Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Lähteet: Punainen risti, Hätäkeskuslaitos,

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Lähteet: Punainen risti, Hätäkeskuslaitos,"— Esityksen transkriptio:

1 Lähteet: Punainen risti, www.spr.fi Hätäkeskuslaitos, www.112.fi
+ ENSIAPU + Lähteet: Punainen risti, Hätäkeskuslaitos,

2 112 Tilannearvio  tarvitseeko soittaa hätäkeskukseen?
Jos tilanne yhtään epäilyttää, Älä epäröi soittaa Kun soitat Esittele itsesi Kerro osoite/paikka Mitä on tapahtunut ja vastaa esitettyihin kysymyksiin Sulje vasta, kun saat luvan!

3 Nyrjähdykset Oireet: vamma-alueella turvotusta, mustelmaa Kolme k:
Koho Kompressio Kylmä Sido tukeva sidos vammakohdan ympäri Kylmähoitoa voi antaa vammakohdalle ensimmäisen vrk:n aikana 1-2 tunnin välein 20 minuuttia kerrallaan. Parantuu noin 1-2 pv:n kuluessa. Lääkäriin: Jos nilkka on kipeä vielä ensiavun jälkeenkin, jalalle varaaminen on tuskallista, mustelma on suuri tai nivel ei toimi normaalisti.

4 Murtumat Oireet: kipu, turvotus, epänormaali liikkuvuus ja arkuus tai virheasento Murtuneen raajan tukeminen liikkumattomaksi ja ei painonvarausta Hakeuduttava aina lääkärin hoitoon. Jos Erittäin kovat kivut/avomurtuma kyseessä, soitto 112.

5 Tajuttomuus Herättele kovaäänisellä puhuttelulla ja ravistelulla
Jos tuntematon henkilö (esim. kadulla), ravistele ensin jaloista. Jos ei herää, Soita 112. Varmista, että tajuton hengittää ja, että hengittäminen kuulostaa normaalilta Käännä kylkiasentoon

6 Elvytys Soitto aina 112, Aloita mahdollisimman nopeasti!
Avaa hengitystiet nostamalla leukaa ja painamalla otsaa Aikuisen elvytys 30 painallusta, 2 puhallusta Lapsen elvytys aloitetaan 5 puhalluksella, jonka jälkeen rytmi 30:2. Painallusvauhti 100/minuutti, eli noin 30 painallusta 20 sekunnissa. Kahden puhalluksen kesto yhteensä 5 sekuntia.

7 Verenvuodot Paina vuotokohtaa Tee paineside haavalle
Runsas verenvuoto  shokki Älä poista haavassa olevia vierasesineitä, jos ne eivät vaikeuta hengitystä! Nenäverenvuodossa asento etukumara ja nenä tulee niistää tyhjäksi Sierainta tulee painaa nenäluuta vasten minuuttia Kylmäpussia voi pitää niskalla tai otsalla Soita 112, jos tilanne niin vaatii Kuva: terveyskirjasto.fi

8 Vierasesine hengitysteissä
Asetu autettavan taakse ja Taivuta autettavan ylävartaloa alaspäin lyö tarvittaessa viisi kertaa lapaluiden väliin  jos ei tehoa, soitto 112. Aseta toinen käsi nyrkissä pallealle ja tartu nyrkkiin toisella kädellä, jonka jälkeen Nykäise käsiä nopeasti itseesi päin. Toista tarvittaessa 5 kertaa. Jatka tarvittaessa vuorottelemalla viittä lyöntiä lapaluihin ja viittä nykäisyä pallean alle. Jos autettava menee elottomaksi, soita 112 ja aloita painelu-puhalluselvytys.

9 SairASKOHTAUKSET

10 kouristelu-kohtaus: Syitä: epilepsia, aivoverenvuoto, korkea kuume tai tapaturma. Tajunnan menetys  kaatuu  vartalo jäykistyy  nykivät kouristukset Yleensä 1-2min ajan Älä yritä estää kouristusliikkeitä huolehdi, että autettava ei kolhi päätään tai muuten vahingoita itseään. Kylkiasentoon, kun kouristukset helpottavat Soita 112. Jos tiedät henkilön sairastavan epilepsiaa, soita 112 silloin, jos kouristukset pitkittyvät. Kouristelevalla saattaa olla ESIM. kädessään tai kaulassaan koru, jossa kerrotaan henkilön sairastavan epilepsiaa.

