Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

O PETUSMINISTERIÖ/Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto/ Ammattikorkeakouluyksikkö/ Hannu Sirén/ as /8.11.2005 /1.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "O PETUSMINISTERIÖ/Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto/ Ammattikorkeakouluyksikkö/ Hannu Sirén/ as /8.11.2005 /1."— Esityksen transkriptio:

1 O PETUSMINISTERIÖ/Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto/ Ammattikorkeakouluyksikkö/ Hannu Sirén/ as /8.11.2005 /1.

2 O PETUSMINISTERIÖ/Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto/ Ammattikorkeakouluyksikkö/ Hannu Sirén/ as /8.11.2005 /2. Ammattikorkeakoulujen määrä Nykyisin 29 ammattikorkeakoulua Voidaanko määrää vähentää vuoteen 2009 mennessä? Onko ylläpitäjillä halua yhdistää ammattikorkeakouluja?

3 O PETUSMINISTERIÖ/Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto/ Ammattikorkeakouluyksikkö/ Hannu Sirén/ as /8.11.2005 /3. Toimipisteiden määrä Nykyisin nuorten koulutukseen johtavaa koulutusta 80 paikkakunnalla Kehittämissuunnitelma 2003-2009: " Yksikkörakennetta kokoamalla pyritään jokaiselle ammattikorkeakoulun yksikölle luomaan edellytyksiä kehittyä eurooppalaisesti ja kansainvälisesti korkeatasoiseksi tutkintoon johtavaa opetusta sekä aluetta palvelevaa tutkimus- ja kehitystyötä järjestäväksi yksiköksi." Olisiko oikea tavoite se, että vuonna 2009 tätä koulutusta olisi enää 60 paikkakunnalla? Niillä paikkakunnilla, joista nuorten koulutus lakkautetaan, tulee tarvelähtöisesti huolehtia alueellisesta kehittämisestä aikuiskoulutuksen ja tk-toiminnan avulla

4 O PETUSMINISTERIÖ/Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto/ Ammattikorkeakouluyksikkö/ Hannu Sirén/ as /8.11.2005 /4. Toimipisteiden määrä... Kehittämissuunnitelma 2003-2009: "Alueellista vaikuttavuutta lisätään koulutustarjonnan rakennetta kehittämällä, kokoamalla ammattikorkeakoulujen aluekehityshankkeita nykyistä suuremmiksi ja eri osa-alueita paremmin yhteenliittäviksi kokonaisuuksiksi sekä lisäämällä ammattikorkeakoulujen verkottumista aluekehitystyön eri osapuolten kassa sekä muiden korkeakoulujen ja oppilaitosten kanssa. Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen yhteistä maakuntakorkeakouluverkostoa kehitetään vastaamaan alueellisiin tarpeisiin."

5 O PETUSMINISTERIÖ/Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto/ Ammattikorkeakouluyksikkö/ Hannu Sirén/ as /8.11.2005 /5. Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteiset aluestrategiat 2005 Opetusministeriön valmisteluryhmä arvioi strategiat –ovatko ne sisällöllisesti sitä, mitä pyydettiin –löytyykö niistä uudenlaisia linjauksia, joilla on myös valtakunnallista merkitystä Parhaat strategiat palkitaan yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen tulossopimusneuvotteluissa Parhaita hankkeita tai kokeilupilotteja käynnistetään yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen hankerahoituksella tulossopimuskaudella 2007-2009 Yhteiset aluestrategiat ovat keskustelussa yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rehtoreiden kokouksessa keväällä 2006

6 O PETUSMINISTERIÖ/Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto/ Ammattikorkeakouluyksikkö/ Hannu Sirén/ as /8.11.2005 /6. Opetus Opintojen sujuvuus: opintojen aloittaminen, keskeyttäminen ja läpäisy - Kehittämissuunnitelma 2003-2008: " Opetuksen laatutason kohottamiseksi kiinnitetään erityistä huomiota yksilöllisiin opintosuunnitelmiin, hyväksilukemiskäytäntöihin, opiskelijoiden ohjaus- ja neuvontapalveluihin sekä keskeyttämisten vähentämiseen liittyviin toimenpiteisiin."

7 O PETUSMINISTERIÖ/Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto/ Ammattikorkeakouluyksikkö/ Hannu Sirén/ as /8.11.2005 /7. Opetus... "Ammattikorkeakoulut lisäävät opetuksessaan opiskelijoiden mahdollisuuksia yksilöllisiin ratkaisuihin opetussisältöjen suhteen. Opiskelijoille vahvistetaan henkilökohtaiset opintosuunnitelmat, lisätään kesäaikaan toteutettavaa opetustarjontaa ja tarjotaan kaikissa koulutusohjelmissa mahdollisuus suorittaa vähintään 20 opintoviikkoa virtuaaliopintoina." "Opettajien ja työelämän yhteyksiä lisätään tarjoamalla kaikille opettajille mahdollisuus osallistua ammattikorkeakoulun yhdessä työyhteisöjen kanssa toteuttamiin tutkimus- ja kehittämishankkeisiin." " Tutkintojen ja opintosuoritusten hyväksilukemisen käytäntöjä yhdenmukaistetaan alakohtaisesti opetusministeriön, ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen välisenä yhteistyönä."

