Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Valtiomuoto: liittotasavalta Presidentti: Dmitri Medvedev

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Valtiomuoto: liittotasavalta Presidentti: Dmitri Medvedev"— Esityksen transkriptio:

1 Valtiomuoto: liittotasavalta Presidentti: Dmitri Medvedev
Pääkaupunki: Moskova ( as.) Muita kaupunkeja: Pietari (4 661 219 as.) Novosibirsk (1 425 600 as.) Nižni Novgorod (1 334 249 as.), Jekaterinburg, Omsk, Ufa, Tšeljabinsk, Kazan, Rostov-na-Donu, Volgograd, Perm,Vladivostok Pinta-ala: 17 075 400 km² Väkiluku (2006): Valuutta: rupla (RUB)

2 Venäjää puhuu noin 290 miljoonaa ihmistä Äidinkielenään noin 165 miljoonaa. Suomessa on henkilöä, joiden äidinkieleksi on rekisteröity venäjä.

3 indoeurooppalaiset kielet
Kielikunta: indoeurooppalaiset kielet Kieliryhmäs: slaavilaiset kielet itäslaavilaiset kielet

4 Kielen rakenne, sanasto ja sanajärjestys
muiden kielten kanssa yhteisiä sanoja on runsaasti мама, жена (англ. queen, гр. γυνή), вода (нем. Wasser, англ. water), день (нем. Dag, исп. dia), ночь (нем. Nacht, исп.noche, ит. Notte) nykyvenäjässä on paljon kansainvälisiä lainasanoja спектакль (франц. spectacle), кафе (нем. kaffee, фр. café), карандаш (тюрк. karadaš),вагон (нем. Wagen), холм (др. герм. *hulma-, англосакс. holm) koska on sijataivutus, sanajärjestys on melko vapaa sanajärjestykseen ei aluksi tarvitse kiinnittää huomiota Venäjästä on lainautunut paljon sanoja suomenkin kieleen kapakka (кабак ), siisti (чистый),mesta (место), toveri(товарищ), kanava(канал) ja voro(вор),vanna(ванна) ja palttoo(пальто).

5 Venäjän kyrillinen kirjaimisto:
Venäjää kirjoitetaan kyrillisin aakkosin perustuu kreikkalaiseen kirjaimistoon liittyy ortodoksiseen uskontoon, joka tuli Kreikan kautta Venäjälle

6 KIELEN HISTORIA Vuonna 863 Pyhät Kyrillos ja Methodios saivat Bysantin hallitsijalta tehtävän luoda slaavilaisille kielille tai murteille yhtenäinen kirjoitusjärjestelmä. Työn tuloksena syntyi glagoliittinen kirjaimisto, josta myöhemmin kehittyi sitä ja kreikkalaista kirjaimistoa sekoitettuna edustava – yhä Kyrilloksen nimeä kantava – kyrillinen kirjaimisto. Venäjäksi sitä kutsutaan nimellä kirillitsa (кириллица).

7 Kyrillinen kirjaimisto v. 1708
Kirkkoslaavi Muinaiskirkkoslaavin kirjaimisto on vanhin kyrillisistä kirjaimistoista, ja se on peräisin 900-luvulta. Siihen kuuluu 43 kirjainta Kyrillinen kirjaimisto v. 1708 Pietari Suuri uudisti venäjän aakkoset luvun alussa Vuoteen 1708 mennessä kirjaimisto oli kehittynyt paljon, ja kirjainten määrä oli vähentynyt 34:ään.

8 Venäjän kirjaimisto ja aakkostot
Nykyvenäjän kirjaimisto perustuu suurelta osin vuoden 1708 kyrilliseen kirjaimistoon, ja siinä on 33 kirjainta. Nykyvenäjän kirjaimistossa on pystyt- ja käsin kirjoitetut aakkoset. Mutta jotkut käsin kirjoitetut aakkoset eroavat pystyn kirjoitetuista aakkosista. (a,b, V v, Dd, L, T )


Lataa ppt "Valtiomuoto: liittotasavalta Presidentti: Dmitri Medvedev"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google