Lauseet.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
G + postpositio s. 175 G + edessä He seisovat yliopiston edessä
Advertisements

Lauseenjäsennys.
おぼえていますか。 En puhu kiinaa ollenkaan. Saisinko kahvia.
Mitä sinä tiedät suomalaisesta mökistä
Infinitiivit ja ING-muodot
Jos jonain päivänä Jos jonain päivänä tuntuu siltä että itkettää...soita minulle. En lupaa, että saan sinut nauramaan, mutta voin itkeä kanssasi.
Tee lause! me - alkaa - opiskella - suomi - syksy Me alamme opiskella/opiskelemaan suomea syksyllä. opettaja - opettaa - opiskelijat - puhua - suomi opiskelijat.
Nuori tyttö, joka syö omenaa
KIELENTUNTEMUS Kielioppi Metakieli Kielitietoisuus Kielioppi Metakieli Kielitietoisuus.
Kysy parilta. Muista päiväys. Mikä päivä eilen oli
Verbityyppi 1 katsoa nukkua verbityyppi 2 syödä juoda verbityyppi 3 mennä opiskella verbityyppi 4 haluta pelata verbityyppi 5 tarvita.
Koira Koira on neli jalkainen. Nisäkäs Oppii temppuja Ihmisen lemmikki
Verbityypit suomessa on 6 verbityyppiä – kun osaat verbityypin, osaat taivuttaa verbiä oikein.
Verbi + Verbi.
Tulla tyyppi vartalo minä 3 tule- tulen haluta 4 halua- haluan syödä 2 syö- syön mennä 3 mene- menen tarvita 5 tarvitse- tarvitsen lukea 1 lue- luen.
Tulla tyyppi vartalo minä 3 tule- tulen haluta 4 halua- haluan syödä 2 syö- syön mennä 3 mene- menen tarvita 5 tarvitse- tarvitsen lukea 1 lue- luen.
Vapaa-aika ja harrastukset lukea lukeminen Minä luen
Puhu parin kanssa! Mitä sinä teit viikonloppuna?
Sano verbit minä-muodossa
1 Syntaksin harjoituskurssi CYK140 Harjoitustehtäviä 9 Ratkaisumalleja.
Puhu parin kanssa. Mistä kaupungista sinä olet kotoisin
Etsi ensin predikaatti.
Kappale 8: Onnea uuteen kotiin!
Kappale 7 Mikä sana? 1.Kun Hanna ei ole kesällä työssä, hänellä on _____________. 2.Suomalaiset syövät tätä yleensä kello Sana on _________. 3.Jos.
Suomi 2A Maanantai 15. helmikuuta 2016 North South Ladies.
FIBS Paikallissijapeli Olla, käydä (2)+ MISSÄ? Tulla (3), lähteä (1)+ MISTÄ? Mennä (3), saapua(1)+ MIHIN?
Suomi 2B Keskiviikko 20. huhtikuuta Etsi pari Etsi uusi pari. => Kenen kanssa et ole jutellut tällä kurssilla?
Suomi 3A Maanantai 23. toukokuuta 2016 Vallisaari, Helsinki.
Suomi 2B Keskiviikko Iskelmämusiikki Iskeä: to hit KULKURIN ILTATÄHTI lavatanssit kulkuri: a vagabond Tapio Rautavaara (1915–1979)Juha Tapio.
Suomi 2B Keskiviikko 23. maaliskuuta Pääsiäinen Kristillinen juhla Päästä (3): to get (out of) PÄIVÄT (pyhä): Kiirastorstai Pitkäperjantai Pääsiäissunnuntai.
Suomi 2B Maanantai neljäs huhtikuuta 2016 Eero Järnefelt: Kaski, 1893.
Suomi 2A Keskiviikko 10. helmikuuta Ystävänpäivä 14. helmikuuta.
Suomi 2A Helsingin silakkamarkkinat lokakuuta
Suomi 2A Kotitehtävä: Harjoitus 11 1.Meidän täytyy soittaa Kristiinalle. 2.Minun täytyy matkustaa laivalla. 3.Sinun täytyy ajaa autoa. 4.Heidän.
Suomi 2B Häät Millaiset ovat traditionaaliset häät sinun kotimaassa/kulttuurissa? Milloin häitä juhlitaan? Ovatko häät kirkossa vai maistraatissa.
APUVERBIT JA APUVERBIEN KALTAISET VERBIT. Käännä ja taivuta. 1. osata, voida______ ______ ______ ______ 2. saada______ ______ ______ ______ 3. haluta______.
FIBS Mitä sinä teit viikonloppuna? Mitä sinä teit perjantaina, lauantaina, entä sunnuntaina? Missä sinä olit? Kenen kanssa sinä olit viikonloppuna?
Suomi 2A Maanantai Kirsti Forssen. Siskonpeti Suomalainen komediasarja
Suomi 2B Sanna Rämö. Leevi and the Leavings MITÄ KUULUU MARJA-LEENA? Etsi imperfektit Mikä on infinitiivi?
Suomi 2A Mitä kuuluu? Oliko sinulla hyvä viikonloppu? Mitä sinä teit viikonloppuna?
Suomi 2B Sanna Rämö. Hei! Kuka sinä olet? Kuka? Mikä? Mitä? Missä? Mistä? Mihin? Millainen? Minkänäköinen? Minkävärinen? Kuinka? Milloin? Miksi?
POSIT. PASSIIVI, PREESENS
Sanatyypit ja sijamuodot.
Keskustele kaverin kanssa:
Suomi 1B
Apuverbit.
Suomi 3A Maanantai 17. lokakuuta 2016.
Suomi 2A
Maanantai 21. maaliskuuta 2016
Keskiviikko 30. maaliskuuta 2016
Suomi 2B Sanna Rämö.
Mikä ihmeen objekti?.
Suomi 2B Maanantai
Titta Hänninen MOI KAIKILLE!
Suomi 1B Torstai
Suomi 1B 26. Helmikuuta 2016 Kalevalan päivä
Suomi 2A Keskiviikko
Ryhmä h07 Töölö, sanni heinzmann
FIBS
1. Huhtikuuta 2016 Aprillipäivä
Puhutaan rahasta Pieniä dialogeja.
aikasanat sitten ago kuluttua / päästä after mennessä by
Tarvitsen uuden lampun. Tunnetko Anjan
Kertausta tärkeimmistä asioista
Verbien persoonamuodot
Suomi 2B Maanantai
Suomi 2B Keskiviikko
Pingu Poissa kotoa.
Finský praktikum  Titta Hänninen.
KUINKA VALITSEN OBJEKTIN MUODON ?
Esityksen transkriptio:

Lauseet

Peruslauseet OBJEKTILAUSE (Mikä? Kuka? Mitkä? Ketkä? Mitä? Ketä? Minkä? Kenet? – verbi) > Minä tapasin eilen ystävän / ystävät / ystäviä. OBJEKTITON LAUSE (Missä? Kenessä? Millä? Kenellä? Mistä? Kenestä? Mihin? Keneen? Minä? Kenä? Miksi? Keneksi?) > Valmistuin merkonomiksi. Mitkä ovat millaisia –lause > Suomalaiset ovat hiljaisia. (aina olla-verbi) TILALAUSE (Millainen ilma on?) > Tulee. OLOLAUSE (Millainen olo on?) > Minua väsyttää.

VERBI + VERBI – LAUSEET Ensimmäinen verbi minä, sinä, hän, me, te, he – muodossa, toinen verbi ensimmäisen verbin määräämässä muodossa (perusmuoto tai 3.infinitiivi) VERBI + 1. INFINITIIVI (= perusmuoto) Esim. aikoa, alkaa, haluta, jaksaa, luvata, muistaa, osata, päättää, saada, tahtoa, täytyä, unohtaa, uskaltaa, viitsiä, voida, yrittää… > Minä haluan mennä ulos. B. VERBI + 3. INFINITIIVI (-massa, -masta, -maan) Esim. lähteä, matkustaa, mennä, tulla, saapua, joutua, jäädä, kyetä, opetella, oppia, pystyä, päästä, ruveta, ryhtyä; auttaa, jättää, kutsua, käskeä, lähettää, määrätä, opettaa, pyytää, päästää, vaatia; olla, istua, seisoa, käydä; lakata, kieltäytyä, kieltää, varoittaa… > Minä menen uimaan. Minä ryhdyin siivoamaan, kun olin syönyt.   C. VERBI + VERBAALISUBSTANTIIVI (-MINEN) Esim. aloittaa, harrastaa, inhota, jatkaa, lopettaa, rakastaa, vihata, vastustaa, kiinnostua, nauttia, pitää > Aloitin suomen opiskelemisen muutama vuosi sitten.

