Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tieteellinen kirjoittaminen Taulukot, kuviot, esimerkit

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tieteellinen kirjoittaminen Taulukot, kuviot, esimerkit"— Esityksen transkriptio:

1 Tieteellinen kirjoittaminen Taulukot, kuviot, esimerkit
Kuinka voin tietää, mitä ajattelen, ennen kuin näen, mitä olen kirjoittanut? – C. A. Foster Tieteellinen kirjoittaminen Taulukot, kuviot, esimerkit Tuula Marila Kevät 2009 Kielikeskus/Kielipalvelut

2 Sen uskominen, että tieto on saavutettu, on vaarallista
Sen uskominen, että tieto on saavutettu, on vaarallista. Sen uskominen, että tieto on lopullisesti saavutettu, on erittäin vaarallista – taolainen filosofi Sisältö: Taulukot 3–6 Kuviot 7 Esimerkit 8–9 Lähteet 10–11 Linkit 12

3 Taulukot - parantavat tekstin luettavuutta - ovat taloudellisia.
Tulkitse taulukko, mutta - älä toista tekstissä kaikkea, mikä taulukosta käy ilmi! Muista: taulukko ei ole mikään selkeyden tae!

4 Taulukot Taulukon täytyy tuoda tekstiin jotain uutta. Tärkeää:
Kun käytät taulukkoa tai kuviota: - kerro ensin lukijalle, miksi käytät niitä - analysoi tarkemmin vasta sen jälkeen. Muista: - Taulukolla ja kuviolla täytyy aina olla nimi ja järjestysnumero! - Käytetään arabialaisia numeroita juoksevasti omana numerosarjanaan.

5 Taulukot / otsikointi Otsikon kieli tieteellisissä teksteissä
taulukot otsikoidaan tekstin kielellä kansainvälisesti tärkeissä tutkimuksissa tiivistelmän kielellä. Otsikko laitetaan taulukon yläpuolelle. Otsikon tulee olla informatiivinen! Sana TAULUKKO kirjoitetaan isoilla kirjaimilla.

6 Taulukot / asemointi Riviväli - Kaksi riviväliä jätetään ennen taulukon nimeä. - Myös taulukon jälkeen jätetään kaksi tyhjää riviä. Taulukon koko: Isot taulukot on hyvä pienentää arkille mahtuviksi. - Leveydeksi suositellaan tekstin leveyttä. - Jos joudut jatkamaan taulukkoa seuraavalle sivulle, kirjoita sivun oikeaan alareunaan sulkeisiin käsikirjoituksen kielellä: (jatkuu, continues, fortsätter) jne. TAULUKKO 15. (jatkuu). Seuraavalle sivulle kirjoitetaan vasemmalle ylös taulukon numero ja sulkeisiin sama sana kuin edelliselle sivulle.

7 Kuvion punainen lanka Mikä idea kuvion on välitettävä?
Onko kuvio tarpeellinen? - älä käytä, jos se vain toistaa tekstiä! Minkä tyyppinen kuvio sopii mihinkin tarkoitukseen? Yleisiä kuvioita ovat: - pylväskuviot - piirakat - sektoridiagrammit. Numeroi myös kuviot!

8 Esimerkit Tärkeää: Kun laitat esimerkkejä:
- kerro ensin lukijalle, miksi käytät niitä - analysoi tarkemmin vasta sen jälkeen. Esimerkkejä ei kannata laittaa kerralla kovin paljoa. Sisennä esimerkit. Numeroi ne myös.

9 Tärkeää Muista laittaa taulukoihin, kuvioihin ja esimerkkeihin myös lähteet! Muista viitata myös lähteeseen itse tekstissä! Esimerkkejä kuvista ja taulukoista: mikrobiologian esimerkki biotekniikan esseen kirjoitusohje (kuvat ja taulukot sivulla 2)

10 Linkkejä Yliopiston Kielijelppi: ruotsiksi: Verkko-Kielikello: Kotus: Nelli-portaali: Mikrobiologian harjoituskertomus: Metsäekonomian laitoksen graduohjeet: Kirjoittajan työkalupakki:


Lataa ppt "Tieteellinen kirjoittaminen Taulukot, kuviot, esimerkit"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google