Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

30.9.2009 Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Keravan Rotaryklubi Leipomoala Suomessa.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "30.9.2009 Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Keravan Rotaryklubi Leipomoala Suomessa."— Esityksen transkriptio:

1 30.9.2009 Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Keravan Rotaryklubi Leipomoala Suomessa

2 30.9.2009 Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Tuotannon bruttoarvo 2007 Koko elintarviketeollisuus: 9 663,8 milj. € Pehmeän leivän osuus 883,6 milj € –eli 9,2 % koko elintarviketeollisuuden bruttoarvosta Koko leipomoteollisuuden 1011 milj € –eli 10,5 % koko elintarviketeollisuuden bruttoarvosta –mukana näkkileipä ja keksit

3 30.9.2009 Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Suomessa monipuolinen ja monimuotoinen leipomokenttä Suomessa on ns. isoja, keskisuuria, pieniä leipomoita  749 leipomoa, vuoden 2008 lopussa. Yli 650 työllistää vähemmän kuin 10 työntekijää Leipomoala työllistää noin 9 500 henkilöä eli noin 27 % koko elintarvikealan 35 000 työvoimasta

4 30.9.2009 Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Teollistuneita ja käsityövaltaisia leipomoita Isot leipomot  pystyvät kilpailemaan myös kansainvälisellä tasolla Keskisuuret  alueellisuus ja paikallisuus, pystyvät kilpailemaan myös isojen leipomoiden kanssa Pienet  paikallisuus ja paikalliset makutottumukset sekä käsityövaltaisuus

5 30.9.2009 Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Markkinaosuudet Fazer Leipomot Oy:n ja Vaasan & Vaasan Oy:n osuus markkinoista yhteensä noin 60 %. Noin 10 – 20 muun suuren tai keskisuuren leipomon osuus markkinoista noin 20 %. Loput 725 leipomoa noin 16 %. Tuonti 4 %.

6 30.9.2009 Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Muutokset toimintaympäristössä Kaupan voimakas ketjuuntuminen. Valikoimapäätökset 60- 70 % valtakunnallisesti ja 20-30 % alueellisesti. Kauppakohtaiset päätökset ovat vain muutama prosentti. Yksittäisen kaupan leipävalikoimasta suurin osa on valtakunnallisten valmistajien tuotteita, noin kolmasosa paikallisten alueleipomoiden tuotteita ja vain muutama prosentti pienten leipomoiden tuotteita. Kauppa on tehostanut toimintaansa massa- ja hyllypaikkojen tehokkaalla hoidolla sekä tuotetietojen keskitetyllä hallinnalla (Tuotetietopankit). Kustannusten nousu  palkat, energia, raaka-aineet ym.  erittäin vaikea siirtää täysimääräisesti hintoihin. Kaupan merkit ja niiden tuominen ulkomailta.

7 30.9.2009 Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Työvoimakustannukset Palkkakustannusten (eli maksettujen palkkojen) osuus yrityksen liikevaihdosta keskimäärin –Leipomoala: 26,7 % –meijeriala: 7,8 % Kaikkien työvoimakustannusten osuus yrityksen liikevaihdosta (palkkojen sivukulut mukana) keskimäärin –Leipomoala: noin 35 % –meijeriala: noin 10 %

8 30.9.2009 Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Kuluttajahintojen kehitys Suomessa 1/2007 – 7/2009 Lähde: Tilastokeskus 2005=100

9 30.9.2009 Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Elintarvikkeiden kuluttajahintakehitys Suomessa 1/2007 – 7/2009 Lähde: Tilastokeskus 2005=100

10 30.9.2009 Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien kuluttajahintakehitys 2006 – 6/2009 2005=100 Lähde: Eurostat

11 30.9.2009 Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Elintarvikkeiden hinnanmuutokset 2008/2009 Lähde: Tilastokeskus

12 30.9.2009 Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Elintarvikkeiden hinnanmuutokset 2008/2009 Lähde: Tilastokeskus

13 30.9.2009 Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Elintarvikkeiden hintakehitys Suomessa 1994 - 2008 Lähde: Tilastokeskus

14 30.9.2009 Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Elintarvikkeiden reaalihintakehitys Suomessa 1994 - 2008 Lähde: Tilastokeskus

15 30.9.2009 Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Palkka- ja hintakehitys leipomoalalla Leivän kuluttajahinta on EU–aikana noussut 30,8 %, kuluttajan ostaessa leivän kaupasta (tilanne tammikuu 2009) Työehtosopimuksen mukaiset peruspalkat ovat nousseet 63 – 74 % (palkat 1.4.2009 lähtien) Lisäksi leipomoalalle maksetaan esim: –klo 21 - 06 välisenä aikana tehdystä maksetaan 100 %:lla korotettu palkka –palvelusvuosi-, ammattitutkinto-, lauantaityölisä ym. –Ansiokehitys vuonna 2009 –Noin 6 %

16 30.9.2009 Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Palkka- ja hintakehitys leipomoalalla Leivän kuluttajahinta on huhtikuusta 2003 noussut 16.8 %, kuluttajan ostaessa leivän kaupasta (tilanne tammikuu 2009) Työehtosopimuksen mukaiset peruspalkat ovat huhtikuusta 2003 nousseet 20 - 24 % (palkat 1.4.2009 lähtien)

