Web-ulkoasun kehitys Web-ulkoasun visuaalinen evoluutio 1990-luvulta nykypäivään: Kiinteälevyinen, ASCII-pohjainen Vain tekstisivuja, 100% leveys Muutamia.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sommittelusta.
Advertisements

Image Gallery JavaScriptin avulla Juha Konttinen 1.
Avaa selaimeen sivu osoitteesta: Web-sivua varten simpukka-kuvasta tarvitaan neljä erilaista.
JavaScript (c) Irja & Reino Aarinen, 2007
HTML-kielen perusteet Osa 1 Vilho Kemppainen
CSS-tyylisivut © Reino Aarinen, 2014.
HTML-kielen perusteet Osa 5 Vilho Kemppainen
14 websuunnitteluvinkkiä!
HAKUKONEOPTIMOINTI Jaakko Rautiainen. Aihealue Hakukoneiden toiminta Web-sivun optimointi.
CSS ja sen sovellukset Vesa Jussila. Esitys  Yleistä –Historia –Etuja ja huonoja puolia –Mediatyypit  Käyttö –Laatikkomalli –CSS-taitto –Sovelluksia.
CSS perusteet Metropolia. Juhana Lindström Web-kehittäjä – 4 vuotta verkkosivujen toteuttamista ja ylläpitoa – Toteuttanut tai kehittänyt yli 20 eri verkkosivustoa.
CSS3 Teppo Räisänen
XHTML-perusteita Teppo Räisänen
Kehykset 1. KEHYKSET: rakenne 2. Frameset 3. Esimerkki: cols 4. Cols: mittayksiköt 5. Cols: mittayksiköt 6. Cols: esimerkki 7. Rows-mittayksiköt 8. Rows-esimerkki.
CSS – osa 1 Teppo Räisänen
Hyvän ja huonon esityksen piirteitä
CSS - aloitus ICT01D – syksy 2005 Mirja Jaakkola, Helia.
XHTML - aloitus Sisältö: s.2 Taustaa s.4 Elementin rakenne s.7 XHTML–dokumentti s.8 DOCTYPE s.11 html s.13 head s.14 meta s.16 title s.17 link s.18 style.
Listat eli luettelot listaelementit ovat lohkoelementtejä:  lista ja listan alkiot alkavat uudelta riviltä  listan jälkeen tuleva elementti alkaa uudelta.
Hyvän ja huonon esityksen piirteitä
Pilkku Kotilainen, Liedes, Luttinen, Meriläinen.  Pääsääntönä on, että virkkeen lauseet erotetaan toisistaan yleensä pilkulla.  Päälause erotetaan sivulauseesta.
InfoWeb Mallisivuja Kuva- ja tekstiohjeistusta Tarja Helala, Viestintä 11 / 2013.
Microsoft ® Office PowerPoint ® koulutus Mukautettujen asetteluiden edut [Yrityksen nimi] esittää:
Lausekielinen ohjelmointi II Ensimmäinen harjoitustyö.
YLLÄPITÄJÄ Miten pääsen alakuun? …ja siitä sitten etiäpäin
Kuvaruutuvideot Tommi Saksa, 2008, HAMK.
Tuotteen dokumentointi
Tyylitiedosto html-koodin apuna
Jani Kiviharju Helsingin normaalilyseo Syksy 2016
Yleistajuisemman artikkelin kirjoittaminen
Wordpress.com.
Kurssipäiväkirja Valokuvaus ja graafinen suunnittelu
FIRMANI PAHIMMAT KILPAILIJAT
Toinen harjoitustyö ASCII-grafiikkaa.
Helsingin normaalilyseo Jani Kiviharju syksy 2016
Kanit-ja jyrsijät opintojakso
Posterin otsikko Alaotsikkko Ohjeita
MEDIAA TUTKIMASSA.
JavaScriptin perusteet
Ohjelman graafinen ilme ja sen soveltaminen
Istuntojen hallinta PHP-sovelluksessa
JavaScript – DOM HTML objektit
Ohjelman graafinen ilme ja viestintä
Saavutettavuuden takaamisen tekniset ratkaisut
Fabrikam hoitaa kevätsiivouksesi
TILASTOKUVIO kuvio on voimakkain tapa esittää tietoa
Cascading Style Sheets
Kilpailustrategia LEA4LH004 SWOT – synteesianalyysi TOWS – strategiavaihtoehtojen luonti SWOTin pohjalta Riitta Rautava.
INTRO HOPEPOWERIIN Tämä on Powerpoint esityksen etusivu. Tälle sivulle tulee esityksesi nimi. Alalaidassa on HOPE-hankkeeseen liittyviä logoja. IKATAn.
CLT132 Tehtävät (viikko 7).
Microsoft SharePointin mukauttaminen Verkkosivusto
Yritysesite Toiminta-ajatus kannattaa kirjoittaa tähän
Vapaaohjelman arvostelulomakkeen täyttäminen
aihe tekstiä SmartArt-kuva, jossa on kuvia punaisella taustalla
[Hankkeen nimi] [Tutkijan nimi]
Teppo Räisänen CSS – osa 1 Teppo Räisänen
Kuvagalleria Adobe Bridget -ohjelmalla
Plone-sivuston luominen ja käyttöönotto yksiköissä
Otsikko ja kuva -asettelu
Powerpoint-esitelmä Valitse omaan alaasi liittyvä aihe ja valmistele esitelmä Powerpointilla.
CLT132 Tehtävät (viikko 2).
Mitä uutta töissä.fi-palveluun?
Ohjeistus Etene tässä olevien ohjeiden mukaan.
Tapahtuman otsikko Johdanto-osa Tapahtuman alaotsikko Päivämäärä
Hyvinvointi- ja terveyserot -sivusto
Komponenttikirjasto Käyttöohje.
Teppo Räisänen CSS – osa 2 Teppo Räisänen
Tässä esityksen otsikko
Inarin nuorisovaltuuston kärkihankelista
Heidi Steen VARAPÄÄJOHTAJA Pääkatu Helsinki Toimisto Toimisto
Esityksen transkriptio:

