Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Eurooppalaiset kulttuurit

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Eurooppalaiset kulttuurit"— Esityksen transkriptio:

1 Eurooppalaiset kulttuurit
Hannele Ylönen 2009

2 Euroopan topografinen kartta

3

4

5 Eurooppa Eurooppa on maanosa, jota rajaavat Atlantin valtameri lännessä, Pohjoinen jäämeri pohjoisessa, Uralvuoret ja Uraljoki idässä, Kaspianmeri, Kaukasusvuoret ja Mustameri kaakossa sekä Välimeri etelässä. Eurooppa muodostaa Aasian kanssa laajan Euraasian mantereen, jonka läntisen viidenneksen se käsittää. Pinta-alaltaan (n. 10,3 miljoonaa km2) Eurooppa on maailman toiseksi pienin maanosa, hieman suurempi kuin Oseania. Euroopassa asuu hieman yli 700 miljoonaa ihmistä, joten se on asukasluvultaan kolmanneksi suurin maanosa Aasian ja Afrikan jälkeen sekä selvästi tiheimmin asuttu maanosa. Euroopassa on noin 50 valtiota.

6 Euroopan sanan etymologia
Nimi Eurooppa on mahdollisesti peräisin kreikkalaisen mytologian prinsessa Europasta, joka joutui härän hahmon ottaneen Zeuksen sieppaamaksi. Toisen teorian mukaan nimi tulee foinikialaisten auringonlaskua merkitsevästä sanasta ereb (Europe MSN Encarta Encyclopedia).

7 Euroopan rajat Keskiajalla Don-jokea pidettiin yleisesti Euroopan itärajana.[2] Ural-vuoristoa on pidetty maanosien rajana luvulta lähtien, jolloin se oli myös Venäjän itärajana. Euroopan kaakkoisraja Mustanmeren ja Kaspianmeren välillä on vaihdellut, mutta nykyisin tavallisimmin Kaukasus-vuoristossa. Nykyisin Eurooppa tarkoittaa usein Euroopan unionin jäsenmaita.[4] EU:ssa on 27 maata, joista Kypros luetaan yleensä maantieteellisesti Aasiaan. FN 2 Iso tietosanakirja, 3. osa (Edom-Gotthielf), art. Eurooppa, Otava 1933 FN 4 Eurooppanaisia ja Eurooppa-ongelmia Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, 2005

8 Euroopan historia Euroopan kulttuuriperintö pohjautuu etenkin antiikin Kreikkaan, Rooman valtakuntaan ja Lähi-idästä tulleeseen kristinuskoon. 1400-luvulta lähtien eurooppalaiset valtakunnat, erityisesti Espanja (aiemmin Kastilia), Portugali sekä myöhemmin Alankomaat, Ranska ja Britannia rakensivat suuria kolonialistisia imperiumeja Afrikkaan, Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan sekä Aasiaan.

9 Euroopan ilmasto ja kasvillisuus
Euroopan eteläosat kuuluvat subtrooppiseen ilmastovyöhykkeeseen, mutta suurin osa kuuluu lauhkeaan vyöhykkeeseen. Kaikkein pohjoisimmat osat kuuluvat kylmään vyöhykkeeseen. Euroopassa.

10 Euroopan maastotyypit

11 Euroopan kasvillisuusalueet; http://en.wikipedia.org/wiki/Europe

12

13 1 Armenian ja Kyproksen katsotaan kuuluvan maantieteellisesti Aasiaan, mutta kulttuurisesti ja historiallisesti Eurooppaan. 2 Azerbaidžan, Georgia, Kazakstan, Turkki ja Venäjä sijaitsevat maantieteellisesti osittain Aasian puolella, joten luvuissa on otettu huomioon ainoastaan Euroopan-puoleiset osat. 3 Lukuihin ei ole laskettu mukaan Afrikkaan kuuluvia Kanariansaaria eikä Ceutaa ja Melillaa. 4 Abhasia ja Etelä-Ossetia ovat julistautuneet yksipuolisesti itsenäisiksi, minkä on vain kaksi YK:n jäsenvaltiota tunnustanut. Kosovo on julistautunut yksipuolisesti itenäiseksi, minkä vain 56 YK:n jäsenmaata on tunnustanut. 5 Lukuihin ei ole laskettu Aasiaan kuuluvia Dodekanesian saaria eikä Pohjois-Egean saariryhmän kreikkalaisia saaria (paitsi Eurooppaan kuuluvat Agios Efstratios ja Limnos). 6 Pohjois-Kyproksen turkkilaisalue on julistautunut yksipuolisesti itsenäiseksi, minkä on vain yksi YK:n jäsenvaltio tunnustanut.

14 7 Transnistria on julistautunut yksipuolisesti itsenäiseksi, mitä ei ole yksikään YK:n jäsenvaltio tunnustanut. 8 Lukuihin ei ole laskettu mukaan Afrikkaan kuuluvaa Madeiran saariryhmää. 9 Luvuissa on otettu huomioon vain Ranskan Euroopassa sijaitsevat osat.

