Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

TUKIPAKETIN VEROTUS JA TULONTASAUS

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "TUKIPAKETIN VEROTUS JA TULONTASAUS"— Esityksen transkriptio:

1 TUKIPAKETIN VEROTUS JA TULONTASAUS
Verohallinto

2 Sisällys Tukipaketin verotus
Tulontasaus ansiotulojen verotuksessa (Verohallinnon ohje ) Verokortin hakeminen Vero.fi-sivuston palvelut

3 Tukipaketin verotus Tukipakettina saatu korvaus on koko määrältään veronalaista palkkatuloa eli ansiotuloa. Korvaus verotetaan kokonaan sinä vuonna, jolloin se on maksettu. Työnantaja toimittaa ennakonpidätyksen normaalin palkkatulon tapaan.

4 Tukipaketin verotus Tukipakettina saadusta korvauksesta (ansiotulosta) maksat valtionveroa tuloveroasteikon mukaan progressiivinen kunnallisveroa kotikunnan kunnallisveroprosentin mukaan kirkollisveroa, jos kuulut seurakuntaan yle-veroa.

5 Tukipaketin verotus Tukipakettina saadusta korvauksesta ei peritä
eläkevakuutusmaksua työttömyysvakuutusmaksua sairausvakuutuksen päivärahamaksua ei vähennystä verotuksessa Korvauksesta peritään sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksu korotettuna

6 Tulontasaus Tarkoituksena on lieventää valtionveron progressiivisuuden vaikutusta sinä vuonna, kun saat isohkon kertaluonteisen tulon. Vähennetään vain valtion ansiotuloverosta. Vaikuttaa vain kertakorvauksen maksuvuonna.

7 Tulontasaus Edellytysten (tuloverolaki 128 §) on täytyttävä.
Soveltuu työstä erotessa saamaasi kertakorvaukseen, jos korvauksen määräytymisperusteena on sopimuksen mukaan ollut työvuosien lukumäärä tai muutoin työsuhteen kesto. Tulontasausta ei tehdä irtisanomisajan palkasta, lomakorvauksesta ja lomarahasta

8 Tulontasaus Tulontasauksen vaikutus riippuu kertakorvauksen ja muun verotettavan ansiotulon määrästä. Tulontasauksesta ei ole aina etua tai etu on hyvin pieni.

9 Tulontasaus Tulontasaus lasketaan uudestaan lopullisessa verotuksessa.
Tulontasaus voidaan huomioida vaatimuksestasi jo ennakkoperinnässä eli verokortilla. Ennakkoperinnässä laskettu tulontasaus ei näy esitäytetyllä veroilmoituksella. Tulontasaus lasketaan uudestaan lopullisessa verotuksessa. Vaatimus on esitettävä ennen kertakorvauksen maksuvuoden verotuksen päättymistä.

10 Tulontasaus Esimerkki:
Saat tulontasaukseen oikeuttavan kertatulon heinäkuussa vuonna Jos et ole hakenut tulontasausta verokortille, on sinun esitettävä vaatimus tulontasauksen toimittamisesta ennen Heinäkuu Toukokuu Lokakuu 2018 Työntekijä saa Vuoden 2017 veroilmoituksen Verotus vuodelta kertatulon ennakon- palautus täydennettynä päättyy pidätyksellä tulontasausvaatimuksella vähennettynä.

11 Tulontasaus Voit tehdä vaatimuksen sähköisesti Veroilmoitus verkossa -palvelussa. Voit kirjoittaa vaatimuksen esitäytetyn veroilmoituksen Lisätietoja-kohtaan ja palauttaa esitäytetyn veroilmoituksen verotoimistoon.

12 Tulontasaus Esimerkki tulontasauksesta vuoden 2017 tuloveroasteikon mukaan laskettuna. Työntekijä saa tukipaketin euroa, joka on kertynyt 5 vuodelta. Tukipakettiin ei kohdistu (luonnollisia) vähennyksiä. Tukipaketin lisäksi henkilö saa palkkaa euroa. kertatulo ,00 e muut ansiotulot ,00 e kertymisvuodet 5 Laskelma valtionverosta verotettava ansiotulo (vv), sisältäen kertatulon ,00 e valtionvero ilman tulontasausta ,46 e Tulontasauslaskelma valtionvero kertatulosta (väh. 15 % kertatulosta) ,00 e valtionvero muusta ansiotulosta ,42 e valtionvero yhteensä tulontasauksessa ,42 e Ansiotulosta menevän valtionveron vähennys 1.010,04 e = hyöty tulontasauksesta

13 Verokortin hakeminen Tulontasausta ei lasketa puhelinpalvelussa tai Verokortti verkossa -palvelussa. Lähetä verokorttihakemus liitteineen verotoimistoon tai jätä hakemus verotoimistoon (postilaatikkoon). Täytä verokorttihakemus (5010). Laita liitteeksi kopio viimeisestä palkkalaskelmasta ja kertakorvaussopimuksesta. Verokortti lähetetään suoraan työnantajalle ja selvitysosa hakijalle, ellei muuta ole pyydetty.

14 Verokortin hakeminen Verokorttiin tarvittavia tietoja
Kalenterivuoden aikana maksettavat bruttotulot: kertakorvaus (+ kopio sopimuksesta) koko vuoden palkkatulot (+ viimeinen palkkalaskelma) palkkaan rinnastettavat tulot luontoisedut, lomarahat, bonustulot yms. etuustulot (esim. päivärahat) muut mahdolliset tulot Lisäksi tarvitaan verokortin hakemiseen mennessä maksetut bruttotulot ja niistä pidätetyt ennakonpidätykset silloin, kun verokorttia haetaan kesken kalenterivuotta.

15 Verokortin hakeminen Verokorttiin tarvittavia tietoja
Kalenterivuodelle kohdistuvat vähennykset. työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksut ja työttömyyskassamaksut asunnon ja työpaikan väliset matkakulut tulonhankkimiskulut asunto- ja tulonhankkimisvelan korot muut mahdolliset vähennykset

16 Vero.fi-sivuston palvelut
Veroprosenttilaskuri Voit käyttää apuna suuntaa antavan veroprosentin laskemisessa. Ei vaadi verkkopankkitunnuksia Ei laske tulontasausta. Kertakorvauksen osalta ansiotuloista tehtävistä vähennyksistä on poistettava ”käsin” työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksut, muuten laskuri huomioi liikaa vähennyksiä (ks. dia 5). Verokortti verkossa -palvelu Voit tehdä itse verokortin verkossa. Palvelu vaatii henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset.

17 KIITOS! Lue tulontasauksesta lisää vero.fistä:
Tulontasaus ansiotulojen verotuksessa -ohje


Lataa ppt "TUKIPAKETIN VEROTUS JA TULONTASAUS"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google