11 alhainen verensokeri diabeetikolla
Oireet: Hikoilu, kalpeus, vapina. Ärtymys, levottomuus. Huimaus, sydämen tykytys. Näläntunne. Päänsärky, pahoinvointi. Näön hämärtyminen ja kaksoiskuvat. Poikkeava käytös (esim. levottomuus, äkkipikaisuus). Pahimmassa tapauksessa kouristuksia ja tajuttomuus, jos verensokeri erittäin alhainen Jos henkilö on tajuissaan, anna välittömästi sokeripitoista syötävää. Tajuttomalle ei mitään suuhun!! Mikäli oireet eivät helpota tai henkilö menee tajuttomaksi, soita 112

12 Aivoverenkiertohäiriö (Avh)
Oireet: Toispuolinen jalan tai käden voimattomuus ja tunnottomuus. Vaikeutunut puhe- ja näkökyky. Huimaus, pahoinvointi, nielemisvaikeudet ja päänsärky. Tajunnan tason muutokset. Tunnista oireet nopeasti!  heti soitto 112 Rauhoita autettava ja auta hänet lepäämään Avh:sta Voi seurata tajuttomuus tai elottomuus, jolloin hoito oireenmukaisesti

13 Rintakipu Oireita: Kipu tuntuu ylävartalolla ja voi säteillä vasempaan kainaloon, käsivarteen ja kaulalle. kylmänhikisyys, pahoinvointia ja hengitys voi vaikeutua. Selvitä kyselemällä, onko ollut rintakipua aiemminkin ja onko siihen lääkkeitä käytössä. Jos autettavalla on mukana omia rintakipua helpottavia lääkkeitä (nitro), voi niitä ottaa. Jos rintakipu ei helpota lääkkeen oton jälkeen tai rintakipukohtaus on autettavalle täysin uutta, soita 112. Jos autettava menee tajuttomaksi tai elottomaksi, hoito oireen mukaan. Rauhoita autettavaa ja auta hänet lepoon esim. puoli-istuvaan asentoon.

14 Turvallisuustiimin info
Mitä mukaan Etiketti latviassa Opintomatkan pelisäännöt

15 Mitä mukaan Passi tai henkilökortti (ajokortti ei riittävä!)
Pankki- ja luottokortit sekä niiden sulkunumerot lääkkeet ja reseptit ( saa tulostettua e-reseptit!) kirjaa ylös puhelimen IMEI-koodi (International Mobile Equipment Identification) ja puhelinnumero, josta voi sulkea liittymän. Suositellaan ottamaan mukaan: Käteistä ja pientä rahaa Latviassa paljon taskuvarkauksia ja pankkikorteilta saatetaan yli veloittaa Paperikopiot passista/henkilökortista sekä pankki- ja luottokorteista

16 Etiketti latviassa käytöstavat melko samat kuin Suomessa
Tervehdys tapahtuu nopealla, varmalla kättelyllä, kättele kaikkia huoneessa olevia Käytä aina titteliä ja sukunimeä puhutellessa, etunimeä voit käyttää kun olet saanut siihen luvan Lahjoja annetaan yleensä perheenjäsenille ja läheisille ystäville Muista aina saapua ajoissa, Pukeudu hyvin Syö lautanen tyhjäksi. Varaudu siihen, että ruokailun jälkeen lauletaan Kun keskustelet latvialaisen kanssa vältä näitä puheenaiheita: Neuvostoliitto, yksityinen elämä, älä vitsaile Latvian kulttuurista. Älä vertaa latviaa venäjään!

17 pelisäännöt opintomatkalla
Sovituista tapaamisajoista tulee pitää kiinni! Ole ajoissa paikalla! Opintomatkaa koskevat samat säännöt, mitä koululla kohtele mm. hotellin ja yritysvierailupaikkojen tiloja kuin omiasi Yritysvierailuilla pukeutumisetiketti Business-casual ja käyttäytyminen sen mukaan Alkoholin vaikutuksen alaisena ei opintotilaisuuksissa saa esiintyä Huomioithan, että krapulakin lasketaan tähän  opintomatka keskeytyy tällöin välittömästi ja opiskelijan tulee palata Suomeen omakustanteisesti Hotellissa ei saa häiritä muita ja ei esim. juoksennella käytävillä Kyseessä on opintomatka, joka on osa opintoja ja se arvioidaan, joten käyttäytyminen sen puitteissa. Yhteiseen ohjemaan pitää voida osallistua ammattimaisella asenteella ja käytöksellä.


Lataa ppt "Lähteet: Punainen risti, Hätäkeskuslaitos,"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google