En-sanojen monikko: Ruotsin kielessä substantiivit eli asioita, esineitä ja ihmisiä kuvaavat sanat jaetaan en- ja ett- sukuisiin. En-sukuiset sanat.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Persoonapronominit.
Advertisements

ENA 11 Essay Feedback. Spelling change chance choice countries ideologies whatever cannot thought through taught though/ although choice let’s chasing.
Partitiv-øvelse – suomi 1 MALLI (model): Kuvassa on kissa. - Der er en kat på billedet. -> Kuvassa on kaksi kissaa. Kuvassa on kirja.
Substantiivit Substantiivi ilmaisee asiaa tai esinettä. Tee seuraava tehtävä Digitala spåret -sivulta. Ruotsin substantiivit ovat joko en- tai ett-sukuisia.
Substantiivien epämääräinen ja määräinen muoto
Adjektiivit Adjektiivi on kuvaileva sana, se kertoo millainen jokin esine, asia tai ilmiö on. Adjektiiveilla on kolme muotoa, ja ne taipuvat pääsanansa.
Substantiivien epämääräinen ja määräinen muoto
Adjektiivin vertailumuodot
Suomen kieli maailman kielten joukossa
1 Persoonapronominit Julie Silk, Riitta Silk. Otavan asiakaspalvelu Puh Tilaukset Kirjavälitys Oy Puh
Laskettavat substantiivit
Preppaus ENA 2.
Englanti: aikamuodot.
PERSOONAPRONOMINIT.
Yhdyssanat, jotka kirjoitetaan erikseen
Today’s Special ENA5 Fall älä jaa sanoja otsikon numero (älä muuta otsikkoa) sanamäärä ei saa ylittyä liikaa! sanaston monipuolisuus! ajattelun.
Muodollinen subjekti. Kaduilla tuulee…… IT  Kello on 8.15  On tiistai  On marraskuu  Keskustasta on 2 km koululle  On + 4 astetta  On sateista.
Today’s Special ENA5 Spring 2015 kirjoita paperiin nimesi kirjoita nimesi oikein älä jaa sanoja otsikon numero on oltava (älä muuta otsikkoa) kirjoita.
Substantiivit Substantiivit ovat jonkin ihmisen, eläimen, asian tai esineen nimityksiä. - a pupil - a horse - an orange - a chair - time - history.
Muodollinen subjekti. Kaduilla tuulee……  Kello on 8.15  On tiistai  On marraskuu  Keskustasta on 2 km koululle  On + 4 astetta  On sateista  Sataa.
Substantiivit. Maskuliini Maskuliineja ovat yleensä sanat jotka päättyvät kirjaimiin: -o -o -or -or.
SUBSTANTIIVIEN TAIVUTUS (DEKLINAATIOT)
Verbien taivutus.
Adjektiivin vertailumuodot. Adjektiivin vertailumuotoja ovat Positiivi, komparatiivi ja superlatiivi Positiivi: Viktoria är lycklig. Daniel är lika lycklig.
Adjektiivin taivutus ja käyttö. Adjektiivilla on yleensä kolme muotoa: En-sukuEtt- sukuMonikko/Määräinen storstortstora suuri.
Substantiivit Taivutus ja käyttö. Esimerkkejä Olen poika. >Jag är en kille.
Partisiipit Partisiipin preesens ja partisiipin perfekti.
Suomi 1B Sanatesti (1) 1.Pedro juo 2.Alex tekee ruokaa / grillaa 3.Antti ja Ville syövät / juovat / keskustelevat 4.Matti soittaa kitaraa.
Tämä, nämä Den här, det här, de här Den där, det där, de där.
Suomi 1A Tiistai 9. helmikuuta Laskiainen Laskiaistiistai ja laskiaissunnuntai Laskea (1) mäkeä: Slide a slope Laskiaispulla: hillo vai mantelimassa.
Det-pronomini Den, det, de = se, ne  sekä ilman substantiivia ja subst. kanssa Den dagen glömmer jag aldrig = Sitä päivää (korostaa) Det året åkte jag.
Tutkimattomia kieliä on yhä!.  Miten paljon kieliä maailmassa puhutaan?  Mikä on maailman puhutuin kieli?  Miten paljon puhujia on arabian kielellä?
Jokainen varje. Esimerkkejä Varje människa –Jokainen ihminen Varje bil –Jokainen auto Varje hus –Jokainen talo Varje stycke –Jokainen kappale.
Määräysmuodot englanti - ruotsi. Sukulaiskielestä on hyöytä!  Englanti ja ruotsi ovat sukulaiskieliä ja tämä näkyy mm. siinä, että lauserakenteet ovat.
Adjektiivin vertailu.
Indefiniittipronominit
Substantiivin taivutus ja käyttö
Käskymuoto.
Määräysmuodot englanti - ruotsi
Ruotsin Man-rakenne.
Relatiivilause.
Pronominit (pronomen)
Persoonapronominit.
OMISTUS + (adj –A) + subst
Pronominit.
YLÄKOULUN RUOTSIN OPPIMÄÄRÄN
Indefiniittipronominit:
Indefiniittipronominit:
Infinitiivi.
Adjektiivin taivutus ja käyttö
5410_H10 Agumenterande text.
INFINITIIVI / ING-MUOTO
SUBSTANTIIVIT JA ARTIKKELIT
Pronominit man ja det.
OMISTAMINEN = GENETIIVI
Open Road Artikkelit: a / an p. 132 Julie Silk, Riitta Silk.
Mitä on kongruenssi?.
Demonstratiivipronominit
Kongruenssi Osa 2.
Kertausta tärkeimmistä asioista
Olla-verbit ser, estar, haver, ter.
Muodollinen subjekti s
Kansallisuussanat Nationalities.
Kaikki mitä sinun tulee tietää adjektiiveista
Millainen? Hurdan, hurdant, hurdana? Hur?
Ammattialaan tutustuminen
Persoonapronominit.
Substantiivin taivutus ja käyttö
Relatiivilause.
OPETTELE: LIKE – TYKÄTÄ, PITÄÄ
Esityksen transkriptio:

En-sanojen monikko: Ruotsin kielessä substantiivit eli asioita, esineitä ja ihmisiä kuvaavat sanat jaetaan en- ja ett- sukuisiin. En-sukuiset sanat jaetaan kolmeen ryhmään, joilla on eri päätteet:

1. taivutusryhmä eli deklinaatio: Det finns tre flickor på bilden. = Kuvassa on kolme tyttöä. eng. → There are three girls in the picture. Flickorna äter glass. = Tytöt syövät jäätelöä. (tietyt tytöt) eng. → The girls are eating ice cream. a-loppuiset en-sanat, Monikon pääte on –or. En flicka, flickan, flickor, flickorna

2. taivutusryhmä eli deklinaatio: Det finns två killar på gatan. = Kadulla on kaksi poikaa. eng. → There are two boys on the street. Killarna har en cykel. = Pojilla on pyörä. (tietyillä pojilla) eng. → The boys have a bike. e-loppuiset en-sanat ja monet yksitavuiset en-sanat. Monikon pääte on –ar. En kille, killen, killar, killarna En hund, hunden, hundar, hundarna

3. taivutusryhmä eli deklinaatio: Det finns fem elever på bilden. = Kuvassa on viisi oppilasta. eng. → There are five pupils in the picture. Eleverna sjunger. = Oppilaat laulavat. (tietyt oppilaat) eng. → The pupils are singing. En-sanoja, joiden painotus on sanan lopussa ja monet yksitavuiset en-sanat. Monikon pääte on –er. En elev, eleven, elever, eleverna En bok, boken, böcker, böckerna

Muistisääntö: 1. taivutusryhmä: pääte –or 2. taivutusryhmä: pääte –ar 3. taivutusryhmä: pääte –er → ORava ARvostaa ERkkiä