Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

RYHMÄYTTÄMINEN/RYHMÄYTYMINEN

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "RYHMÄYTTÄMINEN/RYHMÄYTYMINEN"— Esityksen transkriptio:

1 RYHMÄYTTÄMINEN/RYHMÄYTYMINEN
ryhmäyttäminen on tärkeää opiskelijan kouluun, luokkayhteisöön, sekä samalla ammatin opiskeluun sitomiseksi Ryhmäytymisellä rakennetaan me-henki ryhmän jäsenten välille ja saadaan malleja erilaisten tilanteiden ratkaisemiseksi ja yleensäkin ryhmän käyttäytymiseen ja toimimiseen Nuorella on mahdollisuus löytää oma paikkansa uudessa ammattiin opiskelevassa ryhmässä ryhmäyttämismenetelmien avulla ja uusi ryhmä auttaa pääsemään eroon aiempien opintojen aikana syntyneistä rooleista Ammattiin opiskelu ja kolmen vuoden päästä häämöttävä ammatissa työskentely ovat useimmiten ryhmätyöskentelyä, jossa kaikkien panos vaikuttaa vaadittuun lopputulokseen Meillä kaikilla on silloin tällöin vaikeuksia motivoitua päivän työjärjestykseen. Jotta ryhmäläiset saadaan kouluun myös tämän kaltaisina hetkinä, on tärkeää, että ympärillä on toimiva ja turvallinen joukko, joka ottaa huomioon jäseniensä huonot hetket ja tukee heitä ankeinakin aikoina.

2 RYHMÄYTTÄMINEN ON KÄYTÄNNÖN TOIMINTAA
ryhmäytyminen ei ole muusta orientaatiosta irrallaan osallistu aktiivisesti starttipäivään sekä muihin Ekamin yhteisiin tilaisuuksiin ryhmäsi kanssa, hyödynnä tilaisuuksien tarjoamat mahdollisuudet ryhmäytymisen tukemiseen aktivoi vuorovaikutukseen, rohkaise kysymään! tehkää yhdessä ryhmän pelisäännöt: ryhmän ja yksilön oikeudet, vastuut ja velvollisuudet teoriaa ja toimintaa sopivassa suhteessa ryhmänohjaajana olet vastuussa opiskeluryhmäsi hyvän opiskeluilmapiirin syntymisestä ja uuden opiskelijajoukon ryhmäyttämisestä jokainen ryhmänohjaaja voi räätälöidä mieleisensä päivän/tilaisuuden/tilanteet ammattialakohtaisesti. Jollekin ryhmälle sopivat yhteiset pelit ja leikit, toiselle esim. makkaranpaistoretki laavulle tai merenrantaan Ryhmäytymisen myötä myös ryhmänohjaaja tulee tutummaksi ryhmässään Ryhmän kehityksellä on oma tutkittu prosessinsa: ryhmäytymiseen on hyvä palata opintojen aikana silloin tällöin: lomien jälkeen, lukuvuoden lopussa, ryhmän kuohuntavaiheessa tai kun tilanne tuntuu toivottomalta. Parinkymmen minuutin harjoite pelastaa päivän…

3 TOIMIVA RYHMÄ Jokaisella on tärkeä paikkansa ja jokaisen mielipide tulee päästä esiin työskentelyssä Toimivassa ryhmässä ei esiinny kiusaamista Outi Raehalmeen (2003) mukaan joukosta tulee ryhmä silloin, kun jokaisella jäsenellä on selkeä käsitys ryhmän jäsenyydestä ja muista ryhmäläisistä ryhmän jäsenet ovat riippuvaisia toisistaan tavoitteiden saavuttamiseksi ryhmällä on tehtävä, ja toiminnan tavoite on tiedossa tavoitetta ja sen saavuttamista arvioidaan ryhmä on osa organisaatiota, ja sen toiminta on projektiluonteista Ryhmä toimii kun siinä vallitsee eettinen huomioonottaminen - Kaikilla ryhmän jäsenillä on yhteinen käsitys eettisestä toiminnasta. Ryhmän normit ovat avoimesti esillä. luottamus - Ryhmän toiminta on avointa. Ryhmässä noudatetaan yhdessä sovittuja sääntöjä. kognitiivinen huomioonottaminen - Ryhmän jäsenet pystyvät ennakoimaan toistensa käyttäytymistä sitä paremmin, mitä enemmän he tutustuvat toisiinsa. yhteinen tavoite - Tavoite on sovittu ja täsmennetty yhdessä. Ryhmä toimii sitä tehokkaammin, mitä selkeämmät tavoitteet sillä on. Toiminnan sisällön tulee olla kaikille merkityksellinen ja toimintavoista ja aikataulusta tulee vallita yhteinen käsitys.

4 Ryhmän toimivuuden kannalta ryhmäytyminen on tärkeä tapahtuma, se nostaa esiin kunkin jäsenen mitä moninaisimmat kyvyt Opintojen alussa vielä piilossa olevien kykyjen esiin nostamiseksi tehdään erilaisia harjoitteita joissa jokainen havainnoi olevansa jossain asiassa hyvä, jossain vähemmän hyvä Tärkein hetki ryhmäytymiselle on heti uusien opintojen alussa, kun luokkaan ei ole vielä päässyt syntymään kuppikuntia, joiden aloitettavaa opiskelua häiritsevää syntymistä voidaan hillitä Ensimmäisellä kouluviikolla voidaan räväyttää, joko muutaman tunnin kestävällä tai kokopäiväisellä tilaisuudella, jossa tehdään erilaisia harjoitteita, kunkin harjoitteen jälkeen on tärkeää keskustella ja perustella tekemisiä Aikuisuuden kynnyksellä olevat oppilaat kyselevät, miksi heidät laitetaan tekemään älyttömiä temppuja eikä opeteta sitä alaa mitä on luvattu. Hämmästystä voidaan lieventää soveltamalla harjoitteita opiskeltavaan ammattiin. Jokainen ryhmänohjaaja valitsee omat keinonsa, joilla parhaiten tukee ryhmäytymistä. Ryhmänohjaajalta/siis sinulta tai muilta oppilaitoksen asiantuntijoilta löytyy se ammattitaito, jota tässä asiassa vaaditaan.

5 Linkkejä ryhmäytymisen toteuttamisen löytyy Ekamin intran menetelmäpankista sekä alla olevista linkeistä.


Lataa ppt "RYHMÄYTTÄMINEN/RYHMÄYTYMINEN"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google