Web-ulkoasun kehitys Web-ulkoasun visuaalinen evoluutio 1990-luvulta nykypäivään: Kiinteälevyinen, ASCII-pohjainen Vain tekstisivuja, 100% leveys Muutamia kuvia, paljon tekstiä, 100% leveys Enemmän kuvia, yhä paljon tekstiä, joitakin leveysrajoitteita

Web-ulkoasun kehitys Web-ulkoasun visuaalinen evoluutio 1990-luvulta nykypäivään: Paljon kuvia, paljon taulukoita, paljon leveys/korkeusrajoitteita Välkkyviä juttuja lentämässä joka puolella, paljon leveys/korkeusrajoitteita Vähemmän välkkyviä juttuja, yhä paljon taulukoita, paljon kiinteitä leveyksiä Paljon kiinteitä leveyksiä, vähemmän taulukoita, hieman CSS-koodia

Web-ulkoasun kehitys Web-ulkoasun visuaalinen evoluutio 1990-luvulta nykypäivään: Paljon kiinteitä leveyksiä, CSS-pohjainen

100% sivun leveys Tehtävä 1: Mitä ongelmia voi aiheutua jos sivun leveyttä kasvatetaan?

100% sivun leveys Joustava ulkoasu, englanniksi Fluid layout Flexible layout Liquid layout

100% sivun leveys Joustava ulkoasu, englanniksi Fluid layout Flexible layout Liquid layout

Tapaustutkimus http://tuscany.cssmastery.com/ Hyödyntää joustavaa ulkoasua.

Tapaustutkimus Dokumentin rakenne: Body Container Masthead Content Sidebar Footer

body container sidebar content masthead footer

Body ja container Bodylle ei erityisvaatimuksia joustavan ulkoasun kannalta. Tarvitaan valkoiseen taustaan luomaan vaikutelma ulkoasun ympärillä olevasta valkoisesta reunuksesta. Body { margin: 10px; background: #FFF; }

Body ja container Container sisältää muun paitsi alatunnisteen. Tarvitaan ainoastaan sivun alaosan taustan kontrollointiin. <div id=”container”></div> Huom! Ei kuten kiinteässä leveydessä: #container { margin: 0 auto; width: 760px; }

Yläosa Masthead = tietotoimituslaatikko Sisältää logon, navigaation ja muita sivunlevyisiä elementtejä. <div id=”container”> <div id=”masthead”></div> </div> #masthead { position: relative; background: #F7F7F4 url(../img/bg_repeat.gif) repeat-x; height: 15.4em; } Miksi tarvitaan, miksi ei height: 246px; mitä ongelmia voi aiheutua?

Faux-palstat CSS:n lohkoelementit venyvät pystysuunnassa vain niin pitkälle kuin niiden sisältö ulottuu. Jos #content-palstan sisältö on pidempi kuin #sidebar-palstan sisältö, niin #content palstan tausta jatkuisi pidemmälle kuin #sidebar-palstan.

