Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Uni ja lepo Unenpuute Uni ja työelämä. Ennakkotehtävä opiskelijoille: Lataa puhelimeesi maksuton Sleep as Android -, Sleep Tracker - tai muu vastaava.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Uni ja lepo Unenpuute Uni ja työelämä. Ennakkotehtävä opiskelijoille: Lataa puhelimeesi maksuton Sleep as Android -, Sleep Tracker - tai muu vastaava."— Esityksen transkriptio:

1 Uni ja lepo Unenpuute Uni ja työelämä

2

3 Ennakkotehtävä opiskelijoille: Lataa puhelimeesi maksuton Sleep as Android -, Sleep Tracker - tai muu vastaava unisovellus, jonka avulla voit tarkkailla unesi määrää ja laatua. Toimi näin: Lataa sovellus puhelimesi sovelluskaupasta. Laita sovellus päälle illalla käydessäsi nukkumaan. Pidä puhelin lähelläsi. Näin sovellus voi nauhoittaa yölliset liikkeesi ja mahdolliset puheesi. Aamulla herättyäsi voit sulkea sovelluksen. Näet samalla raportin unesi määrästä ja laadusta. Tarkkaile untasi sovelluksen avulla 3 yön ajan. You Tubesta löydät ohjevideoita sovellusten käytöstä. Unisovelluksiin palataan tämän osion lopussa.

4 Uni ja lepo Katso Smart Moves -hankkeen animoitu tietoisku unesta: https://www.youtube.com/watch?v=wAU6_hWNxvc https://www.youtube.com/watch?v=wAU6_hWNxvc

5 Uni ja lepo – Padlet Opiskelija: Kirjaa unen ja levon hyötyjä Padlet-seinälle omalla mobiililaitteellasi. Täydentäkää yhdessä listaa. Lopuksi jokainen voi ottaa itselleen kuvan seinästä muistiinpanoksi tai tallentaa Padlet-osoitteen omiin muistiinpanoihin. Opettaja rakentaa sähköisen muistitaulun riittävän unen hyödyistä maksuttomalla Padlet-verkkosovelluksella. Jos sovellus on sinulle uusi tuttavuus, katso ohjeet linkin takaa: http://www.smartmoves.fi/esitystyokalujen-ohjeet/ http://www.smartmoves.fi/esitystyokalujen-ohjeet/

6 Unen vaiheet 1. & 2. vaihe -uni on pinnallista ja kevyttä -toimintakyky palautuu Syvä uni -aivojen energiavarastot täyttyvät -päivän aikana opitut tiedot siirtyvät muistiin -erittyy kasvuhormonia REM-uni -nähdään unia -opitut taidot ja päivän kokemukset painetaan muistiin Uni muodostuu neljävaiheisista sykleistä, jotka toistuvat useamman kerran yön aikana. Tämän vuoksi tulee nukkua riittävästi, jotta jokainen vaihe toistuu tarpeeksi useasti.

7 Unentarve opiskelijat: keskimäärin 8 tuntia yössä on yksilöllistä ja vaihtelee eri elämänvaiheissa Kiireinen arki kuormittaa elimistöä ja lisää unentarvetta!

8 Unenpuute Vaikeuttaa keskittymistä, oppimista ja muistamista Tekee ärtyisäksi ja räjähdysherkäksi Heikentää vastustuskykyä Altistaa painonnousulle Heikentää reagointikykyä Lisää tapaturmariskiä Heikentää päättelykykyä ja tarkkaavaisuutta UNENPUUTE ROMUTTAA TYÖKYKYÄ!

9 Unettomuus kertoo kropan käyvän ylikierroksilla ilmenee nukahtamisvaikeuksina katkonaisena unena liian aikaisin heräämisenä johtuu stressistä tai huolista univalverytmin häiriöstä unta tai nukahtamista häiritsevästä sairaudesta Jos unettomuus häiritsee arkeasi, hanki ammattiapua!

10 Nuku hyvin! Hoida tähdelliset asiat pois päiväjärjestyksestä ajoissa. Muuten ne pyörivät päässä vielä sängyssä. Kirjoita huolesi paperille, niin mieleen jää tilaa muullekin. Sammuta ruudut tuntia ennen nukkumaanmenoa. Elektronisten laitteiden sinivalo viivästyttää nukahtamista. Vältä kahvia sekä energia- ja kolajuomia ennen nukkumaanmenoa. Ne piristävät. Hengityksen laskeminen auttaa sinua rentoutumaan ja nukahtamaan. Laske mielessäsi neljään sisäänhengityksen aikana ja seitsemään uloshengityksen aikana. Syö sopiva iltapala. Kiljuva nälkä ja kova ähky vaikeuttavat nukahtamista. Vältä rasittavaa liikuntaa pari tuntia ennen nukkumaanmenoa. Muista, että leppoisa ulkoilu kuitenkin parantaa unensaantia. Huolehdi hyvästä nukkumisympäristöstä. Puhtaat lakanat, hyvä tyyny ja peitto, sopiva valaistus sekä riittävän viileä lämpötila edistävät yöuniasi. Alkoholi ei ole unilääke! Uni häiriintyy alkoholista, eikä ole yhtä levollista kuin normaalisti. Turvaudu unilääkkeisiin vain tilapäisesti lääkärin määräyksestä. Ne aiheuttavat riippuvuutta.

11 Uni ja työelämä Jokainen ammatti vaatii keskittymiskykyä ja tarkkaavaisuutta.  Virkeä ja levännyt ihminen on myös tehokas työntekijä. Unenpuute sen sijaan heikentää työturvallisuutta ja lisää sairauspoissaoloja. Millaisia ongelmia unettomuus voi aiheuttaa sinun ammatissasi?

12 Miten sinä nukut? Nukutko riittävästi? Heräätkö virkeänä, iskeekö päivän aikana väsymys? Mitä oireita väsymys sinulle aiheuttaa? Jos unesi määrä ja laatu eivät ole riittäviä, mieti, mitä voisit asialle tehdä? Kirjaa ainakin 3 konkreettista tekoa. Palaa nyt unisovellukseen, jota käytit. Tarkastele unikäyriä ja pohdi ainakin seuraavia seikkoja:

13 Uni ja lepo – Kahoot Kahoot on pelillinen monivalintavisailu, johon opiskelijat osallistuvat omalla mobiililaitteella. Jos Kahoot on sinulle uusi tuttavuus, katso ohjeet linkin takaa: http://www.smartmoves.fi/esitystyokalujen-ohjeet/http://www.smartmoves.fi/esitystyokalujen-ohjeet/ Smart Movesin Kahootin löydät https://create.kahoot.it/#quiz/249c0538-d9c5-4b3d-bef0- ea043a8e32f0 https://create.kahoot.it/#quiz/249c0538-d9c5-4b3d-bef0- ea043a8e32f0

14

15 Ammattikuntoon.fi Ota kahden viikon unihaaste vastaan ja päivitä unitottumuksesi kuntoon! Lisätietoa Ammattikuntoon.fi-palvelusta: http://www.smartmoves.fi/ammattikuntoonfi/ http://www.smartmoves.fi/ammattikuntoonfi/ Kirjaudu maksuttomaan palveluun https://www.heiaheia.com/ammattikuntoon ja lataa puhelimeen HeiaHeia!-applikaatio https://www.heiaheia.com/ammattikuntoon

16 smartmoves.fi


Lataa ppt "Uni ja lepo Unenpuute Uni ja työelämä. Ennakkotehtävä opiskelijoille: Lataa puhelimeesi maksuton Sleep as Android -, Sleep Tracker - tai muu vastaava."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google