Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Aivoverenkiertohäiriöt AVH

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Aivoverenkiertohäiriöt AVH"— Esityksen transkriptio:

1 Aivoverenkiertohäiriöt AVH
(Yhdistyksen oma logo tähän)

2 Aivoverenkiertohäiriöt AVH
Aivoinfarkti = aivovaltimotukos. Aivoverenvuoto voi olla aivojen sisäinen (ICH) tai lukinkalvonalainen (SAV). Ohimenevä aivoverenkiertohäiriö (TIA).

3 Aivoverenkiertohäiriöt AVH
Suomessa tapahtuu vuosittain yhteensä noin aivoverenkiertohäiriötä. aivoinfarkteja , aivoverenvuotoja 4 000, vuoden sisällä uusiutuvia infarkteja ja TIA-kohtauksia Sairastuneita on Suomessa yhteensä noin Sairastuneista 3/4 on yli 65-vuotiaita. Joka toiselle jää AVH:n seurauksena pysyvä haitta.

4 Aivoverenkiertohäiriöstä voi seurata esimerkiksi
kehon toispuoleinen halvaus tuntohäiriöitä neuropsykologisia häiriöitä, mm. kielellinen vaikeus eli afasia toisen puolen huomiotta jääminen eli neglect kasvohalvaus puhelihasten halvaus eli dysartria nielemishäiriö eli dysfagia mielialamuutoksia.

5 Afasia Kielenoppimisiän jälkeen ilmenevä kielellisten toimintojen häiriö, jonka yleisin aiheuttaja on AVH. Suomessa 4 000–5 000 henkilöä saa vuosittain afasian. Arvion mukaan Suomessa on yli afaattista henkilöä. Aiheuttaa vaikeuksia kommunikaatiossa ja sosiaaliseen toimintaan osallistumisessa.

6 Henkilöt, joilla on afasia:
Ovat edelleen älykkäitä Tietävät mitä haluavat Ovat pystyviä aikuisia Voivat tehdä päätöksiä omista asioistaan Afasia on kommunikoinnin ongelma.

7 Tunnista AVH:n oireet Toispuolinen raajojen heikkous, tunnottomuus tai holtittomuus. Suupielen roikkuminen. Puhekyvyn häiriö. Toisen tai molempien silmien näköhäiriö tai kaksoiskuvat. Tasapainohäiriö, kävelyvaikeus ja voimakas huimaus yhdessä. Aivoverenvuodossa joskus kova päänsärky. Useimmiten oireet ovat kuitenkin kivuttomia.

8 Nopeus on aivojen pelastus Soita 112!

9 Kiitos! Aivoliitto ry Suvilinnantie 2, 20900 Turku p. 02 2138 200


Lataa ppt "Aivoverenkiertohäiriöt AVH"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google