7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Opetusvinkki 2: Raamatun tulkintatapoja.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
14. Erilaisia raamatuntulkintatapoja
Advertisements

Pyhä pienen koululaisen arjessa - Learning by smiling 
Uusi testamentti alkukieli kreikka 27 kirjaa
Valittu kansa – Israel vai me?
Raudaskylä Tapio Luoma. evoluutio = biologinen teoria elämän kehittymisestä ja sitä säätelevistä mekanismeista kolme keskeistä kohtaa: 1) lajit.
RAAMATTU Muistiinpanot 8. luokan oppikirjan 1. kappaleeseen
RAAMATUN TUTKIMUS.
Juutalaisten usko ja elämä PP: Teppo Väisänen
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus
Raamattu Ja mitä se sisältää. Mikä on Raamattu? Rautalangasta väännettynä: Raamattu on kristittyjen pyhä kirja kuten Koraani on muslimien pyhä kirja Tarkoituksena.
RAAMATTU JA ETIIKKA Luku 8 – Ydinsisältö. Raamattu ja etiikka Raamattu on –kristillisten kirkkojen pyhä kirja –kulttuurin kirja  vaikuttanut voimakkaasti.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Ydinsisältö.
UUSI TESTAMENTTI UE1 LAJM. Uuden testamentin maailma.
6. Pyhien kirjojen sisältö Ydinsisältö. Heprealaisen Raamatun sisältö Kertoo juutalaisten historian keskeisimmät tapahtumat. Monet juutalaisuuden opit.
YDINSISÄLTÖ Luku 19 – Profeettakirjat. Profetia – viestin välittämistä.
PELASTUS Luku 4 – Ydinsisältö. Kristillinen oppi pelastuksesta Pienoisevankeliumissa (Joh. 3:16) on tiivistettynä kristillinen näkemys pelastuksesta:
JUUTALAISUUS. = Juudean asukas -Etninen, kirjauskonto - uskonnon lisäksi kansakunta, - yli 3000v. Vanha - Monoteismi (Jahve) - Messiaan odotus - Maailmanlopun.
8. Juutalaiset – Jumalan valittu kansa
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus
8. Juutalaiset – Jumalan valittu kansa
10. Kristinusko – ristin tie
10. Kristinusko – ristin tie
Luku 14 – Raamatun tulkinta
RAAMATUN MAAILMAT JA SYNTY
Uskonnot yhteiskunnassa
KPL 6. Juutalaisuuden kehitys ja pyhä kirjallisuus
Tieteellinen raamatuntutkimus ja Raamatun tulkinta
Tieteellinen raamatuntutkimus
Kristinusko nykyajalla
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus
Luku 23 – Paavali ja hänen kirjeensä
Tiede ja kristinusko Luku 12 – Ydinsisältö.
Luku 13 – Raamatun tutkimus
Hermeneuttisia näkökulmia
Luku 23 – Paavalin elämä ja matkat
5 Hindulaisuus.
MITEN ELÄÄ KRISTITTYNÄ?Kristinusko
Kristinuskon harjoittaminen ja elämäntavat
vanhan testamentin etiikasta kristinuskon etiikkaan
vanhan testamentin etiikasta kristinuskon etiikkaan
Kristinusko – armo ja sovitus
Raamatun tutkimus ja vaikutus
Kappale 10 Raamattu Sara ja Ville.
Luku 13 – Raamatun tutkimus
Kirjallisuus vaikuttajana: draama, proosa ja runous
kaanon: virallisesti hyväksytyt Raama-tun kirjat
Keskustelupainotteinen tunnin toteutus
Vanhan testamentin synty
RAAMATTU Muistiinpanot 8. luokan oppikirjan 1. kappaleeseen
RAAMATUN TULKINTA UE1 LAJM.
Kristinuskon harjoittaminen ja elämäntavat
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
Kristinusko 1900-luvulla - v.1917 Venäjän vallankumous ja ateistinen Neuvostoliitto vaikeuttivat ortodoksisen kirkon asemaa - vastaava tilanne Kiinassa.
Uuden testamentin tausta Luku 20 – Uuden testamentin maailma
5. Pyhien kirjojen tausta ja synty
Kristinusko muotoutuu vanhalla ajalla
Kristinuskon oppi usko yhteen, kolmiyhteiseen Jumalaan : Isä (kaikkivaltias Luoja) – Poika (Jeesus Kristus, pelastaja) – Pyhä Henki (Pyhittäjä) pelastushistoria:
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
9. Kristinuskon yhteiskunnallisia tulkintoja
6. Pyhien kirjojen sisältö
UUDEN TESTAMENTIN KIRJAT
RAAMATUN PUNAINEN LANKA
USKONNON TUTKIMINEN USKONTOTIEDE TEOLOGIA
Juutalaisuus: Faktat, oppi ja pyhät kirjat
1 Uskomukset On vaikea tietää varmasti
Esitys Pirkanmaan pipliaseuran seminaarissa
YDINSISÄLTÖ Luku 2 – Myytit Luku 2 – Myytit.
Luku 17 – Historiankirjat
Luku 12 – Raamattu kulttuurin kirjana
Luku 19 – Profeettakirjat
Esityksen transkriptio:

