Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Varhaiskasvatuksen tietotuotannon nykytila ja haasteet Tarja Kahiluoto, neuvotteleva virkamies Yleissivistävän koulutuksen ja varhaiskasvatuksen osasto.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Varhaiskasvatuksen tietotuotannon nykytila ja haasteet Tarja Kahiluoto, neuvotteleva virkamies Yleissivistävän koulutuksen ja varhaiskasvatuksen osasto."— Esityksen transkriptio:

1 Varhaiskasvatuksen tietotuotannon nykytila ja haasteet Tarja Kahiluoto, neuvotteleva virkamies Yleissivistävän koulutuksen ja varhaiskasvatuksen osasto

2 Tiedontuotannon nykytilasta
Varhaiskasvatus osaksi kasvatus- ja koulutusjärjestelmää – Varhaiskasvatuslain (36/1973) 8 §:n mukaan lasten päivähoidon yleinen suunnittelu, ohjaus ja valvonta kuuluvat opetus- ja kulttuuriministeriölle. Asiantuntijavirastoksi Opetushallitus ; ei tilastoviranomainen -> luotava OKM:lle varhaiskasvatuksen lähtökohdista soveltuva tiedontuotanto ja tilastointi sekä huolehdittava tiedontuotannon edellyttämästä lainsäädännöstä Lakisääteisten tehtävien toteuttamiseksi tarvitaan ajantasaista tietoa varhaiskasvatuksen piiriin kuuluvista lapsista, heidän huoltajistaan, varhaiskasvatuksen henkilöstöstä sekä varhaiskasvatuksen kustannuksista. Nykyisiä tiedontuotannon haasteita kuvattu OKM:n selvityksessä ”Varhaiskasvatuksen historia, nykytila ja kehittämisen suuntalinjat (OKM 2014:12).

3 Tiedontuotannon nykytilasta, jatkuu
Tilastoraportteja on pääosin laatinut THL ja tiedot on kerännyt pääosin Tilastokeskus ja THL. Tietoja kerää myös esim. Kela, Kuntaliitto ja aluehallintovirastot. THL on laatinut Tilastokeskuksen keräämän tiedon pohjalta vuosittain tilastoraportin viimeisin Lasten päivähoito (THL 28/2015) Vuosittaista tilastoraporttia täydentää 3 vuoden välein tehty ”erillisraportti” viimeisin Lasten päivähoito 2013 – Kuntakyselyn osaraportti (THL 16/2014)

4 Tiedontuotannon nykytilasta, jatkuu
Muita THL:n tilastoraportteja, joissa ollut päivähoidon tietoja Kuntien terveys- ja sosiaalipalvelujen henkilöstö, Yksityiset sosiaalipalvelut (SVT-julkaisu), Sosiaali- ja terveyspalvelujen henkilöstö (SVT-julkaisu), Sosiaalimenot ja rahoitus (SVT-julkaisu), Sosiaali- ja terveysalan tilastollinen vuosikirja (SVT-julkaisu) sekä Yksityinen palveluntuotanto sosiaali- ja terveydenhuollossa (SVT-julkaisu). Lisäksi Kuntasektorin palkat –tilasto, Työssäkäyntitilasto ja koulutustilastot.

5 Tiedontuotannon nykytilasta, jatkuu
Tilastotietoa saadaan vuosittain mm. lapsimääristä tilastoajankohtana , ikävuosittain päiväkoti, perhepäivähoito, leikkitoiminta, kokopäivähoito, osapäivähoito, hoitopäivien määrä Erillisselvityksestä saadaan lisäksi 3 vuoden välein tietoa: päiväkodin johtajista erityisen tuen tarpeessa olevista lapsista ja tukitoimista ryhmäperhepäiväkotien lukumäärästä vuorohoidossa olevien lasten määrästä maahanmuuttajataustaisten lasten määrästä lapsikohtaisen varhaiskasvatussuunnitelman laatimisesta lasten jakautuminen asiakasmaksun suuruuden mukaan Kela Yksityisen hoidon ja kotihoidon tuen käyttö

6 Haasteita ja kehittämistarpeita
Tiedon kokoaminen haastavaa. Monia tietolähteitä ja kuntien keräämä tieto ei aina ole vertailukelpoista. Kunnissa eri tietojärjestelmiä käytössä. Käsitteiden epäyhtenäisyys. Tiedonkeruuta ei ole suunniteltu varhaiskasvatuksen lähtökohdista Ei henkilöpohjaista tiedonkeruuta – vaikeuttaa esim. taloudellisten vaikutusten arviointia. Etenkin henkilöstöstä saatava tieto ei ole riittävää eikä vastaa varhaiskasvatuksen kehittämisen tarpeisiin. Esim. nykyiset toimialaluokitukset ja lukuisat ammattinimikkeet eivät kohtaa tarpeita. Myöskään yksityisen palvelun tuottajan järjestämästä varhaiskasvatuksesta ei saada kattavasti tietoa – Valviran ylläpitämä Valveri-rekisteri ja Kelan tiedot tukien käytöstä.

7 Vardan tavoite Tavoitteeksi asetettu toteuttaa uudenlainen tapa tuottaa varhaiskasvatusalaa kuvaavaa tietoa. -> viranomaistiedon liikkuvuus ja hyödyntäminen nykyistä paremmin THL:n kanssa on sovittu tiedontuottamisen jatkuvuudesta erillissopimuksella vuosiksi 2016 ja Myös erillisraportti tehdään vielä vuodesta 2016. Tavoitteena, että varhaiskasvatuksen parissa työskentelevillä viranomaisilla olisi käytössään ajantasaiset ja kattavat tietovarannot 2018 lähtien.

8 Tietotarpeita Laaja-alaisesti tietoa varhaiskasvatuksen toiminnasta ja kustannuksista. Lainsäädännön valmistelu ja vaikutusten arviointi. Toiminnan ohjaus, kehittäminen, seuranta ja valvonta. Henkilöstön koulutuksen ja saatavuuden ennakointi. Tutkimuksellinen tiedon hyödyntäminen.


Lataa ppt "Varhaiskasvatuksen tietotuotannon nykytila ja haasteet Tarja Kahiluoto, neuvotteleva virkamies Yleissivistävän koulutuksen ja varhaiskasvatuksen osasto."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google