PAKKOLAUSEET A. TÄYTYY / EI TARVITSE B. PITÄÄ / EI TARVITSE C. ON PAKKO / EI OLE PAKKO D. ON MENTÄVÄ / EI TARVITSE MENNÄ – LAUSE A-C: Tekijä genetiivissä (-n), verbi + perusmuoto, objekti perusmuodossa Minun täytyy ostaa uusi auto. D: Vain olla-verbi, toinen verbi –tava / -ttava -muodossa. Minun on ostettava uusi auto. Huom! Samanlainen rakenne tulee myös kannattaa, on hyvä, on syytä – lauseissa

EKSISTENTIAALILAUSE MISSÄ? MISTÄ? MIHIN? + verbin yks. 3. Persoona + MIKÄ? MITÄ? Suomessa asuu noin 5 miljoonaa ihmistä. Suomeen muuttaa joka vuosi muutamia satoja maahanmuuttajia. Suomesta muuttaa pois joitakin kymmeniä ihmisiä vuosittain.

MUUTOS + TULOS – LAUSEET –STA/-STÄ + TULEE + MIKÄ? MITÄ? Minusta tuli opettaja. Tästä asunnosta tuli ihan hyvä.   B. MIKÄ? + TULLA/MUUTTUA + KSI Sää muuttui pilviseksi. Minä tulin tosi vihaiseksi.

GENEERISET (yleispätevät) LAUSEET (mahdollisuus, lupa tai ehto) Verbin yksikön 3. Persoona voi olla lauseessa ilman subjektia. Esim. Voiko täällä opiskella arabiaa? Kesällä ei voi hiihtää. Saako täällä tupakoida? Luokassa ei saa nukkua. Jos opiskelee ahkerasti, oppii nopeasti. Kun oppii maan kielen, ymmärtää myös sen kulttuuria paremmin.

  ”ON HAUSKAA” –LAUSEET MIKÄ ON MILLAISTA? OLLA– verbi on aina hän –muodossa ja sitä seuraa adjektiivi, joka on usein partitiivissa. Autolla ajaminen on todella tylsää. On mielenkiintoista kuulla tarinoita toisista kulttuureista. On raivostuttavaa, että ihmiset eivät kerää koiran kakkaa pois kadulta.

LAUSEENVASTIKKEET Lauseenvastikkeet korvaavat sivulauseita. Niiden avulla voi lyhentää pitkiä lauserakenteita: Kun olen töissä, juon paljon kahvia. Töissä ollessani juon paljon kahvia. Kun olin käynyt saunassa, menin nukkumaan. Käytyäni saunassa menin nukkumaan. Jos muistan oikein, hänellä on tänään syntymäpäivä. Muistaakseni hänellä on tänään syntymäpäivä.

PARTISIIPIT Lauseiden yhdistelemistä ja lyhentämistä voi tehdä myös partisiippirakenteilla. Ne korvaavat usein JOKA-lauseita. Tuo mies, joka seisoo pysäkillä, on minun ystävä. (kertoo MILLAINEN, preesens) Tuo pysäkillä seisova mies on minun ystävä. Tuo mies, joka kävi äsken tässä, on minun ystävä. (kertoo MILLAINEN, imperfekti) Tuo äsken käynyt mies on minun ystävä. Tuo on kakku, jonka leipoi äiti. (agenttipartisiippi, kertoo KENEN TEKEMÄ) Tuo on äidin leipoma kakku.

PARTISIIPIT (passiivit) Ruoka, joka syödään illalla, on tilattu ravintolasta. Illalla syötävä ruoka on tilattu ravintolasta. (MILLAINEN, passiivin preesens) Ruoka, joka syötiin illalla, oli tilattu ravintolasta. Illalla syöty ruoka oli tilattu ravintolasta. (MILLAINEN, passiivin imperfekti)