7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Opetusvinkki 2: Raamatun tulkintatapoja

Juutalaisuudessa Toora kaikkein tärkein osa –käskyt ja elämäntapaohjeet –juutalaisten liitto Jumalan kanssa + ympärileikkaus liiton merkkinä –juhlien merkitys ja niihin liittyvät ohjeet (sapatti, kalendaari- ja siirtymäriitit) Heprealainen Raamattu kuvaa juutalaisten historian tärkeitä tapahtumia uskonnollisesta näkökulmasta. Profeetat tulkitsevat tapahtumia ja ennustavat Messiaasta sekä tulevasta Herran päivästä.

Kristinuskossa Vanha testamentti nähdään Jeesuksen toiminnan ja kristinuskon taustana. –Profeetat ennustivat Jeesuksesta. –Kolmiyhteisen Jumalan toiminta nähdään jo Vanhan testamentin luomisessa ja muissa kertomuksissa. Uusi testamentti keskeisin osa. –Ytimenä Jeesuksen elämänvaiheet ja opetukset. –Paavali tulkitsee Jeesuksen merkitystä ja muotoilee monet kristinuskon keskeisimmät opit. Erilaiset tavat tulkita Raamattua ovat osaltaan johtaneet erilaisten kirkkokuntien syntyyn. Kirkkokuntien piirissä on fundamentalistisia, konservatiivisia ja liberaaleja tapoja tulkita Raamattua. Modernien teologisten suuntausten piirissä on kehittynyt uusia tulkintatapoja.

Pelastushistoriallinen tulkintatapa Raamatun “punaisena lankana” on Jumalan suunnitelma ihmiskunnan pelastamiseksi. Pelastus toteutuu lopullisesti Uudessa testamentissa Jeesuksen elämän ja sovituskuoleman kautta. Raamattu nähdään ihmisten kirjoittamana, jolloin se ei ole yksityiskohdissa erehtymätön, mutta Jumalan pelastustekojen kuvaus on Jumalan sanaa ja ilmoitusta. Raamattua voi tutkia myös tieteellisesti. Monien kirkkokuntien näkemys Raamatusta (esim. Suomen evankelis- luterilaisen kirkon).

Fundamentalistinen tulkintatapa Raamattu on kirjaimellisesti Jumalan sanaa. Raamattu on erehtymätön kaikissa asioissa eikä siellä voi olla virheitä. Tieteelliseen raamatuntutkimukseen tai tieteeseen ylipäätään suhtaudutaan kriittisesti tai torjuvasti. –Esim. kreationistit eivät hyväksy evoluutioteoriaa. Nykyisiin ongelmiin pyritään löytämään ratkaisuja suoraan Raamatusta. Pienempien kristillisten ryhmien tulkintatapa. Fundamentalistikristityt ovat kiinnittäneet huomiota siihen, että Monster- energiajuoman logo muistuttaa pedon lukua 666 heprealaisilla kirjaimilla kirjoitettuna. Sattumaa, saatananpalvontaa vai juoman taitavaa markkinointia? Kuva: Shutterstock.

Kontekstuaaliset tulkintatavat Raamatun tekstiä luetaan lukijoiden omasta yhteiskunnallisesta tilanteesta käsin. Painotetaan erityisesti Raamatun kertomuksia, joissa käsitellään köyhyyttä, yhteiskunnallista sortoa tai muita elämän ongelmia. Raamatun tekstistä haetaan voimaa omaan tilanteeseen tai osoitetaan Raamatun teksteistä heikompien sortamiseen liittyvät piilevät rakenteet. Keskeisiä teemoja vapauden, tasa-arvon ja toivon löytäminen Raamatun tekstien avulla. Pohjautuu ns. vapautuksen teologiaan, joka on levinnyt Latinalaisesta Amerikasta muihin kolmannen maailman maihin esim. Afrikassa ja Aasiassa.

Feministinen tulkintatapa Raamattu on sidoksissa miesvaltaisen yhteiskunnan arvoihin ja ajattelutapaan. –Feministit tarkastelevat Raamatun kertomuksia naisen näkökulmasta. Taustalla akateeminen naistutkimus.