Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

SUOJAUTUMINEN ja ENSIAPU. SUOJAUTU- MINEN Kuulon suojaus tulpattulpat kuulosuojaimetkuulosuojaimet tuplasuojaustuplasuojaus Näön suojaus SuojalasitSuojalasit.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "SUOJAUTUMINEN ja ENSIAPU. SUOJAUTU- MINEN Kuulon suojaus tulpattulpat kuulosuojaimetkuulosuojaimet tuplasuojaustuplasuojaus Näön suojaus SuojalasitSuojalasit."— Esityksen transkriptio:

1 SUOJAUTUMINEN ja ENSIAPU

2 SUOJAUTU- MINEN Kuulon suojaus tulpattulpat kuulosuojaimetkuulosuojaimet tuplasuojaustuplasuojaus Näön suojaus SuojalasitSuojalasit

3 Yleistä Tilastoituja ampumavammoja Suomessa 100-200/v. Tilastoituja ampumavammoja Suomessa 100-200/v. Ampumaratatilanteessa näitä tapahtuu äärimmäisen harvoin. Mm SAL:n osalta ei ole tiedossa yhtään ruutiaseen luodin aiheuttamaa ampumavammaa 2000-luvulla !!! Taululaitteista kimpoavia luodin ”sirpaleita” vastaan tulee suojautua suojalaseilla ja oikealla pukeutumisella Ampumaratatilanteessa näitä tapahtuu äärimmäisen harvoin. Mm SAL:n osalta ei ole tiedossa yhtään ruutiaseen luodin aiheuttamaa ampumavammaa 2000-luvulla !!! Taululaitteista kimpoavia luodin ”sirpaleita” vastaan tulee suojautua suojalaseilla ja oikealla pukeutumisella Ampumahaavassa luodin sisäänmenoaukko on yleensä pieni, mutta ulostuloaukko saattaa olla laaja. Ampumahaavassa luodin sisäänmenoaukko on yleensä pieni, mutta ulostuloaukko saattaa olla laaja. Vaikka näkyvä vaurio on vähäinen, paineen aiheuttama sisäinen vamma on usein vakava. Ulostuloaukosta voi vuotaa runsaasti verta. Vaikka näkyvä vaurio on vähäinen, paineen aiheuttama sisäinen vamma on usein vakava. Ulostuloaukosta voi vuotaa runsaasti verta. Erityisen vaarallinen on vartalon ampumahaava. Erityisen vaarallinen on vartalon ampumahaava.

4 Ensiapu (irway)avoimet ilmatiet A (irway)avoimet ilmatiet (reathing)hengitys B (reathing)hengitys (irculation)verenkierto C (irculation)verenkierto (isability)tajunnantaso D (isability)tajunnantaso Jos et laastarilla pärjää hälytä aina apua Jos et laastarilla pärjää hälytä aina apua * Toinen auttaja * 112HÄTÄILMOITUS (Muista mainita ”katuosoite”)

5 HÄTÄILMOITUS 112 kerro kuka olet kerro kuka olet mitä on tapahtunut mitä on tapahtunut missä on tapahtunut missä on tapahtunut vastaa esitettyihin kysymyksiin vastaa esitettyihin kysymyksiin toimi annettujen ohjeiden mukaan toimi annettujen ohjeiden mukaan lopeta puhelu vasta saatuasi siihen luvan! lopeta puhelu vasta saatuasi siihen luvan!

6 Verenvuodon tyrehdyttä- minen Soita hätänumeroon 112 Soita hätänumeroon 112 Aseta loukkaantunut makuulle. Aseta loukkaantunut makuulle. Jos verenvuoto on kädessä tai jalassa, kohota raajaa Jos verenvuoto on kädessä tai jalassa, kohota raajaa Tyrehdytä verenvuoto painamalla vuotokohtaa sormin tai kämmenellä. Jos loukkaantunut pystyy itse painamaan haavaa, kehota häntä tekemään se. Tyrehdytä verenvuoto painamalla vuotokohtaa sormin tai kämmenellä. Jos loukkaantunut pystyy itse painamaan haavaa, kehota häntä tekemään se. Sido vuotokohta, tarvittaessa haavalle paineside. Sido vuotokohta, tarvittaessa haavalle paineside. Jos verenvuoto jatkuu, paina raajan tyvestä voimakkaasti kämmenellä (yläraajan vuodossa kainalosta, alaraajan vuodossa nivusesta) valtimoveren virtauksen estämiseksi. Jos vuoto ei vieläkään asetu, aseta äärimmäisenä hätäkeinona vuotokohdan yläpuolelle kiristysside. Jos verenvuoto jatkuu, paina raajan tyvestä voimakkaasti kämmenellä (yläraajan vuodossa kainalosta, alaraajan vuodossa nivusesta) valtimoveren virtauksen estämiseksi. Jos vuoto ei vieläkään asetu, aseta äärimmäisenä hätäkeinona vuotokohdan yläpuolelle kiristysside. Seuraa autettavan tilaa ammattiavun tuloon saakka ja soita 112 uudestaan, jos tila selkeästi muuttuu. Seuraa autettavan tilaa ammattiavun tuloon saakka ja soita 112 uudestaan, jos tila selkeästi muuttuu.

