Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
2
ERITYISRUOKAVALIOT Mikä on erityisruokavalio?
Erityisruokavaliossa rajoitetaan yhden tai useamman ruoka-aineen käyttö terveydellisistä, eettisistä tai elämänkatsomuksellisista syistä.
3
Terveydelliset syyt Terveydellisiin syihin perustuvia erityisruokavalioita ovat esimerkiksi gluteeniton ruokavalio, laktoositon ruokavalio, diabeetikon ruokavalio, allergiaruokavaliot, laihdutusruokavaliot, urheilijoiden ruokavaliot jne.
4
Eettiset syyt Eettisiin syihin perustuvia ruokavalioita ovat esimerkiksi vegetarismi ja veganismi Vegetarismi: ei syödä lihaa, mahdollisesti muutkin eläinkunnan tuotteet rajoitettu Veganismi: ei käytetä mitään eläinkunnan tuotteita (liha, maitotuotteet, kananmunat)
5
Elämänkatsomukselliset syyt
Elämänkatsomuksellisiin syihin perustuvia ruokavalioita ovat esim. -Kosher-ruokavalio (Juutalaisuus) -Halal-ruokavalio (Islam)
6
Ruokatabut Ruokatabu on ruoka tai juoma, jonka nauttiminen on tabu eli kiellettyä kulttuurisista tai uskonnollisista syistä, esim. eläimet, joita pidetään lemmikkeinä päihdyttävät aineet
7
Reseptin puolittaminen
Merkkaa reseptiin siististi lyijykynällä puolitetut määrät Mittaa erityisen tarkasti!
8
2. kerta Aihe: erityisruokavaliot Täytetyt kesäkurpitsat MH s. 239
Marjajuoma KT7 s. 160
9
KELIAKIA Elinikäinen sairaus
Ohutsuoli ei kestä viljan gluteenia (proteiini) Oireina vatsavaivat (joskus myös iho-oireet) Gluteenia on vehnässä, ohrassa ja rukiissa Tavalliset jauhot korvataan esim. riisi-, tattari- tai maissijauhoilla
10
Pvm Tunnin aihe 25.8. -Keliakia -Gluteeniton kääretorttu pareittain -Muna-sokerivaahtotaikinan kertaus
11
Keliakia Ohutsuoli ei kestä viljan proteiinia, gluteenia
Ongelma: Ohutsuoli ei kestä viljan proteiinia, gluteenia Oireina kovat mahakivut, ihottuma
12
Mitä vältetään Vehnä Ohra Ruis (Kaura)
13
Mitä suositaan Tattari Hirssi Maissi Riisi (Puhdaskaura)
14
Muuta Ei parane koskaan Gluteenia ei saa syödä hitustakaan!
(esim. oma leivänpaahdin)
15
Vastaa vihkoon. a) Miksi gluteenittomia leivonnaisia leivottaessa kannattaa ottaa esimerkiksi sokeri avaamattomasta paketista? b) Mieti, missä kaikissa ruoissa viljaa voi olla leivän ja leivonnaisten lisäksi?
