie-Heino.
BIOS 2 jakso 2 Yksilö kehittyy geenien yhteistyön ja ympäristön vaikutuksen tuloksena 11 dihybridiristeytys geneettinen rekombinaatio makroevoluutio mendelistinen.
Biologiset motiivit HOMEOSTAASI HORMONITOIMINTA
Painojakauma Suomessa ja maailmalla
9. Havaintojen lainalaisuuksia
Sukupuoli vaikuttaa joidenkin ominaisuuksien periytymiseen
Perinnöllisyystieteen perusteita
SUKUSOLUT JA HEDELMÖITYS
18. Poikkeuksia mendelistisissä lukusuhteissa
Luonnonvalinnan kohteena on yleensä yksilö
Syöpään vaikuttavat sisäiset tekijät
Syövän riskitekijät.
Perimä Geneettinen perimä Sosiaalinen perimä
B2 Solu ja perinnöllisyys
Näköaisti Ihmisellä ns. kamerasilmä => kuva heijastuu verkkokalvolle ylösalaisin (tarkka + kehittynyt silmätyyppi)
Syöpä – solujen kapina Syöpäkasvaimen erityispiirteet:
Väestö ja väestönmuutokset
11. Perinnöllisyys ja ympäristö
Geeni vaikuttaa ominaisuuksiin eri tavoin
Riippuvuudet ja niiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä
Geenit siirtyvät sukusoluissa vanhemmilta jälkeläisille
Syövän riskitekijät.
5 Solun toimintaohjeet ovat geeneissä.
8. Periytyminen.
Perinnöllisyystieteen perusteita
Perinnöllisyystieteen perusteita
Perinnöllisyystieteen perusteita
Aloitussivu III Evoluutio.
Rekan ratissa istuu isiä ja äitejä
Perinnöllisyystieteen perusteita
12. Luonnonvalinta.
I Ihminen – Homo sapiens
Lukion biologia Eliömaailma BI 1.
Miten pystyy päättelemään linnun sukupuolen?
Miten pystyy päättelemään linnun sukupuolen?
Perinnöllisyystieteen perusteita
Esityksen transkriptio:

15.Sukupuolikromosomien perintötekijät

Sukupuolen määräytyminen Sukupuoli voi määräytyä xy-tyyppisesti (ihminen, muut nisäkkäät ja linnut) haplodiploidisesti (monet pistiäiset) - koiraat syntyvät parteogeneettisesti →haploidinen peruskromosomisto - naaraat syntyvät hedelmöityneistä munista → diploidinen peruskromosomisto fenotyyppisesti (eräät eläinlajit, kuten alligaattorit) - lämpötila tai jokin muu ympäristö tekijä vaikuttaa sukupuoleen

XY- tyyppinen sukupuolen määräytyminen Ihmisillä on 46 kromosomia, joista - 44 on autosomeja eli tavallisia kromosomeja - 2 on sukupuolikromosomeja, x ja y X-kromosomissa on naispuolisuuden geenit, y- kromosomissa miespuolisuuden → naisten soluissa on 44 autosomia ja kaksi x- kromosomia = 44+xx → miesten soluissa on 44 autosomia ja sekä x- että y-kromosomi = 44+xy

Sukupuoli määräytyy yleensä sukupuolikromosomien välityksellä hedelmöityksessä Jälkeläinen perii puolet kromosomeistaan äidiltään, puolet isältään Meioosissa syntyneet munasolut ovat tyyppiä 22+x ja siittiöt ovat joko tyyppiä 22+x tai 22+y (x ja y kromosomit ovat vastinkromosemeja → kumpaakin syntyy yhtä paljon) → Jos tyypin x-siittiö hedelmöittää munasolun, syntyy tyttö ja vastaavasti jos hedelmöittäjänä on y-siittiö, syntyy poika

Sukupuoleen liityvä periytyminen Osa ominaisuuksista periytyy sukupuolikromosomien välityksellä eli osa ominaisuuksista on sidoksissa sukupuoleen Sukupuoleen kytkeytyvän periytymisen aiheuttavat x-kromosomissa olevat geenit, joilla ei ole vastinosaa y-kromosomissa Sukupuoleen kytkeytyneesti periytyvät ominaisuudet ovat yleensä resessiivisiä eli peittyviä ominaisuuksia Naisilla on kaksi x-kromosomia, joten naisella täytyisi olla kaksi resessiivistä alleelia, että resessiivinen ominaisuus tulisi näkyviin Miehillä on vain yksi x-kromosomi, jonka vuoksi miehillä resessiiviset ominaisuudet ovat yleisimpiä

Punavihersokeus Punavihersokeus on tunnetuin sukupuoleen kytkeytyneesti periytyvä ominaisuus Verkkokalvon värejä aistivat solut eivät toimi geenivirheen takia normaalisti Punavihersokeuden alleeli on resessiivinen ominaisuus (a) Punaisen ja vihreän värin normaalin erottamisen alleeli on dominoiva ominaisuus (A)

Kpl 15. Sukupuolikromosomien perintötekijät Sukupuoli voi määräytyä xy-tyyppisesti, haplodiploidisesti tai fenotyyppisesti Sukupuoli määräytyy yleensä sukupuolikromosomien x ja y välityksellä hedelmöityshetkellä Sukupuoleen kytkeytyvän periytymisen aiheuttavat x-kromosomissa olevat geenit Sukupuoleen kytkeytyneesti periytyvät ominaisuudet ovat yleisempiä miehillä, koska ominaisuudet tulevat ilmi jo yhden resessiivisen alleelin aiheuttamana

Lähteet Koulun biologia 2, Solu ja perinnöllisyys BI2 https://peda.net/lapinlahti/llo/oppiaineet2/biologia/ b2sjp/s3sjp/sjpuok32 http://opinnot.internetix.fi/fi/materiaalit/bi/bi2/09_p erinnollisyys/15_sukupuoleen_kytkeytynyt_periyty minen/fi_component/embedded3