7 Painesiteen sitominen Kun sidostarvikkeita tai tilapäisvälineitä on käytettävissä Anna autettavan olla makuulla, ja pidä raaja koholla. Anna autettavan olla makuulla, ja pidä raaja koholla. Jatka vuotokohdan painamista. Jatka vuotokohdan painamista. Aseta haavalle suojaside, ja jatka painamista siteen päältä. Aseta haavalle suojaside, ja jatka painamista siteen päältä. Aseta suojasiteen päälle painoksi 1–2 siderullaa tai useita suojasiteitä, jotka on taitettu tukevasti siten, että ne toimivat painona. Paino saa olla joustava ja verta imevä. Aseta suojasiteen päälle painoksi 1–2 siderullaa tai useita suojasiteitä, jotka on taitettu tukevasti siten, että ne toimivat painona. Paino saa olla joustava ja verta imevä. Kiinnitä suojaside ja paino painesiteeksi sitomalla ne tukevasti joustositeellä, huivilla tai kolmioliinalla. Kiinnitä suojaside ja paino painesiteeksi sitomalla ne tukevasti joustositeellä, huivilla tai kolmioliinalla. Paineside ei saa kiristää. Tarkkaile sormien/varpaiden väriä ja lämpöä. Paineside ei saa kiristää. Tarkkaile sormien/varpaiden väriä ja lämpöä. Verenvuodon tyrehdyttä- minen

8 Verenvuodon tyrehdyttäminen kiristyssiteellä (äärimmäinen keino) Verenvuodon tyrehdyttä- minen Aseta autettava makuulle, ja nosta vammautunut raaja koholle. Aseta autettava makuulle, ja nosta vammautunut raaja koholle. Aseta vammakohdan tyvipuolelle kiristyssiteeksi nopeasti saatavilla oleva, riittävän pitkä, vahva ja vähintään 10 cm leveä kangas tai vastaava. Aseta vammakohdan tyvipuolelle kiristyssiteeksi nopeasti saatavilla oleva, riittävän pitkä, vahva ja vähintään 10 cm leveä kangas tai vastaava. Tee siteeseen yksinkertainen solmu ja aseta kapula solmun päälle. Tee siteeseen yksinkertainen solmu ja aseta kapula solmun päälle. Aseta kapula kaksinkertaisella solmulla kiinni. Kierrä side kapulaa käyttäen niin kireälle, että verenvuoto raajasta lakkaa. Ankkuroi kapula paikalleen siteellä. Aseta kapula kaksinkertaisella solmulla kiinni. Kierrä side kapulaa käyttäen niin kireälle, että verenvuoto raajasta lakkaa. Ankkuroi kapula paikalleen siteellä. Seuraa autettavan tilaa ammattiavun tuloon saakka ja soita 112 uudestaan, jos tila selkeästi muuttuu. Seuraa autettavan tilaa ammattiavun tuloon saakka ja soita 112 uudestaan, jos tila selkeästi muuttuu.

9 Haava vatsan alueella Runsaan sisäisen verenvuodon vaara. Verenvuodon tyrehdyttä- minen Soita hätänumeroon 112. Soita hätänumeroon 112. Aseta autettava makuuasentoon, ja tue hänen polvensa koukkuun, jolloin lihasjännitys ja kipu vatsan alueella vähenevät. Aseta autettava makuuasentoon, ja tue hänen polvensa koukkuun, jolloin lihasjännitys ja kipu vatsan alueella vähenevät. Käännä tajuton, hengittävä autettava kylkiasentoon. Peitä haava- alue sidoksella. Käännä tajuton, hengittävä autettava kylkiasentoon. Peitä haava- alue sidoksella. Mikäli haavasta työntyy ulos suolta, älä työnnä sitä haava-aukosta sisään, vaan peitä suoli mahdollisimman puhtaalla, kostealla siteellä. Mikäli haavasta työntyy ulos suolta, älä työnnä sitä haava-aukosta sisään, vaan peitä suoli mahdollisimman puhtaalla, kostealla siteellä. Anna sokin oireenmukainen ensiapu Anna sokin oireenmukainen ensiapu Seuraa autettavan tilaa ammattiavun tuloon saakka ja soita 112 uudestaan, jos tila selkeästi muuttuu. Seuraa autettavan tilaa ammattiavun tuloon saakka ja soita 112 uudestaan, jos tila selkeästi muuttuu.

