Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

ET oppimateriaalit Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "ET oppimateriaalit Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos."— Esityksen transkriptio:

1 ET oppimateriaalit Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos

2 Perusopetus Luokat 1–2 vanha kirja on loppunut
Opetushallitus on julkaissut (9.9.05) erinomaisen verkkoaineiston opettajan tueksi (voi hyvin käyttää myös isommille). > yleissivistävä koulutus > esi- ja perusopetus > elämänkatsomustieto > elämänkatsomustietoa perusopetuksen luokille (laaja sivusto, jossa linkistö näkyviin vähitellen) oppilaille on saatavissa Filosofiaa lapsille -sarjan Nukkesairaala, Elfie sekä Kim ja Jonna . Opettajille löytyy kuhunkin opettajan oppaat (ks. kohta Filosofiaa lapsille -materiaalit).

3 Perusopetus (jatkuu) Luokat 3–5
luokille 3-5 on tehty uusia kirjoja, joista on valmistunut: Satu Honkala, Kimmo Sundström ja Ritva Tuominen: Miina, Ville ja vintiöt - elämänkatsomustieto, OPH, 2006, Kirjan opettajan opas on OPH:n sivuilla. Satu Honkala, Kimmo Sundstrom ja Ritva Tuominen: Miina, Ville ja kulttuurin arvoitus - elämänkatsomustieto, OPH 2008, Kirjan opettajan opas on OPH:n sivuilla. Satu Honkala, Antti Tukonen ja Ritva Tuominen: Miina ja Etiikkaa etsimässä - elämänkatsomustieto, OPH 2010. Joel Backström on kääntänyt 2 ensimäistä ruotsiksi: Mina, Ville och filurerna - Livsåskådningskunskap ja Mina, Ville och filurerna - Kulturens gåta.

4 Perusopetus (jatkuu) Luokat 3–5 (jatkuu)
1.-2. luokkien verkkomateriaaliin kannattaa tutustua vanhaa 3-6lk kirjaa Hyvä kysymys saa Editasta ja kirjakaupoista huonosti, uutta painosta ei enää tule. oppilaille on saatavissa Filosofiaa lapsille –sarjan Harri (ja Liisa), (ks. kohta Filosofiaa lapsille –materiaalit).

5 Perusopetus (jatkuu) Luokat 6–9
Antti Honkanen ja Jari Tirkkonen: Reilu peli, OPH, Kansalaisuus ja hyvä yhteiskunta -kurssia varten. Antti Honkanen, Eino Huotari, Eero Salmenkivi ja Jari Tirkkonen: Katse. Edita Publishing, Kulttuuri, Etiikka ja Tulevaisuus –kursseja varten. Opettajan opas verkossa Editan Oppinetissä (maksullinen). Kristiina Holm, Mari Kronlund, Jarno Parviola & Riitta Vaaramo. Etiikkaa elämänkatsomustietoon. WSOYpro, (Ev.-lut. uskonnon Lipas-sarjan tekijä-tiimi.)

6 Perusopetus (jatkuu) Luokkien 6.–9. kursseista Katsomusten maailma -kurssille ei ole oppikirjaa . vanhaa 7. –9. lk kirjaa Hyvä ajatus! voi soveltuvin osin käyttää (opettajan täydentäessä tarvittaessa). 6-7lk oppilaille on saatavissa Filosofiaa lapsille –sarjan (Harri ja) Liisa, (ks. kohta Filosofiaa lapsille –materiaalit).

7 Lukio Dialogi hyvästä elämästä. Titus Hjelm ja Sebastian Slotte, Tammi, 2007. Dialogi tiedosta ja maailmankuvista. Tuukka Tomperi, Sebastian Slotte ja Titus Hjelm, Tammi, 2007. Dialogi yksilöstä ja yhteisöistä. Tuukka Tomperi ja Juhani Niemelä, Tammi 2007. Dialogi-sarjan kaikkiin kirjoihin on saatavilla maksullinen opettajan materiaali. Sarja on käännetty ruotsiksi (OPH, 2007) . Dialog 1. Et gott liv , översättning Linda Ahlblad, Dialog 2. Kunskap och världsbild, översättning Viktor Paile,  Dialog 3. Individen och samhället, översättning Joel Backström,

8 Lukio (jatkuu) Vanhempaa (alun perin 1985 OPS:iin tehtyä ja 1994 OPS:iin uudistettua) Editan (Valtion painatuskeskuksen) sarjaa käytetään edelleen: Liisa Vihmanen, Timo Airaksinen ja Anssi Kuusela: Lukion elämänkatsomustieto: Hyvä elämä. Liisa Vihmanen, Anssi Kuusela, Ilkka Niiniluoto: Lukion elämänkatsomustieto: Ihminen totuuden etsijänä, Liisa Vihmanen, Timo Airaksinen ja Anssi Kuusela: Lukion elämänkatsomustieto: Hyvä yhteiskunta,

9 Filosofiaa lapsille -materiaalit
Kustantaja on luopunut vanhojen käännösten myynnistä, mutta niitä voi tiedustella kääntäjiltä Elfie + opettajan opas; kysymistä ja tiedonhankintaa, luokille 1-2 Kim ja Jonna + opettajan opas; maailmaan liittyviä kysymyksiä, luokille 1-3 Harri + opettajan opas; päättelyn taitoja ja eettisiä kysymyksiä, luokille 4-6 Liisa + opettajan opas; eettisiä kysymyksiä, luokille 5-7 Oppilaan kirja on kertomus, jonka avaamiseksi opettajan oppaassa on runsaasti vihjeitä sekä aiheisiin liittyviä harjoituksia. Sarjan perustavoite on eettisten ajatteluntaitojen kehittäminen. Ihmisoikeudet ja demokratiakasvatus ovat myös vahvasti esillä.

10 Filosofiaa lapsille –materiaalit (jatkoa)
niin & näin –kirjat (Eurooppalaisen filosofian seura) on aloittanut filosofiaa lapsille ja nuorille kirjojen kustantamisen Tällä hetkellä valmiita ovat teoreettisina taustaesityksinä: Hannu Juuso ja Tuukka Tomperi (toim.): Sokrates koulussa Maughn Gregory (toim.): Filosofiaa lapsille & nuorille. Käytännön käsikirja, 2009. Oscar Brenifier: Keskusteleva opetus, 2009. esi- ja alkuopetukseen: Ann Margaret Sharp: Nukkesairaala, 2010. Ann Margaret Sharp: Kuka minä olen? Nukkesairaala-kertomuksen opettajanopas, 2010.

11 Filosofiaa lapsille –materiaalit (jatkoa)
Beate Børresen, Bo Malmhester & Tuukka Tomperi: Ajatellaan yhdessä – taitavan ajattelun työkirja, (ks. ja lisäksi löytyy samanlaista menetelmää käyttäviä kirjoja muihin aineisiin: Marie-France Daniel et al.: Matildan ja Taavetin matemaattiset seikkailut, 2009. Marie-France Daniel et al.: Matildan ja Taavetin seikkailut tieteen maailmassa, 2009. Marie-France Daniel, Louise Lafortune, Richard Pallascio & Pierre Sykes: Filosofoidaan matematiikasta ja luonnontieteistä, 2010.

12 Verkkoaineistot ET-oppimateriaalista valtaosa löytyy verkosta. Monet kansalaisjärjestöjen ja yhteiskunnan tuottamat sivustot ovat erittäin käyttökelpoisia, esiim. maailma.net ja ihmiusoikeudet.net. Linkkilistoja:


Lataa ppt "ET oppimateriaalit Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google