Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Selkeän kirjoittamisen huoneentaulu

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Selkeän kirjoittamisen huoneentaulu"— Esityksen transkriptio:

1 Selkeän kirjoittamisen huoneentaulu
kaksi vaihtoehtoa, lähes sama sisältö tulosta ja ota käyttöön tai muokkaa omien tarpeiden mukaan huoneentaulut kokosi joukko selkeästä kielestä kiinnostuneita valtionhallinnon virkamiehiä inspiraation lähteenä toimi mm. Tekstintekijän käsikirja (2011) palautetta voi lähettää osoitteeseen

2 Kenelle kirjoitan ja miksi
– tyyli ja sisältö lukijakunnan mukaan Millainen lukijakunta: taustat, odotukset, tarpeet ja paljonko lukemiseen on aikaa? Mihin pyrin tekstilläni: tiedottamaan, vaikuttamaan, ohjeistamaan vai jotain muuta? Mitä asioita tekstin pitää sisältää? Mieti, mikä on tekstin pääajatus. Varmista, että teksti vastaa kysymyksiin: Kuka? Mitä? Missä? Milloin? Miten? Miksi? Onko tekstissä selkeä rakenne? Herätä lukijan kiinnostus otsikolla. Mieti, mikä on lukijan kannalta paras järjestys esittää asiat. Tee silmäiltäviä tekstejä väliotsikoilla, lihavoinneilla ja kuvilla. Kytke lauseet ja kappaleet toisiinsa. Onko kieli selkeää ja havainnollista? Sano yhdessä lauseessa vain yksi tärkeä asia. Käytä konkreettista kieltä ja esimerkkejä. Käytä passiivia harkiten. Vältä ammattislangia, lyhenteitä ja pitkiä etumääritteitä. Tarkista teksti ja pyydä työkaveria kommentoimaan! Varmista, että tekstin tavoite tulee ymmärretyksi.

3 5. Onko kieli selkeää ja havainnollista?
6. Tarkista teksti! Pyydä työkaveria kommentoimaan! Ymmärtääkö hän tekstin tavoitteen? Ole erityisen huolellinen, jos käytät vanhaa tekstiä leikkaa liimaa -tekniikalla. 5. Onko kieli selkeää ja havainnollista? Sano yhdessä lauseessa vain yksi tärkeä asia. Vaihtele virkepituutta. Käytä konkreettista kieltä ja esimerkkejä. Käytä passiivia harkiten. Vältä ammattislangia, lyhenteitä ja pitkiä etumääritteitä. 4. Onko tekstissä selkeä rakenne? Herätä lukijan kiinnostus otsikolla. Mieti, mikä on lukijan kannalta paras järjestys esittää asiat. Tee silmäiltäviä tekstejä: jäsennä väliotsikoilla, käytä lihavointeja, kuvia jne. Kytke lauseet ja kappaleet toisiinsa. 3. Mitä asioita tekstin pitää sisältää? Mieti, mikä on tekstin pääajatus. Varmista, että teksti vastaa kysymyksiin: Kuka? Mitä? Missä? Milloin? Miten? Miksi? 2. Miksi kirjoitan? Mihin pyrin tekstilläni: tiedottamaan, vaikuttamaan, ohjeistamaan vai jotain muuta? 1. Kenelle kirjoitan? Luo kuva lukijakunnasta: taustatiedot, odotukset, tarpeet, paljonko lukemiseen on aikaa. Luo tyyli ja sisältö lukijan mukaan.


Lataa ppt "Selkeän kirjoittamisen huoneentaulu"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google