8 O PETUSMINISTERIÖ/Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto/ Ammattikorkeakouluyksikkö/ Hannu Sirén/ as /8.11.2005 /8. Kansainvälistyminen Kehittämissuunnitelma 2003-2008 "Suomalaisten korkeakoulujen kansainvälisen toiminnan edellytysten parantaminen on tärkeää, jotta korkeakoulut voivat vahvistaa asemaansa kansainvälisillä koulutusmarkkinoilla."

9 O PETUSMINISTERIÖ/Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto/ Ammattikorkeakouluyksikkö/ Hannu Sirén/ as /8.11.2005 /9. Kansainvälistyminen... "Tavoitteeksi asetetaan, että vuosikymmenen lopulla vuosittain 8 000 ammattikorkeakouluopiskelijaa ja 6 000 yliopisto opiskelijaa opiskelee osan tutkinnostaan ulkomailla ja että vastaava määrä ulkomaisia vaihto-opiskelijoita opiskelee Suomessa. Ammattikorkeakoulut ja yliopistot lisäävät ulkomaisten tutkinto-opiskelijoiden määrää niin, että vuonna 2008 Suomessa opiskelee yhteensä 12 000 tutkintoa suorittavaa ulkomaalaista. Tätä tarkoitusta varten korkeakoulut järjestävät oman profiilinsa mukaista vieraskielistä opetusta. Korkeakoulut lisäävät kansainvälistä opettajavaihtoa ja helpottavat ulkomaisen opetushenkilökunnan rekrytointia."

10 O PETUSMINISTERIÖ/Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto/ Ammattikorkeakouluyksikkö/ Hannu Sirén/ as /8.11.2005 /10. Korkeakoulujen ulkomaisten tutkinto- opiskelijoiden maksutyöryhmän keskeiset esitykset Yliopisto- ja ammattikorkeakoululakeja muutetaan siten, että tutkintoon johtavan koulutuksen maksuttomuus määritellään koskemaan Suomen (ml. EU/ETA-maiden) kansalaisia. Muutos tulisi voimaan 1.8.2007 alkaen Korkeakoulut päättävät lukukausimaksun suuruudesta vaihteluvälin 3 500 - 12 000 euroa/lukuvuosi puitteissa. Yliopistojen jatkotutkintoa suorittavilta maksua ei peritä. Tilauskoulutuksesta perittävä vähintään kustannukset kattava maksu

11 O PETUSMINISTERIÖ/Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto/ Ammattikorkeakouluyksikkö/ Hannu Sirén/ as /8.11.2005 /11. Jatkotoimenpiteet Hallitus käsittelee asiaa iltakoulussa syksyn aikana –päätökset siitä, miten asiassa edetään –mahdollinen valmistelun käynnistäminen hallituksen esitystä varten Työryhmän muistiota ei lähetetä lausuntokierrokselle tässä vaiheessa Opetusministeriö neuvottelee stipendiohjelman rahoituksesta elinkeinoelämän ja Sitran kanssa

12 O PETUSMINISTERIÖ/Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto/ Ammattikorkeakouluyksikkö/ Hannu Sirén/ as /8.11.2005 /12. Aluekehitys sekä tutkimus- ja kehitystyö Kehittämissuunnitelma 2003-2008 "Alueellista vaikuttavuutta lisätään koulutustarjonnan rakennetta kehittämällä, kokoamalla ammattikorkeakoulujen aluekehityshankkeita nykyistä suuremmiksi ja eri osa-alueita paremmin yhtyeenliittäviksi kokonaisuuksiksi sekä lisäämällä ammattikorkeakoulujen verkottumista aluekehitystyön eri osapuolten kassa sekä muiden korkeakoulujen ja oppilaitosten kanssa." "Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen yhteistä maakuntakorkeakouluverkostoa kehitetään vastaamaan alueellisiin tarpeisiin. Ammattikorkeakoulut vahvistavat yrityshautomotoimintaansa ja edistävät hankkeillaan yrittäjien sukupolvenvaihdoksia sekä naisyrittäjyyttä."


Lataa ppt "O PETUSMINISTERIÖ/Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto/ Ammattikorkeakouluyksikkö/ Hannu Sirén/ as /8.11.2005 /1."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google