Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

OSAAMISEN VIENNIN EDISTÄMISESTÄ Alueellisesta hankkeesta ja kansallisesta klusterista MYR:n koulutusjaosto 13.10.2011 Johtaja Kari Seppälä Turun yliopiston.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "OSAAMISEN VIENNIN EDISTÄMISESTÄ Alueellisesta hankkeesta ja kansallisesta klusterista MYR:n koulutusjaosto 13.10.2011 Johtaja Kari Seppälä Turun yliopiston."— Esityksen transkriptio:

1 OSAAMISEN VIENNIN EDISTÄMISESTÄ Alueellisesta hankkeesta ja kansallisesta klusterista MYR:n koulutusjaosto 13.10.2011 Johtaja Kari Seppälä Turun yliopiston koulutus- ja kehittämiskeskus Brahea

2 Lähtökohtia Ulkomailla on laajaa mielenkiintoa suomalaiseen koulutusosaamiseen. Taustalla ovat muun muassa perusopetuksen PISA-tulokset, ammatillisen koulutuksen näytöt, korkeakoulutuksen hyvä taso, koulutuksen hallinnon toimivuus ja osaavat opettajat. Vaikka markkinoilla on kysyntää, vientituotteita on toistaiseksi vähän.  PISA-turismi olisi muutettava kannattavaksi liiketoiminnaksi. Toiminnan laajentaminen ja vakiinnuttaminen edellyttää monenlaista selvittelyä. Osaamista ei viedä millä ehdoilla hyvänsä.

3 Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmaluonnos ”Tutkimuksen ja koulutuksen laadun parantaminen, osaamisperustan vahvistaminen ja koulutusviennin mahdollisuuksien hyödyntäminen edellyttävät kasvavaa kansainvälistä avautumista.” ”Suomalaiset korkeakoulut rakentavat strategisia painopisteitään tukevia kansainvälisiä liittoutumia. Näiden liittoutumien puitteissa kehitetään yhteistä koulutustarjontaa, mukaan lukien kaksois- ja yhteistutkinnot sekä tiivistetään tutkimusyhteistyötä.”

4 Koulutuksen viennin muotoja Opiskelijoita Suomeen (erityisesti maisteriohjelmat) Koulutuspakettien tarjoaminen ulkomailla tai verkossa (mm.täydennyskoulutusta) Järjestelmävienti (kuten KiVa koulu) Ulkomaisten kouluttajien kouluttaminen (kuten kasvatustieteellinen Afrikassa) Ulkomaisten päätöksentekijöiden tuki (esim. ministeriöiden konsultointi, kuten TuTu Laosissa)

5 Ehkä hyödyllistä, kunhan … Mahdollisuuksia Kansainvälistyminen Viennistä kertyvät tuotot Tutkimusyhteistyö Vaatii paljon Vieraat kulttuurit Pitkät neuvotteluprosessit Volyymit Pilottien skaalaaminen

6 Koulutuksen ja osaamisen viennin alueellinen selvityshanke Rahoittajana Varsinais-Suomen liitto Mukana Turun yliopisto, Åbo Akademi ja Turun ammattikorkeakoulu Koulutus- ja kehittämiskeskus Brahea koordinoi. 1.Selvitetään turkulaisten korkeakoulujen kiinnostus ja mahdollisuudet vientiin. 2.Määritellään osapuolten toimintaprosessit, roolit ja vastuut, jotta toiminta saadaan käynnistymään hallitusti. 3.Edistetään pilotteja markkinoiden kiinnostuksen mukaan. 4.Pohjustetaan jatkoaskelia.

7 Mahdollisia tuotekokonaisuuksia Varhaiskasvatus ja opettajankoulutus Kouluviihtyvyys ja hyvinvointi Sosiaalivakuutuksen huippuasiantuntijoiden koulutusohjelma Baltic Sea Region Studies Koulutusta ja konsultaatiota liikenneturvallisuudesta Korkeakoulujen johdon koulutus Avoimen yliopiston verkostomalli

8 Future Learning Finland FLF on kansallinen koulutuksen vientiklusteri, joka toimii Finpron yhteydessä. Jäseninä korkeakouluja, oppilaitoksia, yrityksiä jne. Tarkoituksena on: kehittää koulutuksen viennistä kiinnostuneiden valmiuksia ja osaamista sekä törmäyttää tarjontaa ja kysyntää Tarjouskilpailuihin valmistautumisen, messuihin osallistumisen ja esittelymateriaalin avulla Klusteritoiminnan yhteydessä voidaan hakea lisärahoitusta mm. Tekesiltä tuotteiden rakentamiseksi yliopiston vahvuusalueilla.

9 Klusteritoiminnan yhteistyöaiheet Opettajakoulutus Opetuksen johtaminen ja hallinto Harjoittelukoulut (eNorssi) Kielenopetus ja tieto- ja viestintätekniikka Luonnonsuojelu ja kestävä kehitys Innovaatiot ja liiketoiminnan kehittäminen Yhteiskunnallinen johtaminen, hallintotieteet, hyvä hallinto

10 Eteenpäin Konkreettisten hankkeiden kautta Yhteistyötä rakentamalla Toimintaedellytyksiä vahvistamalla


Lataa ppt "OSAAMISEN VIENNIN EDISTÄMISESTÄ Alueellisesta hankkeesta ja kansallisesta klusterista MYR:n koulutusjaosto 13.10.2011 Johtaja Kari Seppälä Turun yliopiston."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google