Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

TEKIJÄNOIKEUDET NYT! Kansallinen digitaalinen kirjasto, sähköisten aineistojen tekijänoikeudet ja saavutettavuus – info- ja keskustelutilaisuus Porin taidemuseo.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "TEKIJÄNOIKEUDET NYT! Kansallinen digitaalinen kirjasto, sähköisten aineistojen tekijänoikeudet ja saavutettavuus – info- ja keskustelutilaisuus Porin taidemuseo."— Esityksen transkriptio:

1 TEKIJÄNOIKEUDET NYT! Kansallinen digitaalinen kirjasto, sähköisten aineistojen tekijänoikeudet ja saavutettavuus – info- ja keskustelutilaisuus Porin taidemuseo perjantai 07.05. 2010 kello 10 – 15.30.

2 3 Tulevaisuuden voimatekijät vuonna 2035... Nykyistä huomattavasti merkittävämpi osa taloudesta koostuu aineettomasta tuotannosta sekä sen tuottamasta lisäarvosta, kulttuurituotteiden ja -palveluiden kulutuksesta ja vaihdannasta. Suomen panostus luovuuteen, taiteen ja kulttuurin osaamiseen pitkällä tähtäyksellä on osoittautunut menestyksekkääksi. Kulttuuriperintöä hyödynnetään luovassa taloudessa. Olennainen osa kulttuuriperintöä on digitalisoitu. Kansallisen digitaalisen kirjaston metatiedonhaku toimii osana eurooppalaista digitaalista kirjastoa ja niiden yhteinen käyttöliittymä toimii kaikilla tietojenkäsittelyvälineillä ja alustoilla. Kulttuuri - tulevaisuuden voima Toimikunnan ehdotus selonteoksi kulttuurin tulevaisuudesta Opetusministeriön julkaisuja 2010:10

3 3 Tulevaisuuden voimatekijät vuonna 2035... Taustaselvitykseen kootuista muutospaineista pelkistyi seitsemän ydinaluetta, joiden suhteen tarvitaan yhteiskunta- ja kulttuuripoliittisia linjauksia, arvovalintoja ja ratkaisuja. Nämä ovat: - taiteen ja kulttuurin arvo ja merkitys, - kulttuuriperintö ja kulttuuriympäristö, - kulttuurinen moninaisuus ja monikulttuurisuus, - yhteisöllisyys sekä sivistykselliset ja kulttuuriset oikeudet, - luovuuden edellytykset, kulttuuripalvelut ja tuotannot sekä - kulttuuritoimialojen talous, työllistyminen ja toimeentulo. Tavoitteiden saavuttamisen menetelmiä ja välineitä ovat - hallinnolliset ratkaisut (verkostot, poikkihallinnollisuus), - eri sektoreiden yhteistyömuodot (joustavat rahoitusmallit, poikkisektoraalisuus, taiteen ja tieteen yhteistyö), - rakenteelliset ratkaisut (hallinnolliset rakenteet, virtuaalirakenteet), - teknologiset innovaatiot (sulautettu tietotekniikka, uusi tallenneteknologia,ympäristöteknologia), - yhteisöllinen media, sosiaaliset innovaatiot sekä taiteen ja kulttuurin uudet painopisteet ja sisäinen kehitys. Kulttuuri - tulevaisuuden voima Toimikunnan ehdotus selonteoksi kulttuurin tulevaisuudesta Opetusministeriön julkaisuja 2010:10

4 Luovat alat, tekijänoikeudet ja sähköinen saavutettavuus. Yhteislisensiointi? Mitä tapahtuu tekijänoikeussäännösten näkökulmasta, kun siirrytään kohti valtakunnallisia ja eurooppalaisia tietopalvelurakenteita, Kansallista digitaalista kirjastoa ja Europeanaa? Tekijänoikeudet, lähioikeudet, isyysoikeudet, sitaattioikeudet...: mitä kulttuurialan toimijoiden kannattaa ottaa huomioon sopimuksia tehtäessä ja aineistoja julkaistaessa, mitkä ovat hyvät toimintatavat? Digitaalisten sisältöpalvelujen tuottaminen ja tekijänoikeuskustannukset – kuka maksaa? Voitaisiinko kulttuuriperintöalan sähköisiin sisällöntuotantoprojekteihin hakea yhteistä rahoitusta?

5 10.00 – 10.20Ilmoittautuminen ja kahvi Café Muusassa 10.20 – 10.30 Tilaisuuden avaus, Esko Nummelin Porin taidemuseo 10.30 – 11.00 Katsaus Kansallinen digitaalinen kirjasto-hankkeen tilanteeseen pääsuunnittelija Ari Rouvari, Kansalliskirjasto 11.00 – 11.30KDK ja tekijänoikeudet, yhteislisenssit ja niiden rahoitus? tekijänoikeusneuvos Viveca Still, Opetus- ja kulttuuriministeriö 11.30 – 12.00 Kirjasto-, arkisto- ja museosektorin juridinen yhteistyö ja kulttuuriperinnön saavutettavuus – lakimies Pekka Heikkinen, Kansalliskirjasto 12.00 – 13.00 Lounas, Porin taidemuseon Café Muusa 13.00 – 13.30 Taidemuseoaineistojen erityisproblematiikkaa tekijänoikeuksien näkökulmasta lakimies Tuula Hämäläinen, Valtion taidemuseo, KEHYS 13.30 – 14.00 Kysymyksiä ja keskustelua teemoista (Digikuvasto-palvelu, toiminnanjohtaja Kristel Nybondas Kuvasto ry. Peruuntunut.) 15.00 – 15.30 Iltapäiväkahvit Café Muusassa

6 Luovat alat, tekijänoikeudet ja sähköinen saavutettavuus. Yhteislisensiointi? Mitä tapahtuu tekijänoikeussäännösten näkökulmasta, kun siirrytään kohti valtakunnallisia ja eurooppalaisia tietopalvelurakenteita, Kansallista digitaalista kirjastoa ja Europeanaa? Tekijänoikeudet, lähioikeudet, isyysoikeudet, sitaattioikeudet...: mitä kulttuurialan toimijoiden kannattaa ottaa huomioon sopimuksia tehtäessä ja aineistoja julkaistaessa, mitkä ovat hyvät toimintatavat? Digitaalisten sisältöpalvelujen tuottaminen ja tekijänoikeuskustannukset – kuka maksaa? Voitaisiinko kulttuuriperintöalan sähköisiin sisällöntuotantoprojekteihin hakea yhteistä rahoitusta?


Lataa ppt "TEKIJÄNOIKEUDET NYT! Kansallinen digitaalinen kirjasto, sähköisten aineistojen tekijänoikeudet ja saavutettavuus – info- ja keskustelutilaisuus Porin taidemuseo."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google