Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Modernismi (Sivu 133). Modernismin synty luvun alussa maailmasta oli tullut entistä monimutkaisempi: kaupungit olivat kasvaneet, tiede ja tekniikka.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Modernismi (Sivu 133). Modernismin synty luvun alussa maailmasta oli tullut entistä monimutkaisempi: kaupungit olivat kasvaneet, tiede ja tekniikka."— Esityksen transkriptio:

1 Modernismi (Sivu 133)

2 Modernismin synty - 1900-luvun alussa maailmasta oli tullut entistä monimutkaisempi: kaupungit olivat kasvaneet, tiede ja tekniikka kehittyivät valtavasti - Vanhat maailmanselitykset ja tyylisuunnat eivät enää päteneet - Modernismin syntyyn vaikutti erityisesti ensimmäistä maailmansotaa seurannut pettymys ja epävarmuus tulevasta - Toisaalta kehittyvä teknologia nähtiin uutena mahdollisuutena - Haluttiin hylätä kaikki vanhat tyylit ja alettiin etsiä uusia näkökulmia maailmaan

3 Modernismin pääpiirteet: Runoudessa keksittiin uusi runomuoto, jonka tuntomerkkejä ovat vapaamittaisuus, arkipäivän puhekieli, loppusoinnuttomuus Kuvataiteessa haluttiin pyrkiä abstrakteihin (= ei-kuvaaviin) muotoihin sekä kuvailtiin ihmis- ja eläinhahmoja vääristyneinä.

4 Modernismin tärkeimmät tyylisuunnat Ekspressionismi kuvaa mm. voimakkaita tunnetiloja esim. vahvoin värein tai sanoin. Futurismissa ihailtiin koneita ja uskottiin tekniikan selvittävän tulevaisuuden ongelmat. Surrealismi keskittyi ihmismielen sisäiseen maailmaan. Kirjoitettiin ja maalattiin unista ja hallusinaatioista.

5 Suomalaisia modernisteja Edith Södergran ja Tulenkantajat-ryhmä (mm. Mika Waltari)


Lataa ppt "Modernismi (Sivu 133). Modernismin synty luvun alussa maailmasta oli tullut entistä monimutkaisempi: kaupungit olivat kasvaneet, tiede ja tekniikka."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google