Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Vainoista herätykseen Ap t. 8:1-17.  Jumalan sanallinen ilmoitus on lisääntyvää ja se huipentuu Jeesuksen ihmiseksi tulemiseen.  Pelastusilmoitus loppuu.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Vainoista herätykseen Ap t. 8:1-17.  Jumalan sanallinen ilmoitus on lisääntyvää ja se huipentuu Jeesuksen ihmiseksi tulemiseen.  Pelastusilmoitus loppuu."— Esityksen transkriptio:

1 Vainoista herätykseen Ap t. 8:1-17

2  Jumalan sanallinen ilmoitus on lisääntyvää ja se huipentuu Jeesuksen ihmiseksi tulemiseen.  Pelastusilmoitus loppuu apostolien ajan päättyessä.

3  Jeesuksen antaessa lähetyskäskyn ei vielä tiedetty, että pakanat pääsevät suoraan pelastuksen lähteelle.

4 Ap t 8:1-17  1. Myös Saulus hyväksyi Stefanuksen surmaamisen. Ja sinä päivänä nousi suuri vaino Jerusalemin seurakuntaa vastaan; ja kaikki hajaantuivat ympäri Juudean ja Samarian paikkakuntia, paitsi apostolit. 2. Ja muutamat jumalaapelkääväiset miehet hautasivat Stefanuksen ja pitivät hänelle suuret valittajaiset. 3. Mutta Saulus raateli seurakuntaa, kulki talosta taloon ja raastoi ulos miehiä ja naisia ja panetti heidät vankeuteen. 4. Ne, jotka näin olivat hajaantuneet, vaelsivat paikasta toiseen ja julistivat evankeliumin sanaa. 5. Ja Filippus meni Samarian kaupunkiin ja saarnasi heille Kristusta. 6. Ja kansa otti yksimielisesti vaarin siitä, mitä Filippus puhui, kun he kuulivat hänen sanansa ja näkivät ne tunnusteot, jotka hän teki. 7. Sillä monista, joissa oli saastaisia henkiä, ne lähtivät pois huutaen suurella äänellä; ja moni halvattu ja rampa parani. 8. Ja syntyi suuri ilo siinä kaupungissa.

5  9. Mutta ennestään oli kaupungissa muuan mies, nimeltä Simon, joka harjoitti noituutta ja hämmästytti Samarian kansaa sanoen olevansa jokin suuri; 10. ja häntä kuuntelivat kaikki, pienet ja suuret, ja sanoivat: "Tämä mies on se Jumalan voima, jota kutsutaan 'suureksi'". 11. Ja he kuuntelivat häntä sentähden, että hän kauan aikaa oli noituuksillaan heitä hämmästyttänyt. 12. Mutta kun he nyt uskoivat Filippusta, joka julisti evankeliumia Jumalan valtakunnasta ja Jeesuksen Kristuksen nimestä, niin he ottivat kasteen, sekä miehet että naiset. 13. Ja Simon itsekin uskoi, ja kasteen saatuansa hän pysytteli Filippuksen seurassa; ja nähdessään ihmeitä ja suuria, voimallisia tekoja hän hämmästyi. 14. Mutta kun apostolit, jotka olivat Jerusalemissa, kuulivat, että Samaria oli ottanut vastaan Jumalan sanan, lähettivät he heidän tykönsä Pietarin ja Johanneksen. 15. Ja tultuaan sinne nämä rukoilivat heidän edestänsä, että he saisivat Pyhän Hengen; 16. sillä hän ei ollut vielä tullut yhteenkään heistä, vaan he olivat ainoastaan kastetut Herran Jeesuksen nimeen. 17. Silloin he panivat kätensä heidän päällensä, ja he saivat Pyhän Hengen.

6  Ap t:ssa on kolme pelastushistoriallista ja samalla ainutlaatuista murroskohtaa.

7  Ensimmäisenä helluntaina syntyy uuden liiton seurakunta, kun Jumala kastaa Pyhällä Hengellä Jerusalemissa olevat uskovat juutalaiset.

8  Toinen suuri pelastushistoriallinen murroskohta on, kun Samarialaiset saavat evankeliumin ja heidät kastetaan Pyhällä Hengellä.

9  Kolmas suuri pelastushistoriallinen murros on, kun täyspakanat saavat kuulla evankeliumin Kesareassa Ap t. 10. Pakanat kastetaan Pyhällä Hengellä.

10  ”Pakanat” - ”Juutalaiset”

11

12  Jeesuksen ajan samarialaiset olivat ”puolijuutalaisia” tai ”puolipakanoita”

13  Nyt alkaa se toinen vaihe, josta Jeesus puhui Ap t. 1:8: ”Kun Pyhä Henki tulee teihin, niin te saatte voiman, ja te tulette olemaan minun todistajani, sekä Jerusalemissa että koko Juudeassa ja Samariassa ja aina maan ääriin saakka.”