Faux-palstat Tuscany Luxus Resorts -esimerkissä asia on ratkaistu käyttämällä faux-palstoja. Tehtävä 2: Tutki millainen tämä ratkaisu on?

Joustavan ulkoasun ongelmien ratkaiseminen Liian suuri leveys voi aiheuttaa liian pitkiä rivejä joita on hankalaa lukea. Liian kapea leveys voi aiheuttaa epämieluisia rivinvaihtoja ja rivien päällekkäin menemistä.

Joustavan ulkoasun ongelmien ratkaiseminen Turvaudutaan min-width ja max-width määreisiin: #container, #footer { min-width: 740px; max-width: 1200px; }

Luodinkestävä tausta Tehtävä 3: Tutki miten seuraava ”luodinkestävä tausta” on toteutettu.

Kuvan korvaaminen HTML-tekstiä on periaatteessa hyvä käyttää niin paljon kuin mahdollista: Hakukoneet osaavat lukea sitä Sitä voidaan kopioida ja liittää Se suurenee jos tekstin kokoa suurennetaan Jotkut asiat eivät kuitenkaan ole mahdollisia vain tekstin kanssa.

Kuvan korvaaminen Sen sijaan että upotettaisiin kuvia suoraan sivulle, lisätään teksti dokumenttiin normaalisti ja sitten se piilotetaan CSS:llä ja esitetään kuva sen paikalla. Tällä tavoin hakukoneilla on edelleen teksti etsittävänään ja se tulee näkyviin, jos CSS ei ole käytössä.

Fahrnerin kuvankorvaus (FIR) Kiedotaan korvattava teksti span-elementin sisään. <h2> <span>Korvattava teksti</span> </h2> Lisätään korvauskuva taustakuvaksi otsikkoelementtiin: h2 { background: url(korvauskuva.gif) no-repeat; width: 150px; height: 35px; }

Fahrnerin kuvankorvaus (FIR) Lopuksi piilotetaan span-merkinnän sisältö: span { display: none; }

Phark-kuvankorvaus Ei tarvita ylimääräistä div-elementtiä: <h2>Korvattava teksti</h2> Käytetään hyvin suurta negatiivista sisennystä: h2 { text-intend: -5000px; background: url(korvauskuva.gif) no-repeat; width: 150px; height: 35px; }

Kuvankorvaus Kumpikaan edellisistä tavoista ei toimi jos kuvat ovat pois päältä, mutta CSS on päällä.

Gilder/Levin-kuvankorvaus Käytetään tyhjää span-merkintää: <h2> <span></span>Korvattava teksti </h2> Elementille määritetään koko joka vastaa kuvan kokoa ja asetetaan elementin sijainti suhteelliseksi. h2 { width: 150px; height: 35px; position: relative; }

Gilder/Levin-kuvankorvaus Lopuksi asetetaan tyhjään span-elementiin taustakuva, joka asemoidaan absoluuttisesti tekstin päälle. h2 span { background: url(korvauskuva.gif) no-repeat; position: absolute; width: 100%; height: 100%; } Tässä tekniikassa kuvan taustan on oltava täysin peittävä.

TLR - kuvankorvaus Tuscany Luxus Reports -sivulla kuvankorvausta käytetään logossa ja otsikon ”Lavish Luxury..” alkukirjaimessa. Tehtävä 4: Tutki miten kuvankorvaukset on näissä tapauksissa toteutettu.

Joustavat kuvat Ulkoasu laajenee ja supistuu selaimen leveyden mukaan, joten eikö kuvien tulisi toimia samoin? Tavallisesti kuva sijoitetaan käyttäen img- elementtiä ja kiinteätä leveyttä: <img src=”kuva.jpg” width=”220” height=”70” alt=”kuva” />

Joustavat kuvat Kun luodaan skaalautuvaa kuvaa, käytetään div- elementtiä ja sisällytetään kuva taustakuvana. Kuvan tulee täyttää div-alue divin leveydestä riippumatta → kuvasta tehdään div-elementin leveyttä suurempi. Pohjimmiltaa div-elementti rajaa kuvaa ja näyttää vain osan siitä. Piilotetut kuvan osat saadaan näykviin ulkoasun laajentuessa.

Joustavat kuvat Tehtävä 5: Tutki miten TLR-sivulla on toteuttettu esimerkiksi ”pyyhekuvan” joustavuus kun selainikkunaa suurennetaan leveyssuunnassa.

Valikon koodaaminen Tehtävä 6: Tutki miten TLR-sivuston alla näkyvä valikko on saatu toteutettua.