17 30.9.2009 Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Palkka- ja hintakehitys leipomoalalla Leivän kuluttajahinta on lokakuusta 2005 noussut 12.6 %, kuluttajan ostaessa leivän kaupasta (joulukuusta 2007 korotus  9,8 %), - tilanne tammikuu 2009 Työehtosopimuksen mukaiset peruspalkat ovat lokakuusta 2005 nousseet 12,9 – 13,7 % (palkat 1.4.2009 lähtien) Huom! Leivän kuluttajahinta on eri asia kuin se hinta, mitä leipomot ovat saaneet myydessään leivän kaupalle

18 30.9.2009 Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Kuluttajahintatilasto Kilohinta keskimäärin koko maa: Pienet ruisleipäset (ruispalaleivät) syyskuu 2003  3,87 € joulukuu 2007  3,64 €  hinta laskenut 5,9 % Marraskuu 2008  3,93 € Heinäkuu 2009  3,81 €  joulukuusta 2007 nousua 4,7 % Syyskuusta 2003 kuluttajahinta laskenut 1,6 %

19 30.9.2009 Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Kuluttajahintatilasto Kilohinta keskimäärin koko maa: Sekahiivaleipä syyskuu 2003  3,67 € joulukuu 2007  3,92 € Marraskuu 2008  4,27 € Heinäkuu 2009  4,30 €  joulukuusta 2007 nousua 9,7 % Syyskuusta 2003 kuluttajahinta noussut 17,2 %

20 30.9.2009 Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Ruoan osuus kulutusmenoista Suomessa 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 195619661971 1976 198119851990 1994/96 1998 2001/02 200320042005 2006 Lähde: Tilastokeskus, Kansantalouden tilinpito * MTT:n arvio 2007* % Ruoka

21 30.9.2009 Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Leivän hinta Leipä kallista vai edullista? Alenevan hinnan perässä juokseminen  loputun tie Seurauksena  Yritystoiminnan keskittyminen  työvoiman väheneminen  ostovoiman väheneminen  lisää halpahalleja?

22 30.9.2009 Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Vahva leipäkulttuuri Suomessa kohtaavat itäinen ja läntinen leipäkulttuuri Leivän terveellisyys –Leipä on paras kuidun lähde Suomalaisuudesta kannattaa maksaa Suomi-lisää –Mikäli halutaan säilyttää monimuotoinen ja monipuolinen sekä myös paikallinen leipomoteollisuus

23 30.9.2009 Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Yrittäjän vastuita ja velvoitteita Työlainsäädäntöön liittyvät vastuut ja velvoitteet  esim. työsopimus- ja vuosilomalaki ym. Työehtosopimuksiin liittyvät vastuut ja velvoitteet  esim. palkanmaksun osalta (peruspalkan, palvelusvuosilisän, yö- ja iltalisien, sairausajan palkan, lomarahan, ylityön jne.), Työturvallisuuslainsäädäntöön liittyvät asiat  esim. työntekijöiden opastus ym.

24 30.9.2009 Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Yrittäjän vastuita ja velvoitteita Elintarvikelainsäädäntöön liittyvät  esim. omavalvonta ym. Työnantajamaksut ja -velvoitteet, esim. ennakonpidätys ym. Vero- ja kirjanpitolainsäädäntöön liittyvät asiat

25 30.9.2009 Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Yrittäjän vastuita ja velvoitteita Työterveyshuoltolakiin liittyvät vastuut ja velvoitteet Ympäristö- ja pakkausjätelainsäädäntöön liittyvät Yhtiölainsäädäntöön, yhtiömuodosta riippuen, liittyvät vastuut ja velvoitteet Yrittäjän tulee olla sopimusoikeuden asiantuntija Yrittäjän tulee huolehtia yrityksen markkinoinnista Velvollisuus huolehtia työviihtyvyydestä

26 30.9.2009 Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Yrittäjän vastuita ja velvoitteita OMAVALVONTA SUUNNITELMA (HACCP) –päivitettävä kerran vuodessa SUOJELUSUUNNITELMA –päivitettävä kerran vuodessa TYÖSUOJELUSUUNNITELMA –päivitettävä kerran vuodessa TULITYÖSUUNNITELMA –päivitettävä kerran vuodessa LAITOSHUOLLONSUUNNITELMA –päivitettävä kerran vuodessa TYÖTERVEYSSUUNNITELMA –päivitettävä kerran vuodessa

27 30.9.2009 Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Yrittäjän vastuita ja velvoitteita TASA-ARVO SUUNNITELMA –laadittava ATEX RÄJÄHDYSSUUNNITELMA –laadittava, päivitettävä kun muutoksia TOVAS SUUNNITELMA –rauhanajan varautuminen –laadittava, päivitettävä kun muutoksia VÄESTÖNSUOJA SUUNNITELMA –laadittava, päivitettävä kun muutoksia SPRINKLERIN KÄYTTÖSUUNNITELMA –laadittava


Lataa ppt "30.9.2009 Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Keravan Rotaryklubi Leipomoala Suomessa."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google