15 1 Armenian ja Kyproksen katsotaan kuuluvan maantieteellisesti Aasiaan, mutta kulttuurisesti ja historiallisesti Eurooppaan. 2 Azerbaidžan, Georgia, Kazakstan, Turkki ja Venäjä sijaitsevat maantieteellisesti osittain Aasian puolella, joten luvuissa on otettu huomioon ainoastaan Euroopan-puoleiset osat. 3 Lukuihin ei ole laskettu mukaan Afrikkaan kuuluvia Kanariansaaria eikä Ceutaa ja Melillaa. 4 Abhasia ja Etelä-Ossetia ovat julistautuneet yksipuolisesti itsenäisiksi, minkä on vain kaksi YK:n jäsenvaltiota tunnustanut. Kosovo on julistautunut yksipuolisesti itenäiseksi, minkä vain 56 YK:n jäsenmaata on tunnustanut. 5 Lukuihin ei ole laskettu Aasiaan kuuluvia Dodekanesian saaria eikä Pohjois-Egean saariryhmän kreikkalaisia saaria (paitsi Eurooppaan kuuluvat Agios Efstratios ja Limnos). 6 Pohjois-Kyproksen turkkilaisalue on julistautunut yksipuolisesti itsenäiseksi, minkä on vain yksi YK:n jäsenvaltio tunnustanut. 7 Transnistria on julistautunut yksipuolisesti itsenäiseksi, mitä ei ole yksikään YK:n jäsenvaltio tunnustanut. 8 Lukuihin ei ole laskettu mukaan Afrikkaan kuuluvaa Madeiran saariryhmää. 9 Luvuissa on otettu huomioon vain Ranskan Euroopassa sijaitsevat osat.

16 1 Armenian ja Kyproksen katsotaan kuuluvan maantieteellisesti Aasiaan, mutta kulttuurisesti ja historiallisesti Eurooppaan. 2 Azerbaidžan, Georgia, Kazakstan, Turkki ja Venäjä sijaitsevat maantieteellisesti osittain Aasian puolella, joten luvuissa on otettu huomioon ainoastaan Euroopan-puoleiset osat. 3 Lukuihin ei ole laskettu mukaan Afrikkaan kuuluvia Kanariansaaria eikä Ceutaa ja Melillaa. 4 Abhasia ja Etelä-Ossetia ovat julistautuneet yksipuolisesti itsenäisiksi, minkä on vain kaksi YK:n jäsenvaltiota tunnustanut. Kosovo on julistautunut yksipuolisesti itenäiseksi, minkä vain 56 YK:n jäsenmaata on tunnustanut. 5 Lukuihin ei ole laskettu Aasiaan kuuluvia Dodekanesian saaria eikä Pohjois-Egean saariryhmän kreikkalaisia saaria (paitsi Eurooppaan kuuluvat Agios Efstratios ja Limnos). 6 Pohjois-Kyproksen turkkilaisalue on julistautunut yksipuolisesti itsenäiseksi, minkä on vain yksi YK:n jäsenvaltio tunnustanut. 7 Transnistria on julistautunut yksipuolisesti itsenäiseksi, mitä ei ole yksikään YK:n jäsenvaltio tunnustanut. 8 Lukuihin ei ole laskettu mukaan Afrikkaan kuuluvaa Madeiran saariryhmää. 9 Luvuissa on otettu huomioon vain Ranskan Euroopassa sijaitsevat osat.

17

18 Euroopan kaupungit Euroopassa on 17 kaupunkia, joissa on yli 1,5 miljoonaa asukasta. Euroopan suurin kaupunki pinta-alaltaan on Rovaniemi.

19 Euroopan uskonnot Eurooppalaisista noin 75 % on kristittyjä, 8 % muslimeja. Muslimeista suurin osa asuu Venäjän ja Turkin Euroopan-puoleisissa osissa, Bosnia- Hertsegovinassa ja Albaniassa.[8] Noin 17 % ei tunnusta mitään uskontoa. Juutalaisia on alle yksi prosentti. Muslims in Europe BBC, 2005

20

21 Euroopan väestö Euroopassa asuu nykyisin n. 680 miljoonaa henkeä.
Väkiluvun kasvu on hidasta verrattuna muihin maanosiin, mutta ikääntyminen on nopeaa: vuonna yli 65-vuotiaiden osuus oli 16 prosenttia väestöstä. Vuoteen 2050 mennessä sen on laskettu kasvavan 28 prosenttiin.[6] The Geopolitics of world population change Center for Strategic & International Studies, 2007

22 Väestönkasvu- ja lasku Euroopassa

23 Euroopan kielet Euroopassa puhutaan noin 230 kieltä, mikä on vain 3 % maailman kielten lukumäärästä.[7] Indoeurooppalaisten kielten puhujia on yli 90 prosenttia. Suurimmat kieliryhmät ovat slaavilaiset, germaaniset ja romaaniset kielet. Interactive Language Map The National Virtual Translation Center, 2007.

24 Venäjä on Euroopan tärkeä öljyn ja kaasun tuottaja. http://en

25 Lähteet Norman Davies: Europe: A History

26 Linkit Tietoa Euroopan maista Council of Europe
Europe travel guide from Wikitravel European Union Europe entry at The World Factbook The Columbia Gazetteer of the World Online Columbia University Press


Lataa ppt "Eurooppalaiset kulttuurit"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google