Määräysmuodot englanti - ruotsi. Sukulaiskielestä on hyöytä!  Englanti ja ruotsi ovat sukulaiskieliä ja tämä näkyy mm. siinä, että lauserakenteet ovat.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sijamuodot Sanataituri 5 & 6.
Advertisements

 Valitse otsikko, jonka varmasti ymmärrät  Kopioi otsikko oikein  Kirjoitusvirhe, esim. ”? ” puuttuu = -2p  Otsikko muutettu tai se puuttuu = -5p.
Persoonapronominit.
Yhdyssanat ja alkukirjaimet
Käyttöohje: Kuinka luoda uusi foorumi ja kuinka kommentoida foorumiin. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Adjektiivit ja Adverbit
Kertausmateriaali peruskielioppiasioista opiskelijalle itsenäiseen työskentelyyn tai opettajajohtoiseen kertaukseen © Annika Kirkkomäki/Elitgruppen ©
Monikko.
Substantiivit Substantiivi ilmaisee asiaa tai esinettä. Tee seuraava tehtävä Digitala spåret -sivulta. Ruotsin substantiivit ovat joko en- tai ett-sukuisia.
Substantiivien epämääräinen ja määräinen muoto
1 Artikkelit ja henkilönnimet Julie Silk, Riitta Silk.
Preppaus ENA 4.
Adjektiivit Adjektiivi on kuvaileva sana, se kertoo millainen jokin esine, asia tai ilmiö on. Adjektiiveilla on kolme muotoa, ja ne taipuvat pääsanansa.
Vaillinaiset apuverbit: must
 Valitse otsikko, jonka varmasti ymmärrät  Kopioi otsikko oikein  Otsikko muutettu tai se puuttuu = -5p.
Substantiivien epämääräinen ja määräinen muoto
Suomen kieli maailman kielten joukossa
ENA 6 Prep lesson. Lukusanat Kertaa kirjan sivut Ole tarkkana a + hundred, million, billion etc 1st, 2nd, 3rd likimääräiset luvut: hundreds of.
Preppaus ENA 2.
PERSOONAPRONOMINIT.
Relatiivipronominit ja relatiiviset adverbit
Lauseen sanajärjestys
Substantiivit Substantiivit ovat jonkin ihmisen, eläimen, asian tai esineen nimityksiä. - a pupil - a horse - an orange - a chair - time - history.
Today’s Special eli Päivän Pannu. otsikon numero oltava älä tavuta sanoja kappalejako: väh. kolme kappaletta, sisennys (ei tyhjää riviä väliin) muista.
Substantiivin määräysmuodot
” Kippis! Skål! Cheers! Jamas! Serefe! Cin cin!”.
5410_H12 SMG e-post palaute: Sähköstatiikka / Elektrostatik SUBSTANTIIVIN MUOTO a)yksikön epämääräinen, artikkelin kanssa -kun asia esitellään (tuntematon.
MAAILMAN KIELET JA SUOMI SYKSY MAAILMAN KIELIKUNNAT ► Maailmassa arvioidaan olevan tällä hetkellä eri kieltä (arvio sisältää viittomakielen.
Adjektiivin taivutus ja käyttö. Adjektiivilla on yleensä kolme muotoa: En-sukuEtt- sukuMonikko/Määräinen storstortstora suuri.
Substantiivit Taivutus ja käyttö. Esimerkkejä Olen poika. >Jag är en kille.
Partisiipit Partisiipin preesens ja partisiipin perfekti.
Tämä, nämä Den här, det här, de här Den där, det där, de där.
Det-pronomini Den, det, de = se, ne  sekä ilman substantiivia ja subst. kanssa Den dagen glömmer jag aldrig = Sitä päivää (korostaa) Det året åkte jag.
Substantiivien suku yksikkömonikko maskuliiniun- feminiiniuna- Epämääräinen artikkeli Esta es una estrella. Estos son (unos)corazones. Unos ja unas eivät.
Tutkimattomia kieliä on yhä!.  Miten paljon kieliä maailmassa puhutaan?  Mikä on maailman puhutuin kieli?  Miten paljon puhujia on arabian kielellä?
Jokainen varje. Esimerkkejä Varje människa –Jokainen ihminen Varje bil –Jokainen auto Varje hus –Jokainen talo Varje stycke –Jokainen kappale.
Adjektiivin vertailu.
Genetiivin korvaaminen
Määräysmuodot englanti - ruotsi
Relatiivilause.
1. Monimuotoinen terveys
Pronominit (pronomen)
Persoonapronominit.
Pronominit.
Interrogatiivipronominit
Epäsuora kysymyslause
Yleispreesens Ja be ja have -verbit.
Adjektiivin taivutus ja käyttö
Words of quantity Open Road 6 pp
SUBSTANTIIVIT JA ARTIKKELIT
Konditionaali.
SUBSTANTIIVIT JA ARTIKKELIT
How should I ask my questions?
Mitä on kongruenssi?.
Substantiivien suku.
Puhetilanteen kieli.
Demonstratiivipronominit
Partitiivi.
Kongruenssi Osa 2.
Kansallisuussanat Nationalities.
PERFEKTI.
Interrogatiivipronominit
Millainen? Hurdan, hurdant, hurdana? Hur?
Infinitiivi ATT GÖRA något lätt som en plätt!!!.
Adjektiivin vertailu.
Persoonapronominit.
Substantiivin taivutus ja käyttö
Relatiivilause.
CLT132 Tehtävät (viikko 2).
Epäsuora kysymyslause
Esityksen transkriptio:

