1. Energia liikeilmiöissä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vuorovaikutuksesta voimaan ja edelleen liikkeeseen
Advertisements

Mekaaninen energia voimatarinoita
Vuorovaikutus.
2 MEKAANINEN ENERGIA ON LIIKE- JA POTENTIAALIENERGIAN SUMMA
Työ,ja teho.
Liike- ja potentiaalienergia
Työ, teho ja yksinkertaiset koneet
Vuorovaikutuksesta voimaan
Työ (W) Voima tekee työtä kun se vaikuttaa liikkuvaan kappaleeseen liikkeen suunnassa Työn suuruus saadaan pistetulon avulla: W on voiman F tekemä työ.
3 TYÖ MUUTTAA MEKAANISTA ENERGIAA
Voimista liikeilmiöihin ja Newtonin lakeihin
Liikettä vastustava voima
Kineettinen ja potentiaalienergia?
Voima työ teho Laske oman suorituksen käytetyn voiman, työn ja tehon pöytäkirjan perustella.
Esim. työstä Auto lähtee levosta liikkeelle nousemaan mäkeä ylöspäin. Keskimääräinen liikettä vastustava voima on vakio. Mäen päällä autolla on tietty.
Dynamiikkaa Newtonin lait Kitkavoima Keskipakovoima , ympyräliike
pieni kokoelma mekaniikan suurejärjestelmästä Mikko Rahikka 2001
Suoraviivainen liike Esim. sinimuotoinen liike (K03/10)
25. Noste Tavoitteet ja sisällöt Tiheys Noste
18. Miksi kappale kaatuu Tavoitteet ja sisällöt Kappaleen painopiste
VUOROVAIKUTUKSET Kaksi kappaletta ovat keskenään vuorovaikutuksessa, jos ne vaikuttavat jotenkin toisiinsa. Vaikutukset havaitaan molemmissa kappaleissa.
VOIMIEN LAKEJA.
Väliaineen vastus.
Voima liikkeen muutoksen aiheuttajana
27. Yksinkertaiset koneet
Mekaniikan tehtävien ratkaisuja
TYÖ JA ENERGIA Voima tekee työtä siirtäessään kappaletta yleensä jotain voimaa vastaan. Esim. Kitkaa vastaan  siirtotyö Painovoimaa vastaan  nostotyö.
Vuorovaikutus ja voima
UUSI OSA 1  Seppo Helakorpi Ihmisen käsitys maailmasta on vaihdellut eri aikakausina. Käsitysten taustalla ovat olleet toisaalta kirkon omaksuma kä-
13. Nopeus kuvaa liikettä Nopeus on suure, joka kertoo kuinka kappaleen paikka muuttuu ajan suhteen. Nopeus on vektorisuure. Vektorisuureen arvoon liittyy.
1. FYKE:ä oppimaan Mitä ovat fysiikka ja kemia?
7. Lämpö laajentaa Lämpötila on fysiikan perussuure, joka kuvaa kuinka kuuma aine tai kappale on Lämpötilan tunnus on T (tai t) Lämpötilan perusyksikkö.
 Apuvälineitä, joilla voidaan säädellä tarvittavan voiman suuruutta ja/tai suuntaa  (yksinkertaiset koneet)
Voimat syntyvät vuorovaikutuksista Joni Lämsä
3. Vuorovaikutus ja voima Vuorovaikutus Kahden kappaleen välillä esiintyy vuorovaikutus Kahden kappaleen välillä esiintyy vuorovaikutus Vuorovaikutuksen.
Voimavektorit Kaikki voimatehtävät pohjautuvat Newtonin II lakiin: Tiivistelmä ja tehtäviä voimavektorien yhdistämisestä m on tarkasteltavan kappaleen.
 Energia, työ ja liike – Youtube tai osoite Energia, työ ja liike – Youtube Milloin tehdään fysikaalista työtä?
29. Jännite on pariston kyky tuottaa sähkövirtaa
Tiivistelmä 2. Vuorovaikutus ja voima
Tiivistelmä 7. Energia Energia on varastoitunutta työtä.
Heilurin liike- ja potentiaalienergia
Suhteellisuusteoriaa
VUOROVAIKUTUKSET Kaksi kappaletta ovat keskenään vuorovaikutuksessa, jos ne vaikuttavat jotenkin toisiinsa. Vaikutukset havaitaan molemmissa kappaleissa.
Vuorovaikutus ja voima
5 Lämpö ja energian siirtyminen
Mekaaninen energia ja työ
Määritä vaunun potentiaali- ja liike-energia
19. Liikettä vastustavat voimat
Mekaniikan peruslait (Newtonin lait)
FY2 kertaus
4. Työ, teho ja hyötysuhde Fysikaalinen työ
28. Lamppu vastustaa sähkövirtaa
Tiivistelmä 4. Työ ja teho
4 Työ, teho ja hyötysuhde.
SUUREET JA MITTAAMINEN
Tiivistelmä 6. Paine ja noste
3 Mekaaninen energia.
17. Vuorovaikutus voi muuttaa kappaleen liikettä
Vaunun liike kaltevalla tasolla
Voima.
TYÖ JA ENERGIA Voima tekee työtä siirtäessään kappaletta yleensä jotain voimaa vastaan. Esim. Kitkaa vastaan  siirtotyö Painovoimaa vastaan  nostotyö.
9 Energian sitoutuminen ja vapautuminen
25. Noste Tavoitteet ja sisällöt Tiheys Noste
18. Miksi kappale kaatuu Tavoitteet ja sisällöt Kappaleen painopiste
Riskien arviointi perusopetuksen käsitöissä
Hydrokopteri Fysiikan ilmiö teknisen käsityön aihepiirinä luokka
Riikka Tarsa käsityökasvatuksen aineopinnot kevät 2011
Tasaisen liikeen malli
TYÖ JA ENERGIA Voima tekee työtä siirtäessään kappaletta yleensä jotain voimaa vastaan. Esim. Kitkaa vastaan  siirtotyö Painovoimaa vastaan  nostotyö.
Rajoitteet Iäkkään henkilön hoidossa käytetylle fyysiselle rajoittamiselle ei ole olemassa yhtä yleispätevää määritelmää. Yhteistä rajoitteille on kuitenkin.
Esityksen transkriptio:

FY5 Liike ja energia

1. Energia liikeilmiöissä Energiahan oli jotain mikä säilyy ja samalla myös jotain millä on useita eri muotoja Energian tunnus on E ja sen perusyksikkö J (joule) Kappaleen mekaaninen energia koostuu kappaleen liike-energiasta ja potentiaalienergiasta Energiakaaviolla voidaan kuvata miten energiaa muuntuu muodosta toiseen tapahtumassa (työkirja s. 85)

1. Energia liikeilmiöissä Kappaleen potentiaalienergia Ep on sitoutuneena kappaleeseen ja sen suuruus riippuu Kappaleen painosta (G = mg) Kappaleen korkeudesta sovittuun nollatasoon nähden (h) Sen määrä voidaan laskea: Ep = G ∙ h Kappaleen liike-energiaan Ek vaikuttavat Kappaleen massa (m) Kappaleen nopeus (v) Senkin määrä voidaan laskea: Ek = 1/2 ∙ m ∙ v2

2. Työ muuntaa energian muotoa Työn tunnus on W ja sen perusyksikkö J (joule) Vakiovoiman (F) sanotaan tekevän työtä kun se vaikuttaa tietyn siirtymän (s) ajan kappaleeseen Tehdyn työn suuruus määritetään tällöin W = F ∙ s F s

2. Työ muuntaa energian muotoa Solujen sisältämä energia ei ole rajaton, joten ihminen väsyy vaikka ei tekisikään työtä fysiikan mielessä Kitka eli liikevastus on pintojen epätasaisuudesta johtuva, liikettä vastustava voima, joka ilmenee kahden toisiaan koskettavan pinnan liikkuessa vastakkain Kitkan (Fμ) tekemä työ muuntuu mm. lämpöenergiaksi ”Tehty nostotyö ei riipu tiestä” Tarkoittaa sitä, että nostetaan kappale mitä tietä tahansa reittiä tiettyyn korkeuteen, tehty työ on aina yhtä suuri

3. Tehoa työhön Teho kuvaa työntekonopeutta Tehon tunnus on P ja perusyksikkö W (watti) Teho saadaan määritettyä tehdyn työn (W) ja siihen käytetyn ajan (t) avulla P = W : t Hyötysuhde on ”hyödyksi” saadun energian suhde kulutettuun energiaan Hyötysuhde on aina 0 ja 1 välillä oleva luku (≠1) Esim. 0,6 tarkoittaa 60% hyötysuhdetta

4. Yksinkertaiset koneet Yksinkertainen kone on apuväline, jolla tarvittavan voiman suuruutta tai suuntaa voidaan muuttaa Telalla ja pyörällä pienennetään kitkaa Väkipyörällä voidaan muuttaa tarvittavan voiman suuntaa Taljoilla saadaan pienennettyä myös nostoon tarvittavaa voimaan ”Mikä voimassa voitetaan, se matkassa hävitään”

4. Yksinkertaiset koneet Kalteva taso: Nostotyö ei riipu tiestä Wkaltevataso = Wnosto Vivun tasapainoehto: Kuorma ∙ Kuormanvarsi = Voima ∙ Voimanvarsi G ∙ a = F ∙ b G a b F

5. Painopiste ja tasapaino Kappaleen painopisteeseen voidaan kuvitella kohdistuvan koko kappaleen paino Kun kappaletta tuetaan painopisteestä, se pysyy tasapainossa Säännöllisten, tasa-aineisten ja tasapaksujen kappaleiden painopiste on niiden geometrinen keskipiste Esim. kuution tai pallon keskipiste

5. Painopiste ja tasapaino Kappale on sitä vakaampi, mitä matalammalla sen painopiste on ja mitä suurempi tukipinta kappaleella on Kappale kaatuu, kun painopisteeseen kiinnitetty kuviteltu luotilanka siirtyy tukipinnan ulkopuolelle Tasapainolajit Vakaa (poikkeutettaessa painopiste nousee) Epämääräinen (poikkeutettaessa painopiste pysyy samalla tasolla) Horjuva (poikkeutettaessa painopiste laskee)

FY5 Liike ja energia