14  Jeesus sanoi: ”Älkää menkö pakanoiden keskuuteen älkääkä mihinkään Samarian kaupunkiin…” Mt 10:5

15  ”Kun hänen opetuslapsensa Jaakob ja Johannes sen näkivät, sanoivat he: Herra tahdotko, niin sanomme, että tuli taivaasta tulkoon alas ja hävittäköön heidät?” Lk 9:52

16  Kaikissa kolmessa tapauksessa: Jerusalemissa, Samariassa ja Kesareassa on keskeisesti mukana apostoli Pietari ”taivaan valtakunnan avaimineen”.

17  Pelastushistorialliset murroskohdat on otettava huomioon tutkittaessa Ap t:n kasteteologiaa ja Pyhän Hengen teologiaa

18  Jumala varmisti, ettei synny kahta Kristuksen ruumista eli seurakuntaa. Seurakunta pysyy yhtenä.

19  Silloin Pietari sanoi: ”Ei kaiketi kukaan voi kieltää kastamasta vedellä näitä, jotka ovat saaneet Pyhän Hengen niin kuin mekin?”. Myöhemmin Jerusalemissa Pietari joutui tekemään selvitystä Kesarean tapahtumasta. Hän sanoi (11:15): Pyhä Henki tuli pakanoiden päälle niin kuin alussa meidänkin päällemme. Eli hän viittaa helluntaihin.

20  Paavali puhuu ”evankeliumin salaisuudesta”. Mikä tämä salaisuus on? Hän itse vastaa (Ef 3:3-): ”Minulle on ilmestyksessä annettu tiedoksi tämä salaisuus… Sitä ei menneiden sukupolvien aikana annettu ihmisten tietoon, …että näet pakanatkin ovat kanssaperillisiä ja yhtä ruumista ja osallisia lupaukseen Kristuksessa Jeesuksessa.”

21  (1:8): ”kun Pyhä Henki tulee teihin, niin te saatte voiman, ja te tulette olemaan minun todistajani sekä Jerusalemissa että koko Juudeassa ja Samariassa ja aina maan ääriin saakka"

22  1. Jerusalemissa (juutalaisille).  2. Koko Juudeassa (juutalaisille).  3. Samariassa (puolipakanat/puolijuutalaiset).  4. Maan ääriin saakka (kaikille pakanoille ja myös juutalaisille).

23  ”Juutalaiset, puolijuutalaiset, pakanat” –kolmijako ei ainoastaan noudata maantieteellistä jakoa vaan se on ennen muuta pelastushistoriallinen.

24 ”Kastaa Hengellä”  Uudessa testamentissa ilmaisua käytetään seitsemän kertaa.  Jokaisessa evankeliumissa sitä käytetään kerran. Jokaisessa on sama sisältö. Niissä viitataan tulevaan. Johannes Kastaja sanoi: ”Minä kastan teidät vedellä, mutta hän kastaa teidät Pyhällä Hengellä”

25  Ap t. 1:5: ”Sillä Johannes kastoi vedellä, mutta teidät kastetaan Pyhällä Hengellä, ei kauan näitten päivien jälkeen.” Viittaa helluntaihin.

26  Kesarean tapahtuma on verrannollinen ensimmäisen helluntain tapahtumaan. Ap t 11:15 Pietari kertoo: ”kun minä rupesin puhumaan, tuli Pyhä Henki heidän päällensä, niin kuin alussa meidänkin päällemme. Silloin minä muistin Herran sanan, jonka hän sanoi: ”Johannes kastoi vedellä, mutta teidät kastetaan Pyhällä Hengellä.”

27  Viimeisen kerran Ut käyttää termiä 1. Kor 12:13: ”Me olemme kaikki yhdessä Hengessä kastetut yhdeksi ruumiiksi, olimmepa juutalaisia tai kreikkalaisia, orjia tai vapaita, ja kaikki olemme saaneet juoda samaa Henkeä.”

28  ”Kastaa Hengellä” ilmaisu näyttää selvästi viittaavan aina näihin pelastushistoriallisiin murroskohtiin.

29  Sanonnalla viitataan kollektiiviseen eli juutalaisten ja pakanoiden pelastushistorialliseen murroskohtaan. Kastaa Hengellä –ilmaisua ei käytetä yksittäisen ihmisen kohdalla.

30  Samarialaiset saivat ensimmäistä kertaa omistaa evankeliumin kristillisen kasteen ja Pyhän Hengen saamisen välityksellä.


Lataa ppt "Vainoista herätykseen Ap t. 8:1-17.  Jumalan sanallinen ilmoitus on lisääntyvää ja se huipentuu Jeesuksen ihmiseksi tulemiseen.  Pelastusilmoitus loppuu."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google