16
Pvm Tunnin aihe 3.9. -Ruoka-aineallergiat -Katkarapuvokki KT8-9 s. 21 -Riisi, KT8-9 s. 144 -Toskaomenat MH s. 264
17
RUOKA-AINEALLERGIAT Ongelma:
Ihmisen elimistö luulee tiettyjä ruoka-aineita taudinaiheuttajiksi, ja vastustaa niitä Oireina useimmiten vatsavaivoja, iho-oireita, kudosten turvotusta
18
Mitä vältetään Allergiaa aiheuttavia ruokia Yleisimmät Kananmuna
Kala ja äyriäiset Pähkinät Jotkut hedelmät ja vihannekset Maito
19
Mitä suositaan Korvaavia tuotteita
Esim. maitoallergisen kannattaa käyttää soijamaitoa tai kauramaitoa
20
Muuta Yleisempiä lapsilla, koska lasten elimistö on kehittymättömämpi
21
Pvm Tunnin aihe 10.9. -Maitoon liittyvät ongelmat -Makaronilaatikko HP s. 175 eri maidoilla -Porkkana-ananasraaste -Omena-kanelikiisseli KT7 s. 156
22
Toimintajärjestys Toinen pari tekee makaronilaatikon
Toinen pari tekee ensin kiisselin ja sitten raasteen KUN LAATIKKO ON UUNISSA, KIRJOITETAAN TAULUKKOON TEORIA-ASIAT (älä kata pöytää kokonaan) Lopuksi syödään
23
MAITOON LIITTYVÄT ONGELMAT
Laktoosi-intoleranssi → ei siedä maitosokeria eli laktoosia Maitoallergia → ei siedä maidon proteiinia, eli ei ollenkaan maitotuotteita
24
Mitä vältetään ”Tavallisia maitotuotteita” EI
25
KYLLÄ KYLLÄ Mitä suositaan
Laktoosi-intoleranssissa laktoosittomia tai vähälaktoosisia maitotuotteita KYLLÄ KYLLÄ
26
Muuta Laktoosi-intoleranssi ja maitoallergia ovat aivan eri asioita!
Maitoallergiselle esim. soija-, kaura- tai riisi”maitoa.”
27
Pvm Tunnin aihe 12.9. -Kasvisruokavalio Kasvisruokabuffet
28
Kasvisruokabuffet Bataattisosekeitto Pasta ja soijabolognese
Kotitaloustaito 8-9 s. 39 Pasta ja soijabolognese Kotitaloustaito 8-9 s. 184 Kasvislasagne Taituri s. 102 Omenamurupiirakka moniste
29
Pvm Tunnin aihe 1.10. -Diabetes Lihapullat KT7 s. 130 Perunasose s.121 Salaatti (salaatti-kurkku-paprika) Mustikka-kauraunelma KT8-9 s. 125
30
DIABETES Ongelma: Aineenvaihduntasairaus
Haima ei tuota tarpeeksi insuliinia → verensokeri heittelehtii
31
Mitä vältetään Kovia rasvoja Runsasta sokeria
32
Mitä suositaan Terveellisiä ruoka-aineita Pehmeät rasvat Vähän sokeria
Runsaasti vihanneksia Runsaskuituisia viljatuotteita
33
Muuta Tyypin 1 diabetes: Sairastutaan nuorena, insuliinihoito
Sairastutaan vanhempana, elintasosairaus
34
Pvm Tunnin aihe 8.10. -Urheilijan ruokavalio Broilerisalaatti KT7 s. 113 Kermaviilikastike KT7 s. 111 Teeleipä KT7 s. 174
36
Urheilijan ruokavalio
Urheileva nuori tarvitsee riittävästi Energiaa jaksamiseen ja palautumiseen Proteiinia kasvuun Vitamiineja ja kivennäisaineita Järkeviä välipaloja nautittava muita useammin Liika proteiinin saanti kuormittaa munuaisia → proteiinivalmisteita ei tarvita
39
Pvm Tunnin aihe 22.10. -Syömishäiriöt Letut KT7 s. 149
40
SYÖMISHÄIRIÖT Syömishäiriö = kehon ja mielen (psykosomaattinen) sairaus Taustalla henkistä pahoinvointia Oireina rajuja fyysisiä muutoksia
41
Pvm Tunnin aihe 29.10. Bulimia Suolainen piiras (kinkku, tonnikala tai katkarapu) Kahvi/tee SIIVOUSTA
42
KOE 12.11. Kirjasta s. 238-240 (Ruokaan liittyvät ongelmat)
Vihkosta muistiinpanot ja monisteet Erilaiset erityisruokavaliot (syyt jne.) Erityisruokavaliotaulukko Kasvisruokamoniste Urheilijan ruokavalio -muistiinpanot Anoreksia-bulimiamonisteet
Samankaltaiset esitykset
© 2024 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.