Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Eri tavoin ongelmallinen perustulo: utopia, sumuverho tai turha himmeli Ilkka Kaukoranta ekonomisti (VTM)

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Eri tavoin ongelmallinen perustulo: utopia, sumuverho tai turha himmeli Ilkka Kaukoranta ekonomisti (VTM)"— Esityksen transkriptio:

1 Eri tavoin ongelmallinen perustulo: utopia, sumuverho tai turha himmeli Ilkka Kaukoranta ekonomisti (VTM)

2 Tiivistelmä Perustulo = epämääräinen sana jonka taakse voi piilottaa melkein mitä tahansa: raakaa leikkausta köyhimpien sosiaaliturvaan valtiontaloudelle tuhollisen kallista rahanjakoautomaattia merkitykseltään vähäistä himmeliä. Erilaisia perustuloja = eri syitä vastustaa. On myös yleisiä syitä vastustaa kaikkia perustulomalleja: poistaisi sosiaaliturvan ohjausvaikutuksen

3 Työn kannustavuus ei parane taikatempuilla
Perustulon keskeinen argumentti on parantaa työn tekemisen houkuttelevuutta. Kannustavuus on karkeasti tuloero työttömän ja työllisen välillä. Vain kaksi tapaa parantaa: keppiä työttömille porkkanaa työllisille. Etuuksien tai verojen nimet ei vaikuta matematiikkaan. Perustulo vaikuttaa kannustimiin vain jos sen kautta muutetaan työllisten ja työttömien suhteellisia tulotasoja.

4 Joissain tilanteissa työstä ei jää paljoa käteen
1600 €/kk työ lisää tuloja vain 400 euroa (75 % efektiivinen veroaste)

5 Kannustimien parantaminen heikentämättä sosiaaliturvaa edellyttää isoja satsauksia
50 % efektiiviseen veroasteeseen päästään jos kaikki pienipalkkaiset saavat 200 €/kk lisää (veronkevennys tai etuus).

6 Kannustimia voisi parantaa myös leikkaamalla sosiaaliturvaa
50 % efektiiviseen veroasteeseen päästään jos sosiaaliturvan taso puolitetaan.

7 Köyhien kepittäjät Osa perustulonkannattajista oikeasti haluavat leikata sosiaaliturvaa tai perusturva. Korvataan tasoltaan hyvä perusturva pienellä perustulolla. Leikkaamalla köyhiltä voidaan parantaa työn kannustimia. Perustulo on savuverho jolla peitetään raju politiikkaa. Hämäys voi jopa toimia, kun perustuloaktivistit haluavat uskoa konsensukseen.

8 Taivaanrannan maalarit
Perustulomalleja on helppo luoda jos ei tarvitse vaivata päätä matematiikalla tai sosiaaliturvan rakenteella. Intuitiivisesti houkuttelevat mallit: perustulo olisi vähintään nykyisen perusturvan suuruinen kenenkään etuuksia ei leikattaisi jokaisesta ansaitusta eurosta jäisi vähintään 50 senttiä käteen turha byrokratia vähenee. Kukaan ei häviä ja monet voittaa = ei lähelläkään kustannusneutraali. Maksaisi miljardeja, tällaiseen ei ole varaa. Jos jostain löytyy tarvittavat miljardit, niin tällaista perustulomallia pitäisi verrata vaihtoehtoisiin tapoihin käyttää ne ylimääräiset miljardit.

9 Hyödyttömien himmeleiden rakentajat
Osa kertoo avoimesti minkälaista mallia kannattaa. Kiitos tästä! Paras esimerkki tästä on Vihreiden perustulomalli. Mallin vaikutukset lasketettiin eduskunnan sisäisellä tietopalvelulla mikrosimuloimalla. Laskelmien johtopäätös: Malli välttää köyhien kepittämisen ja on kustannuksiltaan realistinen. Epäonnistuu tavoitteissaan: kannustimet ei parane ja byrokratia ei vähene. Tulonjaollisesti ongelmallinen.

10 Vihreiden perustulomallista
Kannustavuus ei parane. Esimerkiksi: Työttömyydestä pienipalkkaiseen osa-aikatyöhön. Kotihoidon tuelta töihin. Byrokratia ei juuri vähenisi. Perustulon lisäksi mm.: Työmarkkinatuen lapsi- ja aktivointikorotukset Asumistuki Toimeentulotuki Muut etuudet joihin on oikeus: lapsilisät, elatustuki, ruokavaliokorvaus, Kela- korvaus hammaslääkäristä, jne. Tulonjaollisesti huono. Leikkaisi sekä työntekijöiden että työttömien tuloja sadoilla miljoonilla euroilla Vanhempainvapaalla olevat häviäisivät Suurimpia voittajia olisivat 18–20 vuotiaat, opiskelijat, pelkkiä pääomatuloja saaneet ja yrittäjät.

11 Syyperusteisuus mahdollistaa järkevän ohjauksen
Perustulo olisi ikuinen opintoraha ja kotihoidon tuki kotihoidon tukea lukiolaisen kotiäidille tai -isälle? kotihoidon tukea koti-isälle joka vie lapsensa kunnalliseen päiväkotiin? opintotukea vuosikymmeniä opiskelevalle ikiteekkarille? Karenssivapaa työttömyysturva Nykyään työstä tai työllistymistä edistävästä palvelusta kieltäytyneeltä evätään työttömyysetuus määräajaksi. Myös työstä eroamisesta seuraa korvaukseton määräaika. Perustulomaailmassa karenssien pelko poistuisi perusturvan varassa olevilta työttömiltä käytännössä kokonaan

12 Perustulojankkauksesta kohti realistisia reformeja
Työnkannustavuuden parantamiseen ei ole ihmelääkkeitä, eikä perustulo tätä matematiikkaa muuta. Perustulon vaikutus byrokratiaan olisi suhteellisen vähäinen. Toisaalta romuttaessaan sosiaaliturvan syyperusteisuuden perustulo johtaisi hyvin tehottomaan rahankäyttöön. Puhutaan sen sijaan oikeista asioista: Asumistuen parannus Työkyvyttömyyseläkkeen ja palkan yhteensovitus Isyysvapaan pidennys Sovitellun työttömyyspäivärahan kehittäminen jne


Lataa ppt "Eri tavoin ongelmallinen perustulo: utopia, sumuverho tai turha himmeli Ilkka Kaukoranta ekonomisti (VTM)"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google