Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Modernismi 1900- ja 1800-luvun vaihteessa ensimmäisestä maailmansodasta jääneen epävarmuuden vuoksi alettiin etsiä uusia sanoja, muotoja ja kuvia maailmasta.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Modernismi 1900- ja 1800-luvun vaihteessa ensimmäisestä maailmansodasta jääneen epävarmuuden vuoksi alettiin etsiä uusia sanoja, muotoja ja kuvia maailmasta."— Esityksen transkriptio:

1 Modernismi 1900- ja 1800-luvun vaihteessa ensimmäisestä maailmansodasta jääneen epävarmuuden vuoksi alettiin etsiä uusia sanoja, muotoja ja kuvia maailmasta. Näin syntyi modernismi. Modernismissa luotiin uutta kaunista kulttuuria ja utopioita paremmasta yhteiskunnasta. Ihminen ryhtyi ajattelemaan optimistisesti, hän hallitsee tiedon, järjen ja tieteen avulla luontoa sekä vaikuttaa maailman ja yksilön kohtaloon.

2 Pääpiirteet Löydettiin uusi runomuoto, jossa käytettiin vapaata mittaa, arkipäivän puhekieltä, loppusoinnuttomuutta sekä täsmällistä ja tarkkarajaista runokuvaa Kertojan ääni moderneissa romaaneissa kuuluu heikommin kuin esim. realistisessa romaanissa Kirjallisuutta luonnehtii harmonisuus, älyllisyys ja tietoisuus. Tyyli, kerrontatekniikka ja rakenne uudistuivat. Mm. risteytyvät aikatasot ja nopeat näkökulmanvaihdokset Kuvataiteessa pyrittiin abstrakteihin muotoihin ja ihmis- sekä eläinhahmot olivat vääristyneitä Maailmaa tarkasteltiin ihmisen näkökulmasta

3 Modernismi koostuu useista eri tyylisuuntauksista
Ekspressionismi – kirjailijan tunteet esillä, lauserakenteet epätäydellisiä Futurismi – tekstin rytmi nopeampi ja yllättävät kielikuvat Dadaismi – kieli rytmikästä Surrealismi – alitajuntaiset asiat arvokkaita Imagismi – runot suoria ja selkeitä, mutta yllätyksellisiä Absurdismi – kapinoi yhteiskuntaa vastaan, typistettyä kieltä

4 William Faulkner - tunnettu modernistinen kirjailija

5 • Syntyi v. 1897 Missisipissä ja kuoli v. 1962 Oxfordissa
• Syntyi v.1897 Missisipissä ja kuoli v.1962 Oxfordissa. • proosakirjailija, Nobel-palkinto v • Ensiteos The Marble Faun v.1924 • Tunnettu tajunnanvirta- tekniikan taitajana • Tunnetuimpia teoksia ovat ”Ääni ja vimma” v.1925, joka on syntynyt inspiraation vallassa ja jossa erityisesti korostuu tajunnanvirtakuvaus. Sekä ”Kun tein kuolemaa” v.1930 • Tajunnanvirtakuvauksen avulla Faulkner luo teokseen suuremman elämäntunnun kuin olisi mahdollista kielioppiin nojautuvalla tyylillä. • Faulkner muuttaa tapahtumien aikajärjestystä romaaneissaan, joka tekee hänen kirjoistaan hieman vaikeita ymmärtää ja tämän vuoksi häntä pidetään hieman vaikeana kirjailijana. • On toiminut n. 20 vuotta käsikirjoittajana Hollywoodissa • On saanut enemmän tunnustusta Euroopassa kuin Yhdysvalloissa

6 Palasin. Et odottanut. Et kuule minua, et halua. Et näe minua, et tahdo. Olen ilmaa. Et hengitä. Olet liian kaukana. Vierelläni.

7 Lähteet ernismi.htm 3%A4%C3%A4piirteet+kirjallisuudessa Särmä, Kieli ja tekstit 3


Lataa ppt "Modernismi 1900- ja 1800-luvun vaihteessa ensimmäisestä maailmansodasta jääneen epävarmuuden vuoksi alettiin etsiä uusia sanoja, muotoja ja kuvia maailmasta."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google