Yrittäjyyden vaikutus alueeseen Alueen vaikutus yrittäjyyteen Pia Arenius, professori Turun kauppakorkeakoulu, Porin yksikkö.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hyvä Diili ohjausta yrittäjille
Advertisements

Kauppalehti Yrittäjyys Lokakuu Aineiston rakenne Kaikki, n=720 %
LogiCity Turun kiinteistöliikelaitos Ari Niemelä / AHN Consulting
Elämää ja elinvoimaa maaseudulla.  Pohjois-Savossa 3 Leader- ryhmää, joilla jokaisella oma, paikallinen kehittämisohjelmansa  Rahoitus kohdentuu sekä.
Elinvoiman edistäminen kunnan toiminnan keskiössä
ZEF-kysely yrityksille Maankäyttö, Asuminen, Liikenne
ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO Verkostoitumisen iloja Anu Perttunen Oulun RYSÄ
Kulttuuri- ja nuorisoalojen kunta- ja järjestötoimijoiden koulutus- ja verkostoitumispäivä Yhteisöllisyys ja hyvinvointi Hannu Kareinen.
LogiCity Tuomas Mikkola Turun Seudun Kehittämiskeskus
Manner-Suomen ESR-ohjelma Pohjois-Suomen suuralueosion ESR-tilannekatsaus ESR-seurantakomitea Päivi Jaakola Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.
PK-YRITYSTEN HSE-PALVELU Yrityksen kehittämispalvelu, josta yritys saa apua  terveys- (Health),  turvallisuus- (Safety) ja  ympäristö (Environment)
Pk-yritysbarometri, kevät 2014 Seuturaportti, Pohjois-Karjala.
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
Satakunnan ammattikorkeakoulun Liiketalous Rauman henkilöstön ja Rauman talousalueen yritysten yhteistyön selvittäminen ja kehittäminen Enni Karvinen.
Presidentti Tarja Halosen aikakausi KESKI-POHJANMAALLA.
© KAINUUN AMMATTIOPISTO Laajennetun työssäoppimisen kokeilut – Kainuun ammattiopisto
Työvoima- ja elinkeinokeskus Ohjelmakausi 2007–2013 käynnistyy, EU-projektien toteutus Yritysrahoituksen puheenvuoro Pekka Pelkonen Pohjois-Karjalan TE-keskus.
Tekstiä tähän kohtaan ” Osaavana pidempään työelämässä”
1 AD – ryhmä ja johtoryhmä Asiantuntijana markkinoinnin professori Hannu Kuusela.
Keski-Suomen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus
Yrityskehitys Faartti – ideasta yritykseen SUUPOHJAN ELIKEINOTOIMEN KUNTAYHTYMÄ Jurvan Nikkarikeskuksessa TEAK Oy:ssä Teuvalla Teknologiakeskus Logistiassa.
Globalisaatio ja Suomi I Kansainvälisen työnjaon ja yhteisten markkinoiden laajentuminen jatkunut vuosituhansia, tietoisuus tästä uutta - tavaroiden ja.
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
Suomi 2028 – Suomi ja globaali maailmantalous I Globalisaatio edennyt vuosituhansia Teollinen vallankumous kiihdytti globalisaatiota; Suomi tuli todella.
Kuinka Suomi pidetään vetovoimaisena sekä omille että ulkomaisille yrityksille? I Suomalainen kasvu- ja sivistysprojekti on menestystarina Friedell: kaikki.
ESR -ohjelman tilannekatsaus Merja Hilpinen, suuraluekoordinaattori Mikkeli
Seutukaupunki- seminaari Mikkeli Kehittämisjohtaja Erkki Välimäki Seinäjoen kaupunki.
Maaseutuvisio Verkosto- ja hanketapaaminen Tampere Hilkka Vihinen.
MILTÄ SUOMEN TULEVAISUUS NÄYTTÄÄ? I
ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO Helsinki Anu Perttunen.
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
KUINKA KILPAILUKYKY SÄILYTETÄÄN GLOBALISOITUVASSA TALOUDESSA I Kansainvälisen työnjaon ja yhteisten markkinoiden laajentuminen jatkunut vuosituhansia -
Rauman kauppakamarin visio, missio eli toiminta-ajatus ja arvot Kauppakamarin päämäärät Strategiset menestystekijät Painopistealueet, toiminnot Toimintasuunnitelmat,
OSVIITTA – työelämän palvelupiste  –  Satakunnan ja Etelä-Pohjanmaan seutukunnat: Kaakkois- Satakunta, Pohjois-Satakunta, Pori ja.
Globalisaatio – taloudelliset vaikutukset Suomeen I
Maija Pirvola Yrityssalo Oy alk. Salon kaupungin omistama elinkeinoyhtiö.
O PETUSMINISTERIÖ //1. KULTTUURIVIENTIOSAAMISEN KEHITTÄMINEN SUOMESSA Kulttuuriviennin valmisteluryhmän puheenjohtaja Johan Storgård, teaterchef Svenska.
Timo Kietäväinen varatoimitusjohtaja
Innova Länsi-Suomen akk
Luovien alojen verkosto KOKO-ohjelma Yleistä luovista aloista  Kasvava yritystoiminnan alue  Euroopassa kulttuurin ja luovien alojen sektorin.
Hyvinvointialan yritystoiminnan kehittäminen Satakunnassa - strategioista toimenpiteisiin Palvelujohtaja Jari-Pekka Niemi Porin.
ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS –TAVOITE ITÄ-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA
TAMPEREEN KAUPUNKI – TALOUS- JA STRATEGIARYHMÄ 1 Ennakkotietoja työpaikoista vuodelta 2004 Vuoden 2004 ennakkotiedot työpaikoista julkaistiin
Pk-yritysbarometri, kevät 2015 Seuturaportti, Pohjois-Karjala 1.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Alueellinen kilpailukyky ja työllisyys – tavoite Pohjois-Suomen toimenpideohjelma EAKR Terttu Väänänen Aluekehityspäällikkö Pohjois-Pohjanmaan.
© Kaupan liitto 2009 Presentaation nimi1 Suurin osa kaupan yrityksistä on hyvin pieniä yritystä 2009 Lähde: Tilastokeskus, Yritysrekisteri.
Manner-Suomen ESR-ohjelma-asiakirjaesitys 2007 –
Yleiset kompetenssit (Generic competences) Osaamisen kuvaus (description of the competence) Oppimisen taidot (Learning competence) Tradenomi  osaa arvioida.
Kulttuuri ja innovaatiot Satakunnan menestyksen lähtökohtina. Villilä Studiot Ennakointi, kulttuuri ja innovointi, esimerkkejä Satakunnasta Katja.
Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen.
Aloittaneet ja lopettaneet yritykset Ilomantsissa 2005–2016
SATAKUNTALAINEN TYTÄRYHTIÖTALOUS*
Kunnat uudistuvat, miten olemme valmistautuneet? Joensuun seutu
POKAT 2021 maakuntaohjelman valmistelu
Tuhat uutta työpaikkaa Pohjois-Karjalan Työvoima- ja yrityspalvelujen alueellinen kokeilu Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
KUVATAIDE Anna-Rosa Uusitalo, NYK 7C.
Tutkimus- ja kehittämistoiminta 2015, Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus (aluejako ), tutkimus- ja kehittämistoiminta.
Lähde: Tilastokeskus; TuKKK, Porin yksikkö
SATAKUNNAN TALOUS Nykytila ja lähiajan näkymät 1/2004
Lähde: Tilastokeskus; TuKKK, Porin yksikkö
Tutkimus- ja kehittämistoiminta 2016, Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus (aluejako ), tutkimus- ja kehittämistoiminta,
Yritysten toimipaikat toimialoittain Oulun Eteläisen alueella 2015
Työpaikkaomavaraisuus kunnittain 2016
Aloittaneet ja lopettaneet yritykset Ilomantsissa 2005–2017
Uudellemaalle kilpailukykyä asuntopolitiikan kautta
Yritysten toimipaikat toimialoittain Oulun Eteläisen alueella 2016
Työvoima iän ja sukupuolen mukaan Pyhäjoella 2017
Työvoima iän ja sukupuolen mukaan Ilomantsissa 2017
Tutkimus- ja kehittämistoiminta 2017, Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus, tutkimus- ja kehittämistoiminta, Business Finland, avoin.
Esityksen transkriptio:

Yrittäjyyden vaikutus alueeseen Alueen vaikutus yrittäjyyteen Pia Arenius, professori Turun kauppakorkeakoulu, Porin yksikkö

2 Sotarauta, Kosonen & Viljamaa (2007): Aluekehittäminen generatiivisena johtamisena Aluekehittäjä on ihmisistä jonka työnkuva on hyvin hahmottumaton ja toimintakenttä laaja Periaatteessa aluekehittäjä voi tehdä lähes mitä tahansa, kunhan yrittää tavalla tai toisella vaikuttaa jonkin aluekokonaisuuden kehitykseen Resurssit = aluekehittämisen panokset –Fyysiset resurssit (infrastruktuuri, sijainti, liikenneyhteydet jne.) –Inhimilliset resurssit (esim. koulutettu työvoima) –Asuin- ja elinympäristöön liittyvät resurssit (luonnon ympäristö ja rakennettu ympäristö, palvelut jne.) –Institutionaaliset resurssit (alueen vakiintuneet toimintatavat, kehittämisorganisaatiot ja niiden välinen vuorovaikutus jne.) –Suhderesurssit (hyvät verkostot ja yhteistyösuhteet jne.) –Yritykset (niiden osaaminen, resurssit, kontaktit jne.)

3 Yritykset aluekehittäjinä Satakunnassa –Toimii yritystä ( ) –Vuonna 2007 syntyi 1326 uuttaa yritystä –Vuonna 2007 toimintansa lopetti 908 yritystä Yritysten määrä on kasvanut keskimäärin noin 250 vuodessa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Satakunnan yrityksistä 58 % (n kpl) sijaitsee Porin seutukunnassa, 28 % (n kpl) Rauman seutukunnassa ja 13 % (n kpl) Pohjois- Satakunnassa. Yritykset luovat, mm. –Työpaikkoja –Uusia tuotteita, palveluita, tapoja toimia Kauppalehti, Tehdään sitä, mitä muut eivät

4 Yritystoiminnan puitetekijät (GEM-tutkimus) Alkavan yritystoiminnan tärkeimpiä puitetekijöitä ovat 1.alkavien ja kasvavien yritysten rahoitus 2.julkisen sektorin toiminta 3.alkaville ja kasvaville yrityksille suunnatut tukiohjelmat 4.yrittäjyyskoulutus ja –valmennus 5.teknologian siirto alkaviin ja kasvaviin yrityksiin 6.yritystoiminnalle tarpeelliset palvelut 7.markkinoiden toiminta ja joustavuus 8.fyysinen infrastruktuuri 9.kansallinen kulttuuri ja sosiaaliset normit

5 Inhimillisten tekijöiden maakunnallinen variaatio Lähde: GEM Suomi 2004

6 Inhimillisten tekijöiden maakunnallinen variaatio Lähde: GEM Suomi 2004

7 Inhimillisten tekijöiden maakunnallinen variaatio Lähde: GEM Suomi 2004

8 Inhimillisten tekijöiden maakunnallinen variaatio Lähde: GEM Suomi 2004