Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT"— Esityksen transkriptio:

1 SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
13. – PORVOO, HAIKON KARTANO ”Tarinoita itsemääräämisoikeudesta ja vallankäytöstä” Ville Salonen Perhe- ja psykoterapeutti, kouluttaja Villen Verstas Oy, Tampere

2 NARRATIIVINEN TYÖOTE Narratiivinen työote on toimintaan, kokemuksiin ja suhteisiin liittyvien merkitysten muutosta, jossa työskentely tapahtuu dialogin kautta. Elämäntarinoiden jakamisen, uudelleentulkinnan ja muutoksen kautta luodaan uutta ymmärrystä ihmisen omasta elämästä ja vuorovaikutussuhteista. Narratiivisen työskentelytavan perusajatuksena on yhteisen ymmärryksen ja kielen luominen. Sosiaali- ja terveydenhuollossa tätä työskentelytapaa käytetään paitsi yksittäisten asiakkaiden kanssa myös perheiden ja verkostojen kanssa kerronnan tukena.

3 Tarinoissa yksilön sisäinen kokemus kohtaa sosiaalisen todellisuuden
Tarinoissa yksilön sisäinen kokemus kohtaa sosiaalisen todellisuuden. Maailmasta tehdään merkityksellistä ihmisten välisissä neuvotteluissa, dialogeissa. Tarinoiden kautta selitämme itsellemme ja toisille, miksi ja miten asiat elämässämme ovat tapahtuneet ja miltä ne ovat meistä tuntuneet. Aina kun elämässä tapahtuu isoja tai pieniä muutoksia, ne vaikuttavat elämäntarinoihin muuttaen niiden juonta tai juonenkulkujen merkityksiä.

4 Joskus oma tarina ei enää tarjoa keinoja tulkita tilanteita ja tapahtumia tarkoituksenmukaisella tavalla, suunnitella tulevaisuutta ja olla aktiivinen toimija omassa elämässä. Kun maailmaa selittävät tarinat eivät toimi ja niiden varaan rakennetut ennustukset eivät toteudu, meidän tarinoita täytyy muuttaa jotta elämä olisi riittävän ymmärrettävää ja ennustettavaa. Mieleen tallennettuja tarinoita ja niihin liittyvää sisäistä dialogia voidaan muuttaa kertomalla tarinaa uudelleen eli jakamalla sitä dialogisissa suhteissa muiden ihmisten kanssa. Tarinat elävät dialogissa: samoistakin asioista ja tapahtumista puhutaan eri tavalla riippuen siitä kenelle, milloin ja miksi tarinaa kerrotaan.

5 KUULLUKSI TULEMISEN MERKITYS
Jokainen toivoo tulevansa kuulluksi, ja voivansa vaikuttaa itseään koskeviin asioihin. Apua hakeva ihminen odottaa työntekijältään aitoa läsnäoloa, ymmärrystä ja kuuntelua sekä toivoo tulevansa kuulluksi, saavansa tukea ja vastausta elämisensä ongelmiin. Kun ihminen kokee tulleensa kuulluksi ja ymmärretyksi, hän voi paremmin kuulla ja kuunnella myös muita, olla kiinnostunut ja eläytyä toisten kokemuksiin. Luottamus asiakkaan ja työntekijän välillä perustuu asiakkaan kuulluksi tulemiseen. Kuulluksi tuleminen vahvistaa asiakkaan itsetuntoa. Kuulluksi tullessaan asiakas kokee olevansa tärkeä ihminen arvokkaine mielipiteineen.

6 PIENRYHMÄTYÖSKENTELY
Millaisia haastavia tarinoita työyhteisössäsi kerrotaan asiakkaiden itsemääräämisoikeudesta? Miksi on tärkeää puhua vallankäytöstä itsemääräämisoikeuden kanssa yhdessä? Miten meidän ammattilaisten olisi hyvä toimia, jotta asiakas tulisi toiveissaan kuulluksi ja nähdyksi?


Lataa ppt "SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google