Määräysmuodot englanti - ruotsi

Sukulaiskielestä on hyöytä!  Englanti ja ruotsi ovat sukulaiskieliä ja tämä näkyy mm. siinä, että lauserakenteet ovat usein hyvin samanlaisia  Suomen kieli puolestaan on rakenteeltaan hyvin erilainen ja määräisyyttä ilmaistaan monilla eri tavoilla, kuten sijamuodoilla ja sanoilla ”eräs”, ”tietty” jne.  Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta englannissa ja ruotsissa käytetään samaa määräysmuotoa samassa tilanteessa

 Täytyy kuitenkin muistaa, että artikkeleiden käytössä on eroja.  Englannissa epämääräinen artikkeli määräytyy seuraavan sanan alkukirjaimen mukaan, kun taas ruotsin kielessä sen määrää substantiivin suku.  Esim. a king, an elephant ja en katt, ett hus  Englannissa määräisyyttä ilmaistaan aina määräisellä artikkelilla ”the”, kun taas ruotsissa määräistä artikkelia käytetään vain adjektiivin yhteydessä. Muissa tapauksissa määräisyys ilmaistaan sanan määräisellä muodolla.  Esim. the king, the big elephang ja en kung, den stora elefanten

Esimerkkejä A king – en kung The king – kung en Kings – kungar The kings – kung arna An old king – en gammal kung The old king – den gaml a kung en Old kings – gaml a kungar The old kings – de gaml a kungar na

Poikkeukset Ruotsin sääntö: omistusmuoto/samma/denna + adjektiivin määräinen muoto + substantiivin epämääräinen muoto. -> Tämä sääntö menee englannin kielen edelle, joten sovella sitä aina riippumatta siitä, mitä määräysmuotoa englannissa käytetään! Ruotsin kielen som-rakenne: ei epämääräistä artikkelia Vertaa: Englanti: I work as a teacher ruotsi: Jag jobbar som lärare a little - lite (ruotsin kielessä ei epämääräistä artikkelia)

Esimerkkejä 1. Epämääräinen muoto artikkelin kanssa I am participating in a competition. Jag deltar i en tävling. 2. Epämääräinen muoto ilman artikkelia I like competitions. Jag tycker om tävlingar 3. Määräinen muoto ilman adjektiivia I won the competition. Jag vann tävling en. 4. Määräinen muoto artikkelin kanssa. I didn’t like the difficult task. Jag tyckte inte om den svår a uppgift en. Huom. Adjektiivin kanssa ruotsinkielessä on kolme määräisyyttä ilmaisevaa elementtiä: määräinen artikkeli + adjektiivin määräinen muoto + substantiivin määräinen muoto.

Miten käytän englantia apuna kun kirjoitan ruotsiksi?  Jos olet epävarma määräysmuodosta, käännä lause englanniksi ja katso mitä määräysmuotoa käytät.  Katso poikkeuslistasta, ettei kysymyksessä ole poikkeus  Valitse sama määräysmuoto kuin englannissa Vaihtoehdot ovat: 1.Epämääräinen muoto (artikkelilla tai ilman) 2.Määräinen muoto (adjektiivilla tai ilman) I