Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

LÄMPÖTILAHALLITTAVAT ELINTARVIKEKULJETUKSET-

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "LÄMPÖTILAHALLITTAVAT ELINTARVIKEKULJETUKSET-"— Esityksen transkriptio:

1 LÄMPÖTILAHALLITTAVAT ELINTARVIKEKULJETUKSET-
KULJETUSALAN NÄKÖKULMASTA TARKASTELTUNA ELINTARVIKEALAN KULJETUSYRITTÄJÄT RY SEPPO TOLONEN

2 KUORMA-AUTOJEN KULJETTAMA TAVARAMÄÄRÄ 2008 (417 704 000 t)
Elintarvik- keet ja rehut Kiinteä polttoaine Tienpääl- lystemassa Maa-ainekset Jätteet Koneet ja kulkuvälineet Puu, paperi ja sahatavara Rakennus- materiaalit Öljytuot- teet Metallija- losteet Muut tavaralajit, tyhjät pakkauk- set ja kontit, jne. Kemikaalit Lähde: Tilastokeskus/Tavarankuljetustilasto 2008

3 KUORMA-AUTOJEN KULJETUSSUORITE 2008 (24 53875 milj. tkm)
Puu, paperi ja sahatavara Maa-ainekset Kemikaalit Kiinteät polt- toaineet Lasi, keramiikka muovi,jne. Metallija- losteet Koneet ja Kulkuvälin. Elintarvik- keet ja rehut Rakennus- materiaalit Maatalous- tuoteet ja eläimet Muut tavaralajit ja tyhjät pakkauk- set, kontit, jne. Öljytuotteet Lähde: Tilastokeskus/Tavarankuljetustilasto 2008

4 ELINTARVIKKEET JA REHUT, TAVARAMÄÄRÄ,(T), 2008
( yht milj.t ) Eläinten ruoat ja rehut 3.452 milj t Juomat 2.745 milj t Muut elintarviketeollisuuden tuotteet 8.032 milj t Liha – ja meijeriteollisuuden tuotteet 9.959 milj t Lähde: Tilastokeskus; Tieliikenteen tavarankuljetustilasto 2008

5 ELINTARVIKKEET JA REHUT, KULJETUSSUORITE,(TKM), 2008
( yht milj. tkm ) Eläinten ruuat ja rehut                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               381 milj tkm ( keskimatka 128 km ) Liha ja meijeriteollisuuden tuotteet Juomat 1409 milj tkm ( keskimatka ? km ) 493 milj tkm ( keskimatka 139 km ) Muut elintarviketeollisuuden tuotteet 1406 milj tkm ( keskimatka ??km ) Lähde: Tilastokeskus; Tieliikenteen tavarankuljetustilasto 2008

6 ELINTARVIKKEIDEN TUONTI JA VIENTI 1990 -2008, ( € )
milj.€ Lähde: ELT/Tulli

7 ELINTARVIKKEIDEN TUONTI JA VIENTI 2008 16 000 kuormaa Meritse
                                                                                                          vihannekset hedelmät kala maitojalosteet ( esim. jogurtti ) 3 300 kuormaa 2,8 milj tonnia 1,6 milj tonnia Meritse kuormaa liha voi juusto Lämpösäädeltyjä kuljetuksia ; 72 % viennistä, 65 % tuonnista Autokuljetuksina ( sis. auto-laiva ) jopa 90 % elintarvikekuljetuksista Euroopassa Lähde: Tullihallitus

8 Keskeisimpiä asiakkaita:
Meijeriteollisuus Lihateollisuus Tukkukauppa Kauppa Leipomoteollisuus Juomateollisuus

9 2. SOPIMUSKÄYTÄNTÖ CMR kansainvälinen ”tiekuljetussopimuslaki” määrittelee osapuolten väliset ”ehdot ja vastuut” CMR – rahtikirja tehdään aina kansainvälisessä kuljetuksessa Herkästi pilaantuvien elintarvikkeiden kansainvälisiä kuljetuksia ja tällaisia kuljetuksissa käytettävää erikoiskalustoa koskeva sopimus. ATP sopimus sopimusvaltioiden välillä tuotteet kalusto kuljetuslämpötilat Elintarvikelainsäädäntö: Hygieniavaatimukset Kuljetuslämpötilat Omavalvonta, ketjun kriittiset pisteet ja toiminta, olosuhde valvontaa

10 SUOSITUKSET JA KESKINÄISET SOPIMUKSET
Asiakasvaatimukset tuotekohtaiset asiakaskohtaiset Pitkäaikaisia kuljetussopimuksia vakiintunut toimintatapa Laatujärjestelmät

11 3. Kuljetusyrittäjän vastuut ja velvollisuudet
3.1 Hakemus toiminnan aloittamisesta 3.2 Omavalvonta Velvoite elinkeinonharjoittajalle jo vuonna 1995. Tavoitteena hyödyntää viranomaisten ja elinkeinonharjoittajien resursseja mahdollisimman tehokkaasti. Auton kuormatila on elintarvikehuoneisto. Elinkeinonharjoittajaksi tulkitaan mm. elintarvikkeita kuljettavat yritykset. Omavalvonta on sekä olosuhdevalvontaa että tuotevalvontaa. Kuljetuksissa sovelletaan olosuhdevalvontaa. Omavalvontasuunnitelma

12 Omavalvontasuunnitelma elintarvikkeiden kuljetuksissa tarkoittaa ns
Omavalvontasuunnitelma elintarvikkeiden kuljetuksissa tarkoittaa ns. kriittisten pisteiden kartoittamista. estetään epäkohdan syntyminen toimintaohjeet poikkeamatilanteisiin Kriittisimmät kohdat lämpötilat ja hygienia Päivitys Käyttö

13 3.3. Kaluston hankinta Myyjän vastuu tarjotaan ” oikeaa ” kalustoa kirjataan kaikki sovitut asiat paperille tuote ja sopimus vastaavat toisiaan paperit myös kuntoon luovutettaessa Ostajan vastuu kerrotaan tarve mahdollisimman tarkkaan; ei tulkinnan varaa tarkistetaan,että sopimuksessa on kaikki asiat mitkä on sovittu tarkistetaan tuote/sopimus tuotetta vastaanotettaessa Käyttö Kunnossapito Laatu, puhtaus, soveltuvuus

14 ATP luokituksen voimassaolo
kausitarkastus merkkien poisto Onko eri maiden hyväksymä luokiteltu samanlaista kunnoltaan ?

15 4. KULJETTAJAN VASTUUT JA VELVOLLISUUDET
Lastaus kaluston soveltuvuus korin lämpötila, esijäähdytys tavaran tarkastus, tarvittaessa varauma lastaus, ilmankierto Kuljetus suorat kuljetukset ” irtoperät ” Kuorman purku tarkastus olosuhteet

16 ” ARKEA KULJETUKSISSA ”
Tuotteiden lähtölämpötilat Tuotteiden yhteenkuormaus Kuormien yhdisteleminen Kuorman purkuolosuhteet/tavaroiden vastaanotto


Lataa ppt "LÄMPÖTILAHALLITTAVAT ELINTARVIKEKULJETUKSET-"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google