Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Suolakalasta sushiin Kala suomalaisessa ruokakulttuurissa Jaakko Nuutila Ruokakulttuuriasiamies, ETM, CMC.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Suolakalasta sushiin Kala suomalaisessa ruokakulttuurissa Jaakko Nuutila Ruokakulttuuriasiamies, ETM, CMC."— Esityksen transkriptio:

1 Suolakalasta sushiin Kala suomalaisessa ruokakulttuurissa Jaakko Nuutila Ruokakulttuuriasiamies, ETM, CMC

2 24.1.2008 MTK / Jaakko Nuutila 2 Käsiteltäviä asioita Kala maamme ruokahistorian eri vaiheissa Kalan merkitys suomalaisessa keittiössä Kala ammattikeittiöissä Suomalaisen ruokakulttuurin tila Mitä tulisi tehdä kalan eteen?

3 24.1.2008 MTK / Jaakko Nuutila 3 Kala maamme ruokahistorian eri vaiheissa Esihistoriallisella ajalla vaellettiin kalastamaan Kala säilöttiin kuivaamalla ja hapattamalla Itämeren alueella suolan käyttö 1200-luvulla Kalliin hintansa vuoksi vain arvokaloihin Talonpojan arkiruokaa ruisleivän, nauriin ja lantun rinnalla myös hapan- ja suolakala Ruokailu oli ennen kaikkea tapa säilyä hengissä, ei hedonistinen kokemus

4 24.1.2008 MTK / Jaakko Nuutila 4 1800-luvun lopulla voileipäpöytäkulttuuri Arkiruokailussa kalan merkitys väheni 1900-luvun alussa jääkaappi mahdollisti kalan säilyttämisen Sillin pyytäminen Jäämereltä Islannin merelle 1970-luvulla pakastin ja lentorahtiliikenne globalisoivat Suomen kalatalouden

5 24.1.2008 MTK / Jaakko Nuutila 5 Kalan merkitys suomalaisessa keittiössä Luonnonvara, joka on kaikkien ulottuvilla Hengissä säilymisestä vapaa-ajanharrastukseen Kalastus ja saalis tuovat mielihyvää, kalan syöminen enää toissijainen asia Kala on monikäyttöinen raaka-aine Kala kuuluu osana jokaisen maamme alueen ruokaperintoon Tuhansien järvien maa - kala on yksi merkittävin suomalaisen keittiön arvo

6 24.1.2008 MTK / Jaakko Nuutila 6 Kala ammattikeittiöissä Voileipäpöydässä koko kylmien kalaleikkeleiden kirjo Ruokalistoilla alkuruokana sillistä ja savukalasta leikkelelautasen kautta kalatartariin ja carpaccioon pääruokana keitetystä lohesta Walewskan kautta paahdettuihin turskanposkiin Kuntaruokailussa edullisuus ja korkea jalostusaste merkittävät kriteerit Saatavuus todella heikko koko maassa

7 24.1.2008 MTK / Jaakko Nuutila 7 Suomalaisen ruokakulttuurin tila Suomalaista ei ruoka kiinnosta Tankkaamisesta menossa laiduntamiseen Lohturuoka nuorison turma Terveellisyydestä tehty kirosana Globalisaatio tappaa kansallisen identiteetin Hallitusohjelma Ruokakulttuurin professuuri Muut hankkeet

8 24.1.2008 MTK / Jaakko Nuutila 8 Mitä tulisi tehdä kalan eteen? Kalan imago nostettava Työläästä herkuksi Marinoidusta mössöstä tunnistettavaksi Kalan tiedotus parannettava Nuorisolle Päättäjille Logistiikka kuntoon Kala lähikauppaan Kala ammattikeittiöön Kala suoraan kalastajalta


Lataa ppt "Suolakalasta sushiin Kala suomalaisessa ruokakulttuurissa Jaakko Nuutila Ruokakulttuuriasiamies, ETM, CMC."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google