10 Syvä haava rintakehän alueella (Näkyvä vuoto saattaa olla vähäistä, mutta tilanne voi olla hengenvaarallinen.) Soita hätänumeroon 112 Soita hätänumeroon 112. Peitä haava nopeasti haavatyynyllä, sidetaitoksilla tai hätätilanteessa aluksi vaikka kämmenellä. Peitä haava nopeasti haavatyynyllä, sidetaitoksilla tai hätätilanteessa aluksi vaikka kämmenellä. Kiinnitä side haavateipillä, laastarilla tai liimasiteellä. Kiinnitä side haavateipillä, laastarilla tai liimasiteellä. Puoli-istuva asento. Puoli-istuva asento. Jos autettava on tajuton mutta hengittää, käännä hänet kylkiasentoon vahingoittunut kylki alustaa vasten. Jos autettava on tajuton mutta hengittää, käännä hänet kylkiasentoon vahingoittunut kylki alustaa vasten. Jos hengitysvaikeudet lisääntyvät äkillisesti haavan peittämisen jälkeen, avaa side välittömästi. Jos hengitysvaikeudet lisääntyvät äkillisesti haavan peittämisen jälkeen, avaa side välittömästi. Seuraa autettavan tilaa ammattiavun tuloon saakka ja soita 112 uudestaan, jos tila selkeästi muuttuu. Seuraa autettavan tilaa ammattiavun tuloon saakka ja soita 112 uudestaan, jos tila selkeästi muuttuu. Verenvuodon tyrehdyttä- minen

11 Paloturvallisuus

12 Estä tulipalo Tulipalo on helpompi estää kuin sammuttaa! Tulipalo yllättää ja pelottaa aina. Tulipalossa hätääntyy helposti ja siksi on tärkeää, että on pohtinut etukäteen, mitä tehdä, jos tulipalo kuitenkin osuu kohdalle. Palo- turvallisuus

13 Vaate Vaate (Havun)oksa (Havun)oksa Käsisammutin Käsisammutin Sammutuspeite Sammutuspeite Liikuteltava sammutin Liikuteltava sammutin Sankoruisku. Sankoruisku. Alkusammutusvälineistä Palo- turvallisuus

14 Vastuu Yksityiset ampujat vastaavat henkilökohtaisesti varomääräysten noudattamisesta. Osaston ampuessa ammunnan johtajalla on vastuu varomääräysten noudattamisesta. Huom ! Tulipalon yleisin syttymissyy on huolimaton tulen käsittely (nuotio, tupakka, sähkölaitteet).

15 Tarkkaile ympäristöä Ilmoita välittömästi huomioistasi Aloita välittömästi alkusammutus Tee ajoissa HÄTÄILMOITUS Vastuu

16 Hätätilanteessa soita 112 Soita hätäpuhelu itse, jos voit. Kerro, mitä on tapahtunut. Kerro tarkka osoite ja kunta. Vastaa sinulle esitettyihin kysymyksiin. Toimi annettujen ohjeiden mukaisesti. Lopeta puhelu vasta saatuasi siihen luvan. Vastuu

17 Ennaltaehkäise ! Mitä hyvää, mitä korjattavaa?

18 Ennaltaehkäise ! Hyvää Piippu aina taululle Piippu aina taululle Sormi pois liipasimelta ellet ole laukaisemassa Sormi pois liipasimelta ellet ole laukaisemassaHuonoa Suojaa näkösi ! Suojaa näkösi ! Suojaa kuulosi ! Suojaa kuulosi !


Lataa ppt "SUOJAUTUMINEN ja ENSIAPU. SUOJAUTU- MINEN Kuulon suojaus tulpattulpat kuulosuojaimetkuulosuojaimet tuplasuojaustuplasuojaus Näön suojaus SuojalasitSuojalasit."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google